2021-12-30 290 瀏覽
聽聞第一舖由紅磡起家,至現在已經有很多分店了,能夠將一間本地日式店發揚光大,質素應該毋庸置疑,所以我今晚就來試試發展至現坐擁 6 間分店的德美了。將軍澳新都城分店,並非座落新都城最繁旺的二期,而是較為屋村的一期,不過一期地下也食肆林立,德美看起來更是在云云食肆中比較想吃的頭幾位。選了好一陣子,最終決定我倆都吃魚生丼飯。➡️ 吞拿魚腩茸三色丼魚生丼定食 $151。以吞拿魚腩茸為基礎,配以海膽、三文魚籽及帶子,吞拿魚腩茸像櫻花般遍布整個碗,挺美的,除了有點破壞風景的白蔥。油甘魚 ➡️ 德美海膽魚生丼定食 $161。可以在客人備註註明自己不吃的東,而我是不吃三文魚的,走三文魚換來立魚真鯛,其他的食材如圖,很是豐富又鮮味!
2021-12-29 248 瀏覽
呢間位於寶琳嘅日式料理之前食過好正😝,今日有機會就再試下佢嘅晚市定食啦😌,呢度嘅晚市定食跟餐有沙律、味增湯、甜品,真係好豐富🥳.三色魚生丼 $120黎到當然要試下佢地出名嘅魚生😜,呢款丼飯有三文魚、油甘魚、帆立貝刺身😋,每一款刺身都夠曬厚切,口感一流,而且非常新鮮添😎,上面仲有一隻溫泉蛋,撈混蛋漿食更加正🔥.活鰻魚朴葉飯定食 $110鰻魚飯大大件好吸引😍,而且每一件都好肥美,配上鰻魚汁真係好滿足🤩
三色魚生丼 $120
活鰻魚朴葉飯定食 $110
2021-12-10 280 瀏覽
食日本菜就要數德美依間連鎖店出名🥰🥰今日放工同朋友食飯,冇預約,好彩咁岩有位唔洗等!野食選擇好多,價錢我覺得係中上,有dinner set叫,咁就叫左一個壽司定食配牛肉烏冬同埋一個野菜牛肉鍋定食轉$15配烏冬,雞軟骨小食前菜沙律有粟米同煙三文魚,細細碟,正正常常啦😝麵豉湯呢個就幾好飲嘅,唔會太鹹,飲落去暖粒粒😇😇壽司定食配牛肉烏冬我中意佢壽司多款式,每一款都高質!牛肉烏冬既牛都香牛味,烏冬彈牙😍😍野菜牛肉鍋定食我加左15蚊轉佢個烏冬,因為佢嘅烏冬真係好彈牙,我同朋友都中意🥰🥰入面有冬菇,豆腐,粉絲,雜菜等等,個湯底都好濃,好味啊🥳雞軟骨小食好脆口!好香!細細粒又唔係太熱氣😚😚
前菜沙律
有粟米同煙三文魚,細細碟,正正常常啦😝
麵豉湯
呢個就幾好飲嘅,唔會太鹹,飲落去暖粒粒😇😇

壽司定食配牛肉烏冬

野菜牛肉鍋定食

雞軟骨小食
好脆口!好香!細細粒又唔係太熱氣😚😚

2021-12-09 252 瀏覽
德美壽司將軍澳貿業路8號新都城一期地下99至100號舖野菜牛肉鍋定食牛肉鍋湯底鮮甜濃厚,吸收了各款食物的精華,配料有鮮牛肉(新鮮高質,肉汁豐富)、薯粉( 煙韌爽滑)、金菇、鮮冬菇、大蔥、蘿蔔片、津白、小棠菜、豆腐、洋蔥,所有配料超新鮮,原汁原味,必食!👍天婦羅烏冬定食煙韌的烏冬+鮮甜的清湯底,配菜有日式魚蛋、香甜粟米、香蔥和嫩滑溫泉蛋,很開胃。巨海老天婦羅(蝦肉夠香、彈牙、份量十足)、日本南瓜、番薯、茄子和鮮冬菇。天婦羅有一層薄薄的炸粉,又香又脆, 加了酸酸甜甜的天婦羅汁,味道更佳,推薦!😋三色魚生丼大廚選用了帶子(鮮甜爽口)、油甘魚和三文魚刺身(魚油豐富,健康好味),面層加了飛魚子增加層次,丼飯口感煙韌,處理得很好,吃到一半再加wasabi和壽司鼓油更加美味。😍燒汁豚肉石鍋飯用石鍋烹調,保溫一流,燒汁不鹹,恰到好處。豚肉肉汁豐富,大廚沒有用梳打粉,保留新鮮的豚肉味,加了溫泉蛋和洋蔥,好match。 😊每款定食都有沙律、味噌湯和甜品,非常豐富,滿足。
德美壽司
將軍澳貿業路8號
新都城一期地下99至100號舖

野菜牛肉鍋定食

天婦羅烏冬定食

三色魚生丼

燒汁豚肉石鍋飯

每款定食都有沙律、味噌湯和甜品,非常豐富,滿足。
2021-12-08
2021-12-07 213 瀏覽
今日去德美,本來同朋友一心一意諗住食定食,因為性價比好高!但當見到個鰻魚炒飯,大家都立即轉呔😂,因為突然間想食啲熱辣辣嘅嘢!大蝦天婦羅一客有四條,而且蝦仲大大隻,即叫即做的天婦羅,趁熱食好香脆,炸粉夠薄,整體好出色!絕對推介!鰻魚炒飯這是一碗色香味俱全而且又足料的鰻魚炒飯!味道香口,用石鍋端上,能夠保持溫度,仲要有輕微嘅飯焦香👍🏻!加上每一啖都食到鰻魚,果然有料到!飯後送甜品,有驚喜!我真的很欣賞呢間餐廳嘅食物,所以以後食日本野又多咗選擇啦!

大蝦天婦羅

鰻魚炒飯

• 鰻魚炒飯
  • 大蝦天婦羅
2021-12-03 160 瀏覽
朋友推介的餐廳,非常有特色和個人風格的日本料理。依家做緊饅魚同鮪魚限定特色菜,可惜太遲睇到唔係一定會試!感覺價錢合理而且都幾特別。🔸明太子拌玉子燒 $48因為自己好鍾意食明太子同蛋,見到呢個組合無理由唔食啦!而且只係$48,感覺幾抵食。🔸重量級火焰原隻燒雞脾上菜時店員會淋上白蘭地再點火,經火焰燒過的雞脾不單止增加酒的香氣,仲令外層的雞皮焦焦脆脆的,更加香口!而且成個過程非常過癮,仲可以打卡影相打片。 店員會幫手將雞肉剪件,所以食用時非常方便。 雞脾肉係超級大隻,而且肉質嫩滑,不愧係店家名物。🔸A4和牛燒西冷叫了100g的和牛燒西冷,兩個人食剛剛好。A4的和牛或許油脂不是最豐富的,但肉味和油份比例較適當,入口不會成口油,適當的油脂配上和牛肉味,感覺剛剛好,單吃也不會太油膩。🔸日本產霜降A4和牛壽喜燒配白飯牛肉肥瘦適中,厚度岩岩好係煲內煮一煮就已經食得。牛壽喜煲內居然牛舌粒,煮到入晒味而且依然爽口彈牙配飯食真心好正。壽喜燒湯底甜甜的,未去到甜到膩既程度,如果唔配主食都好易入口,好好食。🔸Starwberry Yakult Cocktail $78 + 🔸Starwberry Smoothi
朋友推介的餐廳,非常有特色和個人風格的日本料理。

🔸明太子拌玉子燒 $48

🔸重量級火焰原隻燒雞脾

🔸A4和牛燒西冷

🔸日本產霜降A4和牛壽喜燒配白飯

🔸Starwberry Yakult Cocktail $78 + 🔸Starwberry Smoothie $68
Cocktail酒味適中,果味突出,自己本身唔係太飲得都覺得好易入口。
Smoothie奶味同甜味都較重,適合鍾意甜飲的人。

自己好鍾意呢度既氣氛,開放式廚房加上店員友善既服務,如果鍾意飲酒氣氛更加一流。
2021-11-25 150 瀏覽
德美壽司有好多間分店,我成日都見到佢,到前2日係新都城自己一條友行行下街又見到佢,又有啲肚餓,於是就入左去試下啦其實佢有套餐定食既,不過我諗住食少少,所以都係嗌返我至愛既壽司!呢到係自己scan QR code落單既,本身想食海膽,點知賣曬..傷心豬..壽司食落新鮮,由其係火炙左口魚邊,肉質嫩滑少少爽口,經火炙後有啖啖油香,食落有入口即溶既感覺!好想食多幾舊!>>>火炙左口魚邊(2件) $50火炙帆立貝(2件) $43金目鯛壽司(1件) $44油甘魚壽司(2件) $40燒牛舌 $43牛舌都幾厚,食落係爽既.唔錯!

>>>
火炙左口魚邊(2件) $50

火炙帆立貝(2件) $43

金目鯛壽司(1件) $44

油甘魚壽司(2件) $40

燒牛舌 $43
牛舌都幾厚,食落係爽既.唔錯!
將軍澳區黎講,寶琳確實係美食天堂,是日到友人家探訪,原希望到店內進食,但因友人家中小朋友不適改以外賣。寶琳區日式餐廳多數都以集團為主,而且款式少食物缺乏創意。友人特別介紹「德美壽司🍣」,壽司刺身款式多,特別是卷物款式極有創意,絕對要介紹一下😊😊1.牛油果軟殼蟹卷即叫即炸即卷, 絕對唔係整定款式, 牛油果香滑,軟殼蟹香脆,壽司飯煙韌非常好食2.煎鵝肝帶子卷帶子卷相信大家就食得多,配上煎鵝肝就真係第一次 , 鵝肝用火槍燒香再配搭新鮮帶子刺身,濃郁入味3. 辛味櫻花天婦羅卷天婦羅炸香包製,再加上辛辣三文魚肉粒, 入口層次分明。壽司卷物要做得出色必須要有心及創意,德美確實無令人失望

1.牛油果軟殼蟹卷

2.煎鵝肝帶子卷

3. 辛味櫻花天婦羅卷
天婦羅炸香包製,再加上辛辣三文魚肉粒, 入口層次分明。

壽司卷物要做得出色必須要有心及創意,德美確實無令人失望
2021-11-24 97 瀏覽
三文魚壽司比較細塊 不過食得岀係人手㧮既飯依加好少有 要讚三文魚腩刺身 大滿足 推介比起岀面刺身大塊!另外仲叫左個凍食稻庭烏冬 好爽口 加埋配汁鼓油好開胃雖然等得耐 但都值同埋叫左炒椰菜 比我想像中既大碟!
三文魚壽司比較細塊 不過食得岀係人手㧮既飯
依加好少有 要讚

三文魚
三文魚腩刺身 大滿足 推介

比起岀面刺身大塊!
另外仲叫左個凍食稻庭烏冬 好爽口 加埋配汁鼓油好開胃
雖然等得耐 但都值
同埋叫左炒椰菜 比我想像中既大碟!
三文魚腩
2021-11-24 78 瀏覽
德美好似愈開愈多分店,因為真係幾抵食,所以間唔中都會幫襯下🤤將軍澳分店裝修都幾別緻,和風feel.精選二人套餐 $338.✨日式前菜蘿蔔牛腩,蘿蔔無渣,牛腩都無筋.✨大蜆味噌湯唔會死咸,粒蜆都算大粒.✨煙三文魚和風沙律🥗幾大兜,🍅🥬好新鮮.✨油甘魚壽司及三文魚刺身🍣估唔到啲刺身咁厚切,厚切好滿足又肥美😍,刺身本身都好新鮮.✨日式炒飯用石鍋上菜,咋咋聲,特登唔撈飯等佢有啲飯焦🤤.✨什錦天婦羅🍤有蝦🦐、冬菇、蕃薯🍠同茄子🍆,粉醬又唔會太厚.✨鹽燒鯖魚🐟鯖魚厚肉,肉質都幾嫩滑,層皮煎到卜卜脆,我地放咗一陣先食都仲脆架.✨野菜牛肉鍋🐮牛肉幾大片,唔會又薄又碎,壽喜燒湯底is my all time favourite .✨甜品 芝麻糕奶味都幾重,幾creamy

精選二人套餐 $338

✨日式前菜

蘿蔔牛腩,蘿蔔無渣,牛腩都無筋
✨大蜆味噌湯
唔會死咸,粒蜆都算大粒
✨煙三文魚和風沙律🥗

幾大兜,🍅🥬好新鮮
✨油甘魚壽司及三文魚刺身🍣

估唔到啲刺身咁厚切,厚切好滿足又肥美😍,刺身本身都好新鮮
✨日式炒飯

用石鍋上菜,咋咋聲,特登唔撈飯等佢有啲飯焦🤤
✨什錦天婦羅🍤

有蝦🦐、冬菇、蕃薯🍠同茄子🍆,粉醬又唔會太厚
✨鹽燒鯖魚🐟

✨野菜牛肉鍋🐮

甜品 芝麻糕

奶味都幾重,幾creamy
2021-11-22 72 瀏覽
以前成日去紅磡都會食呢間壽司舖,皆因佢嘅壽司好味之餘價錢也相對合理!今次開到嚟將軍澳呢度,住東九龍嘅我梗係要去幫襯啦!我哋叫咗個二人餐,人均消費二百幾蚊,但係就好多嘢食,食物質素普遍都幾高,一如既往嘅美味!刺身🍣呢個餐包左三款刺身,甜蝦,劍魚同三文魚,三款刺身都好新鮮,三文魚肉質肥美,蝦嘅口感就軟軟糯糯又好鮮甜,不錯!天婦羅拼盤🍤呢個都要大贊,裏面有幾款天婦羅,佢啲天婦羅外面炸到脆卜卜,裏面嘅食材好新鮮,每一款都做得好好!鱈魚🐟呢個又係好驚喜,鱈魚柳好嫩滑,一擺落口就「雪」一聲滑落喉嚨,幾乎連筷子都夾唔住!牛肉蘿蔔漬物🥣蘿蔔同牛肉都好軟好入味,不錯!沙綠🥗沙律裏面有好多沙律醬,沙律菜好新鮮,用來解膩一流!呢個套餐真係好豐富,性價比幾高!最重要係德美可以保持到一貫既水準,下次會再返來幫襯!

刺身🍣

天婦羅拼盤🍤

鱈魚🐟

牛肉蘿蔔漬物🥣
蘿蔔同牛肉都好軟好入味,不錯!

沙綠🥗
沙律裏面有好多沙律醬,沙律菜好新鮮,用來解膩一流!

2021-11-17 2417 瀏覽
今日晚飯比較夜又無地方去,黎左呢間位於將軍澳新都城中心既德美壽司食少少野先。之前幫襯過幾次都覺得食物質素唔錯。一如既往,呢度晚市都有定食餐牌,有生有熟食。主餐牌有薄切刺身,空運直送刺身,其他刺身,壽司,卷物,手卷,丼物,沙律,漬物珍味,前菜,揚物,天婦羅,燒物,串燒,一品料理,鍋物,飯麵,碗物,飲品,甜品等等。落單用QR code。今次叫左一款沙律,兩款剌身同一串串燒。冰菜沙律 $59 另加一呢款沙律餐牌唔見,可能係時令菜式。之前喺第二度食過冰菜,覺得好正。今次見到又要食先。冰菜有四小棵,超爽脆鮮甜,下底墊有兩件大番茄切件,再加上大量胡麻醬,同兩片黃色花瓣點綴,清新之餘帶邪惡。北海道仙鳳趾蠔 $64 另加一北海道仙鳳趾蠔係一隻連殼蠔,加左少少汁喺上面。隻蠔都唔細,肉質超鮮美又實在,海水味非常重。下底仲墊有海藻同菜苗可以食用。原粒鮮帆立貝 $58 另加一原粒鮮帆立貝用碎冰陣住上枱,賣相唔錯,一樣伴有海藻同菜苗。帆立貝一開二,好厚身,鮮甜啖啖肉。如果配有芥末會仲正。燒牛舌 $43 另加一第一次食德美嘅串燒。燒牛舌一客4件,有大有細。牛舌好厚身,食落都幾彈牙。要加啲檸檬汁先好食,可以減淡吓鹹

一如既往,呢度晚市都有定食餐牌,有生有熟食。主餐牌有薄切刺身,空運直送刺身,其他刺身壽司,卷物,手卷,丼物,沙律,漬物珍味,前菜,揚物,天婦羅,燒物,串燒,一品料理,鍋物,飯麵,碗物,飲品,甜品等等。落單用QR code。

今次叫左一款沙律,兩款剌身同一串串燒。

冰菜沙律 $59 另加一

原粒鮮帆立貝 $58 另加一

原粒鮮帆立貝

燒牛舌

燒牛舌 $43 另加一

第一次食德美嘅串燒。燒牛舌一客4件,有大有細。牛舌好厚身,食落都幾彈牙。要加啲檸檬汁先好食,可以減淡吓鹹味。
牛奶布丁配紅豆

一如既往,食完有甜品送,係香滑牛奶布丁配紅豆,夠哂甜,可以中和吓把嘴嘅鹹。

落完單好快有得食,服務快手,座位正常。
2021-11-16
燒牛舌
2021-11-17 79 瀏覽
呢間德美壽司都幾出名🌟,之前係尖沙嘴食過好滿意😌,今日黎到寶琳都見到就即刻去食番個日式晚餐啦🥳.銀鱈魚西京燒定食 $120呢度嘅晚市定食全部都會跟味增湯、沙律、甜品,都好豐富🤩,銀鱈魚我自己一直都好鍾意❤️,肉質同油香都好吸引,配上蛋黃醬一齊食都超級搭配😎.活鰻魚朴葉飯定食 $110呢度嘅鰻魚飯同樣吸引😍,一開蓋就見到鰻魚真係好大件😝,而且又係好厚切,最正係鰻魚夠曬肥美😜,真係好惹味🤤
銀鱈魚西京燒定食 $120

活鰻魚朴葉飯定食 $110
2021-11-17 67 瀏覽
今日去咗將軍澳,就去咗呢間食物種類好多嘅德美食晚餐。今日叫咗活鰻魚朴葉飯定食 $110,晚市定食包麵豉湯、沙律同甜品,鰻魚肥瘦適中,分量豐富,飯面亦有好多鰻魚汁,鍾意食鰻魚嘅人唔好錯過。另外叫咗燒腐皮餃子(自家製)$50,有四隻,識落有啲似中式嘅腐皮卷,腐皮炸得非常酥脆,入面就係豬肉餃子餡,熱辣辣非常滿足。另外仲有串燒,七味燒雞腎 $25,雞腎十分爽口,味道好夠。地雞大蔥串 $35,雞肉搭配爽口嘅大蔥,燒得好惹味。
今日去咗將軍澳,就去咗呢間食物種類好多嘅德美食晚餐。
2021-11-14 66 瀏覽
今日放工去左tko的德美~每次來親都係好多人🥺今次淨返bra台位置😆因為唔想等就照座~一於邊食邊睇師傳們整壽司🍣因為天氣有d 涼🍲叫左個<<野菜牛肉鍋>>配shukiyaki湯底冇得輸🍣招牌必點的<<花竹蝦壽司>>🍢<<鹽燒牛舌>>🍡<<鹽燒雞軟骨>>🦀<<天婦羅炸軟殼蟹>>仲有長備的甜品布甸~姐姐好細心會係每個食客用膳完畢後就會主動送上。。。。。。**原來可以走芒果醬~下次要預早講定
🍣招牌必點的<<花竹蝦壽司>>
🍢<<鹽燒牛舌>>