Book咗今晚同爸爸媽咪食私房菜,一行四人,我就食得多,我爸爸媽咪未食過⋯⋯開頭爸爸問我呢間係咪之前報導嘅中招私房菜,我同佢講呢間絕對唔係,嗰間叫「御善」非「御膳」,但大家都係觀塘區好容易混淆什菌大蜆豆腐湯呢個湯,我爸爸飲左三碗佢話個湯好夠味,又有什菌、蜆,好鮮甜麻辣滷水拼盤(豬腸、雞絲青瓜、牛肚)我地四個都喜歡麻辣,呢碟麻辣度好啱,恰到好處,另外豬腸牛肚夠林身,我爸爸媽媽都食到大肉蟹我地選擇用薑蔥炒,未上檯已陣陣薑蔥味撲鼻,蟹鉗仲好大隻,蟹肉好鮮甜,我媽咪連薑蔥都食埋花雕蛋白蒸龍躉球原來花雕酒蒸蛋白係咁正,蛋白、龍躉球都好滑,我好欣賞,一試難忘士多啤梨骨每次黎呢間食,都好期待呢碟餸,佢嗰種酸度恰到好處,士多啤梨醬包住一字骨,肉質又夠林,餘韻無窮上湯浸時蔬食咁多肉,梗係上番碟蔬菜啦⋯⋯花菇扒鵝掌4大隻鵝掌、4大粒花菇,首先鵝掌花菇夠林、入味,父母非常欣賞,鵝掌好黏口,好有膠質蟹油炒麵面質爽身,配蟹油黎炒,香味滿溢⋯⋯芒果布甸食埋甜品先叫做完美我加左花奶,凍凍地放入口,實在幸福啊今晚我地傾下講,開心渡過,爸爸仲講埋下次媽咪生日都喺呢度食
,但大家都係觀塘區好容易混淆
什菌大蜆豆腐湯
呢個湯,我爸爸飲左三碗
佢話個湯好夠味,又有什菌、蜆,好鮮甜
麻辣滷水拼盤(豬腸、雞絲青瓜、牛肚)

大肉蟹

花雕蛋白蒸龍躉球

士多啤梨骨

上湯浸時蔬

食咁多肉,梗係上番碟蔬菜啦⋯⋯
花菇扒鵝掌

蟹油炒麵

面質爽身,配蟹油黎炒,香味滿溢⋯⋯

食埋甜品先叫做完美
我加左花奶,凍凍地放入口,實在幸福啊

今晚我地傾下講,開心渡過,爸爸仲講埋下次媽咪生日都喺呢度食
2022-06-29
今日與好友共聚,一齊嚟到呢間位於觀塘工廈內嘅「御膳」,品嚐下私房菜!😉🥢雜菌龍骨湯 ~ 材料十足,湯滿有魚味嘅清甜 🥢茘茸百花卷 ~ 外層炸得好鬆脆,茘茸軟綿綿 🥢麻辣鹵水拼盤 ~ 滷水豬雜醃得好入味,加埋少少麻辣好滋味 🥢薑蔥炒肉蟹 ~ 一上枱已聞到香噴噴嘅薑蔥肉蟹味,一絲絲蟹肉超,濃郁薑蔥令蟹肉更加惹味 🥢潮州鹵水鵝 ~ 鵝肉大大片,肉質淋淋哋,配埋鹵水汁,味道好夾 🥢花雕蛋白蒸龍躉球 ~ 蛋白滑滑、微香花雕令龍躉魚肉鮮味更突出 還有上湯浸時菜、蟹油銀芽炒麵、香芒布甸,呢餐真係食得飽飽又滿足

🥢雜菌龍骨湯 ~ 材料十足,湯滿有魚味嘅清甜

🥢茘茸百花卷 ~ 外層炸得好鬆脆,茘茸軟綿綿

🥢麻辣鹵水拼盤 ~ 滷水豬雜醃得好入味,加埋少少麻辣好滋味

,濃郁薑蔥令蟹肉更加惹味

2022-06-28
  • 薑蔥炒肉蟹
  • 茘茸百花卷
  • 蟹油銀芽炒麵
  • 花雕蛋白蒸龍躉球
食物質素和味道一般,不會介紹其他人去幫襯,簡直搵笨。吃了花膠、crab、士多啤梨骨、等,味道和用料強差人意。地方環境實在令人不敢再去,最佳嘅都係個甜品同埋炒麵。我幫朋友慶祝,簡直係敗興而返。網上正平是不能置信。希望多啲人唔好俾中伏。
2022-06-29 384 瀏覽
今次又去到觀塘食私房菜,一開始以為呢間御膳係有確診嗰間私房菜,但原來確診嗰間係「御善」而唔係「御膳」。 一嚟到就上咗個頭盤,麻辣鹵水拼盤,有牛柏葉、豬大腸同涼拌雞絲青瓜。鹵得入味,口感煙韌。 之後就有避風塘炒蟹,因為師傅本身有輕輕敲碎蟹殼,令炒嗰時都十分入味,而不會過龍。 再嚟就係蒜蓉粉絲聖子,彈牙鮮甜,而粉絲加上蒜蓉同啲汁一齊食,送飯一流之後就到斑球炒西蘭花,斑球油脂豐滿,而西蘭花爽口,每一啖都有魚油香士多啤梨骨,甜甜酸酸嘅士多啤梨醬沾上一字骨,十分嫩口,而且士多啤梨醬都好夾。蒜蓉炒白菜仔,鍋氣十足,而且唔會太多油蟹油炒麵,平時都好鍾意炒麵,加埋蟹油去炒,聞落都好香。正!

蒜蓉炒白菜仔,鍋氣十足,而且唔會太多油

蟹油炒麵,平時都好鍾意炒麵,加埋蟹油去炒,聞落都好香。正!
2022-06-28 203 瀏覽
今日試了觀塘區一間私房菜,水準超高👍🏻什菌龍骨湯😍湯鮮味到不得了,完全沒有腥味,加上什茵,滲出鮮甜的味道羌蔥大肉蟹🦀非常有「鑊」氣,🦀️大大隻又新鮮,啖啖肉,配以炒得香噴噴的蔥,令人垂涎三尺茘茸百花卷🌹炸得好香脆但不過份油膩,芋頭香到不得了麻辣鹵水拼盤🎊金錢肚、手撕雞、豬大腸全部醃得很入味,少少麻辣,就算不食得太辣也會覺得很好吃潮州鹵水鵝🦆鵝肉嫩滑,不會太多肥肉,鹵水完全入哂味花雕蛋白蒸龍躉球超有❤️思,花雕酒的香味滲入蒸得剛剛好的蛋白之中,再加上滑嘟嘟的龍躉,天衣無縫的組合,完全突顯廚師的功夫👍🏻蟹油炒麺不是普通炒麵,加了🦀️油,香噴噴上湯浸時菜🥦叫了浸時菜,淸淸地,也十分好吃布甸🎊加個布甸做甜品,為此餐劃上完美句號
今日試了觀塘區一間私房菜,水準超高👍🏻

什菌龍骨湯😍
湯鮮味到不得了,完全沒有腥味,加上什茵,滲出鮮甜的味道

羌蔥大肉蟹🦀

茘茸百花卷🌹
炸得好香脆但不過份油膩,芋頭香到不得了

麻辣鹵水拼盤🎊

潮州鹵水鵝🦆
鵝肉嫩滑,不會太多肥肉,鹵水完全入哂味

花雕蛋白蒸龍躉球

蟹油炒麺
不是普通炒麵,加了🦀️油,香噴噴

上湯浸時菜🥦
叫了浸時菜,淸淸地,也十分好吃

布甸🎊
加個布甸做甜品,為此餐劃上完美句號

2022-06-28
  • 避風塘炒肉蟹
  • 花雕蛋白蒸龍躉球
2022-06-28 150 瀏覽
早排我朋友話好耐冇見想約食飯,問佢有咩好推介,佢就推薦左呢一間,所以我哋就聽咗佢講,去咗呢間度食。------------------------------我哋嗌咗個四人A餐,有海鮮有肉又有菜又有麵,幾吸引。麻辣滷水拼盤全部都好入味,辣辣地咁,同埋啲牛肚唔會好鞋咬,冧冧哋咁幾好食。😋呢個湯係用咗東星斑去整嘅湯,個湯好有鮮味。我哋好快就飲晒個湯。🤩🤩蒜蓉粉絲蟶子食得出個蟶子好新鮮,蒜蓉粉絲蒸基本上都一定好好食。😌😌士多啤梨骨呢一次係我第一次食士多啤梨骨,甜甜地咁,仲要有啲士多啤梨粒添,幾好食,同埋啲肉唔會鞋,幾正。🥰呢個斑球炒西蘭花好好食,勁快俾我哋清晒。啲魚肉一啲都唔會霉,超好食。😋😋避風塘炒肉蟹呢個炒肉蟹超級惹味,而且肉質非常彈牙,食得出好新鮮。🤩🤩食咗咁多海鮮同肉,梗係要食返啲菜㗎啦。個菜炒得幾好,唔會炒到淋晒。😙😙蟹油炒麵呢個蟹油炒麵唔錯,我哋仲用咗避風塘炒肉蟹嘅炸蒜嚟餸住食,就變得更加好食。😍😍最後仲有個甜品😍😍------------------------------最後想同大家講關於我嘅瘀事,咁大家唔會好似我咁瘀🙊我朋友話食呢間御膳嗰陣,我勁大反應,因為我記得觀塘有間私
我哋嗌咗個四人A餐,有海鮮有肉又有菜又有麵,幾吸引。

麻辣滷水拼盤

蒜蓉粉絲蟶子
食得出個蟶子好新鮮,蒜蓉粉絲蒸基本上都一定好好食。😌😌

士多啤梨骨

避風塘炒肉蟹
呢個炒肉蟹超級惹味,而且肉質非常彈牙,食得出好新鮮。🤩🤩

最後仲有個甜品😍😍

最後想同大家講關於我嘅瘀事,咁大家唔會好似我咁瘀🙊
我朋友話食呢間御膳嗰陣,我勁大反應,因為我記得觀塘有間私房菜,又係差唔多名,然後好多人中咗招。
之後我朋友講係另一間叫「御善」🤨,最後我就俾班朋友係咁笑我。😟
總括嚟講,依家私房菜幾好食,同朋友聚會嘅話呢個會係一個好地方。
2022-06-27 156 瀏覽
一年一度父親大人生日,問他今年想吃什麼,他想都沒想就答道"上年果間呀!"。吃過翻尋味的意思嗎,好吧,立馬致電訂座四位~香芒沙拉大蝦球先上枱的是一味開胃菜,香芒沙拉大蝦球~主角炸新鮮大蝦,肉彈味鮮,外皮脆脆的跟特調醬汁十分搭。下面是一片香甜的芒果和什果沙律,最下層還有新鮮沙律菜,口感層次豐富,又靚又開胃。什菌大蜆豆腐湯然後喝個湯水清清味蕾。蜆肉飽滿,湯頭很是鮮甜~薑蔥大肉蟹個頭很大,啖啖肉的肉蟹,足夠四人分享。我們選的薑蔥炒非常惹味,你也可以選擇胡椒炒或是蛋白蒸。生煎東星班 12兩通常都是吃蒸的,煎的也有另一番風味,肉質細嫩,很是香口。白胡椒爆炒鮑魚鮑魚又嫩又彈,咬下去啖啖肉非常滿足。白胡椒爆炒很惹味,好像很辣但其實又不是很辣,這種感覺...刺激過癮!百花雞 半隻百花顧名思義就是蝦膠,釀到雞件上。雞件已去骨,整件吃下去,滿足實在。上湯浸時菜蟹油炒麵芒果布甸前菜是香芒大蝦沙律,結尾來個芒果布甸,一個完美的首尾呼應。順帶一提,這家御膳並不是較早前多人中招那家呢,店名差不多而已,容易混淆~

香芒沙拉大蝦球
先上枱的是一味開胃菜,香芒沙拉大蝦球~

什菌大蜆豆腐湯
然後喝個湯水清清味蕾。蜆肉飽滿,湯頭很是鮮甜~

薑蔥大肉蟹

生煎東星班 12兩
通常都是吃蒸的,煎的也有另一番風味,肉質細嫩,很是香口。

白胡椒爆炒鮑魚
鮑魚又嫩又彈,咬下去啖啖肉非常滿足。

百花雞 半隻
百花顧名思義就是蝦膠,釀到雞件上。

雞件已去骨,整件吃下去,滿足實在。

上湯浸時菜

芒果布甸

前菜是香芒大蝦沙律,結尾來個芒果布甸,一個完美的首尾呼應。

2022-06-25 162 瀏覽
今晚舊友聚會,約在觀塘工廈中嘅御膳。原本朋友打黎約飯局時,我仲意為係之前新聞 話嘅感染群組嗰間,跟住朋友急住解釋,唔係呢間,係同區另一間。餐廳係專做私房菜,即係廚師會睇當日最靓最鮮嘅食材,所以質素一定有所驚喜。什菌大蜆豆腐湯--簡單鮮甜嘅味道,而且湯料十足,只可惜未算是大蜆。香芒沙律大蝦球--朋友話呢度係招牌菜,佢每次黎都必點,事實真係唔錯,豐富嘅沙律,配搭薄粉但又炸得香脆嘅大蝦球,加上師傅秘製醬汁好滿足。姜葱大肉蟹鑊氣十足,炒得夠乾身又唔太咸。生煎東星班通常新鮮魚都會選擇蒸,而師傅選擇做生煎,鎖住鮮甜肉汁,外皮香脆肉質依然保持嫩滑白胡椒爆炒鮑魚嘩,成隻匙咁大,白胡椒汁掛住做個點綴,都ok百花雞--呢度我好期待,因為通常喺電視飲食節目先睇到,平時酒樓都好少做,因為多工。但同想像中有所出入。只可以話係欣賞師傅嘅功夫。上湯浸時菜蟹油炒麵--外表普通嘅炒麵,食落真係有蟹油嘅香味,好味芒果布甸總括樓面同事服務有禮,餐廳環境衛生,出菜快,我會再來

好滿足。

姜葱大肉蟹

鑊氣十足,炒得夠乾身又唔太咸。

生煎東星班

白胡椒爆炒鮑魚

嘩,成隻匙咁大,白胡椒汁掛住做個點綴,都ok

上湯浸時菜

蟹油炒麵--外表普通嘅炒麵,食落真係有蟹油嘅香味,好味

芒果布甸
總括樓面同事服務有禮,餐廳環境衛生,出菜快,我會再來
2022-06-16 238 瀏覽
聽講觀塘工廠有間幾好食既私房菜,今次去試試先今次叫左四樣野,有蒜蓉粉絲蒸開邊龍蝦、芝士海蝦脆麵、香芋雞煲同埋清蒸黃皮老虎斑。蒜蓉粉絲蒸開邊龍蝦:龍蝦份量都算多算大隻,而且開曬邊方便食,一叉落去就啖啖肉👍🏻 龍蝦肉質唔會太霉太腍,食落都算彈牙,好食😋芝士海蝦脆麵:脆麵炸到脆卜卜好正,加上大量芝士醬,芝士醬唔會太鹹又唔會太淡,啱曬我依啲芝士控🤤海蝦大概有8隻,都幾大隻,肉質彈牙香芋雞煲:依個真係不得了呀,個香芋整到入口即溶,又腍又入味,好食到一啖接一啖👍🏻再加埋啲雞好滑,值得一試😋😋清蒸黃皮老虎斑:條老虎斑又係好大條🤣即使條魚禁大條但啲肉唔會鞋,個火控制得幾好👍🏻加埋香蔥豉油就梗係好食

聽講觀塘工廠有間幾好食既私房菜,今次去試試先

2022-06-03 359 瀏覽
自從疫情好轉開放番晚市堂食,開始報復式出街食飯。今次同屋企人黎到觀塘依間幾出名既私房菜,地方舒適得黎食材都好高質,冇令我失望。富貴金龍,好大份,係用左原條2斤沙巴龍躉做,每件魚都炸到外脆內軟,好香口避風塘炒大肉蟹,好耐冇食過避風塘炒蟹,辣辣地再有埋鍋味好正,蟹肉都十分 juicy上湯花龍蝦,龍蝦好新鮮,肉質彈牙爽口,入面啖啖龍蝦肉,完全值依個價蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,蟶子超鮮甜,粉絲索哂 d 佢既肉汁,配埋蒜蓉好香好開胃。古法豉油雞,雞肉好嫩滑,份量都幾多下,肉又唔會太肥膩,唔錯荔茸百花卷,賣相已經吸引,好特別,入面有用左芋頭、芹菜同埋新鮮大海蝦做,食落去好鬆化,芋頭味好香濃,值得一試

古法豉油雞,雞肉好嫩滑,份量都幾多下,肉又唔會太肥膩,唔錯

2022-05-28 284 瀏覽
平時最鍾意去私房菜食,呢度亦成為我半個飯堂,喜歡佢有私人空間,最適合一大班朋友一齊敘吓,飲吓酒食吓飯,今次仲有大有細,點會唔揀嚟呢😁大蜆雜菌豆腐湯大大隻蜆又無沙,魚湯底鮮甜芝士花龍蝦芝士愛好者必定喜歡,芝士味濃厚,龍蝦彈牙爽口,個個都讚不絕口菌皇伴大鵝掌大大隻鵝掌炆得好入味又淋,連埋菌皇一齊食一流香芒沙律大蝦球芒果沙律非常清新,大蝦球好有口感,大小朋友都喜愛金華玉樹雞金華火腿配雞好夾,鹹香十足,雞滑又入味富費金龍每件魚都炸得酥脆可口,仲好Juice,呢個真係好考廚師技巧👍🏻

大蜆雜菌豆腐湯
大大隻蜆又無沙,魚湯底鮮甜

芝士花龍蝦

菌皇伴大鵝掌
大大隻鵝掌炆得好入味又淋,連埋菌皇一齊食一流

香芒沙律大蝦球
芒果沙律非常清新,大蝦球好有口感,大小朋友都喜愛

金華玉樹雞
金華火腿配雞好夾,鹹香十足,雞滑又入味

富費金龍
2022-05-25 373 瀏覽
老公生日想食避風塘炒蟹, 見到這間好多好評就試下, 整體來說啲食材唔得, 好失望.叫咗個套餐$930:雞翼尖(送的, 最好味道這碟)、麻辣手撕雞(一般)、雜菌豆腐大蜆湯(唔新鮮, 蜆肉腥)、 避風塘炒蟹(唔新鮮, 蒜唔脆, 蟹肉食落口梅的)、白胡椒香爆南非鮑魚(一啲凍一啲暖, 唔知佢想點) 、流沙黃金蝦(唔新鮮, 蝦肉又是梅)、蒜蓉粉絲蒸聖子皇(好味道)、炒芥蘭(菜好老).價錢可以, 味道可以, 服務可以, 但食物咁嘅質素, 唔會再幫襯

2022-05-24
生日
2022-05-17 331 瀏覽
近排疫情好轉之後,食肆都多咗好多人食嘢,而且亦都好耐無同屋企人食飯,因為屋企人大家工作時間要夾。記得呢間食過唔錯,同屋企人食飯,咩時間都一樣咁開心😊—————————😇十八香炒辣蟹:加四十元就可以試呢款十八香味道,咁特別嘅煮法,梗係要試吓,聽侍應講話因為呢種煮法嘅香料係要特別準備,仲要另外買罐啤酒煮,咁特式嘅味道,一於就食呢個煮法👏,味道果然係好出色,蟹肉新鮮,肉甜又帶點辣又有好香的黑胡椒味道,啤酒的香氣揮發在蟹內,連D蔥都一樣咁好食,秘製的香料就煮成一個十八香的炒辣蟹👍——————————😍八寶鴨:想食就一定要提早兩日預定,好在我一早就訂好枱,仲訂埋呢隻咁特別又真正起左骨嘅八寶鴨😉入面又足料,材料多到未食已經流晒口水。入面有「瑤柱、蝦乾、蓮子,金華火腿、龍眼肉,紅棗,薏米,冬菇,芋頭,栗子, 糯米」😉😋鴨又炆得夠腍,裹面嘅食物仲入晒味,而家回味反都流晒口水出嚟😛—————————😄荷香龍躉球蒸飯魚🐟直情係我至愛,仲要係龍躉,荷葉嘅香氣蒸出來已經夠哂飄香,仲加埋龍躉蒸出來魚的鮮味,飯真係好味到呢!平日不太愛吃飯的我都要食反碗😂—————————-🤗砂鍋大魚頭豆腐湯又係我的至愛,魚頭、豆
—————————
😇十八香炒辣蟹:

😍八寶鴨:

—————————
😄荷香龍躉球蒸飯
平日不太愛吃飯的我都要食反碗😂

—————————-
🤗砂鍋大魚頭豆腐湯
又係我的至愛,魚頭、豆腐都鮮甜美味,湯就更加甜😋👍

🥳蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
好大隻蟶子之皇,肉夠厚,又彈牙👍😋

家人暢聚吃晚飯·輕談暢快又一晚
其實開心🥳簡…單就在你身邊..
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-05-15 296 瀏覽
朋友極力推介一間比較隱蔽嘅私房菜,地方舒適,又可自帶酒品,免開瓶費👍🏻 士多啤梨骨 好香士多啤梨味,酸酸甜甜好開胃 大蜆什菌豆腐湯 完全冇沙嘅大蜆湯,魚湯底清甜鮮味✨ 麻辣手撕雞 手撕雞肉嫩,重麻油香,少少麻麻辣辣非常惹味 蟹油銀芽炒麵 蟹油味濃郁,炒麵做得非常好,唔會油冧冧 30頭南非吉品鮑魚扒鵝掌 勁滿足既南非吉品鮑😋,肉質彈牙,鵝掌炆得岩岩好,肥美鬆化 生煎東星斑十二兩 有成12両重嘅東星班夠晒份量 而生煎係第一次品嚐,外脆肉嫩,大小朋友都好喜歡💕
2022-05-12 590 瀏覽
朋友敘舊當然要搵D坐得舒服又唔怕嘈到人既地方啦😁今晚特意過嚟觀塘食私房菜,喺工業區內雖然非常隱蔽✨最開心可以自帶啤酒,紅酒,或其他酒類,免開瓶費🥳麻辣手撕雞 🐔手撕雞肉嫩,少少麻辣非常惹味大蜆什菌豆腐湯什菌豆腐增加魚湯底鮮甜,每粒蜆都大大隻又冇沙👍🏻胡椒粉炒大肉蟹我最喜歡肉蟹啖啖肉,胡椒粉勁香濃惹味🦀蟹油銀芽炒麵食完蟹再食呢個蟹油炒麵,口腔內既蟹味持續保存.. 重點係… 唔油💯,朋友勁讚,手慢都無得食😁麻辣雞煲雞肉嫩而且相當入味,配啤酒一流🍺花膠扒羊肚菌女士最愛既花膠扒,配埋羊肚菌既獨特香味,養顏又可增骨膠原🥰蒜片牛柳粒餐廳是用牛柳,真正既牛柳粒,唔似外邊其他餐廳用西冷,散點的話290g ,$240
朋友敘舊當然要搵D坐得舒服又唔怕嘈到人既地方啦😁
今晚特意過嚟觀塘食私房菜,喺工業區內雖然非常隱蔽✨
最開心可以自帶啤酒,紅酒,或其他酒類,免開瓶費🥳

麻辣手撕雞 🐔
手撕雞肉嫩,少少麻辣非常惹味

大蜆什菌豆腐湯
什菌豆腐增加魚湯底鮮甜,每粒蜆都大大隻又冇沙👍🏻

胡椒粉炒大肉蟹
我最喜歡肉蟹啖啖肉,胡椒粉勁香濃惹味🦀

蟹油銀芽炒麵

麻辣雞煲
雞肉嫩而且相當入味,配啤酒一流🍺

花膠扒羊肚菌
女士最愛既花膠扒,配埋羊肚菌既獨特香味,養顏又可增骨膠原🥰

蒜片牛柳粒