御米之家

O Kome limited
今日行過呢間門面粉嘟嘟嘅餐廳,一看菜單,我簡直開心到不得了😍!搞作型格嘅我當然唔會放過「日式炸蝦青瓜冷麵」—嚟一個涼爽夏日感覺!麻醬味夠哂香,麵條Q彈得嚟又唔會乾澀,啖啖脆口炸蝦,爽口青瓜,真係岩曬今日嘅天氣。飲品方面,「甘橘柚子蜜桃膠」夠晒味!嗰啖啖甜美嘅柚子香,夾埋Q彈嘅桃膠,好似係天然嘅美容湯水,滋潤咗我枯燥嘅下午時光。最後甫一試嘅「原味肉鬆日本飯團」真係要點個贊👍。肉鬆嘅鹹香,仲有清脆嘅青瓜和香菇,真係口感一流,食落去仲覺得健康!呢間小店食物出品真心唔錯,而且份量同口味都好適合我哋呢啲平民食客。繼續保持啊,我下次仲會再嚟!🍴🍵👌

上個禮拜,心血來潮想搵啲新鮮嘅野黎試吓,就走咗入一間喺我深水埗家附近嘅小店。阿哥,勁呀!我點咗個豬扒蘋果包,喺個包入面夾咗一大片juicy嘅蘋果,豬扒香脆咁喺我舌尖上跳舞,明明係簡單嘅嘢,我竟然食到停唔到口!我仲試咗個生滾粥,滑嫩嘅粥入口即溶,帶有家鄉味,真係溫暖埋我個胃。食物基本上正中紅心,冇乜花巧,但係呢種純粹就係我鍾意嘅地方。跟住,我又點咗焦糖燉蛋,蛋香四溢,焦糖啪啪聲咁脆,每一啖都溫柔地撞擊我嘅味蕾。😋啲食物喺呢度全部都好實在,又唔使太多錢,真係啱哂我呢啲尋日尋夜都喺度搵食嘅平民食家。所以下回你地黎深水埗,記得check下呢間店,保證你食得開心,食得滿足!🍴👌

潮流興健康· 朋友介紹我,專程入黎荃灣試下,御米之家喺悅來酒店隔離,店內食物主打健康為主,手工製作,全部無添加、無雞粉、無味精。米方面全部使用進口日本米。入到店見到多款保健飲品,露兜水、薏米水、海底椰、山渣、牛蒡水…. 全部都係自家製,無添加無防腐劑,選料健康食材,亦無人造糖!每日新鮮製作,賣完就要等再煲,如果想要大量,或者你可以提早預訂!店鋪入面亦有客飯,今日我食早餐,食左呢幾樣野,健康之餘全部都好好食😋芝士火腿飯糰 $40-飯糰賣相精緻,採用日本米,外層米飯煮得軟硬適中,入面包住幾層芝士,香濃芝士配美味火腿。每一啖都散發出濃烈芝士味,而且有青瓜粟米配襯。可可香蕉抓餅 $40-手抓餅適合做早餐或甜品。外皮微脆煙靭 ,內裡鬆軟配埋香甜香蕉同濃郁朱古力,非常美味,亦可當作輕食一餐。椰汁鮮奶桃膠 $38-飲落好香嘅椰奶味,桃膠增加口感,桃膠係一種天然食品,有多種保健功效,椰奶桃膠既滋潤又開胃、清涼解渴,係一杯健康嘅手搖飲品!御米之家所有食物即叫即整,非常新鮮、無添加、無人造糖。係心機製作.. 好有特色,店家亦好親善。如果你都崇尚健康,呢間店會適合你,值得試下,可以支持下用心經營既小店。隱世

芝士火腿飯糰 $40-

可可香蕉抓餅 $40-

椰汁鮮奶桃膠 $38-

隱世健康小店·御米之家 (荃灣)
📍荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖

2023-07-07 208 瀏覽
去開荃灣熊貓🐼酒店附近,記得朋友介紹過一間日本手作壽司飯團🍙,重要係無味精、無雞粉,原味道,小店日系簡約風格,主力做外賣和到會為多,遲下仲會有更多新產品推出,大家密切留意喇!🤩🥢松葉蟹柳玉子飯糰🦀🥒🥚🍙 $40飯團用上100%日本珍珠米和秘製日本醋,即叫即人手制作,餡料豐富,食落口飯粒粒分明,果然日本珍珠米🍚🥢手抓餅+沙律醬 $30 + 日本鰻魚🐟 $15手抓餅鬆脆,外脆內軟,自選餡料選擇了鰻魚,份量都算多,配搭起來都好惹味🥤豆乳芝麻桃膠 $30飲落去好香芝麻味,豆乳亦好滑🥛,配上啖啖桃膠,健康得嚟又養顏

🥢松葉蟹柳玉子飯糰🦀🥒🥚🍙 $40

🥢手抓餅+沙律醬 $30 + 日本鰻魚🐟 $15

🥤豆乳芝麻桃膠 $30
2023-06-26 158 瀏覽
食過一次御米之家,知佢地標榜「無味精,無雞粉,原味道」,食物食落非常健康,見呢日天氣熱,唔想食太重口味,於是過黎翻兜再試,食物照樣保持水準,的確係營人尋求營養健康美食之選😋👍🏻惹味雞蛋炒腸粉($38)🥚🥚以腸粉和雞蛋為主要材料,腸粉軟嫩滑溜,讓人回味無窮。雞蛋炒得鮮香,增添口感層次。配上豉油調味,味道更加豐富,讓人食指大動。外觀方面,炒腸粉的顏色金黃誘人,讓人一看就食慾大開。而且整體份量很足,美味健康又抵食。吞拿魚粟米飯團($36)🐟🐟🍙🍙御米之家主打熱食手作飯團+採用100%日本米,誠意十足,而且美味可口,營養又豐富健康。吞拿魚肉質鮮嫩,搭配上粟米和海苔,口感豐富,讓人一口接一口。山楂蘋果水($25)🍎🍎山楂和蘋果混合製成的飲品,味道酸甜可口,清新怡人。它的口感非常清爽,適合在夏天飲用。此外,它不含添加劑和人工色素,非常天然健康。露兜水($35)🥛🥛本身坐低堂食,臨走前老闆娘再向我介紹呢枝露兜水,原來「露兜」為生果,加蔬菜烹調8小時,有解肝熱虛火、降血糖功效、清除毒素等作用,於是買一枝比屋企人試試,味道甘香清甜,正👍🏻👍🏻御米之家 (荃灣)地址:荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈

惹味雞蛋炒腸粉($38)🥚🥚

吞拿魚粟米飯團($36)🐟🐟🍙🍙

山楂蘋果水($25)🍎🍎

露兜水($35)🥛🥛

御米之家 (荃灣)
地址:荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖
2023-06-20 98 瀏覽
早前係朋友介紹下得知有#御米之家 呢間手作飯糰🍙店御米之家 (荃灣)荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖手撕雞青瓜飯糰 $46首先講下佢地既飯,熱辣辣,係100%日本米+日本醋、無味精・無雞粉添㗎,非常有媽媽煮飯的味道,家的感覺😋😋所以飯既口感係非常軟糯👍🏻而手撕雞黎講呢個價錢都算公道,雞肉真係一絲絲,份量適中、雞肉仲有d麻醬味道👅,好惹味,配合埋青瓜又好爽脆😋木瓜鮮奶桃膠 $42木瓜味好濃郁,同鮮奶亦好夾,味道又唔會死甜,冇額外加糖😋仲要係新鮮即榨木瓜汁,桃膠份量好多,好似一杯行走既糖水咁樣😎👅好正
早前係朋友介紹下得知有#御米之家 呢間手作飯糰🍙店

御米之家 (荃灣)
荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖

手撕雞青瓜飯糰 $46

木瓜鮮奶桃膠 $42
  • 木瓜鮮奶桃膠 $42
  • 手撕雞青瓜飯糰 $46
2023-06-16 53 瀏覽
#joyfood_荃灣御米之家 📍荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━日式三角飯糰吃過 台式圓筒型飯糰 韓式圓形飯糰也吃過 不過這次的長方體飯糰還是第一次見! 餐廳是走日式路線 餐點製作均選用日本米 本想點一個飯糰 但發現竟然有三種口味飯糰拼冷麵的便當! 餐廳有位置供堂食 也可選擇外賣一份呢回家~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍱 F5 飯糰麵檔: 豬肉鬆+韓國泡菜+火腿玉子+冷麵 $58 ▶︎ 三個飯糰內都有沙律醬 而表面都有少許飯素 很喜歡米的質感 粒粒分明且不會過於黏軟或鬆散 ▶︎ 豬肉鬆乾爽偏甜 是我喜歡的口感! 泡菜酸度突出 配上飯糰很搭~ 而玉子火腿也不錯 玉子超級綿軟😲▶︎ 冷麵配上芝麻醬也很清爽清爽 面質軟滑😌好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐔 自家雞湯 $20▶︎ 自家雞湯 真的很有家的味道 完全沒有味精感!▶︎ 雞湯不是濃重鹹鮮味 是帶有些許雞和蔬菜的甜香 因此很順口呢😙好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#joyfood_荃灣
御米之家
📍荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖

▶︎ 冷麵配上芝麻醬也很清爽清爽 面質軟滑😌
好味指數:●●●●◯

🐔 自家雞湯 $20
▶︎ 自家雞湯 真的很有家的味道 完全沒有味精感!
好味指數:●●●●◐

🥛 芝麻鮮奶桃膠 $48
▶︎ 店員推薦的芝麻桃膠鮮奶 餐廳預設不會加冰 而我點了走糖的版本 很是健康呢🤣
▶︎ 牛奶味非常濃郁 而黑芝麻香夾雜其中
▶︎ 桃膠有存在感但不突兀 果然桃膠鮮奶很搭~
好味指數:●●●◐◯

到訪日期: 5月尾
快樂指數😋: ⑧⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘
環境: 🟦🟦🟦⬜️⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #香港餐廳 #香港 #荃灣美食 #荃灣餐廳 #荃灣 #御米之家
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#日式 #飯糰 #便當 #沙律 #輕食 #肉鬆 #泡菜 #火腿玉子 #冷麵 #鮮奶 #桃膠 #芝麻 #雞湯
2023-06-12 43 瀏覽
有晚經過荃灣熊貓酒店附近攞嘢,穿過球場到沙咀道見有間桃紅色招牌的飯糰店,環境簡潔望入去乾乾淨淨,都好可以喺度食個輕便晚餐鰻魚玉子飯糰呢個呈磚塊方型嘅係人手製作熱飯糰,店員講佢哋用日本米,醋也是自家調製,個人覺得飯粒醋味濃郁,主角鰻魚肉質口感okay味道不過鹹,玉子做得幾嫩滑,還有青瓜絲、漬蘿蔔條撈埋鰻魚汁,飯面洒上海苔粉,成個組合食落飽肚幾滿足芝麻鮮奶+芝士奶蓋攞上手仍然暖,店舖標榜健康無添加所以不加冰,天氣熱如果想要冰亦可向店員要求加。芝麻無磨得太幼細保留到粗粒口感,飲下去覺得幾香充滿nutty味亦唔會太甜,自己要求少奶蓋唔會咁漏,如果外賣返屋企雪一雪佢再飲亦都可口露兜水呢個飲品個名好出位,原來有清熱解表功效,啱晒啲夜瞓又成日食熱氣嘢嘅都市人,味道甘甘涼涼有啲似西洋菜羅漢果水

鰻魚玉子飯糰

芝麻鮮奶+芝士奶蓋

鰻魚玉子飯糰/露兜水/芝麻鮮奶+芝士奶蓋
芝麻鮮奶+芝士奶蓋/鰻魚玉子飯糰
外賣自取
2023-06-05 64 瀏覽
今日做完瑜伽,去開荃灣好想搵輕食,唔想食咁肥嘅野路過見到一間看似唔起眼嘅小店覺得幾岩食所以入去試下鋪頭有兩張檯仔可以堂食一入到去聞到好香紅蘿蔔湯嘅味道覺得有家嘅味道,仲講明食物冇用味精所以立即落單買啲食物試下露兜水見到個名好得意,仲寫住好多功效可以增強免疫力,清熱解毒本身呢幾日有兩聲咳,飲完喉嚨真係舒服好多最後臨走前我買多兩支露兜水返去俾家人試下韓式泡菜飯團飯團不是放定係雪櫃,而係即場係廚房整拎出黎飯仲係暖飯團餡料除左泡菜以外,仲有香菇係入面,所以口感有層次,亦食到香菇味道食完已經幾飽女仔食一個+ 露兜水應該已夠飽手撕雞粟米青瓜冷麵每一樣材料都好好食,配搭得好清爽食完唔會頂住個胃又唔會覺得口渴木瓜鮮奶桃膠高水準,食材原味全部都飲到鮮奶一飲就知係靚嘅牛奶我只係飲左一啖就成杯俾家人一口氣飲曬是日湯品- 南瓜紅蘿蔔雞湯味道濃郁,真材實料咁岩店員出黎同我傾左幾句原來佢地所有材料都用靚野連粒粟米都係用日本產地材料好可惜地段問題,人流較少所以店鋪開始賣午餐盒所以佢地值得有更多人支持!下次去開荃灣我都會再黎食
今日做完瑜伽,去開荃灣好想搵輕食,唔想食咁肥嘅野

路過見到一間看似唔起眼嘅小店
覺得幾岩食所以入去試下
鋪頭有兩張檯仔可以堂食

一入到去聞到好香紅蘿蔔湯嘅味道
覺得有家嘅味道,仲講明食物冇用味精

所以立即落單買啲食物試下

露兜水
見到個名好得意,仲寫住好多功效
可以增強免疫力,清熱解毒
本身呢幾日有兩聲咳,飲完喉嚨真係舒服好多
最後臨走前我買多兩支露兜水返去俾家人試下

韓式泡菜飯團
飯團不是放定係雪櫃,而係即場係廚房整
拎出黎飯仲係暖
食完已經幾飽
女仔食一個+ 露兜水應該已夠飽

手撕雞粟米青瓜冷麵
每一樣材料都好好食,配搭得好清爽
食完唔會頂住個胃
又唔會覺得口渴

木瓜鮮奶桃膠
高水準,食材原味全部都飲到
鮮奶一飲就知係靚嘅牛奶
我只係飲左一啖就成杯俾家人一口氣飲曬

味道濃郁,真材實料

咁岩店員出黎同我傾左幾句
原來佢地所有材料都用靚野
連粒粟米都係用日本產地材料

好可惜地段問題,人流較少
所以店鋪開始賣午餐盒
所以佢地值得有更多人支持!
下次去開荃灣我都會再黎食

2023-06-04
2023-06-04 357 瀏覽
無時間煮飯,成日要出街食飯,都真係唔係咁健康。見到有間小店有飯糰 ,仲要標榜無味精 、無雞粉 、原味道 ,店員哥哥話都真係好多對面尚翠苑 ,隔離名逸居 嘅居民,因為呢個原因而幫襯,舖頭最近仲有啲特價飯,方便附近工友添。佢仲話自己食飯時間,都會想食公司嘅飯,因為住家手法都整得好好食。手撕雞冷麵 $58新鮮粟米、大量青瓜配素麵,感覺好清爽,加埋雞肉一絲絲,口感特別豐富。不過因為胡麻醬已經融入成個麵,所以就唔係太試到手撕雞本身嘅調味,下次要就咁叫一個手撕雞試下。健康素味飯糰 $36裡面有粟米、青瓜、紅蘿蔔、冬菇、菜脯,呢啲清清地嘅材料,本身都好適合餸飯,特別係煙韌嘅日本米。原來熱嘅醋飯,有少少分明嘅米粒,比變成壽司更好。跟住面頭有啲飯素,有日本風味之餘,都會令個飯糰味道豐富啲,唔會太寡。松葉蟹柳+豬柳漢堡扒芝士飛碟、滑蛋、胡麻醬餐 $46原來飛碟同配料係分開嘅,唔係夾喺飛碟裡面。飛碟做得好脆,都有芝士香。蛋炒得有蛋味,但唔太油。胡麻醬原來係指冷麵,一樣清爽開胃。不過如果早啲知道,手撕雞就可以試其他口味啦!露兜水 $35呢樣嘢唔太常見,今次俾佢幾個功效吸引左:解肝熱虛火、清除毒素、降血糖、補脾

手撕雞冷麵 $58
手撕雞冷麵

健康素味飯糰 $36

松葉蟹柳+豬柳漢堡扒
芝士飛碟、滑蛋、胡麻醬餐 $46

松葉蟹柳+豬柳漢堡扒 芝士飛碟、滑蛋、胡麻醬餐

露兜水 $35
呢樣嘢唔太常見,今次俾佢幾個功效吸引左:解肝熱虛火、清除毒素、降血糖、補脾健胃

之前都講過成日喺街食飯,呢啲功效好需要,飲落本身無咩味道,之後有蜜棗嘅香味,有清潤嘅感覺,有下次。

自家湯 $11
附近工廠嘅食客話好想飲湯,附件工廠食堂都有好多有味精嘅湯賣,唔健康,所以店主就開始賣湯啦!舖頭裡面嘅湯係雞湯為主,今次係粟米湯,飲落好清,就係屋企嘅感覺。唔會好似出面嘅湯咁,例湯無論落咩材料,都係同一種味道。

自家湯

總數$186

2023-05-22
手撕雞冷麵
松葉蟹柳+豬柳漢堡扒 芝士飛碟、滑蛋、胡麻醬餐
自家湯
健康手工飯糰🍙💯原味道冇味精👅多款食物選擇🍗🍱🌯有得坐嘅小型葵廣#sdm大窩口 #sdm荃灣#sdm港式 #sdm日本菜💎 鰻魚玉子飯團 🍙 $46值得一試❗️ (😋:7.8/10)👍🏻:用咗日本米,所以係非常有口感,而且入面有玉子🍳、鰻魚、肉鬆、青瓜絲🥒同已經調配好嘅醬汁🫙同秘製壽司醋🍣唔需要加任何豉油已經好夠味🤤🤤👎🏿:。💎 韓式泡菜玉子炒腸粉 $38正正常常👌🏻 (😋:6.9/10)👍🏻:份量超大😍食完會飽咗8成😂餐廳嘅做法有啲分開咗兩樣嘢,變咗韓式泡菜加炒腸粉,建議餐廳應該將泡菜同腸粉一齊炒,咁樣先至會令腸粉有辣味同泡菜味😚😚👎🏿:。💎手撕雞手抓餅🫓 $58值得一試❗️ (😋:8/10)👍🏻:餡料非常十足,手撕雞🍗青瓜絲🥒胡麻醬🌮鋪滿晒全個手抓餅!佢哋用嘅手抓餅餅底比較挺身,就算有咁多醬汁啲將唔會令到個手抓餅淋咗🫓呢樣嘢好好啊😍👎🏿:。💎 豆乳薑汁桃膠飲品 $35必試💯💯️ (😋:8.3/10)👍🏻:真冇糖嘅健康養生飲品!完全唔甜,而且薑味好重😍值得一讚嘅係所有凍飲都唔會加冰🧊唔會令飲嘢淡咗,好值得推介大家試吓😙👎🏿:。環境:7/10 (小店,兩張枱,外賣單多)服務:7.5/10 (

#sdm大窩口 #sdm荃灣
#sdm港式 #sdm日本菜

💎 鰻魚玉子飯團 🍙 $46
值得一試❗️ (😋:7.8/10)

💎 韓式泡菜玉子炒腸粉 $38
正正常常👌🏻 (😋:6.9/10)

💎手撕雞手抓餅🫓 $58
值得一試❗️ (😋:8/10)

💎 豆乳薑汁桃膠飲品 $35
必試💯💯️ (😋:8.3/10)
👎🏿:。

環境:7/10 (小店,兩張枱,外賣單多)
服務:7.5/10 (冇加一)
價錢:人均約 $80
性價比:7/10 (外賣嚟講定價較高)

📍御米之家 (荃灣)
荃灣沙咀道381-389號榮亞工業大廈地下A6號舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #荃灣好去處 #荃灣美食 #荃灣cafe #荃灣黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #荃灣食咩好 #荃灣 #大窩口 #大窩口美食 #御米之家
2023-05-30 37 瀏覽
荃灣有咁多好嘢食,我哋成日都捐窿捐罅周圍去發掘唔同嘅美食,今日就比我喺工廠區發現到呢一間隱世小店😍🍚 手撕雞飯團:飯團皮脆又香,啖落好糯,再加上啲手撕雞肉,好鮮美!🥞 手抓餅:啱啱煎嘅手抓餅,香氣四溢,夾埋啲清爽嘅泡菜同嚼口十足嘅粟米,啱啱啱啱好!🥤 椰汁桃膠:清涼爽口嘅椰汁,入面仲加咗啲細滑嘅桃膠,食落好滑好滋味,回味無窮!呢度嘅食物全部都無添加味精,所以帶埋小朋友嚟食都好啱食㗎,仔仔食得勁開心

2023-05-30 32 瀏覽
行過荃灣工廈區,見到呢間粉紅小店,主打即叫即整手作飯糰🍙 店面好Sharp,以鮮粉紅色作主調,十分亮麗。🔶日式炸蝦青瓜冷麵 $48本來諗住吃個飯糰,見到原來有好幾款冷麵選擇。冷麵用了日式麻醬拌勻,入口微酸開胃,配以青瓜和香脆炸蝦,清爽不膩,啱晒現在熱熱地嘅天氣。🔶甘橘柚子蜜桃膠 $32滋潤養顏嘅桃膠我一向都好鍾意,見到依到有一系列桃膠飲品,點咗杯甘橘柚子蜜桃膠,滿有甜美柚子香,這裏的桃膠不會太黏,感覺很爽口,有口感。

🔶日式炸蝦青瓜冷麵 $48

🔶甘橘柚子蜜桃膠 $32

位於荃灣嘅御米之家係一間主打手工日本米飯團同多款健康小食同飲品嘅小食店,佢哋嘅食品標榜無味精同無雞粉,俾人一種家庭式小店嘅感覺🥰🫓手抓餅 $54手抓餅有多款配料可供選擇,我揀咗生菜、蟹柳同午餐肉🐽 餅皮酥脆得黎唔會太油,每啖都好惹味!🍗手撕雞飯 $55御米推介之一!手撕雞雞肉好腍,加上青瓜同胡麻醬非常開胃🥒😙🥢秘製XO醬玉子炒腸粉 $42秘製嘅XO醬非常惹味,仲有粒粒肉粒!腸粉下面仲有生菜底,開心😆🥤露兜水 $35第一次見露兜水呢款飲料,原來佢係馬來西亞嘅一種水果,可以解肝熱虛火、清除毒素 🇲🇾 小店落足料每日自己煲 10個鐘,無添加防腐劑,超有誠意!味道有啲似雪梨茶,值得一試👍🏻店員分享佢哋黎緊會出芝士奶蓋系列,都係圍繞水果類嘅口味,搞到bellofood好想試呢🍑🍼🤣

🫓手抓餅 $54

🍗手撕雞飯 $55
御米推介之一!手撕雞雞肉好腍,加上青瓜同胡麻醬非常開胃🥒😙

🥢秘製XO醬玉子炒腸粉 $42

🥤露兜水 $35

2023-05-29 31 瀏覽
荃灣御米之家我覺得有點大隱隱於市的Feel,沒有華麗裝修,沒有打卡的裝潢,就簡單的一家在工廠大廈的家常小店,-然而食物無味精,家常的價錢,用心的製作,簡單卻又讓人留下深刻印象。-松葉蟹柳粟米青瓜冷麵松葉蟹柳很大很厚的兩條,咸香實肉簡單配青瓜粟米,配搭芝麻醬撈冷麵,三十幾度的夏天食堅一流,好爽快。-招牌豬扒菜飯另外想食飽D,可以叫招牌豬扒菜飯用上日本米入饌,有飯香有口感,豬扒也沒有味精,煎得惹味,醬汁撈飯都好好食。另外小店也有各款自己煲製的飲品,蜜棗檸檬薏米水,帶點點蜜棗香甜,檸檬薏米正好去水腫呢~

荃灣御米之家我覺得有點大隱隱於市的Feel,

沒有華麗裝修,沒有打卡的裝潢,
就簡單的一家在工廠大廈的家常小店,

松葉蟹柳粟米青瓜冷麵

松葉蟹柳很大很厚的兩條,咸香實肉

簡單配青瓜粟米,配搭芝麻醬撈冷麵,

三十幾度的夏天食堅一流,

好爽快。
招牌豬扒菜飯

另外想食飽D,可以叫招牌豬扒菜飯

用上日本米入饌,有飯香有口感,
豬扒也沒有味精,煎得惹味,

醬汁撈飯都好好食。

另外小店也有各款自己煲製的飲品,
蜜棗檸檬薏米水,

帶點點蜜棗香甜,檸檬薏米正好去水腫呢~