餐廳: 彩福皇宴 (京瑞廣場1期)
資訊:

2019-12-14 3564 瀏覽
工作午餐,有時候大家得閒、輕鬆,都會找個舒服一點的地方充實地去食一個午餐。人多,就好自然會想食酒樓。因為飲茶食點心永遠都是開心的飲食活動。沙田石門,就有三間大酒樓,中午要飲茶的話,絕不需要等位。而這一天,老闆娘叫飲茶,我們一行五人就選中了《彩福皇宴》,吃美味點心。位於京瑞廣場3樓,擁有露天平台的一層,就是《彩福皇宴》。這酒樓,是一個長方型的無柱大廳,大廳外就是一個平台花園。怪不得這立即成為了沙田區擺婚宴的熱點啦。加上,海濱、碧濤一帶冇野食,石門又對馬鐵沿線居民十分之方便,所以,這一區的酒樓,在星期一至星期天,都咁好生意。石門,是一個工商區,所以酒樓會在午市推出商務套餐。有小食及飯麵點心,而打響頭炮的,就是一個味部拼盤。有燒腩仔、燒排骨、鴨胸、豉油雞及海蜇。這一些燒味,簡單快捷味道亦不會出錯,一圍四、五人,開心分享,也可開胃。飲茶,好多時都會叫腸粉,因為這是一個老少咸宜的美食。香滑的牛肉腸,內外都滑,而且肉味濃厚。再加埋豉油,更香口。春卷,一定是越脆越好食。包到厚厚,內側層的不脆,很是影響食慾的。這一個,餡料是傳統簡單的肉絲餡,皮不厚而且層層脆,很是不錯。點心界的皇牌之一,是鳳爪。豉味濃

點心界的皇牌之一,是鳳爪。豉味濃郁的雞腳,入口鬆化,皮層同內層的腳筋都充滿了味道,是一個很有水準的點心。
再皇牌一點,是燒賣。蝦肉同豬肉幾乎是各半的燒賣,是最鮮香可口的。蝦肉味同豬肉味,當然還有適量的豬肥肉,令到這燒賣非常之鮮甜。正宗地用蝦子來點紅,更加之香口。
野菌浸小白菜,以不同的菇類加水加薑去煮菜,絕對是清新健康的美味食品。只是,不知為何,是日的菜不夠鮮甜。
套餐包一個炒飯,一個味道很重,材料也是豐富的炒飯。顯然地,這炒飯用上了鮑魚汁,直接令到這飯很鮮。也是因為這一份鮮而令到個飯很濃,也有很重的飽肚感。吃了一碗,已經飽飽飽。
輕鬆的一個午餐,雖然是連鎖酒樓集團的出品,但在一個環境好,味道好的地方,簡單地飲餐茶,而且上菜速度夠快,是商務午餐的好選擇之一。
2019-10-23 876 瀏覽
3人份量晚飯。三人份量食到飽。服務質素: 服務質素可以媲美五星級或者六星級嘅酒店超級有禮貌, 即使服務員講野亦都唔係純正廣東話, 但係佢加態度極之有禮貌同好有笑容, 因此服務質素我會俾佢滿分。環境: 酒樓嘅環境亦都好舒服, 亦唔會俾隔離枱嘈到聽唔到人地講咩。 可能因為佢樓底非常高。食物: 首先我地嗌左例牌燒鵝,非常之脆但係好多油。 同埋呢間野加招牌龍蝦, 我地揀嘅係正再加粉絲, 非常香口, 同埋好新鮮。 石斑魚不在話下非常新鮮。海鮮雜菜煲亦都好好味。非常推薦一家大細去食。另外想推薦羊腩煲, 我自己冇叫到,但係見到隔離枱好似好好味。
3人份量晚飯。
三人份量食到飽。

服務質素

食物:
首先我地嗌左例牌燒鵝,非常之脆但係好多油。

2019-10-01 467 瀏覽
今日同家人黎左石門飲茶,依間彩福一如既往,都係咁多人。見左個好似好豪華的鮑魚仔燒賣黎試下,每一粒燒賣上面都釀左一粒小小的鮑魚。鮑魚好細粒好可愛,應該係預先炆好左的,上哂色,入口好有咬口,好入味,好似有微微的煙薰味,幾好食。下面嘅就係一般嘅蝦肉燒賣,但都做得新鮮,幾彈牙嘅。再加多幾個點心,飯咁樣,埋單大概一人$100到,平日有特價可能會平D,都算係石門飲茶唔錯嘅選擇。不過,星期六日咁都已經好多人,一遲左少少去,就要等位等好一輪先有。
今日同家人黎左石門飲茶,依間彩福一如既往,都係咁多人。

• 鮑魚仔燒賣
2019-09-28 441 瀏覽
唔好睇小石門依間呢度,只係石門站果一兩間商場,已經有非常之多間酒樓,競爭可以話非常激烈。屋企人黎飲茶通常都係會揀彩福或者皇苑,今日就嚟咗彩福。一排冇黎,人呢,就仍然非常多,可能係因為星期日六嘅緣故。啲嘢食嘅選擇都多咗,今日嗌咗個幾款點心,仲有好似幾得意嘅海鮮炆鴛鴦米。海鮮炆鴛鴦米嚟到,份量非常大,上面有好多唔同嘅海鮮配料。驚喜地係竟然有珊瑚蚌,而且份量都唔少,其他仲有帶子,同埋蝦,當然仲有啲洋蔥同韭菜花之類嘅蔬菜啦,價錢只係90幾蚊,算係比較驚喜嘅一味炒粉麵。份量多到三個人食,都差啲食唔晒。另外今日嘅點心,比較特別嘅係有一個鮑魚仔燒賣。鮑魚仔好細好細一粒非常CUTIE,個樣就好似嗰啲貴價蠔皇鮑魚咁樣,只不過就縮細左多好細粒咁,咬落都仲有幾有質感同埋鮮味。下面嘅就係普通燒賣,入邊嘅蝦肉同豬肉都幾彈牙㗎。仲嗌左一個煎鯪魚肉釀尖椒啦。今日呢份辣椒,有一半唔辣,另外一半都幾辣,就睇下大家彩數啦。埋單大概$300到,都算係唔錯嘅選擇,所以次次黎都非常多人。

• 海鮮炆鴛鴦米
4K
2019-09-19 542 瀏覽
上星期,男同事FCP,RL同女同行ES,約噚日(18-9-2019 Wed)食lunch,原本想食西餐,但最後因要等遲嚟嘅FCP,所以都係飲茶方便啲.我哋仍決定要$290.00嘅免茶芥午市自選超值套餐(A) 4人餐,今次我哋揀咗:6. 散叫$35.00嘅XO醬炒腸粉同以往一樣,熱騰騰唔太辣,ok嘅.味道: 3分5. 套餐入面嘅香煎花姿餅味道同口感都正常.味道: 3分2. 套餐入面嘅鮮茄肉碎蠔仔泡飯大大煲熱騰騰,蠔仔份量比我想像中多,啖湯都幾好味,呢個唔錯.味道: 4分1. 套餐入面嘅潮式鹵水拼盆有鴨翼,豬耳,豬肚同臀,全部入味但唔太鹹同過濃,既口感都切合返0同食材,啱啱好. 味道: 5分6. 鮮蝦炸春卷熱騰騰脆卜卜,餡料都唔算孤寒,蝦仁爽.味道: 4分3. 套餐入面嘅蟹籽燒賣皇味道同口感都正常.味道: 3分 7. 散叫$24.00嘅棉花雞魚肚都算多,口感同味道都好,好食. 味道: 5分食完後話叫甜品,我哋要咗同樣係$20.00嘅金箔芝麻卷同唔記得咩椰汁糕8. 金箔芝麻卷口感正常,芝麻味濃,亦食到磨細咗嘅芝麻粒.味道: 3分9. 唔記得咩椰汁糕,係一半桂花糕一半椰汁糕,桂花糕嗰邊味道清淡

今次我哋揀咗:

6. 散叫$35.00嘅XO醬炒腸粉
同以往一樣,熱騰騰唔太辣,ok嘅.

5. 套餐入面嘅香煎花姿餅
味道同口感都正常.

2. 套餐入面嘅鮮茄肉碎蠔仔泡飯
大大煲熱騰騰,
鮮茄肉碎蠔仔泡飯
蠔仔份量比我想像中多,啖湯都幾好味,呢個唔錯.

1. 套餐入面嘅潮式鹵水拼盆

味道: 5分

6. 鮮蝦炸春卷
熱騰騰脆卜卜,餡料都唔算孤寒,蝦仁爽.
味道: 4分
鮮蝦炸春卷, 潮式鹵水拼盆

3. 套餐入面嘅蟹籽燒賣皇
味道同口感都正常.

7. 散叫$24.00嘅棉花雞
魚肚都算多,口感同味道都好,好食.

味道: 5分

金箔芝麻卷同唔記得咩椰汁糕

8. 金箔芝麻卷口感正常,芝麻味濃,亦食到磨細咗嘅芝麻粒.
味道: 3分

9. 唔記得咩椰汁糕,係一半桂花糕一半椰汁糕,桂花糕嗰邊味道清淡啲,椰汁糕味道其實唔太濃,而兩樣都唔太甜.
味道: 4分

上次食評:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/電話book枱同收銀態度差-e3479642

價錢:
睇返呢個食評, https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/好味-冇乜花巧嘢-e3286922,無意中發現原來呢個套餐加咗價.

總數收$439.00
2019-09-18
$109.75 (午餐)
鮮茄肉碎蠔仔泡飯
  • 潮式鹵水拼盆
2019-08-20 510 瀏覽
這陣子跟男朋友四出睇婚宴場地,因為本身我地二個都住沙田,依家石門開左好多酒樓都係以婚宴為主有戶外證婚之餘個場地都幾靚。所以今個假日我勢就入左去石門睇睇。彩福戶外場地鎖左我地就出唔到去睇,但證婚場地好大同埋成個花花背景,都好靚!室內樓底都算高,無柱位👍🏻精選點心有點貴。外觀同味道都算不錯,旋風黃金流沙包有點流沙👍🏻口感豐富。真功夫潮洲粉果都是普通的潮洲粉果,但真係十分足料👍🏻👍🏻👍🏻其實點心外表係幾靚同精緻的。但價錢有點貴,服務質素有進步空間。
這陣子跟男朋友四出睇婚宴場地,因為本身我地
精選點心有點貴。

外觀同味道都算不錯,旋風黃金流沙包有點流沙👍🏻口感豐富。
2019-08-06 643 瀏覽
朋友推薦這家石門京瑞廣場一期的彩福皇宴。位置很方便,就對著港鐵站。裝修蠻簇新的,樓底高高,空間感十足,也有獨立的廳房,這天和家人吃了數款點心,味道不錯,賣相也吸引。朋友的確好介紹。港式街頭蝦米豬腸粉 $30腸粉算滑,有米香。真功夫潮州蒸粉果 $28皮薄饀料香爽,比一般的潮州粉果好吃。枸杞肉片粥 $24枸杞菜味濃,粥底綿滑。椒鹽九肚魚 $46蓮蓉壽桃包 $19原個椰皇燉燕窩 $48椰皇新鮮清甜,燕窩份量不少,滋潤又滿足!黑糖蒸紅棗糕$22有紅棗香,軟軟甜甜,不覺膩。
港式街頭蝦米豬腸粉 $30
腸粉算滑,有米香。
真功夫潮州蒸粉果 $28
皮薄饀料香爽,比一般的潮州粉果好吃。
枸杞肉片粥 $24
枸杞菜味濃,粥底綿滑。
椒鹽九肚魚 $46
蓮蓉壽桃包 $19
原個椰皇燉燕窩 $48

椰皇新鮮清甜,燕窩份量不少,滋潤又滿足!
黑糖蒸紅棗糕$22
有紅棗香,軟軟甜甜,不覺膩。
  • 原個椰皇燉燕窩
  • 港式街頭蝦米豬腸粉
2019-08-05 5007 瀏覽
居住在大埔的中學同學, 提議我們來到著名的大排檔吃過晚飯, 不過可惜排隊人數實在太多,輪候了一小時,還是要等了又等。因此我們轉場 附近的酒家吃一個晚飯。剛好是「彩福龍蝦節」,生猛加拿大龍蝦低於半價每斤88元,可以配搭不同麵底、選擇不同食法,實在是以上不到的驚喜。生猛加拿大龍蝦是以上湯開邊焗兩隻加拿大龍蝦,配伊麵底。上湯湯汁稠密濃郁,伊麵口感軟硬適中,吊掛上湯美味可口。龍蝦大大隻蝦肉飽滿,肉質爽口彈牙,上湯吸附在蝦肉內,味道清香鮮味。脆皮黃金南乳雞師傅把雞皮燒至超薄香脆沒肥膏,雞肉肉質柔軟彈牙,味道鮮甜富南乳咸香味,入口雞肉香嫩多汁。粟米魚肚羹羹湯底濃郁但不過稠,透明而富光澤,質感水潤柔薄偏滑。入口粟米粒飽滿脆口,魚肚爽而吸湯,增加豐富口感卻不易濟。蒜蓉莧菜師傅以蒜粒爆香再爆炒莧菜,莧菜口感柔中帶爽,入口甘香,並有「長壽菜」的美譽,可見莧菜的功效與作用大,好味又有營養。海皇櫻花蝦炒飯以蝦仁、翠玉瓜粒、雞蛋等香炒米飯,每啖口感除了米飯的柔、瓜粒的爽、蝦仁的鮮,還有蛋香,整碟香而不油膩,飽肚另一選擇。黃金脆皮饅頭饅頭炸至金黃色,表面香脆,內里柔軟鬆香彈牙,加上煉奶一流。整體來說,彩福價錢大眾
生猛加拿大龍蝦
脆皮黃金南乳雞
粟米魚肚羹
蒜蓉莧菜
海皇櫻花蝦炒飯
黃金脆皮饅頭
饅頭炸至金黃色,表面香脆,內里柔軟鬆香彈牙,加上煉奶一流。

整體來說,彩福價錢大眾化,食物水準質素高,環境裝潢已婚宴為主題,大方得體,燈光光亮,整潔衛生衛生, 無論婚宴或晚市小菜,實在是不二之選!
2019-07-28 546 瀏覽
今晚去石門福彩皇宴晚飯,位置夠曬方便,一出石門站就到,非常就腳海鮮夠曬新鮮,好生猛果然係做開婚宴,裝修好新淨、地方乾淨舒適、環境衛生!地方寬敞,枱同枱之間唔逼,重有四部大電視價錢比起出面酒樓更大眾化款式選擇多,而且有唔少特價菜式及套餐!我地點左半隻燒鵝$240皮薄而脆,肉質鮮味結實,連骨都充滿住濃郁鵝香味褔建炒飯$113非常足料!!有冬菇粒、雞肉粒、蝦、菜心粒、 瑤柱絲飯質很好,粒粒分明,濕度適中!而且好足料所以每啖飯都伴隨好多配料,口感比一般炒飯豐富蒜蓉粉絲日本大元貝$108/4隻非常非常非常抵食平均$27隻咋!香濃既蒜味,非常入味!隻隻都大隻又厚肉最值得讚係,雖然餸菜夠味,但唔會過咸,亦無咩味精,食完唔會口乾

海鮮夠曬新鮮,好生猛

果然係做開婚宴,裝修好新淨、地方乾淨舒適、環境衛生!
地方寬敞,枱同枱之間唔逼,重有四部大電視

價錢比起出面酒樓更大眾化

款式選擇多,而且有唔少特價菜式及套餐!

我地點左半隻燒鵝$240

皮薄而脆,肉質鮮味結實,連骨都充滿住濃郁鵝香味

褔建炒飯$113
非常足料!!有冬菇粒、雞肉粒、蝦、菜心粒、 瑤柱絲

蒜蓉粉絲日本大元貝$108/4隻
非常非常非常抵食
平均$27隻咋!
香濃既蒜味,非常入味!

隻隻都大隻又厚肉

2019-07-25
4K
2019-07-25 2114 瀏覽
大前日(22-7-2019 Mon)同女同事CY, CS 嚟食晏,當日朝早打電話嚟book枱,開頭接電話嗰個好有禮貌咁轉俾佢同事,到佢同事接手,我表明想book3人枱,佢語氣麻麻話:”3人枱冇得book,你嚟等位啦.”講完即刻收線,拜拜都冇聲,我亦完全冇可能再講.本來都唔想寫呢篇食評,不過我哋呢次叫嘅女食都唔錯,所以都寫,而其實我喺16-7-2019 (Tue),同男同事RL, FCP,女同事ES 都嚟過,不過冇寫,因為食嘅女都大同小異,只係可能提一提嘅,就係佢哋嘅燒鵝唔太差,唔講我皮脆,但味道同口感都幾好.而今次我哋早去到,好快有位,我哋要咗:1. $45.00嘅麻香牛蒡金錢絲份量唔多,我係咁搵牛蒡,但一條都搵唔到,牛肚絲爽口,調味就有少少麻辣,好彩係輕微,都OK 嘅.味道:5分2. $45.00嘅淮香椒鹽白飯魚炸得靚又乾身,外脆又夠味,唔錯.味道:5分3. $46.00嘅黑醋咕嚕肉呢個口感亦都脆口,感覺冇用茄汁咁膩. 味道:5分4. $30.00嘅龍皇野菌腸原本諗住平平無奇,但一咬落去就有驚喜,薄薄一層嘅腸粉,入面重有一層脆口,然後至到滿滿嘅雜菌.雜菌味道唔濃,卻食得出腸粉嘅米香味

而今次我哋早去到,好快有位,我哋要咗:
1. $45.00嘅麻香牛蒡金錢絲
麻香牛蒡金錢絲

2. $45.00嘅淮香椒鹽白飯魚
炸得靚又乾身,外脆又夠味,唔錯.

3. $46.00嘅黑醋咕嚕肉
呢個口感亦都脆口,感覺冇用茄汁咁膩.

淮香椒鹽白飯魚同黑醋咕嚕肉

4. $30.00嘅龍皇野菌腸
龍皇野菌腸
原本諗住平平無奇,但一咬落去就有驚喜,薄薄一層嘅腸粉,入面重有一層脆口,然後至到滿滿嘅雜菌.雜菌味道唔濃,卻食得出腸粉嘅米香味.

5. 明蝦沙律卷
同樣炸得靚,
明蝦沙律卷
外脆,內裡軟棉棉,應該係因為沙律醬多嘅緣故,
明蝦沙律卷
蝦仁就好似少咗啲.
味道:3分

6. 鮮蝦菜苗餃
一籠三件,有好多菜苗,味道又清漓地,唔錯嘅.

7. 楊支甘露
楊支甘露
CS叫我哋嗌埋甜品,咁我要呢個啦,
楊支甘露
味道唔太甜,杰度ok,芒果肉一定唔會太多,柚子肉勝在唔澀.
味道:4分

而CY就要咗芒果布甸,CS 自己卻冇叫.

環境:
我哋被安排坐喺房入面,一共有6張枱,開頭冇乜人時,冷氣都夠,之後飲吓茶,食吓女就開始熱,甚至熱到出晒汗.到4張枱嘅人走晒,我哋聽到開大冷氣嘅聲,咁就涼返.但我想問,熱嘅時候唔開大啲,冇晒人至開做咩?

我哋要走時,又係一個侍應都冇,CS自己出去埋單,然後返嚟話未埋,佢話收銀叫佢返入嚟.我同佢講係o架,呢喥係唔俾客人自己出去埋,上次我都有寫低食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%A5%BD%E5%91%B3-%E5%86%87%E4%B9%9C%E8%8A%B1%E5%B7%A7o%E9%87%8E-e3286922

抵食係2.5分

上次食評:
2019-07-22
麻香牛蒡金錢絲
淮香椒鹽白飯魚同黑醋咕嚕肉
龍皇野菌腸
2019-07-13 571 瀏覽
家族裡面有長輩生日,呢啲場合最穩陣就係揀生日宴。物色咗幾間酒樓,彩福最經濟實惠,上網已經睇到菜單,星期一至五都係$2,480 全包,仲有埋壽包符合曬我哋嘅主題上湯焗加拿大龍蝦(烏冬底) – 餐牌上寫埋龍蝦重量,夠曬均真,龍蝦好多肉食,烏冬煙韌,吸曬啲上湯,好入味鴻運吉祥乳豬全體 - 皮脆,少肥膏,厚切瘦肉夠嫩滑惹味帶子小炒王 – 好多帶子同大大隻蝦乾! 炒到好香鑊氣,淨係呢味都可以送幾碗飯柚子香荔蜜梅骨 – 簡單講即係梅子排骨,個汁酸酸地幾開胃。擺咗啲炸荔頭粒喺底,荔頭粒表層被凝結咗嘅醬汁包住,營造出咬落去外脆內軟嘅效果紅燒花膠海皇翅 – 雖然味道偏淡,但足料嘅程度係食完一碗即刻有飽感,好豐富清蒸沙巴龍躉斑 – 條魚蒸到剛熟,火候控制得好好,魚肉結實而且嫩滑,係今晚最出色嘅菜式羅漢野菌扒菜膽 – 有竹笙、荀、草菇、蘑菇、粟米仔、雪耳、雲耳、生菜,用料有質素,濃淡適中當紅脆皮炸子雞 – 皮脆肉嫩香燒金菰伊府麵 - 濕潤度控制得剛好,略嫌配菜落得唔夠多,似淨伊麵咁彩福驚喜大蟠桃 - 每一個壽包裡面都有大大個蛋黃!食唔落,帶返去第二朝做早餐都得總括嚟講,味道調配方面中上,材料新鮮足料,物有所

上湯焗加拿大龍蝦(烏冬底)

鴻運吉祥乳豬全體 - 皮脆,少肥膏,厚切瘦肉夠嫩滑
鴻運吉祥乳豬全體

當紅脆皮炸子雞 – 皮脆肉嫩
當紅脆皮炸子雞

香燒金菰伊府麵

彩福驚喜大蟠桃

總括嚟講,味道調配方面中上,材料新鮮足料,物有所值!早到仲可以喺附近行下,家族有聚會或者有慶祝活動,可以嚟呢度!
生日
上湯焗加拿大龍蝦(烏冬底)
鴻運吉祥乳豬全體
惹味帶子小炒王
柚子香荔蜜梅骨
清蒸沙巴龍躉斑
2019-07-12 2889 瀏覽
大家平時都會去酒樓飲茶食飯,總有一間係你住附近夠晒方便,而且一定有佢吸引之處係度,所以每個月總有幾次前去品嚐一下美食,咪以為去酒樓食就會好貴,其實同出面街外食一樣都要咁上下價錢,只係大家冇留意到先唔知,是日晚又去左呢度開餐入去已被魚缸吸引住有多款生猛海鮮供應,真係得酒樓先有咁多選擇唔止食海鮮仲有其他撚手小菜一坐低先點番個人氣必食海鮮生猛加拿大龍蝦,配埋上湯再加伊麵底簡直完美配搭,睇下餐牌仲有乜抵食推介,再點番幾味精選小菜就食得先有金裝潮式滷水拼盤有豬耳、掌翼、腎同腸等食材配埋香濃滷水汁食落津津樂道,最啱飲啖酒一路食緊接另一款係松子沙汁蜜桃青瓜蝦球,入口開胃之餘,仲食到大大件蝦球肉質爽彈飽滿再來有巧手煎焗新會陳皮豚肉粒,入口啖啖香軟嘅豚肉仲食到鮮甜肉汁,加上陳皮濃厚味道會更加滋味最後食埋加拿大龍蝦配伊麵底超足料,兩個人食份量啱啱好,一啖鮮甜龍蝦肉再食一啖上湯伊麵特別滿足一餐精美小菜又品嚐完了。
一餐精美小菜又品嚐完了。
  • 金裝潮式滷水拼盤
  • 松子沙汁蜜桃青瓜蝦球
  • 巧手煎焗新會陳皮豚肉粒
2019-07-10 313 瀏覽
對上一次來這裏是參加朋友的婚宴,今次是跟合作夥伴吃晚飯,這裏跟他的辦公室很近。彩福晚市人很多,訂位是必須的。喜歡這裏其中一個原因是紫色為主的環境,以晚飯的價錢可以享受婚宴宴會的裝潢,環境優美而且乾淨俐落,樓底高空間感夠大,感覺冠冕堂皇,夠氣派。《生猛加拿大龍蝦 》$88/斤看到菜單原來正值彩福龍蝦節,優惠真的是震撼價 $88/斤。龍蝦以隻計,當晚一斤2一隻,大概 $99。加伊面底另加$30。食法是上湯開邊焗,最能夠吃得到龍蝦的原汁原味。龍蝦大隻又新鮮,龍蝦味濃郁,肉質爽口彈牙,絕對抵食夾大件,誠意推薦!伊麵吸收了龍蝦精華的醬汁,好味又唔會油膩,味道不錯。另外店員推介了主打的幾款晚飯小菜。價錢經濟實惠!《松子沙汁蜜桃青瓜蝦球》$92這菜式我覺得開胃很適合女士吃呢!差不多是中式沙律一樣,松子酥脆、沙拉汁、蜜桃酸酸甜甜、青瓜清爽、蝦球外層炸至金黃香脆,肉質嫰滑。《海皇醬花生苗玉瓜炒牛柳絲》$92海皇醬醬料夠惹味,花生苗口感特別,牛柳絲份量好充足,食得出牛肉的鮮味,有鑊氣味道非常唔錯。《巧手煎焗新會陳皮豚肉粒》$92新會陳皮有一種特別鮮甜味道,大大粒豚肉口感一流,值得一讚。《海皇櫻花蝦炒飯》$

《生猛加拿大龍蝦 》$88/斤
看到菜單原來正值彩福龍蝦節,優惠真的是震撼價 $88/斤。

伊麵吸收了龍蝦精華的醬汁,好味又唔會油膩,味道不錯。

另外店員推介了主打的幾款晚飯小菜。價錢經濟實惠!

《松子沙汁蜜桃青瓜蝦球》$92

《海皇醬花生苗玉瓜炒牛柳絲》$92

《巧手煎焗新會陳皮豚肉粒》$92
新會陳皮有一種特別鮮甜味道,大大粒豚肉口感一流,值得一讚。

《海皇櫻花蝦炒飯》$113
海皇真的有元貝粒,真材實料,櫻花蝦香口分量多,炒飯鑊氣十足,粒粒分明夠乾身。

《鮮果慕絲》$18
試一試新甜品,入口 creamy,甜度適中,為今晚畫上完美的句號。

石門港鐵站旁邊非常值得推薦的中式晚飯聚腳地方,晚市價錢大眾化,高級裝修坐得舒適,食物份量大,性價比高。
  • 《海皇醬花生苗玉瓜炒牛柳絲》
  • 《松子沙汁蜜桃青瓜蝦球》
  • 《生猛加拿大龍蝦 》
2019-07-09 2174 瀏覽
這天晚上我約了家人在吃飯,經過我的介紹,我的家人決定跟我來到這一間中式酒樓試一試,餐牌上的選擇很多,食物的定價也很合理,食物的種類也很多,店內環境非常非常寛敞,富有空間感和十分清潔衛生,給我一種很舒服的感覺懷舊金獎叉燒($236)叉燒非常香稔軟嫩,非常惹味,也可以說是我人生中吃過的叉燒中,最好吃的頭幾位,而叉燒的定價合理,食物的份量很多,性價比十分高,由於太好味的關係,大家都十分喜歡吃,所以我們點了兩份,結果叉燒全部被我們都吃清光松子沙汁蜜桃青瓜蝦球($92)松子沙汁酸酸甜甜,令人十分開胃,蜜桃十分鮮甜,青瓜爽口微彈,蝦球爽彈鮮美,食物質素很不錯,食物的份量十分多蒜茸蒸龍蝦($198)龍蝦非常清鮮美,份量非常多,師傅會先將龍蝦開邊,令客人吃得更方便,大量細碎的蒜茸,蒜茸味恰到好處,味道不會太濃郁,人們較容易接受得到,非常抵食者者蝦干肉碎通菜煲($79)蝦干清鮮甜美,肉碎十分新鮮,通菜爽口微彈,將所以材料放入瓦煲中,作用是能夠保持食物在很高的温度,這道菜簡單,好味和快捷,最適合忙碌的都市人原個椰皇燉燕窩($45)先將原個椰子挖空,再放入清新和鮮甜的燕窩,有養顏和補身的作用,以燉的煮法烹調

懷舊金獎叉燒($236)

松子沙汁蜜桃青瓜蝦球($92)

蒜茸蒸龍蝦($198)

者者蝦干肉碎通菜煲($79)

原個椰皇燉燕窩($45)
先將原個椰子挖空,再放入清新和鮮甜的燕窩,有養顏和補身的作用,以燉的煮法烹調食物,這種煮法令到廚師要花十分多的時間,設計上十分有心思

竹燕椰汁糕($20)
竹燕清新,椰汁糕清甜,份量延多,價錢合理

凍楊枝甘露($23)
楊枝甘露清甜,芒果味十分鮮甜

整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇非常多,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常不錯,無論是小食、主菜,甜品,都做得相當出色,因此我認為食物的定價相對非常合理,店員有積極的服務態度和有禮貌,酒樓環境也十分舒適,所以我認為這間餐廳是非常值得再去惠顧的

懷舊金獎叉燒
者者蝦干肉碎通菜煲
  • 龍蝦
  • 叉燒
2019-07-08 285 瀏覽
一家人長輩壽宴,今次去了石門新開的彩福皇宴酒樓。週六晚上,酒樓接受訂位,我們一行13人去食,準時去到就有位,不用等好耐。是一間負責任有留位俾客既酒家。當晚都有套餐,不過都主要係食翅,所以我地冇叫,叫左D孖寶、3寶餐,再散叫左D小菜。整體D小菜都幾大碟,而且個質素都好好,比起海X、富X真係好食好多。同行中都有D要求高既家人,佢地都覺得OK,咁就代表都真係好有質素了。環境坐得好舒服,因為地方大,樓底高,而且每圍之間都有好多空間,唔會逼住曬。不過小插曲係埋單時,信用卡機壞左,冇得俾卡,好在大家都有D現金,見同埋都好多人要走去拎錢埋單,呢個情況都真係幾估佢唔到....

2019-07-06
生日