2022-03-28 215 瀏覽
仙草芋圓 百吃不厭𐂐.·˖*𖠠•𖠠•𖠠香港有許多間的台式仙草甜品店但嚐遍多間還是對康瑞最深刻印象由最舊舖到之後的荔枝角店舖此間多年依舊都居位於心中no.1的甜品位置每次都點最鐘愛的特式仙草百配材料滿滿的 仙草芋圓地瓜圓小丸子冬天熱食暖肚飽足暑天凍食爽快心涼⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾𓇠𖤥 康瑞甜品༶ 特式仙草百配𓇠
仙草芋圓 百吃不厭𐂐.·˖*

𖤥 康瑞甜品
༶ 特式仙草百配

𓇠
2022-03-24 1052 瀏覽
八點都未夠 深水埗荔枝角道成條街啲舖頭差不多收哂咁濟真係俾 #林奠 #清零 興幸 從遠處已經見到仲有 @hongs_dessert 開著燈 20 #養生紫米露 $22有凍有熱可選擇 打開蓋已經聞到好香紫米味~夠哂足料 仲有陣陣椰奶香 又唔會好甜👍🏻25 #貴妃楊枝甘露 配 #芋圓 #地瓜圓 #小丸子 $37楊枝甘露夠足料 芒果🥭大大舊夠香甜🙅🏻‍♀️唔係浸過糖水 配埋芋圓、小丸子 雖然好似有少少唔match 🤣不過芋圓、地瓜圓好QQ 可惜今次得好少兩、三粒 其他都係小丸子🥲等外賣時發現佢地除咗 #糖水 仲有 #涼茶 #潤腸去濕茶 #清肝解毒茶 #無糖五花茶 只做外賣 每枝應該500ml $12 枝下次經過可以試吓先😉=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #良心糖水 #yellow糖水 #yellowssp #yellow深水埗 #yellow涼茶 #良心涼茶 #yellow芋圓 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter OP: Ms.NgGoogle Local Guide Pls follo
八點都未夠 深水埗荔枝角道成條街啲舖頭差不多收哂咁濟
真係俾 #林奠 #清零

20 #養生紫米露 $22
有凍有熱可選擇 打開蓋已經聞到好香紫米味~
夠哂足料 仲有陣陣椰奶香 又唔會好甜👍🏻
養生紫米露

楊枝甘露夠足料 芒果🥭大大舊夠香甜
🙅🏻‍♀️唔係浸過糖水
配埋芋圓、小丸子 雖然好似有少少唔match 🤣
貴妃楊枝甘露配芋圓、地瓜圓、小丸子

OP: Ms.Ng
Google Local Guide

Pls follow🙇🏻‍♀️
2022-03-14
5 分鐘 (外賣自取)
養生紫米露
貴妃楊枝甘露配芋圓、地瓜圓、小丸子
那天週末,我請兩位好姊妹先到深水埗傳統老字號竹昇麵店 <劉森記麵家>食 weekend lunch! 然後,讓其中一位帶我們到深水埗福華街買揮春!之後,她建議去深水埗荔枝角道那間甜品店 <康瑞甜品>!當我們一行3人踏進店子,已經是下午 5:40, 趁禁晚市 6:00 後堂食前,搶閘食甜品! 幸好!不用等位,可直接入座!供應:甜品、特式飲品、滋味小食店方很配合大家時間,上得好快!特式仙草百配 $26 (暖)可選擇:凍/ 暖配料包括:媲美豆腐花般軟滑不留口的仙草、甜美軟綿的紅豆、有輕微嚼勁的薏米、軟糯略帶煙韌的芋圓、地瓜圓 (蕃薯圓)、小丸子、晶瑩剔透而大大粒的西米、煙韌的珍珠...等!好足料又絕不欺場!堅抵食! 店方已為我們加上花奶,保持其風味!暖暖地容易入口,況且,當日凍凍地,嘆碗暖笠笠糖水最適合不過!
 然後,讓其中一位帶我們到深水埗福華街買揮春!

之後,她建議去深水埗荔枝角道那間甜品店 <康瑞甜品>!

當我們一行3人踏進店子,已經是下午 5:40,
 趁禁晚市 6:00 後堂食前,搶閘食甜品

幸好!不用等位,可直接入座!

供應:甜品、特式飲品、滋味小食
店方很配合大家時間,上得好快!

特式仙草百配 $26 (暖)

可選擇:凍/ 暖

好足料又絕不欺場!堅抵食!
 店方已為我們加上花奶,保持其風味!

2021-01-16
2022-01-20 332 瀏覽
嫩滑淨仙草 $21仙草滑捋捋份量都好多夠凍 帶微微茶甘味唔會有啲奇怪味特式仙草百配 $26配料有紅豆 薏米 西米 珍珠同埋小丸子 聽哂啲配料都覺得飽飽哋🤣雖然只係$26 但份量絕對唔欺場!紅豆薏米煮得軟綿 幾乎唔需要點咬主角三色芋圓就係經典嘅蕃薯 紫薯同埋芋頭口感唔算特別煙韌 偏向軟但都有咬口少扣分係上枱前店員已經幫你落咗花奶味道都會偏甜 如果唔想咁甜可以落單時同佢講走花奶。養生紫米露配丸子 $26雖然特式仙草百配係佢哋嘅招牌但呢款更加啱我口味🤤紫米露軟糯香甜 粒粒紫米配西米口感十足!甜度亦較上面糖水底低

嫩滑淨仙草 $21
仙草滑捋捋份量都好多
夠凍 帶微微茶甘味
唔會有啲奇怪味

特式仙草百配 $26
配料有紅豆 薏米 西米 珍珠同埋小丸子
聽哂啲配料都覺得飽飽哋🤣
雖然只係$26 但份量絕對唔欺場!
紅豆薏米煮得軟綿 幾乎唔需要點咬
主角三色芋圓就係經典嘅蕃薯 紫薯同埋芋頭
口感唔算特別煙韌 偏向軟但都有咬口
少扣分係上枱前店員已經幫你落咗花奶
味道都會偏甜 如果唔想咁甜可以落單時同佢講走花奶。

養生紫米露配丸子 $26
雖然特式仙草百配係佢哋嘅招牌
但呢款更加啱我口味🤤
紫米露軟糯香甜 粒粒紫米配西米口感十足!
甜度亦較上面糖水底低
下午茶
2022-01-19 172 瀏覽
夜晚突然間口痕,經過康瑞,當然要入去食佢嘅招牌實不相暪,已經曾經到訪呢度好多次,雖然坐低入邊食又靚又大碗,但係拎走其實都係一個唔錯嘅選擇分量冇少到,所有嘢都好足料,溫馨提示:如果好耐先返到去嘅話就唔好要熱,因為啲仙草會溶咗所以今次都唔例外要咗凍果然冇令我失望,仙草份量好多,成個糖水唔會好甜,主要係有紅豆大喜所有甜味,薏米冇怪味有咬口,芋圓都有好多粒,仲有其他小丸子都好好咬假如夜晚經過再次口痕,都一定會再買來食
夜晚突然間口痕,經過康瑞,當然要入去食佢嘅招牌
所以今次都唔例外要咗凍

假如夜晚經過再次口痕,都一定會再買來食
2022-01-10 250 瀏覽
深水埗一直都有唔少甜品店,但係一提到芋圓,就一定會諗起康瑞!一黎到見到門口超多人,好彩大多數都係買外賣咋!餐廳雖然唔大,但都有唔少位置,所以等左5分鐘就入得!✨酒釀桂花配芋圓酒釀有少少酒香,仲有濃濃既桂花既清香,非常舒適,入口有少少發酵既酸味,味道甘醇,加埋蛋花真係錦上添花~除左芋圓,仲有番薯圓、紫薯圓,全部好軟熟,而且仲帶有本身食材既味道,食得出係每日新鮮手製,不過size比平時既芋圓偏細~✨桂棗雪耳配芋圓超中意呢個!一碗入面有好多雪耳,而且煲到軟硬適中,仲食到紅棗同桂圓肉,飲落味道清甜之餘,仲感到好滋潤,超級適合秋冬飲架~

✨酒釀桂花配芋圓

✨桂棗雪耳配芋圓
平安夜深水埗鋸完扒買埋糖水回家食。不錯幾好味!外賣等得不耐。糖水唔太甜,芋圓份量都幾多,又煙韌,但無咩味。特色仙草內有芋圓、西米、紅豆、薏米、黑白珍珠。紫米有芋圓+黑白珍珠。兩款都唔錯,喜歡不太甜。
平安夜深水埗鋸完扒買埋糖水回家食。不錯
特色仙草同紫米
2021-12-24
5 分鐘 (外賣自取)
$26 (宵夜)
平安夜
特色仙草同紫米
2021-12-17 223 瀏覽
𓂅特式仙草百配 (芋圓,地瓜圓,小丸子)仙草非常滑,味道好出,而芋圓同地瓜圓口感煙韌,愈嚼味道愈出,唔會過甜,好喜歡呢種食到食物原始味道嘅感覺!小丸子正正常常,唔會糊口!除左列出嘅配料,仲有珍珠,薏米,口感十足!𓂅香滑腐竹蓮子配 (芋圓,地瓜圓,小丸子)呢一個可以選擇配小丸子定雞蛋,今次揀左配小丸子,腐竹蓮子底清甜,腐竹唔係煮到融曬,係片片分明咁,食落幾滑身價格相宜,食物質素唔會將價就貨,味道好純粹好順喉!非常推介!
𓂅特式仙草百配 (芋圓,地瓜圓,小丸子)

𓂅香滑腐竹蓮子配 (芋圓,地瓜圓,小丸子)

2021-12-16 229 瀏覽
今晚又嚟到深水埗馳名嘅康瑞甜品,即使咩事都冇無阻呢度嘅客似雲來~ 今次來到我都係嗌最出名嘅仙草百配,仙草同芋圓小丸子等嘅配料比例恰到好處,滋潤可口👍 呢款招牌先做法配只有凍同暖兩種選擇。另外我朋友嗌咗嘅桂花配,一樣都係有水準,酒釀香氣配上蛋花,絕對係清甜清新之選!😋另外今次我仲試埋佢哋嘅糖不甩,令人印象深刻嘅軟糯口感搭配十分香口嘅花生椰絲粉~ 以上都係72蚊埋單,十分抵食!😝
糖不甩
仙草百配
桂花配
2021-12-16
糖不甩
仙草百配
桂花配
2021-12-09 198 瀏覽
👉🏽特色仙草百配叫左凍熱各一碗,個人黎講係比較鍾意凍!因為好似感覺上多啲紅豆同薏米!同埋凍食仙草比較涼啲同滑啲😙😙 一向康瑞既仙草百配都係鎖店之寶!係必食!而次次食都冇令我失望,薏米好多,芋圓好多粒架!!!真係勁足料(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)但美中不足係仙草唔夠多,可以再多啲🤪🤪🤪🤪👉🏽糖不甩啲糖不甩入面有花生/芝麻涵,唔係去到好流心但都有小小流質既感覺😋😋😋而出面除左有糖同花生,仲有椰絲!!!!所以真係好香架😙😙 覺得20蚊黎講真係算係幾值,但2個人食6粒真係唔夠架!!!!真係要人頭6粒先得架!!!
👉🏽特色仙草百配

👉🏽糖不甩
自從開咗鮮芋仙之後都好似少咗人提康瑞🤔我自己都幾年冇食過!不過佢嘅芋圓其實好抵食,只係$20幾蚊碗,而且非常足料。大家不妨多d去幫襯下呢💛🤤.No one could ever resist a bowl of taro balls, especially with sooo many other ingredients like boba, pearl barley and grass jelly. This shop at Sham Shui Po was actually really famous for its taroballs years ago, way before Meet Fresh entered the Hong Kong market, so do check it out!🥰.特色仙草百配 $26好 Colourful 嘅芋圓,可以話係鎮店之寶!😆口感豐富,有芋圓、地瓜圓、珍珠、小丸子、薏米等,十分飽肚。雖然糖水略嫌偏甜,但都係必食之選。🥰Rating ⭐️: 8.5/10養身紫米露配芋圓 $26紫米露甜度適中,食落非常清涼,配上Q彈有咬口嘅芋圓,好滿足呢😋
特色仙草百配 $26
特色仙草百配

Rating ⭐️: 8.5/10

養身紫米露配芋圓 $26
紫米露甜度適中,食落非常清涼,配上Q彈有咬口嘅芋圓,好滿足呢😋不過個人都係推介特色仙草百配多啲,因為比較特別。
Rating ⭐️: 8/10
紫米露芋圓

康瑞甜品
Address: G/F, 323 Lai Chi Kok Road, Sham Shui Po, Hong Kong
#goodeatsdiary_深水埗 #goodeatsdiary_shamshuipo
特色仙草百配
紫米露芋圓
2021-12-03 145 瀏覽
食完愛文生,行到附近的呢個係馬路邊的糖水鋪,都有驚喜。首先價錢比其它糖水店平,點左楊枝金露配,35蚊,算大碗。楊枝金露配意思係配有三種小丸子,好特別,口感又豐富,下次再來食
2021-12-03 106 瀏覽
嚟深水埗食晚餐一定唔可以食得咁飽!點解呢,因為呢度有間遠近馳名嘅甜品”康瑞甜品”🍲康瑞出名仙草、芋圓🍡大家都知啦,呢次就特登食咗其他養生湯水,悉逢天氣轉涼,一於試下酒釀桂花同埋桂棗雪耳糖水,兩款都有芋圓、小丸子同埋地瓜圓。食過嘅就一定知喇,芋圓口感煙韌唔難咬,同其他舖頭根本無得比,仔細咀嚼更品嚐到材料嘅味道添👏糖水唔會過甜,同場亦都有唔少人嗌糖不甩食呀,係間適合年輕人嘅傳統糖水鋪,大家嚟到深水埗就唔好錯過啦😋喜愛程度:😋😋😋😋😋

喜愛程度:
😋😋😋😋😋
  • 酒釀桂花
2021-11-22 228 瀏覽
今日食完晚餐,突然諗起係時候去康瑞甜品食返個仙草芋圓,就專登搭去深水埗食C出口直行幾個街口就會見到,好多朋友都唔記得點去,但我就印象深刻,因為呢間真係間唔中就想食吓由於平日夜晚去,比起星期六日冇咁多人,一入到去就有位,但都坐滿8成左右叫左暖嘅1號特式仙草百配芋圓同埋熱嘅12號椰汁西米露配芋圓特式仙草百配芋圓有好多配料,有西米、紅豆、珍珠、薏米等等,咬落有唔同軟硬度嘅配料,令到口感豐富,仙草好滑好新鮮,薄薄地咁,唔會成大舊咁,個人最推薦呢款椰汁西米露我就覺得正常發揮,唔會太甜食完甜品 就為我嘅晚餐畫上一個句號

叫左暖嘅1號特式仙草百配芋圓同埋熱嘅12號椰汁西米露配芋圓

椰汁西米露我就覺得正常發揮,唔會太甜

食完甜品 就為我嘅晚餐畫上一個句號

2021-11-04 273 瀏覽
一碗仙草百配。一碗紫米轉芝麻湯圓。仙草軟滑,蓋上珍珠、西米、芋圓、地瓜圓、薏米、小丸子,目不暇及,口感極豐,最為推薦。紫米露甜度適中,芝麻湯圓亦然,一口一顆,比較寧波湯圓,味道更佳。
一碗仙草百配。

一碗紫米轉芝麻湯圓。