2024-03-15 363 瀏覽
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂✨#帝苑餅店Fine Foods @帝苑餅店Fine Foods早前小弟生日,朋友就準備左個帝苑餅店嘅蛋糕俾我🎂帝苑餅店絕對係城中其中一間頗有名氣嘅蛋糕店,蝴蝶酥及拿破崙更係佢嘅招牌作。早幾年都曾經光顧過帝苑嘅芒果拿破崙,事隔幾年,質素一如既往咁高質👍~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🤩芒果拿破崙 (HKD 468/ 1磅)芒果拿破崙蛋糕其實算係十分常見嘅蛋糕,但同時亦係一樣「考功夫」嘅蛋糕。製作時需要準備吉士醬,酥皮,芒果等材料,用酥皮夾住吉士醬,一層疊住一層最後再加上芒果片🥭帝苑嘅拿破崙個人覺得係無可挑剔,由酥皮同吉士醬嘅組合到表面嘅芒果,都食得出係有用心製作。先講下酥皮,蛋糕係我地食完晚飯後先食,雖然蛋糕放左一段時間,但每層嘅酥皮依然保持酥脆。而每一層酥皮與吉士醬嘅比例都相當好,吉士醬食落甜而不膩,唔會食兩啖就食滯。表面嘅芒果亦有用心挑選,每一片食落都係鮮甜,同枱朋友都大讚芒果好甜。有機會絕對會再encore帝苑嘅拿破崙,同埋會想試下佢其他嘅甜品🤤
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
🤩芒果拿破崙 (HKD 468/ 1磅)
😋🏨🥮🦋🍪😋帝苑蝴蝶酥的口碑一向略有耳聞,剛巧The point 積分能兌換,便有此一試。包裝 - 禮盒並沒有特別,蝴蝶酥新鮮即製,無獨立包裝;腰果酥則有印有最佳品嚐日期的透明包裝。外表 - 烘烤至漂亮可口的焦糖金黃色。每一塊,厚薄均勻、圓潤,以多層次折疊出心心/蝴蝶形狀。外層綴以顆顆糖粉,呈誘人光澤。口感 - 一口咬下,不會鬆散垮掉👍🏻是扎實得來,非常鬆脆。牛油果香從舌尖開始慢慢蔓延,然後是炒過芝麻的鹹香,外加淡淡的焦糖香氣 - 堆疊出層次豐富、細緻的精緻感。
😋🏨🥮🦋🍪😋
帝苑蝴蝶酥的口碑一向略有耳聞,
剛巧The point 積分能兌換,
便有此一試。

• 蝴蝶酥
2024-01-30 629 瀏覽
.#帝苑餅店 (尖沙咀)@royalgardenhotel .呢間拿破崙我其實講咗好多次.. 都講咗好多年..係我覺得最好味拿破崙之一🤣..佢哋嘅拿破崙好似有分芒果拿破崙🥭 & 士多啤梨拿破崙 🍓後者我未試過.. 但芒果真心真係無得輸!🥹.芒果拿破崙千層酥 $420 一磅.多年來 感覺上質素都keep到..之前食就已經好滿足.. 呢排食.. 都係覺得..做得好出色🥹.. 作為其中一個生日蛋糕真心開心!相比起好多間拿破崙..佢嘅千層酥口感真係出色!中間嘅忌廉並無影響佢嘅酥脆度!唔係話好脆硬.. 但係鬆軟帶點脆邊感!👌🏻我鍾意!!!.吉士口感味道拿捏滿分.. 同埋芒果嘅融洽度無可挑剔..好香好正!!!.面頭嘅芒果可能甜度未必次次都一樣..但大部分情況底下都唔會太算.. 但甜度就未必一樣之前間唔中會酸d.. 今次好甜!!.價錢唔算平 但我覺得值得 btw!佢哋都有件裝賣.. 好似係$68一件!.希望大家食得開心 & 放心!!只要抵卡路里.. 我覺得 間唔中食啲邪惡嘢..其實好緊要!阿門🤣🤣🤣
#帝苑餅店 (尖沙咀)
@royalgardenhotel
呢間拿破崙我其實講咗好多次.. 都講咗好多年..
係我覺得最好味拿破崙之一🤣..
佢哋嘅拿破崙好似有分
芒果拿破崙🥭 & 士多啤梨拿破崙 🍓
後者我未試過.. 但芒果真心真係無得輸!🥹
芒果拿破崙千層酥 $420 一磅
多年來 感覺上質素都keep到..
之前食就已經好滿足.. 呢排食.. 都係覺得..
做得好出色🥹.. 作為其中一個生日蛋糕真心開心!
相比起好多間拿破崙..
佢嘅千層酥口感真係出色!
中間嘅忌廉並無影響佢嘅酥脆度!
唔係話好脆硬.. 但係鬆軟帶點脆邊感!👌🏻
我鍾意!!!
吉士口感味道拿捏滿分.. 同埋芒果嘅融洽度無可挑剔..
好香好正!!!
面頭嘅芒果可能甜度未必次次都一樣..
但大部分情況底下都唔會太算.. 但甜度就未必一樣
之前間唔中會酸d.. 今次好甜!!
價錢唔算平 但我覺得值得 btw!
佢哋都有件裝賣.. 好似係$68一件!
希望大家食得開心 & 放心!!
只要抵卡路里.. 我覺得 間唔中食啲邪惡嘢..
其實好緊要!阿門🤣🤣🤣

2024-01-24 496 瀏覽
經常都聽聞帝苑餅店蛋糕好好食,特別係好出名的拿破侖。趁媽媽生日買左個草莓拿破侖同幾件切餅,完全係出乎意料的好味!雖然拿破侖價錢都貴,但個味道值得呢個價。餅皮好脆,吉士又滑不會過甜,配合草莓的酸度,成個口感非常立體突出之後買過芒果拿破侖都一樣好味。其餘幾件切餅外貌特別,以爲會空有其貌,點知都一樣有質素!好驚喜。而家帝苑已成爲我必買的餅店之一。

之後買過芒果拿破侖都一樣好味。
生日
  • 拿破侖
2024-01-17 534 瀏覽
本身我特別鍾意食拿破崙,聽講帝苑酒店出嘅拿破崙特別有名,即管買返嚟慶祝生日😍今次叫咗兩磅嘅雜果拿破崙,大約六人份量,裏面係原味吉士,脆皮啱啱好,唔硬之餘又好脆卜卜,完美融入吉士醬。水果份量好多,加上好新鮮。蛋糕完全係入口即溶😋蛋糕唔會好甜,唔會好油膩,味道啱啱好!餅店好有心機,生日牌都整得好靚,鍾意食拿破崙嘅朋友不妨一試!蛋糕仲可以揀選芒果,或者自定唔同嘅水果,大細都有好多唔同嘅選擇😍👍🏻!

拿破崙蛋糕
拿破崙蛋糕
  • Napoleon
2024-01-06 608 瀏覽
從小到大,我吃過無數次蝴蝶酥。童年時光裡,最早嚐到的是茶餐廳的蝴蝶酥,對它並沒有留下深刻印象,更不知道它是法式甜點。傳聞這家蝴蝶酥店馳名遠近,讓我產生了好奇。沒想到,它的美味讓我驚艷不已,果然名不虛傳!😍這盒蝴蝶酥共有四款口味,每款都馥郁酥脆,入口即化。無論原味、綠茶、芝麻或朱古力口味,每一口都散發出濃郁的奶香味和香脆口感,讓人回味無窮。我可以大膽說,這家的蝴蝶酥不是世一也可問鼎港一。🥰特別感謝好友在佳節前為我預訂的這份濃情厚意。他的選擇絕佳,讓我有機會品嚐到這款美食,我深深感激他的關心和友誼。💗

2023-12-25
$228 (早餐)
聖誕節
  • 宇治抹茶蝴蝶酥
  • 原味蝴蝶酥
  • 芝麻蝴蝶酥
2024-01-04 345 瀏覽
粉紅玫瑰蛋糕 (Pink Rose Cake)買個時好順利~可以係蛋糕牌寫自己想寫既野-蛋糕結構好簡單:有白朱古力、士多啤梨、cream 同海綿蛋糕。白朱古力即係粉紅色既花瓣,所以打卡個時唔建議打太耐。而白朱古力有給予了蛋糕濃郁的奶味和甜味,反而士多啤梨🍓係酸定甜就靠彩數。但無論甜定酸都好有係日本食草莓蛋糕既感覺。自己覺得它是一種獨特而精緻的cake,有淡雅的奶香和一絲浪漫的氣息。係切個時難左少少甘,要比啲耐性🙈
買個時好順利~可以係蛋糕牌寫自己想寫既野
2023-11-23 689 瀏覽
帝苑酒店蝴蝶酥一盒有4款口味 💲218一盒可以試到4個味道,整體嚟講全部都好味,無隻味都有佢獨特的優點🤭口感好鬆脆,甜度適中,一次過食幾塊都唔會膩😋黑白芝麻有炒過嘅香味,抹茶和朱古力各自的味道和甜好平均,加咗額外味道上去,都唔會影響蝴蝶酥嘅口感👍🏻之前試過帝苑嘅合桃酥已經覺得好好食,蝴蝶酥都一樣☺️
帝苑酒店蝴蝶酥
一盒有4款口味 💲218

口感好鬆脆,甜度適中,一次過食幾塊都唔會膩😋
之前試過帝苑嘅合桃酥已經覺得好好食,蝴蝶酥都一樣☺️
2023-10-21 717 瀏覽
帝苑酒店 新口味✨肉桂合桃酥一盒有16塊💲188勁鐘意玉桂味,見到合桃酥有呢隻味,即買嚟試☺️一打開就聞到好香嘅肉桂味,口感超級鬆脆,連頂部粒合桃都焗得好鬆,甜度適中,一次過食幾塊都唔會膩🤭佢係暫時食過最好食嘅合桃酥,因為整體口感和味道都做得好平均,無諗過合桃同肉桂可以咁夾👏👏👏
帝苑酒店 新口味✨肉桂合桃酥
一盒有16塊💲188

勁鐘意玉桂味,見到合桃酥有呢隻味,即買嚟試☺️
2023-10-20
2023-09-29 1365 瀏覽
👨🏻‍🍳帝苑餅店 (尖沙咀)📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂 「世一芒果拿破崙🫶🏻」 👍🏻🍽️芒果拿破崙 1磅 $468食過第一次返吾到轉頭🥹通常無異議,都會買帝苑芒果拿破崙蛋糕做生日蛋糕😝通常要訂,不過都可以即日打電話留蛋糕😋 芒果新鮮不酸,食左咁多次都吾酸🤤酥脆不是硬脆,層層分明得黎,每一啖都同入面既custard同芒果果肉融合得天衣無縫,口感炸裂🥹超大個,但系我可以自己食一個🤣甜而不膩,越食越想食🥲間吾中就好想買黎做甜品,食完滿滿幸福感🤤🫶🏻 #芒果拿破崙 #帝苑芒果拿破崙蛋榚 #芒果拿破崙蛋糕 #帝苑芒果拿破崙 #香港拿破崙 #拿破崙蛋糕推介 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食分享 #香港美食推介 #香港美食地圖 #hkfoodie #likesforlike #like #likexlike #instalike #liketime #hkfood #hkfoodblogger
👨🏻‍🍳帝苑餅店 (尖沙咀)
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂

「世一芒果拿破崙🫶🏻」

👍🏻🍽️芒果拿破崙 1磅 $468
食過第一次返吾到轉頭🥹
通常無異議,都會買帝苑芒果拿破崙蛋糕做生日蛋糕😝
通常要訂,
不過都可以即日打電話留蛋糕😋

芒果新鮮不酸,
食左咁多次都吾酸🤤
酥脆不是硬脆,
超大個,
但系我可以自己食一個🤣
甜而不膩,越食越想食🥲
間吾中就好想買黎做甜品
食完滿滿幸福感🤤🫶🏻

2023-01-15
2023-09-22 977 瀏覽
今日食到帝苑餅店非常出名嘅拿破崙蛋糕,今次揀咗雜果口味,兩磅裝 $936成個拿破崙嘅千層酥皮好香脆,夾著好多鮮雜果,吉士忌廉夠滑,非常之好味。16個人食兩磅裝份量啱啱好,因為拿破崙始終都好飽肚,而且我哋係食完中秋飯就食,不過切起上嚟就有啲唔方便,一次就好容易散,如果擔心切出嚟好散,建議買返蛋糕會好啲。📣‼️拿破崙可能含有以下致敏原:
麩質、甲殼類、蛋類、魚類、花生、大豆、奶類、乳糖、堅果或芝麻✅可預訂一磅$468 /兩磅$936預訂三磅或以上需提前三至五天工作天✅ 生日牌/祝頌語牌 : 最多可填寫 12 個中文字或 25 個英文字母,包括標點符號及空格。

📣‼️拿破崙可能含有以下致敏原:

✅可預訂一磅$468 /兩磅$936
預訂三磅或以上需提前三至五天工作天

外賣自取
  2023年8月2日 (星期三) 1:00pm 33°C 帝苑餅店設於酒店大堂,感覺高格調。其設計以重塑法式蛋糕店的獨有特色,店內典雅的法式裝修及溫和的木製天花營造寫意自在的氣氛。 提供多元化曲奇餅、西餅食品及多款酒類選擇。 燈光明亮,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 店員利用膠紙固定盒子內的蛋糕,免得東倒西歪,更提供膠叉子,可算貼心。 為慶祝本人生日及香格里拉酒店渡假,特地選擇此餅店。 人數:2人 HK$223.2 ( 恒生 enjoy 信用卡享有 9 折優惠 )  不用排隊 芒果拿破崙 - 香脆的千層酥皮夾著新鮮芒果及幼滑吉士忌廉,滋味無窮。 賣相梅花間竹,層層疊疊,每層均鬆脆無比,使人極度喜愛。當中水果新鮮,清甜美味,吃到停不了呢。果然榮登『全香港最好味的拿破崙』,確實當之無愧!【推介之選】❤❤❤ 肉桂核桃酥 - 『招牌酥餅系列新成員』,加入經烤焗原粒核桃,黃金比例配搭,香口鬆化,啖啖滲出香濃嘅堅果同肉桂味道,感覺新穎獨特,價錢亦不昂貴,值得一試。【推介之選】❤❤❤《 影 片 》:《 門 面 》:《 環 境 》:

2023年8月2日 (星期三) 1:00pm 33°C

提供多元化曲奇餅、西餅食品及多款酒類選擇。

為慶祝本人生日及香格里拉酒店渡假,特地選擇此餅店。

不用排隊

《 影 片 》:

《 門 面 》:

《 環 境 》:

2023-08-02
外賣自取
$111 (宵夜)
生日
2023-06-08 1574 瀏覽
The icon in this bakery must be mango napoleon cake!!! The first time to try this matcha red bean cake.I have not much expectation on this because you do not usually find in its fridge!!! The outlook of the cake is not very stunning indeed, although it looks well. Surprisingly, the balance is so good between matcha and red bean. It is not too sweet!!! The matcha is enough to enlighten the flavour of cake!!! The red bean tastes great. Soft enough and the sweetness is just good!!! One more good ca

Surprisingly, the balance is so good between matcha and red bean. It is not too sweet!!! The matcha is enough to enlighten the flavour of cake!!! The red bean tastes great. Soft enough and the sweetness is just good!!! One more good cake to eat!!!
2023-05-18 1635 瀏覽
-{酒店馳名拿破崙蛋糕🎂}🤤Mango Napoleon🤤 ($468)好脆嘅拿破崙皮😍芒果亦好鮮甜超大塊🥰中間嘅吉士cream好多 小小甜但唔漏 全部加埋就啱啱好😙👖褲評: 8.5/10Save左勁耐嘅拿破崙 的確好高質😜但價錢進取啲 不過酒店蛋糕嚟講都幾出色!!!🚩 帝苑餅店 🚩地址: 尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
{酒店馳名拿破崙蛋糕🎂}
🤤Mango Napoleon🤤 ($468)

👖褲評: 8.5/10

• 芒果拿破崙
  • Napoleon
  • 拿破崙
  • 芒果拿破崙蛋糕
試過整蝴蝶酥嘅朋友,相信會體會到原來一塊蝴蝶酥千層雖然材料簡單,但做法係有幾繁復🥲因為實際做嘅時候可能多一度或少一度都會做出失敗嘅成品,要整得成功要慢慢揣摩出黎✨而我覺得帝苑餅店嘅蝴蝶酥係我食過最好食嘅蝴蝶酥之一,食過嘅朋友都知一定無得番轉頭😂因為層層分明,牛油香味更加滲透喺每層入面。面頭更沾上粗糖粒,香甜嘅味道包住酥脆嘅口感,完全係衝擊味蕾,儘管覺得邪惡,我都樂在其中去享受💞