2024-03-15 363 瀏覽
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂✨#帝苑餅店Fine Foods @帝苑餅店Fine Foods早前小弟生日,朋友就準備左個帝苑餅店嘅蛋糕俾我🎂帝苑餅店絕對係城中其中一間頗有名氣嘅蛋糕店,蝴蝶酥及拿破崙更係佢嘅招牌作。早幾年都曾經光顧過帝苑嘅芒果拿破崙,事隔幾年,質素一如既往咁高質👍~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🤩芒果拿破崙 (HKD 468/ 1磅)芒果拿破崙蛋糕其實算係十分常見嘅蛋糕,但同時亦係一樣「考功夫」嘅蛋糕。製作時需要準備吉士醬,酥皮,芒果等材料,用酥皮夾住吉士醬,一層疊住一層最後再加上芒果片🥭帝苑嘅拿破崙個人覺得係無可挑剔,由酥皮同吉士醬嘅組合到表面嘅芒果,都食得出係有用心製作。先講下酥皮,蛋糕係我地食完晚飯後先食,雖然蛋糕放左一段時間,但每層嘅酥皮依然保持酥脆。而每一層酥皮與吉士醬嘅比例都相當好,吉士醬食落甜而不膩,唔會食兩啖就食滯。表面嘅芒果亦有用心挑選,每一片食落都係鮮甜,同枱朋友都大讚芒果好甜。有機會絕對會再encore帝苑嘅拿破崙,同埋會想試下佢其他嘅甜品🤤
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
🤩芒果拿破崙 (HKD 468/ 1磅)