2022-01-07 787 瀏覽
間唔中會幫襯,妹妹最鍾意食呢度既蛋糕,綠茶芒果蛋糕佢最鍾意,但依家無出。另外,蝴蝶酥好鬆化,好香唔太甜,大大塊,好味。今次訂左呢個榛子朱古力脆脆蛋糕,鍾意佢夠精緻高貴,食落去好驚喜,夾心有好多粒榛子,蛋糕似拿破崙蛋糕入面個蛋糕,上面塊朱古力好脆,似脆皮,個朱古力沒入面係空心,好好味😋

2022-01-04 787 瀏覽
帝苑餅店 地址: 香港九龍尖沙咀東部麽地道69號雜錦蝴蝶酥 🥨 $198蝴蝶酥一直都係我鐘意嘅小食,帝苑酒店 @royalgardenhotel 蝴蝶酥更是我長期支持對象。金黃色嘅蝴蝶酥,層次分明,糖粉灑得都好均勻,甜而不膩,食落鬆脆可口,甜甜地,而且牛油香味都好足。其實隻隻味都好好食🥰,但我個人就比較鐘意原味,口感超級輕盈,好食到我一口接一口,仲之一食就好味到上晒癮,停唔到口。#nicefoodie尖沙咀
帝苑餅店
地址: 香港九龍尖沙咀東部麽地道69號

雜錦蝴蝶酥 🥨 $198

#nicefoodie尖沙咀
2022-01-01 1300 瀏覽
踏入2022🎉意味住 Olaf 又大一歲啦☃️一直都好想試帝苑餅店嘅拿破崙蛋糕🎂但次次 walk in 都話賣晒🙈今次幫小雪人慶祝生日❄️終於記得要提前訂購啦🤣🔸芒果拿破崙($420/磅)蛋糕賣相相當吸引🍰未食已聞到酥皮嘅焦香👏🏻蛋糕烤焗時間恰到好處⏰每層酥皮都薄脆鬆化😽入口一咬即碎💋層次感相當豐富🤩酥皮表面更塗上焦糖🍯令味道進一步昇華🙆🏻‍♀️而千層酥皮之間嘅香滑吉士😃令蛋糕挺身得嚟又不會過份濃稠👍🏻同時亦增添一份順滑細膩嘅口感💃🏼配上新鮮芒果肉🥭解膩之餘🎊又唔會遮蓋酥皮本身嘅奶油味😋絕對係大滿足🈵💗
芒果拿破崙

🔸芒果拿破崙($420/磅)
2021-12-28 676 瀏覽
Happy Christmas Eve❄️☃️平安夜快樂今日天氣唔算凍,又可以過個和暖聖誕🎅🏻🎄平安夜緊係要食返個聖誕蛋糕😝今次買左帝苑餅店既拿破崙同聖誕樹造型既綠茶cake2點蛋糕新鮮出爐,去到餅店都要排半個鍾先買到拿破崙做得幾出色,皮夠酥脆😍綠茶蛋糕都唔錯,綠茶味出而且cream夠滑😋帝苑餅店有保證👍/📌帝苑餅店尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
Happy Christmas Eve❄️☃️平安夜快樂
今日天氣唔算凍,又可以過個和暖聖誕🎅🏻🎄
平安夜緊係要食返個聖誕蛋糕😝
今次買左帝苑餅店既拿破崙同聖誕樹造型既綠茶cake
2點蛋糕新鮮出爐,去到餅店都要排半個鍾先買到
拿破崙做得幾出色,皮夠酥脆😍
綠茶蛋糕都唔錯,綠茶味出而且cream夠滑😋
帝苑餅店有保證👍

📌帝苑餅店
尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
2021-12-17
30 分鐘 (外賣自取)
2021-12-26 625 瀏覽
帝苑蝴蝶酥 (雜錦口味)上司每半年都會買一次帝苑餅店的蝴蝶酥同我哋分享~雜錦裝共有四種口味~同時亦可單買某一款味道。原味蝴蝶酥最好食! 單買亦都係價錢最平! 口感最鬆脆! 面層的砂糖粒、焦糖化,雖然比起2-3年前略為遜色了,淡味過以前,但現時仍然係J妹心中最好食的蝴蝶酥!朱古力蝴蝶酥鬆脆,幾濃的朱古力味! 朱古力粒粒唔會過甜,唔會影響整塊朱古力蝴蝶酥的評分!宇治抹茶蝴蝶酥鬆脆,食得出有淡淡抹茶味芝麻蝴蝶酥鬆脆,粒粒芝麻令整塊蝴蝶酥好香~___________________帝苑餅店 (尖沙咀)尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂___________________
帝苑蝴蝶酥 (雜錦口味)

原味蝴蝶酥

朱古力蝴蝶酥

宇治抹茶蝴蝶酥
鬆脆,食得出有淡淡抹茶味

芝麻蝴蝶酥
鬆脆,粒粒芝麻令整塊蝴蝶酥好香~

___________________
帝苑餅店 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
___________________

2021-12-25 622 瀏覽
Strawberry Cream Cake🍓🎅🏻🎉🍰每逢佳節、生日,如果買士多啤梨蛋糕🍰一定會黎帝苑餅店🎂,好鐘意佢塊白朱古力生日牌甘多年都係保持原質大大塊😍,唔會將貨就價佢哋做出黎嘅蛋糕嘅cream 打得好滑,而且蛋糕內滿滿都係原粒士多啤梨🍓,士多啤梨🍓好大粒,蛋糕非常厚實有質感,,唔似嗰啲加左好多膨脹劑嘅食空氣,唔飲水會啃親個啲蛋糕!鐘意食士多啤梨🍓嘅一定要試吓😊😋#士多啤梨蛋糕#stawberrycake yummy
Strawberry Cream Cake🍓🎅🏻🎉🍰

鐘意食士多啤梨🍓嘅一定要試吓😊😋

#士多啤梨蛋糕#stawberrycake yummy
Strawberry  cream  cake
2021-12-24
平安夜
Strawberry  cream  cake
🇭🇰帝苑餅店·呢間我之前已經食過架啦 佢既拿破崙同蝴蝶酥真係超級酥脆 開心果蛋糕都好好味🤤不過拿破崙蛋糕真係好難分 所以今次朋友仔生日我低就買左呢個同佢慶祝🥳🥳 ·Strawberry Cream Cake $420佢呢個真係好靚 而且超級好味🍓我地本身仲以為佢係得出面啲士多啤梨咁靚 點知一切落去發現佢中間全個都係原粒士多啤梨 開心 仲要係大大粒 超甜😍😍而且佢啲cream好滑 好輕盈 而且唔會太甜 配埋啲士多啤梨超級滿足🤤🤤之後佢個蛋糕都好鬆軟 成個配搭超好🥰·#rbyeat#rby甜品飲品#rby尖沙咀·📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
🇭🇰帝苑餅店

#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
Strawberry Cream Cake
2021-12-17 653 瀏覽
我最喜愛嘅餅店之一,幾乎每款都好食,特別推薦拿破崙,中間層cream好清甜,完全唔會膩,酥皮好脆,朱古力味甜品都比較推薦,朱古力味濃,好欣賞甜品都可以咁清甜又唔膩。每次行過都會買!!

2021-12-17
下午茶
  • 拿破崙
2021-11-13 1460 瀏覽
這間酒店的蝴蝶酥非常有名,終於有機會一試。打開餅盒後見到滿滿的蝴蝶酥,上面撒上糖粒,入口鬆脆,帶點焦糖甜香,不油不膩,即使知道有點邪惡,亦忍不住一塊接一塊放入口內。🔸原味蝴蝶酥除了出名蝴蝶酥外,今次有機會試試這間五星級酒店的蛋糕。🔸士多啤梨蛋糕上面佈有撒有糖霜的士蛋啤梨,選擇這個蛋糕的原因是家裏有人十分喜歡忌廉,蛋糕佈滿厚厚的忌廉,但酒店用的這種忌廉質感和口感上不會讓人有一種油膩的感覺,而且忌廉不會太過死甜,所以整體上都是好食,不愧為五星級酒店出色的蛋糕。
這間酒店的蝴蝶酥非常有名,終於有機會
一試。

🔸原味蝴蝶酥
原味蝴蝶酥

除了出名蝴蝶酥外,今次有機會試試這間五星級酒店的蛋糕。

🔸士多啤梨蛋糕

• 蝴蝶酥
2021-10-29 1488 瀏覽
最近搵緊好食嘅拿破侖,就問下朋友有冇邊一間可以介紹食過係好味同埋係鬆發又唔太甜,就介紹左依一間,我朋友話係佢一生中食過最好味的蛋糕,他可以一次過食3份2個,咁我就打電話去訂兩個芒果拿破侖,一個係屋企人食,以另一個係朋友生日慶祝食,我怕好難即場買到所以都早兩星期打電話好訂,真係好好彩打電話訂,因為囉蛋糕當日喺打完風之後果日,去到排曬長龍,原來訂咗蛋糕都要排隊囉,喺你真係好好味好似唔洗錢咁,返到屋企即刻吃個蛋糕,切落去嘅時候非常脆,超級超級好味,芒果係好甜,原來食過一次真係會上癮
  • 芒果拿破崙
2021-10-19 1164 瀏覽
【#肥波零食系列】🎈之前幫肥成上台出左部電話,轉左用個 @smartonehk 貴啲嘅plan,生日嗰個月可以揀份生日禮物🎁有Agnes b 蛋糕、Agnes b tea set、Asiamiles 等等。對肥波黎講最吸引嘅當然係 嘅蝴蝶酥啦🦋🎈帝苑嘅蝴蝶酥其實已經食過n次,依然都係咁好味,鬆脆又唔會好甜😗食左幾件之後盒蝴蝶酥已經上繳左中央比左波媽喇😝📍帝苑餅店 Fine Foods📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
【#肥波零食系列】

📍帝苑餅店 Fine Foods
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
外賣自取
𝗪𝗵𝗼 𝘀𝗮𝘆𝘀 𝗣𝗿𝗲𝘁𝘁𝘆 𝗖𝗮𝗸𝗲𝘀 𝗱𝗼𝗻’𝘁 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 𝗚𝗼𝗼𝗱? 🌹⠀Was searching for a pretty cake for lil sis’ birthday and came across this beauty from @royalgardenhotel ; held the prejudice that these kinds of cakes were more for deco than taste but was pleasantly surprised by the 𝙡𝙤𝙫𝙚𝙡𝙮 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙘𝙖𝙠𝙚 🍰 hidden under the pink chocolate petals 🥀⠀How it looks inside 🍓⠀𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘐 𝘰𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥• 𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗿𝗼𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲 ($𝟰𝟰𝟬/ 𝟭𝗹𝗯) - 𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘰𝘶𝘴 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘧𝘪𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨 + 𝘯𝘰𝘵 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘭𝘺 𝘵𝘰𝘰 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 🥰⠀📍The Royal Garden Hotel @royalgardenhotel..

How it looks inside 🍓

𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘐 𝘰𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥

#thefoodconnoisseurhk_desserts
#thefoodconnoisseurhk_tst
#royalgardenhotel
2021-10-12
生日
  • Pink  rose  cake
2021-10-11 1030 瀏覽
鍾意crunchy 口感的甜品mania雜果拿破崙就好岩口味了特別係Royal Garden的拿破崙係我覺得數一數二好食的😋每一塊千層都做得很酥脆鬆化一啲粉粉地嘅口感都唔會有配合埋中間的幼滑的custard cream真係好好好食私心最愛芒果拿破崙 因為每一片芒果都好香甜但如果怕太甜的 又可以食下雜果拿破崙有啲本身自帶果酸的莓配合番係fine foods shop隔離 同朋友坐番一一陣黎個夏日的下午茶最寫意不過了🌈
鍾意crunchy 口感的甜品mania

雜果拿破崙
雜果拿破崙
  • 芒果拿破崙
2021-09-29 1356 瀏覽
今天是老公的生日,他最喜歡便是吃拿破崙蛋糕,而帝苑餅店出品的拿破崙蛋糕是網上公認為最美味的,所以我便訂了一個來慶祝他的生日了由於這間餅店是行實力派的路線,所以蛋糕的賣相非常普通,樸實無華的,給人一種平平無奇的感覺,但是沒想到它實際的的味道竟然和它的賣相一樣這麼普通,簡直讓人失望頂透拿破崙蛋糕的酥皮相當結實,缺乏了酥脆香口的質感,老公用盡九牛二虎之力才勉強把它切開四份,但是之後便切不開了,我們根本不能一整件地吃,需要分開一層層來品嚐,個人認為這樣已經失去了拿破崙蛋糕的口感和風味...另外,蛋糕內層的吉士味道亦相當甜膩,即使有芒果中和一下口感,但是我們吃了一小口便已經開始感到飽飽滯滯,不想再繼續吃了價錢方面,我訂了一磅的拿破崙蛋糕 ,盛惠 $420總結來說,今次的拿破崙味道相當普通,完全沒有任何驚喜的感覺,而且取餅的時候職員服務態度亦比較一般,個人還是更喜歡上年半島精品店出品的拿破崙

價錢方面,我訂了一磅的拿破崙蛋糕 ,盛惠 $420

2021-09-17
外賣自取
$420 (其他)
生日
2021-09-24 1034 瀏覽
好多人話Mimosa啲拿破崙好食,唔該食咗帝苑嗰啲先講,無論味道,包裝,間舖頭嘅裝修,整潔度,賣相真係贏Mimosa同amigo一個銀河系買一百幾十蚊蛋糕就已經有個靚袋靚盒,我真係唔知Mimosa有啲乜嘢可以同佢比較。食咗一啖拿破崙蛋糕本應就覺得平平無奇,但係越食越覺得好味道,嗰啲吉士甜味適中,同嗰層酥皮簡直係絕配。士多啤梨都係新鮮,成個蛋糕都只係賣$58,絕對抵過Mimosa同Amigo嗰啲「拉极」「拿破輪」以及充滿鄙視惡形惡相嘅服務咖啡豆朱古力蛋糕亦都係非常之美味,底下嗰個曲奇餅先至係精粹鬆脆可口。蛋糕入面嘅朱古力醬亦都唔係太甜,最好撈埋底下的朱古力曲奇餅食買咁小野人哋仲要送埋三隻叉俾你,係邊度搵啊。加上閑日去買都有咁多人排隊證明唔係浪得虛名。雖然帝苑做咗咁多年啲裝修同衛生都好似新開舗一樣認真唔話得啦。你去Mimosa睇吓啲人點樣招呼你班衣食父母?當你「克依」咁歧視就會