2024-01-22 553 瀏覽
平時係中環依頭返工同事同我講想食烤魚上OPENRICE SERACH下附近有咩烤魚好食見到依間咁多正評又多分店 就揀黎試下佢先入到去好光猛仲好多打卡位添都唔少內地人專登過黎嫁鴛鴦糍粑 $38入面係黑白糯米  食起黎好香好有口感兩邊既感覺又有D唔同 好睇又好食又唔會怕太多糖太甜同事飲 牛油果奶昔 $38清香牛油果味再加有香蕉成份係入面真加香味同飽肚感火龍果奶昔 $38都係有香蕉成份係入面但冇阻火龍果既清甜味而且紅肉火龍果 賣相更好睇任食既冰粉 $0免費嫁 仲有好多配料提供選擇添呀!正黎到主角喇騰椒味沙巴龍躉 $378估唔到佢咁鬼大條肉質非常滑份量十足最緊要係個湯好入味魚肉完美索晒D汁食到停唔到口再叫左D烤魚既好伙伴薯粉 $20青瓜 $20娃娃菜 $20黃金組合 $38 啱晒15 16既我依到除左烤魚同配菜 串燒都唔錯嫁bb辣燒牛肉小串 $32有10串 佢D BB辣都幾辣幾入味嫁鐘意辣既可以挑戰再辣啲臨尾緊係要揀個糖水做結尾紅豆沙 $0又可止渴 又可以當食甜品兩個人食到肚皮裂開都只係 $622人均$311
平時係中環依頭返工同事同我講想食烤魚

都係有香蕉成份係入面
但冇阻火龍果既清甜味
而且紅肉火龍果 賣相更好睇
任食既冰粉 $0
免費嫁 仲有好多配料提供選擇添呀!

黎到主角喇

兩個人食到肚皮裂開都只係 $622
人均$311
2024-01-16
2023-12-21 493 瀏覽
巴辣仔烤魚喺香港已經有9間分店,凍冰冰除咗打邊爐都好岩食烤魚~環境光猛寬敞坐得好舒服,而且冇咩煙油味,唔嘈沙,唔似一般嘅烤魚店,呢間可以慢慢同朋友品嚐烤魚美食同埋傾偈。呢度嘅自助區仲有免費供應:菊花茶同冰粉DIY!連嘢飲錢都可以慳返嚟嗌多啲嘢食,真係好抵~電子落單,款式比實體餐牌多少少~有3款烤魚,每款都可配唔同嘅湯底都辣度~我就揀咗《 江團魚 💲348 》(醬香味、走辣)魚好大條,肉油潤又細滑,好少細骨,份量都夠3-4人share~ 仲可以加配料:+薯粉 💲20 +千張 💲20除咗烤魚,呢度仲有小食、燒烤串等等,都要試吓!《 鐵板燒茄子 💲38 》(走辣)超多蒜粒!我諗真係多到有成樽咁多!好香蒜味,茄子肉又稔嫩,好味~《 燒手工麵筋(2串) 💲28 》(走辣)岩晒我,脆脆地又唔會硬,幾好味~《 燒雞軟骨(3串) 💲32 》(走辣)細細粒有咬口~《 口水雞 💲38 》雞肉好嫩滑,有驚喜~《 鴛鴦糍粑 💲38 》熱熱香軟煙韌好正!放涼咗都無變硬~黑色部分係黑芝麻製成,多份芝麻香~冰粉我地食咗好幾碗,多配料,正~

電子落單,款式比實體餐牌多少少~

有3款烤魚,每款都可配唔同嘅湯底都辣度~

我就揀咗《 江團魚 💲348 》(醬香味、走辣)

仲可以加配料:
+薯粉 💲20
+千張 💲20

除咗烤魚,呢度仲有小食、燒烤串等等,都要試吓!

《 鐵板燒茄子 💲38 》(走辣)

《 燒手工麵筋(2串) 💲28 》(走辣)
岩晒我,脆脆地又唔會硬,幾好味~

《 燒雞軟骨(3串) 💲32 》(走辣)
細細粒有咬口~

《 口水雞 💲38 》
雞肉好嫩滑,有驚喜~

《 鴛鴦糍粑 💲38 》
熱熱香軟煙韌好正!放涼咗都無變硬~
黑色部分係黑芝麻製成,多份芝麻香~

冰粉我地食咗好幾碗,多配料,正~

2023-12-20
3天前 0 瀏覽
全港有9間直營門店既巴辣仔烤魚,採用活魚現烤,每款烤魚都成兩斤重,相當有份量。巴辣仔吃魚三部曲:1)選好魚2)選口味3)選配菜沙巴龍躉烤魚:魚肉新鮮,肉質緊實,極少細骨,我哋揀既金銀蒜香湯底,配料豐富,滋味無窮。燒豬蹄:豬蹄燒得香口,滿滿骨膠原。鐵板燒茄子:大量既蒜蓉鋪滿在茄子上面,香氣撲鼻。燒牛肉小串(10串):牛肉一啖一口,沾滿孜然粉,令肉質更鮮嫩。燒手工麵筋:彈簧型既麵筋串,口感煙韌。紅糖糍粑:糍粑炸得酥脆,配上香甜紅糖醬,軟糯好味道。而家餐廳做緊推廣,可免費任飲杞子菊花茶,晚市5:30後,更有冰粉任食,可以在自助區DIY個人口味。總結,烤魚在香港愈來愈受歡迎,餐廳不時推出唔同優惠,令我哋食得開心,實在係大滿足。

巴辣仔吃魚三部曲:
1)選好魚
2)選口味
3)選配菜

燒豬蹄:豬蹄燒得香口,滿滿骨膠原。

鐵板燒茄子:大量既蒜蓉鋪滿在茄子上面,香氣撲鼻。

燒手工麵筋:彈簧型既麵筋串,口感煙韌。

紅糖糍粑:糍粑炸得酥脆,配上香甜紅糖醬,軟糯好味道。

• 沙巴龍躉烤魚
  • 燒豬蹄
  • 鐵板燒茄子
  • 燒牛肉小串
  • 燒手工麵筋
  • 紅糖糍粑
2024-05-14 0 瀏覽
放工同朋友想搵間烤魚食,搵到香港大學站附近有一間決定試吓首先叫咗杯滿杯金菠蘿:-飲落酸酸甜甜幾解膩,但係菠蘿味唔太重,如果$38就有啲貴紅糖糍粑:- 新鮮熱辣整起的確係幾好食,黃豆粉夠,炸得又夠脆口,$38有六件都算抵麻辣卜卜蜆烤魚:- 烤魚方面,揀咗江團魚。不過建議一開始唔好咁急食住,因為一開始煮滾仲未吸到啲味魚算肥美又少骨
放工同朋友想搵間烤魚食,搵到香港大學站附近有一間決定試吓

首先叫咗杯滿杯金菠蘿:

-飲落酸酸甜甜幾解膩,但係菠蘿味唔太重,如果$38就有啲貴

紅糖糍粑:

麻辣卜卜蜆烤魚:

- 烤魚方面,揀咗江團魚。
不過建議一開始唔好咁急食住,因為一開始煮滾仲未吸到啲味
魚算肥美又少骨

2024-05-09 0 瀏覽
同同事約咗好耐話要食正宗惹味嘅辣烤魚,可惜每次都因為各種嘅原因,幾次都只可以食到啲唔辣嘅烤魚!今次趁大家都冇病冇痛,終於都可以收工一齊去食辣嘅烤魚啦!呢間巴辣仔烤魚環境寬敞,而且仲有一個免費供應嘅自助bar添,可以任飲杞子菊花茶同埋任食DIY冰粉~麻辣卜卜蜆烤魚💰HK$386三款魚之中我哋揀咗江團魚,江團魚最大特色就係肉質肥美嫩滑得來而又冇碎骨,仲要超大條,卜卜蜆仲要粒粒都冇沙,麻辣湯底越煮越香越辣,味道正宗惹味~金菇💰HK$20金菇爽口又入味~鐵板燒茄子💰HK$38表面充滿蒜蓉同埋辣椒碎,用鐵板燒烤過嘅茄子,味道更加令人辣得過癮~紅糖糍粑💰HK$38表面充滿紅糖漿加黃豆粉,糍粑煙煙韌韌,味道唔會太甜,用呢個甜品作結真係大滿足啊~滿杯金菠蘿💰HK$38味道唔會太甜,啖啖菠蘿味,清新解辣~冰粉自助bar有七款配料可以任君選擇!簡咗爆爆珠同埋蜜瓜粒配冰粉,冰粉唔使落糖漿都甜度剛好,口感冰涼,用來做飯後甜品一流~

麻辣卜卜蜆烤魚💰HK$386

金菇💰HK$20
金菇爽口又入味~

鐵板燒茄子💰HK$38

紅糖糍粑💰HK$38

滿杯金菠蘿💰HK$38
味道唔會太甜,啖啖菠蘿味,清新解辣~

麻辣卜卜蜆烤魚、金菇
紅糖糍粑
滿杯金菠蘿
杞子菊花茶
2024-05-09 0 瀏覽
今日同男朋友去拍拖!想食川菜就入咗呢間試吓!坐落好舒服,而且店員好熱情有禮!都坐得好滿我哋兩個人叫咗個經典香辣烤魚 - 江團魚,個魚超級滑,仲冇乜骨,好香同唔係好辣,真係好好食啊!我哋兩個人完全可以ko條魚!另外我地仲叫咗個卜卜蜆!冇沙!同好香蒜味同有好多粒!佢哋有好多款串燒,我地叫咗海陸空把把燒,有32串,有好多款!飲嘢我地叫咗杯滿杯紅柚!好大杯又抵飲!餐廳仲有個自助吧,可以自己調配冰粉!呢個甜品真係解渴!真係可以encore!
今日同男朋友去拍拖!

我哋兩個人叫咗個經典香辣烤魚 - 江團魚,

另外我地仲叫咗個卜卜蜆!冇沙!同好香蒜味同有好多粒!

飲嘢我地叫咗杯滿杯紅柚!好大杯又抵飲!

餐廳仲有個自助吧,可以自己調配冰粉!呢個甜品真係解渴!

真係可以encore!
《沙巴龍躉烤魚(BB辣)》($378)平時在內地吃烤魚都是吃江團魚或凌波魚,甚少見到沙巴龍躉(海魚),龍躉魚肉鮮嫩紮實,肉量非常多,而且魚刺比較少,配上香辣的醬汁,非常惹味,而且湯底越煮越辣,如果不能吃辣的,可以選擇不辣的口味。《萵筍》($20)烤魚的底部有大量豆芽,另外再加點了一份萵筍。《午餐肉》 (忘記價錢)午餐肉放進烤魚爐,吸收了香辣汁,但仍然保持香脆可口,推介!!!《卜卜蜆(蒜香味)》($58)卜卜蜆搭配蒜香味醬汁,更顯鮮味,而且很乾淨沒有沙子。《燒雞軟骨(3串)》($32)燒雞軟骨外脆內嫩,味道很像大陸的燒烤,很香的孜然味。《至尊手作鮮果茶》($45)鮮果茶不會太甜,解辣解膩一流!《自助吧》(免費)杞子菊花茶和自助冰粉,冰粉小料的選擇很多,瓜子花生碎椰果甚至還有爆珠,能吃過癮。

《萵筍》($20)
烤魚的底部有大量豆芽,另外再加點了一份萵筍。

《午餐肉》 (忘記價錢)

《卜卜蜆(蒜香味)》($58)

《卜卜蜆(蒜香味)》($58)
卜卜蜆搭配蒜香味醬汁,更顯鮮味,而且很乾淨沒有沙子。

《燒雞軟骨(3串)》($32)

《燒雞軟骨(3串)》($32)
燒雞軟骨外脆內嫩,味道很像大陸的燒烤,很香的孜然味。

《至尊手作鮮果茶》($45)
鮮果茶不會太甜,解辣解膩一流!

自助包(免費)
自助吧(免費)

《自助吧》(免費)

自助包(免費)
自助吧(免費)
今日去咗西營盤嘅巴辣仔烤魚,店面超大同埋各檯屏風較高,空間感好夠,唔會同隔離檯你眼望我眼~雖然店名有個「辣」字,但所有食物都可以揀辣度,所以都好適合唔食辣既朋友呢沙巴龍躉烤魚個魚新鮮又彈牙,配埋金銀蒜嘅香味,非常出色鐵板燒茄子,茄子爽口又多汁,搭配燒得剛剛好嘅蒜香醬汁好香呀燒雞軟骨好香脆,口感好好 蒜香金菇粉絲亦係一道出色嘅菜式,金菇鮮美,粉絲滑口又有嚼勁,撒上少少蒜香,好快就被我地清晒啦燒魷魚鬚小串同燒五花肉小串魷魚鬚燒得剛剛好,有啲彈牙嘅口感,五花肉又香又嫩口水雞雞肉鮮嫩多汁,一口咬落去,算係成檯D辣既食物,但幾有後勁,所以都係推薦最後,侍應服務好好,而且價錢好親民,如果你鍾意辣辣嘅食物,一定要嚟試下~
今日去咗西營盤嘅巴辣仔烤魚,店面超大
同埋各檯屏風較高,空間感好夠,唔會同隔離檯你眼望我眼~

雖然店名有個「辣」字,但所有食物都可以揀辣度,
所以都好適合唔食辣既朋友呢

沙巴龍躉烤魚
個魚新鮮又彈牙,配埋金銀蒜嘅香味,非常出色

鐵板燒茄子,茄子爽口又多汁,搭配燒得剛剛好嘅蒜香醬汁
好香呀

燒雞軟骨
好香脆,口感好好

撒上少少蒜香,好快就被我地清晒啦

燒魷魚鬚小串同燒五花肉小串
魷魚鬚燒得剛剛好,有啲彈牙嘅口感,五花肉又香又嫩

口水雞

2024-04-23 7 瀏覽
食過咁多間烤魚巴辣仔嘅烤魚絕對值得去試麻辣烤魚串燒好食,絕對讓人難以抗拒。魚肉經過腌製後,烤到魚肉外酥內嫩,搭配麻辣香味,辣椒同花椒香氣係口中綻放,帶來辣而不燥的感覺。串燒點左羊肉,經過燒烤,外香內嫩蒜香花甲食得出花甲好新鮮,搭配蒜香醬汁,帶來濃郁的海鮮香氣和蒜香味。甜品方面,自助區提供冰粉和紅糖糍粑,冰粉清涼爽口,配上水果同糖漿,帶來清甜滋味;紅糖糍粑則搭配紅糖的甘甜,口感綿密。總括而言,巴辣仔嘅麻辣烤魚、串燒和蒜香花甲都令人一齊難忘。任食嘅冰粉更畫上完美嘅句號。
食過咁多間烤魚
巴辣仔嘅烤魚絕對值得去試

串燒點左羊肉,經過燒烤,外香內嫩

2024-04-13 17 瀏覽
放假去遠d 走入港島食烤魚🐟 十年真功夫 烤好一條魚🐟🐟今次叫左🌟經典香辣烤魚 - 沙巴龍躉平時食烤魚通常見係江團魚 好小見有龍躉👀 價錢唔算貴 所以決定試一試佢 叫左bb辣🌶️🤤原條龍躉 肉質結實彈牙,啖啖肉又無乜細骨 岩哂唔識食魚既我🤣 叫bb辣真係岩岩好 因為佢會越煮越辣🌶️🌶️ 中途員工仲問左我地幾次使咪加湯 好細心👍🏻 底仲鋪滿大豆芽 索滿湯汁 好惹味👍🏻 我仲另外叫左🌟黃金組合,入面有金菇,萵筍,土豆,蓮藕。全部都好索味🤩串燒方面因為咩都想試,就決定食🌟海陸空把把燒🤩 有個爐仔燒住唔怕會涷!臘腸好好食!唔係平時食開個隻黎架🤤另外仲叫左🌟鐵板燒茄子🍆 用鐵板上熱辣辣,有好多蒜蓉鋪係面,好重口味好正!飲品方面就叫左🌟滿杯金菠蘿 同 🌟咸檸雪碧。 滿杯金菠蘿真係打卡一流 而且好有菠蘿香🍍 甜品雖然有任食冰粉,但係都係忍唔住叫左鴛鴦糍粑,煙煙韌韌好好食,炸到落外面好脆😍 冰粉有八種配料可以選擇,我鍾意椰果同埋提子乾。另外仲有杞子菊花茶可以任飲👍🏻雖然冇叫主食,但係已經食到捧住個肚走喇🤤🤰🏻
放假去遠d 走入港島食烤魚🐟

十年真功夫 烤好一條魚🐟🐟

今次叫左🌟經典香辣烤魚 - 沙巴龍躉
平時食烤魚通常見係江團魚 好小見有龍躉👀
價錢唔算貴 所以決定試一試佢 叫左bb辣🌶️🤤

另外仲有杞子菊花茶可以任飲👍🏻

雖然冇叫主食,但係已經食到捧住個肚走喇🤤🤰🏻
2024-03-30 33 瀏覽
聽晚就去食呢間巴辣仔烤魚好近我屋企我諗住聽晚一定要去出面成日見到好多人入去我諗應該好味應該好難我好鍾意食喇所以一定要是另外聽講話啲烤魚佢先啦我聽日要叫個小辣中辣定大辣。希望有好嘅食完再同大家分享一下唔該晒
聽晚就去食
2024-03-29 52 瀏覽
晨曦初露,余俩已於郊外小徑奔馳。運動後,身體雖疲憊,然而食慾大增。遂尋一食肆,欲飽餐一頓。入肆後,發現此處環境幽雅,空間寬敞,座位充足。食客可使用APP點餐,操作簡便,不需久候。肆中備有菊花茶,任客人飲用,清香怡人,甚是雅致。余先點了一份酸菜魚飯,魚肉鮮嫩,酸菜爽口,米飯粒粒分明,實乃美味。友人繼而又點了一份毛血旺飯,毛肚爽脆,豬血滑嫩,辣味適中,與米飯搭配,口感豐富。兩份佳餚,余皆吃得津津有味,食畢後心滿意足。此食肆之食物、環境與服務,皆令余甚為喜愛,必當再訪。
酸菜魚飯;毛血旺飯
毛血旺
酸菜魚飯
題外話/補充資料: 唯店內的HIGHT字似用錯了(因為HIGHT 是 "被稱為"的意思)
2024-03-29
酸菜魚飯;毛血旺飯
毛血旺
酸菜魚飯
太感動呀。路過西環,竟然搵到一間大陸嘅烤魚連鎖店!呢度越來越多大陸嘢食,鹹魚白菜各有所好!嗌咗個$298特價嘅蒜香烤魚,超多肉,超好味!性價比超高。再嗌多一個牛蛙,肉質鮮嫩,啖啖肉!非常之香口,惹味!值得一提嘅係,呢度可以免費,任食四川冰粉。我啲小朋友最鍾意。 除此之外,呢度亦都好多嘢飲嘅選擇。 我最愛藍妹。 其他飲品雖然唔平$38-48,但係質素真係唔差,值得推介。整體而言,兩個餸,四個人食,四個嘢飲。夾埋先係$600左右。感覺非常滿足,完全值得推介!

蒜香烤魚
麻辣田雞
2024-03-10
蒜香烤魚
麻辣田雞
2024-03-23 19 瀏覽
打完乒乓球走的時候發現了這家。走進去就聞到很香的味道。那個時候滿座,但是也很快又有桌子了。服務很好,看我們站著等拉椅子過來給我們做。上菜速度也很快。魚肉很鮮嫩,很多肉。真的很好吃。點小辣剛好有點辣又保留了魚的鮮美。魚是外酥裏嫩的,配上那個辣的湯汁簡直不要太好吃。雞肉我覺得好好,但是朋友覺得很好吃,說醬香味很好吃。對我來說還是辣,但是雞肉真的很嫩。如果跟我一樣不太吃辣的話,小辣的脆皮魚剛好,但是巴辣鮮雞煲可能就得bb辣了。我們還點了一個香辣魚皮。很爽口,而且不是很辣。吃著都停不下來。總的來說這家店很推薦,下次會再去吃朋友吃了兩碗飯

總的來說這家店很推薦,下次會再去吃

朋友吃了兩碗飯
冰粉(免費自助)
香辣魚皮
巴辣鮮雞煲(小辣、半隻雞)
脆皮魚
2024-03-22
冰粉(免費自助)
香辣魚皮
巴辣鮮雞煲(小辣、半隻雞)
脆皮魚
  • 冰粉
2024-03-07 48 瀏覽
今日下午茶時間去到大學站,要行過去西营盘附近買海味,途中经过这间巴辣烤鱼店,应该是新开不久的新开店,所以就走进去吃一点东西。我吃了色彩缤纷的水果茶,串烧肉和串烧鱿鱼,有点了酸鸡脚。好好味道的下午茶