2023-11-06 55 瀏覽
第一次吃烤鱼,感觉真好,首先是环境非常宽敞明亮,座位很舒服,个人空间大,不受旁边的人影响。 食物选择多,吃辣的程度也有几种,非常体贴。一进餐厅,就看到一大壶的菊花杞子茶,很明显是照顾广东人的体质,吃烤鱼烤串前,先喝点清凉滋润的茶水,不怕上火。👍👍我们先点了一人优惠套餐江团魚🐠,配有红薯粉,一杯特别漂亮的水果茶,然后我们又加了麻辣鱼皮,很大一碗,又香又脆的麻辣鱼皮,吃得十分过瘾。 牛肉串烧得麻辣鲜香,吃不停嘴。再来蒜香烤茄子,软糯鲜甜,蒜味十足。焦糖烤鮮菠萝,又漂亮又美味,烤江團鱼套餐里,鱼肉丰厚,鱼刺少,味道鲜香,我们选的是酸菜鱼味,烤鱼里还配有油豆腐,大豆芽。我们喜欢多点青菜,又加了莴笋和大豆芽。江團鱼肉很厚,有点像吃鱼扒的感觉。特别要夸一下这里的服务,主動幫我們掃碼點餐,問清楚我們的喜好,上菜时都告诉我们这是什么,还问我们套餐到齊沒,服务很到位。兩杯特色饮料。 都很漂亮,一杯是水果茶,有苹果,哈密瓜,百香果,柠檬,西瓜,我选的菠萝特意,浓浓的菠萝香味,酸甜可口, 配烤魚🐠是一流的。下次再来試其他的烤鱼。😋😋

牛肉串烧得麻辣鲜香,吃不停嘴

。再来蒜香烤茄子,软糯鲜甜,蒜味十足。

一杯是水果茶,有苹果,哈密瓜,百香果,柠檬,西瓜,

2023-11-04 27 瀏覽
前幾日我去咗巴辣仔烤魚,除咗餐廳裝修靚空間感大,啲野都好好食。檸檬酸菜烤魚:有幾種唔同嘅魚揀,然後再揀味道。餐廳都好細心,每種魚都會寫埋有咩特別,肉質肥美定緊實,多唔多骨咁。我哋揀咗海鱸魚,肉質鮮美結實。再揀味道,呢個檸檬酸菜烤魚好正,超多檸檬,好香檸檬味又清新,然後配埋好多配料,芽菜酸菜,食到湯都想飲埋。烤魚外仲叫咗啲燒烤,特別推薦烤雞軟骨,好香好脆,另外叫咗卜卜蜆同烤茄子,爆多蒜茸,正!另外仲叫咗杯野飲鮮果茶,好有心思,整到好靚之餘仲飲得出好新鮮水果味,唔係出面落咗好多糖個啲。兩個人最後食到好飽,啲粉量都好足。如果兩個人嚟,可能只係食條烤魚都夠飽,不過其他野都好好食,有胃口就試堆啦!

2023-11-02
2023-10-29 23 瀏覽
成日見人食烤魚食得好開心咁,但我就從來未食過。今日終於試左啦!而家明點解D人咁中意食魚。呢度用既係活魚,有鱸魚或江團魚,可以選唔同醬汁,我唔食SPICY野,所以叫左普通醬汁,都好唔錯。D魚勁大條,好明顯係生猛既魚,肉好嫩滑,加埋自家既配料同醬,風味十足。我仲追加左火鍋配料,肥牛來打邊爐。小食就叫左燒波羅,有焦糖既效果,好味。熱情果鳳爪都好好味,甜加SPICY既組合。飲品叫左士多啤梨冰茶,好多新鮮既生果。大滿足!
2023-10-28
2023-10-27 21 瀏覽
江圍魚金銀香蒜豬骨湯底$348 餐廳如果唔辣嘅湯底有四款可以揀,不過其實叫到嚟之後都有非常非常輕微嘅辣。如果真係唔食得辣,只要飛走湯底表面嘅紅油就得啦。蒜味唔會重到另外一日都照有,但係可以遮咗魚嘅腥味。千張$20其實份魚都好大份量,而且個底有芽菜。叫唔叫額外嘅餸都可以。海陸空把把燒$132 裏面總共有32串串燒,有肉啦、粟米啦、腸仔啦等等。調味好好味,孜然粉唔會太重,亦都唔辣。每串少少地可以試好多種材料。鴛鴦糍粑$38 一共有6份同朋友食完飯當甜品一流。紅糖漿好足夠食完一啖再點都冇問題。炸衣唔厚,又唔油。自助冰粉冰粉材料都有幾多可以揀,例如山楂粒、提子乾、爆珠、哈密瓜粒等等。係一個自助吧枱自己配料整嚟食,飯前食或者飯後食都得。
江圍魚金銀香蒜豬骨湯底$348

千張$20
其實份魚都好大份量,而且個底有芽菜。叫唔叫額外嘅餸都可以。

海陸空把把燒$132

鴛鴦糍粑$38

自助冰粉

2023-10-25 23 瀏覽
今日經過西環,自己一個唔知食乜好既時候,經過呢間鋪頭,有熱情既姐姐派傳單,介紹我入去吃,介紹我入面野食既款色,主要食烤魚,花甲,就被打動了去入坐。座位尚算寬敞,手機下單,我點了一條sea bass,揀左薯粉,mild 既辣度,我以為都唔多辣既,因為mild 只喺little 之上,原來都低估左,都係頗辣既。見到條魚好大條,仲以為食唔晒,原來食食下又幾惹味,皮脆魚滑喎,仲加埋辣,味道唔錯架,愛辣既人真係可以試下,食得好辣既揀mild 再高一級應該夠刺激。佢仲提供菊花茶任飲,好香既無糖菊花茶,確係啱配食辣既野。條魚108蚊,埋單就係108,感覺抵食,姐姐話呢度既魚保證新鮮喎,又確係鮮蝦味。全部野食仲可以揀唔辣喎,我未試唔辣,諗住佢叫巴辣仔,點都試左招牌既辣烤魚先啦,下次可再試酸辣或唔辣既菜色。仲有一提係做野既姐姐好有heart, 見我將薯粉放入辣湯度好輪盡,即刻問我好唔好幫我剪幾剪啲粉,易啲夾,好窩心!

2023-10-24 17 瀏覽
今晚收工和朋友去了西環行街,行行下途中見到這間烤魚店,很像幾吸引,便決定進去吃了。這裡主打是烤魚,然後還有燒烤,串燒,好多野食好吸引,款式好多。出面還有自助吧,可以任食冰粉(有點似涼粉),也有很多其他醬料給選擇,然後還有茶可以飲。烤魚我們選了醬香味的沙巴龍躉($378):魚好香好滑又大條,多肉,肉質緊緻彈滑,好好食,然後醬香味好香濃,同沙巴龍躉好夾,好惹味,真係好正。而且沙巴龍躉真係好大條,份量都夠大,2個人食都一定夠飽。燒雞中翼(4隻)($36):燒得非常香口,好好食,雞翼很香脆,好入味,好惹味,很好吃。燒菠蘿($32):菠蘿🍍上面加左焦糖一起燒,非常香口,鮮甜多汁,很好吃。海陸空把把燒($138),有32串真的非常豐富,有牛肉,雞,月牙骨,芝士腸,五花肉,魷魚🦑,臘腸,粟米🌽,非常豐富,燒得香口,好好食。

2023-10-06
2023-10-21 37 瀏覽
今日朋友即興想食烤魚,咁岩係西環做完野,佢就介紹去呢到食。我都係第一次食烤魚,成日會覺得唔辣唔好味既所以都冇去試(因為本身都唔食辣)。 但係今次食完之後,即刻約下次😆真係好正!我哋叫咗經典烤魚,雞腳同串燒。烤魚有三個價錢三隻魚選擇, 我哋就揀咗中價位, 條魚勁滑勁入味! 雞腳都值得推介!串燒就睇下個人口味。。我地下次應該唔會點。。有菊花茶同冰粉任食任飲,冰粉ok, 不過菊花茶下次就唔會飲了。。(唔使錢唔好要求咁多😆)餐廳嘅環境都好整潔, 不過服務員嘅態度有好有唔好,可以改善下更好!
今日朋友即興想食烤魚,咁岩係西環做完野,佢就介紹去呢到食。

串燒
經典烤魚
雞腳
經典烤魚
雞腳
2023-10-20 21 瀏覽
最近朋友同我講話西環開咗一間好有人氣嘅烤魚店,最鍾意食烤魚嘅我梗係要嚟試吓啦。🤣🤣首先,我哋點咗沙巴龍躉烤魚,因為朋友唔太食得辣,就揀咗蕃茄味,呢度都幾貼心,味道可以揀辣或者不辣,一口咬落去識得出魚肉新鮮,而且魚骨唔多,怕要挑骨嘅朋友都唔使擔心!🐟包漿豆腐好嫩滑,上面一大堆香蔥蒜蓉辣椒調味,唔怪之得咁惹味啦!😋 另一款新品椒麻小酥肉都不錯,熱辣辣,皮脆肉嫩,點少少旁邊嘅胡椒粉和孜然粉,好好食!🌶️我哋仲點咗燒麵包,睇落好似好普通,但食落都幾好食,四邊烤得香脆,內裡夠鬆軟!🍞 另外,一定要點嘅燒菠蘿,好鮮甜,上面焦糖燒香後酸酸甜甜。😍最後我哋仲點咗蒜香金菇粉絲,粉絲好彈牙,蒜香味香濃,一啲都唔油膩,同埋鐵板燒茄子。茄子軟綿綿,醬汁滲入茄子,令味道更上一層樓!🍆

2023-10-16 21 瀏覽
-📍 巴辣仔(西環)地址: 西環石塘咀德輔道西345號維港峰地 下1A鋪今日嚟到西環食烤魚🐟,先係周圍既環境已經好寛敝坐得舒服又適合打卡📸想嚟試下既朋友仔得提早book📞定位呀!———————————————————————-💎烤江團魚 (無小刺、肥美) HKD348💸 配菜:娃娃菜、薯粉 HKD 20/ each💸烤魚主要有三款包括沙巴龍𧄌(緊實)、江團魚(肥美)以及凌波魚(細嫩),幾款魚唔同肉質仲有七款湯底選擇🥘有辣有唔辣任均選擇 我個人口味比較鍾意啖啖肉所以我今次揀咗烤江團魚,無咩骨肉質又嫩,配埋BB辣湯底又香又易入口 好正呀😋配菜更有十幾款 薯粉真係必食加埋娃娃菜吸晒啲湯 超好味🤤 💎海陸空把把燒(32串)HKD138💸巴辣仔既把把燒都係必試 如果大家都係同我一樣有選譯困難可以揀呢款有齊唔同串燒既海陸空巴巴燒,上面椒鹽粉好香唔會好辣 份量岩岩好 一口一串😋💎卜卜蜆(蒜香味)HKD 58💸呢款焗蜆有得揀蒜香同辣味,蜆無沙又夠鮮味 加埋蒜香🧄好食😋💎自助吧💎最值得一提係呢度既自助吧,有清涼菊花水同冰粉 係無限添架😆食辣烤魚🐟再配冰粉真係好解辣 當飯後甜品又得🍧😌
📍 巴辣仔(西環)
地址: 西環石塘咀德輔道西345號維港峰地 下1A鋪

———————————————————————-
💎烤江團魚 (無小刺、肥美) HKD348💸
配菜:娃娃菜、薯粉 HKD 20/ each💸

配菜更有十幾款 薯粉真係必食加埋娃娃菜吸晒啲湯 超好味🤤

💎海陸空把把燒(32串)HKD138💸

💎卜卜蜆(蒜香味)HKD 58💸
呢款焗蜆有得揀蒜香同辣味,蜆無沙又夠鮮味 加埋蒜香🧄好食😋

💎自助吧💎
2023-10-13 15 瀏覽
今次同朋友嚟試依間烤魚專門店,因為香港唔係咁常見專係食烤魚既餐廳,所以我地就諗住入去試下。一入到去啲職員既服務態度好好,即使佢地好忙都唔會呼呼喝喝。我地唔係好食得辣,所以就揀左個不辣之選醬香味,當個職員送緊條烤魚過嚟,仲未擺落我地枱,就已經聞到好香好香既烤魚味,第一啖食落去,真心勁有驚喜,個生熟程度岩岩好,唔會太生或者太熟,食落口勁嫩滑彈牙,自己屋企煮既魚一定冇可能去到依個 level,仲要啲調味恰到好處,非常惹味,同時又唔會蓋過條魚本身既鮮味。我地仲叫左個 $38 既蒜香味鐵板燒茄子,我本身麻麻地中意茄子,但係依個茄子真係燒到勁香,叫左一啖真係停唔到口,值得一試!另外個蒜香金菇粉絲都好好食,又有金菇,又有粉絲,口感好豐富,食完諗住再叫多個,但真係太飽啦,下次再食~另外仲叫左杯西瓜奶昔,食到有啲膩嗰陣,飲返啖,即係 fresh 返哂!

2023-10-13
2023-10-10 25 瀏覽
.最近天氣開始轉涼,超級想食又熱又辣的食物啊!這次我們來到位於西環在地舖的烤魚店,舖面燈光光猛,位置闊落,坐得舒服。想同朋友一聚,又不想打邊爐食韓燒,食熱辣辣的烤魚是個不錯的選擇!🔥🐟一人份烤魚🌶️ · ✴️ 4.8 /5 ✴️這次我們選了酸菜湯底,裡面配菜有酸菜絲、芽菜、豆卜、海帶結,仲有辣椒蒜頭在表面點綴。酸酸辣辣非常惹味,盤底有火加熱,夠曬滾熱辣,同時湯底都越滾越濃郁,越鮮辣。魚方面我們選了花鱸魚,魚肉嫩滑,肉質不會鬆散。每份烤魚會配一款主食,我們選了煙韌彈牙的薯粉,薯粉放在湯裡煮,吸滿了湯汁,非常美味。🌶️花甲粉🌶️ · ✴️ 4.6 /5 ✴️麵底的款式選擇多,我們選了粉絲。這次嘗試泡椒味花甲粉,湯底比較清淡,主要辣味來自泡椒,不太食得辣的人可以嘗試這個口味。 花甲的份量也很多,也很大隻。花甲粉同時也配有不少蔬菜,令整體感覺不會單調。🌶️🔥川香燒烤🌶️ · ✴️ 4.9 /5 ✴️燒烤非常夠火候,調味夠香辣惹味~ 我們分別點了招牌燒雞軟骨(共三串),以及燒羊肉串(共兩串)。燒雞軟骨的肉烤的焦脆,軟骨部分也非常脆口,不會偏硬。至於烤羊肉串同樣地出色,羊肉肥瘦夾雜著,口感不會乾柴,脂肪部分越咬越香~🍍

🔥🐟一人份烤魚🌶️ · ✴️ 4.8 /5 ✴️

🌶️花甲粉🌶️ · ✴️ 4.6 /5 ✴️

🌶️🔥川香燒烤🌶️ · ✴️ 4.9 /5 ✴️

🍍滿杯金菠蘿🍹 · ✴️ 4.7 /5 ✴️

這杯是菠蘿水果茶,菠蘿汁配茶底,感覺非常清新解膩。甜度剛剛好,不會過甜。

🍉西瓜奶昔🥛 · ✴️ 4.8 /5 ✴️

奶昔是沙冰質地,加入西瓜汁的奶昔非常清爽,又解辣,食辣東西非常推薦飲這杯飲料~

除左可以叫飲品,店內還設有自助水吧提供菊花茶,解渴同時順便可以清熱。

2023-09-29 18 瀏覽
喺西環都有得食烤魚啦😗😗😗以前成日心心念念返大陸食烤魚而家竟然西環都有得食!經過見到空間好大好闊落裝修亦都趣味十足兩個人都可以坐卡位勁舒服入到去店員會首先介紹open bar菊花茶同埋冰粉都係任食任飲❤️‍🔥叫咗一條香辣巴沙龍躉 魚肉新鮮唔鞋口配料辣椒全部份量足夠 絕對唔馬虎其他小食都同樣出色 叫咗口水雞酥肉麻辣魚皮 全部都好味道啊~水果茶甜度適中 解難啱啱好聞到隔籬枱嘅青椒味烤魚都好香下次經過西環再試
喺西環都有得食烤魚啦😗😗😗
以前成日心心念念返大陸食烤魚
而家竟然西環都有得食!
經過見到空間好大好闊落裝修亦都趣味十足
兩個人都可以坐卡位勁舒服
叫咗一條香辣巴沙龍躉 魚肉新鮮唔鞋口
配料辣椒全部份量足夠 絕對唔馬虎
水果茶甜度適中 解難啱啱好
聞到隔籬枱嘅青椒味烤魚都好香
下次經過西環再試
2023-09-28 15 瀏覽
之前一直都未食過好紅嘅烤魚,今日係附近玩就特登嚟試下啦!佢有3款魚嘅,都係比較多肉同冇乜骨!我哋揀咗酸菜凌波魚🤣魚肉真係幾多,都算滑嘅,食落又啖啖肉咁!酸菜湯少辣好惹味,加上薯粉食吸哂湯係正嘅🫡 另外亦都加咗娃娃菜一齊食,絕對係必點!我哋都叫咗一啲燒烤有牛肉、魷魚、鴨掌等等🥰🥰🥰全部都係好惹味嘅燒烤,如果配啤酒更加正!仲嗌咗燒雞翼添,好香口架🐣值得一提係野飲必點,跟餐就$20有一杯啦!我哋嗌咗滿杯西柚,酸酸地特別解膩呀!#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西
之前一直都未食過好紅嘅烤魚,今日係附近玩就特登嚟試下啦!

佢有3款魚嘅,都係比較多肉同冇乜骨!我哋揀咗酸菜凌波魚🤣
魚肉真係幾多,都算滑嘅,食落又啖啖肉咁!

仲嗌咗燒雞翼添,好香口架🐣

2023-09-25 15 瀏覽
今日去到西環嘅巴辣仔烤魚食烤魚,烤魚有三種魚:沙巴龍躉、江團魚、凌波魚;有八種口味:爆檸酸菜烤魚、經典香辣烤魚、籐椒味、不辣之選醬香味、大紅燈籠泡椒味、金銀蒜香味、蕃茄味、麻辣卜卜蜆烤魚。最後選擇咗細嫩肉質嘅凌波魚$318,味道係招牌口味:爆檸酸菜烤魚,仲可以選擇辣度:BB辣。烤魚煎到黃金色,超大條,足夠三至四個人share,魚身上面鋪滿檸檬、青檸、超多酸菜,仲有芽菜、洋蔥等作為配料。配料方面需然冇辣椒,但都依然食到有辣味,有可能係用咗辣油作為調味,辣度固定左,唔怕有辣椒會越煮越辣!烤魚煮滾咗之後即刻試吓佢個湯,酸辣得來帶點鮮甜,超好飲!魚肉無小刺,肉質細嫩,配酸菜一齊食可以解滯!大推薦!留意番煮到後期嘅時候檸檬、青檸開始會有啲酸澀味出嚟,食到中途記得挑佢哋出嚟,咁就可以保持湯底鮮甜!食烤魚當然要配返少少配料!叫左黃金組合$38:金菇、萵筍、土豆、蓮藕,仲有薯粉$20,由於湯底好食,落咩配料都咁好食!另外見到呢度仲有燒烤可以叫,叫左燒生蠔(2隻、蒜香味 )$68、燒手工麵筋(2串、BB辣)$28、燒脆鯇魚(2串) $52。燒生蠔大大隻,鋪上滿滿嘅蒜,肉質鮮甜!手工麵筋上面鋪滿辣粉同孜然

手工麵筋上面鋪滿辣粉同孜然粉,食落好香、彈牙,推薦!
最後燒鯇魚都用咗辣粉同孜然粉調味,肉質脆身爽口,味道好食,但略嫌有少少骨刺,如果做到冇骨會更好!

食烤魚當然唔少得飲品,叫左至尊手作鮮果茶
$45、滿杯紅柚惑$38,用新鮮水果製作而成,賣相吸引,飲落酸甜清爽解滯,大大杯性價比高!

食咗咁多嘢已經好飽,但都要試埋免費冰粉,冰粉有八種配料,紅糖、蜜瓜、山楂、紅豆、花生碎、葡萄乾等等,可以自行調配自己口味嘅冰粉。另外自助吧亦有免費菊花茶提供。
2023-09-14 24 瀏覽
由於我自己好鐘意食酸菜魚, 所以趁假期約朋友去西營盤一間餐廳食烤魚。餐廳有幾款烤魚選擇, 今次叫左爆檸酸菜烤魚, 我哋揀左龍躉, 肉質好嫩滑, 酸菜亦好食, 仲可以揀幾款配菜包括金菇, 蓮藕, 娃娃菜和鮮腐竹。食完烤魚仲叫左豆腐和餃子打邊爐。另外我哋亦叫左羊肉串燒, 燒蠔和燒茄子, 加上醃料十分惹味香口。餐廳好貼心, 有提供枸子菊花茶和冰粉任食, 十分解辣。如果係兩個人黎, 食一條酸菜魚就足夠, 亦可以加配料用呢個湯底打邊爐。

• 烤魚