2022-07-08 1112 瀏覽
呢一間餐廳嘅擔擔麵真係好好食😋個湯底超級出色 口感好杰身 味道好濃郁🍜上海麵好掛汁 食落真係每一啖都係濃濃嘅花生香味!🥜再加埋面頭兩大塊厚切炸豬扒 真係夠晒邪惡 勁飽肚😈
2022-07-03 874 瀏覽
🧡🧡🧡山東小城🧡🧡🧡大角咀有條街有好多嘢食,到咗夜晚時間,想搵間唔使排好耐隊嘅是但醫飽個肚就入咗去,點知超級無敵驚艷!🧡紅燒牛肋骨麵 $48 🤩9/10本身個碗已經大,啲肉仲要落到好似唔駛錢咁🙈🤣幾乎啖啖麵都可以配到一舊肉🤩 話係牛肋骨但係全部都係肉,啲肉已經滷煮得好入味,但係一啲都唔鞋,有咬口得來又唔會有渣🤭,個湯底齋咁飲都好好飲好有肉味,配埋個面只有一個字: 正!🤤🤤🧡手撕雞冷麵 $52 🤩7.5/10冷麵應有嘅配料佢都有,包括芽菜、蘿蔔絲、黃瓜絲,😆但最特別嘅係佢嘅撈麵醬,唔知點解我哋默認咗應該係胡麻醬,但佢呢度嘅醬汁係芝麻加花生醬🫣🫣,都幾特別,花生味好出,如果鍾意花生嘅你就可以試吓啦🥵🥵只有一個字: 抵!!!🧡🧡🧡咁嘅價錢有咁嘅質素,點都要去試吓,鍾意食辣嘅話仲可以要個麻辣菜脯😉😉 聽講呢度嘅餃子都唔差,大家如果多人都可以試多幾個!______________________________味道😋: 9/10環境👀: 8/10服務👨🏻‍🍳: 8/10抵食💰: 11/10山東小城九龍大角咀埃華街101號A1鋪地下______________________________
🧡🧡🧡山東小城🧡🧡🧡

紅燒牛肋骨麵 $48 🤩9/10
紅燒牛肋骨麵 $48 🤩9/10
  • 紅燒牛肋骨麵
2022-05-29 865 瀏覽
🥢大角咀 招牌黑色墨魚荸薺餃濃湯擔擔辣豬扒麵🥢見好耐無去大角咀搵食,小區入便好多唔同的特式小店未試過,今次特別為了過來試吓黑色的墨魚餃同大大塊豬扒麵擔擔麵🥢墨魚荸薺餃 $58荸薺呢兩個字有點深,原來係馬蹄,黑色的外皮夾雜住白色的馬蹄粒粒同墨魚粒,墨汁做的皮黑色的無咩味道,只係視覺的顏色,餃子內無咩湯汁的,馬蹄超爽口,但開始食得出墨魚開始無咁新鮮的感覺微微開始變壞少酸的feel ,對於味覺及腸胃敏感的要留意🥢豬扒擔擔麵 $54 豬扒麵大大一碗,麵底及豬扒份量都非常多,豬扒三大塊本身帶少少辣,醃得入味而且鬆脆可口,湯底帶濃厚花生香,有點似食緊日式拉麵個濃湯feel , 又唔會好溜🥢墨魚餃係有點失望,咬落無咩汁同鮮味不足,可能太晏去餃子已經唔係幾新鮮,但豬扒麵好抵食份量夠多而且炸得好味,麵條份量亦非常之足夠,可以一試📍 山東小城 (大角咀)大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖
🥢大角咀 招牌黑色墨魚荸薺餃濃湯擔擔辣豬扒麵

🥢墨魚荸薺餃 $58

🥢豬扒擔擔麵 $54

📍 山東小城 (大角咀)
大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖
2022-05-22 655 瀏覽
今日首試山東野見open rice最多人试~墨魚餃和豬扒担担麵。沒有套餐,只有散叫墨魚餃,即叫即煮,十分鐘左右送到 ,餃剛熟,唔淋。味不錯,但偏貴,只是蒸熟拿來出,沒有埸。你可選蒸或煎。豬扒担担麵~ 豬扒放上麵上,沒有分上。                        ~。豬扒熱                         ~麵不淋,湯唔 spicy. 湯底 ok
今日首試山東野

見open rice最多人试~墨魚餃和豬扒担担麵。

沒有套餐,只有散叫

豬扒担担麵~ 豬扒放上麵上,沒有分上。
                        ~。豬扒熱
                         ~麵不淋,湯唔 spicy. 湯底 ok
墨魚餃
豬扒担担麵
2022-05-22
墨魚餃
豬扒担担麵
2022-05-21 507 瀏覽
黑糖黑醋排骨擔擔麵湯底第一啖飲入口唔辣,吞完都唔覺辣,但再過兩三秒之後開始黎料啦,以為係少少辣,跟住個辣慢慢喺喉嚨辣出黎。哇,係都幾辣下喎!果種辣唔係舌頭覺得辣,而係由喉嚨辣湧上黎有啲想咳咁,辣得咁有層次,果然厲害。麵夠淋,岩我食,不過食食下麵又慢慢唔覺辣,真係神奇!有花生香,唔算濃,不過有花生粒食搭夠。排骨味有啲似豬腳薑醋隻味,肉質如果再淋啲會更好。鮮肉韭菜餃有10粒,好足料好大粒,比我想像中大粒,50蚊都幾抵食。食落啲料係新鮮既,食完個口冇臭韭菜味,非常好!自製豆漿有凍有熱選擇,甜度岩我,我本身鍾意飲唔太甜既,好飲。

自製豆漿
有凍有熱選擇,甜度岩我,我本身鍾意飲唔太甜既,好飲。
2022-04-28 380 瀏覽
🌸#girlsfoodies大角咀#girlsfoodies餃子#girlsfoodies中式 🌸【💛 #GF_List 】⭐評分: 8/10——————————————————之前次次去都係食餃子,原來其他嘢都唔錯!黃店好難得有呢啲嘢食嗚嗚——————————————————▪️豬扒擔擔麵 $54▪️凍柑桔露 $10擔擔麵面盆咁大兜,本身以為會係有肉碎同辣嘅版本,嚟到原來只係花生湯底,辣殺可放心食用上海麵唔太有咬口,但非常適合呢種濃郁湯底,每條麵嘅表面都吸飽吸滿醬汁!最初食嘅時候湯頭較稀,但越食就會越杰身,每啖都充滿花生香氣,但又唔會漏到想死!豬扒有兩大塊,每塊都手掌咁大!我有問店員攞碗,所以塊嘢冇喺花生海遇溺,無浸淋到ohyeah!豬扒係炸的,個脆漿好很薄,肉質算係咁,唔乾又冇cheap肉除,食完呢碗嘢勁飽,happy happy仔!✨ 山東小城 ✨​📍 大角咀埃華街101號A1 鋪​#山東小城#大角咀黃店#yellow大角咀 #大角咀美食#餃子#餃子黃店#黃店餃子#擔擔麵#中菜黃店
【💛 #GF_List 】
⭐評分: 8/10
——————————————————
——————————————————
▪️豬扒擔擔麵 $54
▪️凍柑桔露 $10

✨ 山東小城 ✨​
📍 大角咀埃華街101號A1 鋪

Bookmark左呢間小店一段時間,今日終於嚟到大角咀拜會名物墨魚荸薺餃!Order左雙拼水餃墨魚荸薺餃同京蔥羊肉餃各五隻$58。等左5分鐘餃子就ready! 一黑一白嘅擺盤認真唔話得。先食墨魚荸薺餃,真材實料,馬蹄大大粒有咬口,墨魚汁餃子皮好似墨魚汁意粉咁樣其實係有色冇味,但gimmick 玩味十足,一邊食一邊自己開心~京蔥羊肉餃有surprise!一食落去好多肉汁標出嚟,微微嘅羊肉騷味,加京蔥絕對係惹味!比超墨魚荸薺餃,我更like 京蔥羊肉餃!想食餃子嘅不妨嚟支持下呢間良心小店啦!Menu-

Order左雙拼水餃墨魚荸薺餃同京蔥羊肉餃各五隻$58。
雙拼水餃

想食餃子嘅不妨嚟支持下呢間良心小店啦!

Menu-

2022-04-23
雙拼水餃
  • 京蔥羊肉餃
  • 墨魚荸薺餃
2022-04-19 305 瀏覽
做左一輪嘅功課,發現十個有八個都會推介呢間餃子店,首推係少見嘅墨魚餃,熱愛餃子嘅我,當然已經心心眼!!🙊墨魚荸薺餃 $55十隻餃子上枱果陣已經聞到墨魚腥味,老實講,氣味唔討好😂,好彩食落無腥味。茡薺原來係馬蹄,所以有爽口感,亦食得到墨魚粒;餃皮係滑口感,而唔係彈牙感,我個人比較中意後者😅,加上熱度唔夠,內餡只係溫暖狀態,確實令我有點失望😐。京蔥羊肉煎餃 $34五隻呢個煎餃熱度比墨魚餃高,食得出係新鮮煎出黎。友人一咬就噴汁😯,表示驚訝,無諗過肉汁如此澎湃;內餡有羊羶味,濃度我可以接受;最中意佢真係煎出黎,而唔係炸,因為坊間好多煎餃其實係炸餃。蔥油餅 $28由於我地4個已經食過正餐,但又唔好意思只點2款野,唯有點埋呢個餅。蔥餅煎到兩面脆,味道同超市買果D分別唔大。

墨魚荸薺餃 $55十隻

京蔥羊肉煎餃 $34五隻
京蔥羊肉煎餃

蔥油餅 $28
蔥油餅

2022-04-16
下午茶
京蔥羊肉煎餃
【必試驚喜羊肉餃💛】大角咀多嘢食應該個個都知,呢一間小店有好多款唔同味嘅餃子🥟第一次見黑色嘅餃子,就決定試試佢😚個羊肉餃子完全係驚喜🤣仲要係黃店💛.🍴墨魚荸薺餃(💰: $55)外表黑色墨魚皮已經夠特色🕶餡入邊有有馬蹄、墨魚🦑又勁多汁,食落去好爽,又有口感👍.🍴京蔥羊肉餃(💰: $50)羊肉味重🐑雖然食落去有啲羶味,但個餡好足料,連平時唔點食羊肉餃嘅我都推介呢個🤩‼️.🍴豬扒擔擔麵(💰: $50)雖然湯底睇落去好稀,但食落都幾夠味!豬扒好大塊,係煎炸㗎😬 咬落去都唔韌-🔖仲有好多款唔同餃子,又有午市套餐,夠曬抵食🈹.💡小編去嗰陣喺平日晏晝4點幾5點,所以好多位🕔-💎推介指數: 💎💎💎💎💎💡性價比:✨✨✨✨✨(JENG DIE🤩)🍴ENCORE指數: 💛💛💛💛💛 (好想試埋其他款😍)-Ig: munchpig_hk
🍴墨魚荸薺餃(💰: $55)
墨魚荸薺餃

🍴京蔥羊肉餃(💰: $50)

京蔥羊肉餃

🍴豬扒擔擔麵(💰: $50)
豬扒擔擔麵

🔖仲有好多款唔同餃子,又有午市套餐,夠曬抵食🈹
💡小編去嗰陣喺平日晏晝4點幾5點,所以好多位🕔
💎推介指數: 💎💎💎💎💎
💡性價比:✨✨✨✨✨(JENG DIE🤩)
🍴ENCORE指數: 💛💛💛💛💛 (好想試埋其他款😍)
Ig: munchpig_hk
2022-03-29 263 瀏覽
今次係第二次來食~疫情下,真係想搵下美食都難,街上都好冷清。今日放工突然諗起煎墨魚餃既味道,突登搭車來嗌外賣~餃子水準依然甘正,墨魚汁皮,配合埋內餡既墨魚,真係好鮮甜🤤今次試左排骨菜飯同埋豆沙餡餅,個菜飯唔會痴埋一舊,粒粒分明,食落好香,排骨都好淋,唔會好un👍飯後甜品加埋個豆沙餡餅,豆沙餡足料,甜而不膩,好滿足🥰而家經濟環境真係好差,希望大家都可能多d支持下小店,小店既質素真係絕不比大集團差💪
今次係第二次來食~

疫情下,真係想搵下美食都難,街上都好冷清。

今日放工突然諗起煎墨魚餃既味道,突登搭車來嗌外賣~
餃子水準依然甘正,墨魚汁皮,配合埋內餡既墨魚,真係好鮮甜🤤

飯後甜品加埋個豆沙餡餅,豆沙餡足料,甜而不膩,好滿足🥰

墨魚煎餃

排骨菜飯

豆沙餡餅
2022-03-17
10 分鐘 (外賣自取)
墨魚煎餃
排骨菜飯
豆沙餡餅
2022-03-17 372 瀏覽
香港首創墨魚水餃🤤——————墨魚荸薺餃 ($59/10隻)[外賣]墨魚餃個皮係黑色,加入左新鮮墨魚汁墨魚餃入面加入馬蹄,餡料新鮮有口感同豬肉比較軟身,爽口有層次店主充滿心機,值得一嘗風味————————————山東小城地址:大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖電話:92963884營業時間:星期一至日 11:30 – 22:00——————
香港首創墨魚水餃🤤
墨魚荸薺餃 ($59/10隻)[外賣]
墨魚餃個皮係黑色,加入左新鮮墨魚汁
墨魚餃入面加入馬蹄,餡料新鮮有口感
同豬肉比較軟身,爽口有層次
店主充滿心機,值得一嘗風味

山東小城
地址:大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖
電話:92963884
營業時間:星期一至日 11:30 – 22:00
2022-03-17
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • 墨魚荸薺餃
2022-03-17 229 瀏覽
疫情嚴峻,依家多左叫外賣吾敢堂食,行過山東見到好似幾多人等,感覺好似幾受歡迎,所以買左份韭菜煎餃,麻辣青瓜粉皮同千層豬耳。韭菜煎餃外面煎到好乾身,本以為入面都系,點知入面出奇的Juice,令人感到非常驚喜。外脆內軟,口感一絕❤️麻辣青瓜粉皮粉皮QQ彈彈,加上爽口既青瓜,京葱絲,紅蘿蔔絲同酸酸辣辣既醬汁,口感非常配合。千層豬耳豬耳同出面食既好吾同,一層層好特別,加埋啲配菜好好味😋等疫情好啲真系要試下堂食,睇下會吾會更出色🤗
韭菜煎餃
麻辣青瓜粉皮
千層豬耳
豬耳同出面食既好吾同,一層層好特別,加埋啲配菜好好味😋
等疫情好啲真系要試下堂食,睇下會吾會更出色🤗
  • 韭菜煎餃
  • 麻辣青瓜粉皮
  • 千層豬耳
2022-03-17 195 瀏覽
第一次試大角咀間小店,山東小城買左蒜泥白肉,滿滿既蒜泥醬,好好食😋可以用黎送飯食。仲有手撕雞擔擔麵,外賣有分湯,細心位加分,雞絲既量仲好多,鐘意佢既湯底有好香濃既花生醬👍🏻雞絲粉皮個汁又係要推介,配粉皮真係食唔停口😜不過啲醬就多左少少,少番啲就perfect!希望疫情之後可以試下堂食😌應該冇得頂💯
第一次試大角咀間小店,山東小城
買左蒜泥白肉,滿滿既蒜泥醬,好好食😋可以用黎送飯食。
希望疫情之後可以試下堂食😌應該冇得頂💯
  • 蒜泥白肉
  • 雞絲粉皮
  • 手撕雞擔擔麵
2022-03-13 425 瀏覽
放假幫襯吓小店,呢間都多人買,所以今日試下。擔擔麵個湯希到冇乜味,應該有嘅配料都冇發現。湯同麵有分開裝,所以麵冇發水,但一打開碗湯,以為係茶餐廳嗰筒隔出嚟嘅食物殘渣水,豬扒還可以。酸辣雞麵個酸辣湯,碗仔翅好食過佢雞髀肉好大陣雪味豆沙窩餅$16,返嚟先見到得一件圓餅,而且中間冇乜豆沙。$16冇期望過同出面街一樣,但係都唔係得一個,只怪我心急冇睇清楚餐牌啦。我明白而家d嘢貴咗,材料都加價,但係可唔可以煮得似少少上海嘢呢?今次係第一次,亦係最後一次。
放假幫襯吓小店,呢間都多人買,所以今日試下。
酸辣雞麵個酸辣湯,碗仔翅好食過佢
雞髀肉好大陣雪味

豆沙窩餅
2022-02-27 360 瀏覽
因為疫情見啲食肆做唔住,都想支持下啲小店所以買個外賣,但呢間既手撕雞擔擔麵,用openrice叫平左一蚊,一共53。但得個幾條雞肉⋯⋯真係得罪講句,叫譚仔可能仲抵食。我就無乜必要唔會再回頭幫襯,但希望大家疫情加油吧。
手撕雞擔擔麵