2023-06-27 292 瀏覽
當日去到呢間最近人氣都頗高既餐廳試下,餐廳環境裝修簡簡單單,收銀處上面放有一個大電視📺。左手邊既牆上貼了一個紅底黑字既大牌寫住墨魚汁的好處。引起我想即刻試一試佢全場唯一黑色既餃子~當日點了:❣️酸辣湯墨魚荸薺餃酸辣湯味道酸多於辣,很開胃,湯頭質地濃稠程度剛好,不錯喝~ 餃子外皮很特別,會較厚身,亦會有點煙韌;餡料有墨魚肉、馬蹄同芫荽,味道不算很特別❣️黑糖黑醋排骨菜飯排骨甜甜酸酸,有芡汁,可以送飯,整體挺香,係有種屋企飯既味道🫢❣️京蔥羊肉餡餅呢款係需時製作既小食,即叫即整,熱辣辣,煎得外皮香脆~羊肉騷味不算很重;餅皮厚薄適中,整體都可接受❣️凍蜂蜜柑桔露呢個飲品似係鹹柑桔既甜版😂飲完喉嚨好舒服清涼💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠總括,餐廳菜式沒有預期中出眾的味道,感覺餐廳是街坊餐廳,並沒有另人感到有意外驚喜🤔或許是期望太大…

當日點了:

❣️酸辣湯墨魚荸薺餃

酸辣湯味道酸多於辣,很開胃,湯頭質地濃稠程度剛好,不錯喝~

❣️黑糖黑醋排骨菜飯

❣️京蔥羊肉餡餅

呢款係需時製作既小食,即叫即整,熱辣辣,煎得外皮香脆~
羊肉騷味不算很重;餅皮厚薄適中,整體都可接受

❣️凍蜂蜜柑桔露

呢個飲品似係鹹柑桔既甜版😂
飲完喉嚨好舒服清涼

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠
2023-06-25 195 瀏覽
周末不知道幹什麼,來吃點餃子,要了羊肉+墨魚餃子+羊肉餅,墨魚的也好吃,但是我更愛羊肉味羊肉餃子我喜歡羊肉的味道,所以我推薦羊肉餃,餃子肉餡很飽滿,而且還有少量湯汁墨魚餃子肉餡飽滿,裡面的墨魚軟糯Q彈,口感不錯,雖然味道不是很豐富,但是是好吃的羊肉餅肉餡飽滿,不過皮有點厚,雖然湯汁算是豐富,羊肉味也足,但是油煙味有點重,本人不是很喜歡

羊肉餃子

墨魚餃子

羊肉餅

羊肉餃子+墨魚餃子+羊肉餅
羊肉餃子+墨魚餃子+羊肉餅
  • 羊肉餃
2023-06-19 131 瀏覽
【大角咀•山東小城】✨@shandong_siusing7481————————————————————————位置鄰近大角咀大同新邨附近嘅食街 鋪面雖小但實力超凡 主打各式各樣嘅餃子煎餃 香港首創墨魚水餃 有特色菜 例如雲吞雞、酸菜魚等 性價比高 食到超飽 係餃子愛好者最愛🍯|墨魚荸薺餃|HKD 58外皮被一層黑色墨魚汁染黑 入口皮十分嫩滑 餡料有墨魚、馬蹄、芫茜等 十分容易入口 餃子達人至愛😍🍯|京蔥羊肉煎餃|HKD 34外皮煎得香脆 入口一咬即時咇汁 射到成口都係 肉汁係滿滿既羊味 絕對足料 🍯|砂鍋雲吞雞|HKD 90十分欣賞香濃嘅清雞湯底 以及吸收曬所有精華嘅白菜仔及木耳 雞肉嫩滑 雲吞亦都十分足料包你食到飽飽飽🍯|豆沙餡餅|HKD 15外皮煙韌豆沙餡料豐富 唔會太甜🍯|山東大拉皮|HKD 50闊粉皮彈牙 入邊有花生醬同醋既味道 撈埋青瓜絲蘿蔔絲蔥絲 健康又開胃。🍯|涼拌白菜心|HKD 40大白菜切絲 撈埋蘿蔔絲、芫茜 整體由醋帶動味蕾 口感好夠醋味。🍹|豆漿及山楂茶|HKD 每杯8元食嘢點少得飲品呀😘
————————————————————————

🍯|涼拌白菜心|HKD 40

🍹|豆漿及山楂茶|HKD 每杯8元
食嘢點少得飲品呀😘
2023-05-28 180 瀏覽
我點咗個紅燒牛肉麵,同埋豆漿。啲面啲林度啱啱好牛肉很鬆軟仲有菜很健康,湯嘅味道啱啱好就係豆漿啲味道淡咗這方面可以改善重點咗個豬扒擔擔麵俾朋友朋友話好好食熱度啱啱好,五星好評
我點咗個紅燒牛肉麵,同埋豆漿。啲面啲林度啱啱好
牛肉很鬆軟仲有菜很健康,湯嘅味道啱啱好
就係豆漿啲味道淡咗
這方面可以改善
重點咗個豬扒擔擔麵俾朋友朋友話好好食
熱度啱啱好,五星好評
外賣送餐
2023-05-17 242 瀏覽
下雨天打算隨便在附近找餐廳,路過一間餃子小店,發現原來它有特色口味水餃— 墨魚餃(號稱全港首創),也看見店外貼有不同Kol的推薦相片,就決定進去了!· 🌶️🥟酸辣湯墨魚荸薺餃 · ✴️4/5✴️(荸薺=馬蹄)酸辣湯很足料,有冬菇片筍絲豆腐絲。味道方面,酸度很足夠,湯羹帶有濃濃豆瓣醬香味,十分適合喜歡重口味的我。外皮黑色的墨魚水餃🦑,內餡主要是墨魚肉,肉質夠彈牙,中間也加了爽脆馬蹄,口感十分清新。·🥙京蔥羊肉餡餅· ✴️4/5✴️餅皮厚度適中,外層香脆。裏面羊肉餡很飽滿,京蔥份量也很足夠,十分惹味。驚喜的是餡餅有巨量湯汁💦,開吃時沒有為意一下子咬開餡餅時,流了很多出來🥹。·🌶️自家辣菜脯· ✴️4.5/5✴️進食時店員很貼心地送了一碟自家辣菜脯❤️‍🔥。味道偏向麻辣味,鹹度也剛剛好,口感爽脆,讓人忍不住一口接著一口。🪧 山東小城 (大角咀)大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖

· 🌶️🥟酸辣湯墨魚荸薺餃 · ✴️4/5✴️
(荸薺=馬蹄)

·🥙京蔥羊肉餡餅· ✴️4/5✴️

·🌶️自家辣菜脯· ✴️4.5/5✴️

🪧 山東小城 (大角咀)
2023-05-07 266 瀏覽
之前看到有人推薦這家的餃子,本身喜歡吃煎餃,正好看到又在家裡附近,工作日八點多到店都還要排隊,大概三個字進到店裡,招牌墨魚和西洋菜煎餃,賣相普通,味道也不算很出眾。又選了一個豬排擔擔麵,豬排還算酥脆,擔擔麵好淡,不算好吃!🙍
2023-05-01 212 瀏覽
做運動前想食少少嘢,簡咗呢間北方水餃小店試下🥟▫️墨魚荸薺餃 ($58/10隻) 4/5嚟到一定會試嘅招牌餃子,水餃皮加咗墨魚汁,同平時食嘅白色水餃外皮唔一樣。餃皮唔會好厚,咬落煙煙韌韌。而餡料主要用咗墨魚肉同豬肉混入馬蹄製作而成,食嘅時候唔只食到墨魚粒,仲有爽口嘅馬蹄,不過墨魚味唔係好濃,主要都係食佢彈牙爽脆嘅口感😬▫️京蔥羊肉煎餃 ($34/5隻) 4.5/5餃子包到脹卜卜,餃皮煎到微脆,但仍然有少少煙韌嘅口感,一咬就爆曬汁。肉餡好足料,羊味好香但又唔臊,加埋京蔥真係perfect match!Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️✨想睇更多食評就記得follow - hk holidaydiary
做運動前想食少少嘢,簡咗呢間北方水餃小店試下🥟

▫️墨魚荸薺餃 ($58/10隻) 4/5

▫️京蔥羊肉煎餃 ($34/5隻) 4.5/5

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

• 京蔥羊肉煎餃
今天和女朋友下班,本來約了去武漢旅遊,但奈何沒有搶到票,很久不吃水餃啦,犒勞下勞累了一天的自己,吃水餃就一定要吃山東的,聽朋友說北方的餃子🥟山東的最有特色!菜品方面京蔥羊肉餡餅:餡餅鮮嫩,也可以稱之為灌湯餡餅,一口咬下去,汁水爆漿,餅皮酥脆,餡餅界的冠軍水煮墨魚水餃,京蔥羊肉水餃:墨魚水餃皮是黑的,讓人看了就有想咬下去的沖動,據說是香港首創。京蔥羊肉水餃皮薄肉餡十足,晶瑩剔透,羊肉味和蔥味交相輝映,一絕!煎芹菜水餃,白菜豬肉水餃:煎的剛剛好,鎖住了餃子的香味,咬起來又非常有韌勁。白菜豬肉水餃可謂是餃子界經典中的經典。山東手撕雞:以德州扒雞為基礎的一道菜,蘸上店家特配的醬料提升了一個等級。白菜燉豆腐:名字聽起來就很山東,整個菜很清淡,爽口。湯汁鮮美,豆腐和青菜🥬味很好的融入到了整個燉鍋當中。涼拌豬耳:涼拌豬耳口感爽脆,加入香菜可以增添清爽香氣,豬耳本身的鮮美味道更能呈現,不需要任何調味料都很好吃整體來講,水餃包的非常出色,顏值高,味道好,皮薄餡多,小食也有自己的特色,下次吃水餃肯定還會再來!
今天和女朋友下班,本來約了去武漢旅遊,但奈何沒有搶到票
,很久不吃水餃啦,犒勞下勞累了一天的自己

菜品方面

京蔥羊肉餡餅:

水煮墨魚水餃,京蔥羊肉水餃:

煎芹菜水餃,白菜豬肉水餃:

山東手撕雞:

墨魚水餃
  • 墨鱼荸荠饺
  • 京葱羊肉馅饼
2023-04-27 119 瀏覽
呢間小店之前睇YouTube見到介紹羊肉餡餅好想試bookmark左,呢日見到唔洗等位可以即刻入就馬上入去試下。🐷墨魚荸薺餃(5隻)麵 $55一黎到墨魚餃賣相好特別,每隻餃子都大大隻;黑色既墨魚皮係加左墨魚汁,入邊既餡係粒粒既墨魚粒同爽口既馬蹄,仲食到有豬肉同芫茜, 口感好豐富👍🏻👍🏻至於麵既質地亦都軟硬適中🐷酸辣湯鮮肉西洋菜餃(4隻)麵 $54首先試左酸辣湯,酸同辣既比例做得幾好,唔會太酸太辣,而且酸辣湯好多料;至於西洋菜餃既餡西洋菜比豬肉多,而且調味唔會咸,味道岩岩好,感覺都幾健康🐷京蔥羊肉餡餅 $30 呢個落單之後等左差唔多二十分鐘,但絕對值得等。一黎到已經分開左一半,見到盛滿左湯汁;一啖咬落去羊肉餡有羊肉既味道但又唔會話好騷,個餡好好食,餅皮亦煎到好脆,呢個必食👍🏻👍🏻👍🏻

🐷墨魚荸薺餃(5隻)麵 $55

🐷酸辣湯鮮肉西洋菜餃(4隻)麵 $54

🐷京蔥羊肉餡餅 $30
2023-04-16
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥟🥟🥟🥟🥟🍴🍽🍴🍽🍴🍽-世界各地咁多唔同品種嘅餃子入面我個人最鐘意嘅都係山東餃子🤤山東餃子嘅特別之處係大大粒餡料食材講究,豐富得嚟又鮮甜多汁🥟而餃子皮就比較厚實包好嘅餃子用滾水烚熟就上菜,好少會跟上湯因為山東餃子著重餃子本身嘅鮮味食客可以根據自己嘅口味撈啲豉油醋蒜同辣醬🌶山東餃子嘅口味選擇通常都好多今次係山東小城就揀咗3款嚟試下🤤🤤🥢鮮肉韭菜水餃拼白菜水餃 (各5隻) 🆗兩款餃子入面嘅餡料都好飽滿,材料好新鮮偷偷地望到廚房入面,佢哋係新鮮包嘅🤩食落幾有口感,就算烚熟咗都無霉霉爛爛嘅感覺!個人覺得白菜餃好食過韭菜餃,比較鮮甜啲🤓點少少辣椒醬一齊食又有另一番滿足感👍🏻🥢墨魚荸薺水餃 (10隻) 🆗水餃皮加咗墨魚汁,所以外皮顏色好特別🖤餡料主要用咗墨魚肉、豬肉同埋馬蹄食嘅時候可以食到粒狀嘅墨魚,幾有咬口加埋馬蹄爽脆嘅口感,整體味道幾有層次👍🏻一般出面比較少可以食到🤓每一檯基本上都會嗌翻碟👻🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 6/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.5

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥟🥟🥟🥟🥟🍴🍽🍴🍽🍴🍽

世界各地咁多唔同品種嘅餃子入面
我個人最鐘意嘅都係山東餃子🤤
山東餃子嘅特別之處係大大粒
餡料食材講究,豐富得嚟又鮮甜多汁🥟
而餃子皮就比較厚實
包好嘅餃子用滾水烚熟就上菜,好少會跟上湯
因為山東餃子著重餃子本身嘅鮮味
食客可以根據自己嘅口味撈啲豉油醋蒜同辣醬🌶

山東餃子嘅口味選擇通常都好多
今次係山東小城就揀咗3款嚟試下🤤🤤

🥢鮮肉韭菜水餃拼白菜水餃 (各5隻) 🆗

兩款餃子入面嘅餡料都好飽滿,材料好新鮮
偷偷地望到廚房入面,佢哋係新鮮包嘅🤩
食落幾有口感,就算烚熟咗都無霉霉爛爛嘅感覺!
個人覺得白菜餃好食過韭菜餃,比較鮮甜啲🤓
點少少辣椒醬一齊食又有另一番滿足感👍🏻

🥢墨魚荸薺水餃 (10隻) 🆗

水餃皮加咗墨魚汁,所以外皮顏色好特別🖤
餡料主要用咗墨魚肉、豬肉同埋馬蹄
食嘅時候可以食到粒狀嘅墨魚,幾有咬口
加埋馬蹄爽脆嘅口感,整體味道幾有層次👍🏻
一般出面比較少可以食到🤓

性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.5/10

📌希望下次可以試埋佢地嘅煎餃😃
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥟🥟🥟🥟🥟🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 山東小城 (大角咀)
大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖
#bakdiu餃子 #bakdiu中菜 #bakdiu大角咀 #bakdiu油尖旺
👍🏻墨魚荸薺餃 $58/10隻招牌必食!一直bookmark咗呢間北方水餃小店好耐,就係為咗試吓呢款招牌手工餃😜餃皮係自家每日新鮮手工製作,加入墨魚汁,厚薄適中,煙煙韌韌內餡以墨魚滑混入荸薺粒(馬蹄),口感比起一般嘅豬肉餃軟腍爽口得嚟又食到彈牙嘅墨魚肉粒,足料飽滿墨魚鮮甜味突出,好食🤤🤤北方餃本身唔跟湯,但隨個人口味喜好可揀跟湯,唔使額外收費果然係招牌菜,唔怪得夜少少嚟都會賣晒,推薦😛!味道:9/10性價比:8/10-👍🏻京蔥羊肉餃 $54/10隻雙拼試埋另一款招牌餃,同價唔使加錢,唔同價就收貴啲個價羊肉餡鬆軟唔死實,羊味香濃但唔羶京蔥切得幾大塊好爽脆,帶點辛辣感,中和膩感咬落超級爆汁,直頭滴到周圍都係🤪肉餡調味比墨魚餃濃味,唔需要點醬汁已經好夠味😙亦可以配自家製麻辣菜甫,大大粒好爽口,入口陣陣麻香味道:8/10性價比:8/10-👍🏻京蔥羊肉煎餃 $34/5隻肉餡鬆軟多汁,羊味明顯但唔膻,混埋爽脆辛香嘅京蔥餃皮微微脆,仍然保留少少煙韌口感一咬就噴汁,比起湯餃更加爆汁😳不過煎餃難免相對油膩少少,睇個人口味各有各好食但羊肉餃用煎嘅係perfect match😎味道:9/10性價比:8/10
👍🏻墨魚荸薺餃 $58/10隻

餃皮係自家每日新鮮手工製作,加入墨魚汁,厚薄適中,煙煙韌韌
內餡以墨魚滑混入荸薺粒(馬蹄),口感比起一般嘅豬肉餃軟腍
爽口得嚟又食到彈牙嘅墨魚肉粒,足料飽滿
墨魚鮮甜味突出,好食🤤🤤
北方餃本身唔跟湯,但隨個人口味喜好可揀跟湯,唔使額外收費
果然係招牌菜,唔怪得夜少少嚟都會賣晒,推薦😛!
味道:9/10

👍🏻京蔥羊肉餃 $54/10隻
雙拼試埋另一款招牌餃,同價唔使加錢,唔同價就收貴啲個價
羊肉餡鬆軟唔死實,羊味香濃但唔羶
京蔥切得幾大塊好爽脆,帶點辛辣感,中和膩感
咬落超級爆汁,直頭滴到周圍都係🤪
肉餡調味比墨魚餃濃味,唔需要點醬汁已經好夠味😙
亦可以配自家製麻辣菜甫,大大粒好爽口,入口陣陣麻香

👍🏻京蔥羊肉煎餃 $34/5隻
肉餡鬆軟多汁,羊味明顯但唔膻,混埋爽脆辛香嘅京蔥
餃皮微微脆,仍然保留少少煙韌口感
一咬就噴汁,比起湯餃更加爆汁😳
不過煎餃難免相對油膩少少,睇個人口味各有各好食
但羊肉餃用煎嘅係perfect match😎
味道:9/10

👍🏻鮮肉西洋菜煎餃 $28/5隻
西洋菜稍為比豬肉多啲,飽滿脹卜卜,味道就正常發揮
同樣勁爆汁,呢度嘅煎餃真係幾出色!

👍🏻鮮肉韭菜湯餃 $50/10隻
菜肉比例平均,入口有明顯薑味,粒粒都大大隻
北方餃嚟講餃皮唔算好厚,亦冇煮到腍晒
湯餃比起另外兩款更加食到餃皮煙韌口感
上湯就係普通嘅蘿蔔清湯,另外亦可揀酸辣湯(但價錢唔同)
呢款正正常常,冇太大驚喜👌🏻
性價比:7/10

👍🏻京蔥羊肉餡餅 $30
即叫即整熱辣辣,落單後需要等20分鐘左右,店員會幫手切開上枱
餡料同羊肉餃一樣,但超級超級多汁,直頭一夾起啲汁會流晒出嚟🤤🤤
餅皮比較厚身,一定要趁熱食,否則會變硬
大大舊肉食得好爽,但一件都幾膩幾滯,兩至三個人share會好啲

👍🏻豬扒擔擔麵 $54
生炸豬扒肉質鬆軟,醃得入味,炸衣唔過厚,豬扒厚薄適中幾大塊
擔擔湯花生味香濃,仲食到花生碎粒同蝦乾,辣度就比較溫和
質地非常濃稠,掛湯力十足
炸豬扒可以點自家製蒜蓉醬,蒜蓉混咗辣椒、芫荽、蔥花,呢個組合冇得輸🤤
整體份量都唔少,豬扒兩大塊,大大碗全日同價,抵食!

👍🏻千層醬豬耳 $48
店員推薦幾有特色,係涼拌小食
豬皮位呈啫喱狀口感,耳骨位爽口,切成薄片
混埋青瓜絲、紅蘿蔔絲、洋蔥,醬汁唔辣,蒜香味濃
隨個人喜好亦可以揀辣味
性價比:7/10

記得一定要問店員拎自家製麻辣菜甫🔥
size比平時餃子舖嘅菜甫更大粒,非常爽脆
食食吓會滲出麻痹感,麻辣味重,鹹香惹味
就咁當小食或者配餃子都一流👍🏻

小店座位唔多,平日晚市嚟到都full house,繁忙時間需要等位
手工水餃每日新鮮製作,真係做得幾好,尤其墨魚餃值得一試🤤!

📍#山東小城 @shandong_siusing
2023-03-22 298 瀏覽
細細間既小店 朋友搵下食咩見到其他食評好吸引就黎試下啦😉店員好nice, 會主動叫我地可以由bar枱轉返較好坐既2人枱~炸豬排🐷應該係即炸?配埋個醬超級好食😋😋😋***最後食唔哂打包都要配埋個醬😂***墨魚荸薺餃酸辣湯🐙好味既~酸辣湯亦都足料😋😋個人喜好如果多D荸薺就更好😂京蔥羊肉餅🐏超好食😋😋😋好香京蔥味 羊肉唔So山揸水🥃熱熱地飲一流😋有機會會再黎❣️再試下其他野食~
細細間既小店 朋友搵下食咩見到其他食評好吸引就黎試下啦😉

超好食😋😋😋
好香京蔥味 羊肉唔So

山揸水🥃
熱熱地飲一流😋

有機會會再黎❣️再試下其他野食~
2023-03-21
  • 炸豬排 (配醬料)
  • 墨魚荸薺餃
  • 京蔥羊肉餡餅
🥢近年喝過最好喝的酸辣湯之一(非常足料!)🥢喜歡這種溫暖小店🧡朋友口罩斷了,店員直接那個全新沒拆包裝的口罩給他!▪️鮮肉韭菜餡餅 $28超爆多湯油✨!!!一夾起,汁直接如瀑布奔騰下來。皮煎得脆。▪️酸辣湯鮮肉西洋菜餃 $54🔸酸辣湯:哇!我大概有幾年沒有喝到喜歡的酸辣湯😍更酸、不是死稠、有很多新鮮的木耳、豆腐、筍絲😚🧡 🔸西洋菜餃:菜的比例算蠻多,不錯吃,皮蠻大片,夠薄!▪️墨魚荸薺煎餃 $38 🦑因為太圓滾滾( ̄▽ ̄)所以煎得沒有很大面積,沒有平時吃煎餃那麼多的酥脆感。餡蠻彈牙、還加了荸薺(馬蹄),變得更清爽!▪️麻辣菜脯一開始吃沒很愛,但越吃越停不下哈哈哈。吃到後面會覺得麻麻的!比起很多店,他們的辣菜脯蠻大塊。一罐只賣$12!
🥢近年喝過最好喝的酸辣湯之一(非常足料!)

▪️鮮肉韭菜餡餅 $28
超爆多湯油✨!!!一夾起,汁直接如瀑布奔騰下來。皮煎得脆。

▪️酸辣湯鮮肉西洋菜餃 $54

🔸西洋菜餃:菜的比例算蠻多,不錯吃,皮蠻大片,夠薄!

▪️墨魚荸薺煎餃 $38 🦑

▪️麻辣菜脯

• 酸辣湯
2023-01-24 413 瀏覽
「舒服不如躺着,好吃不如餃子」餃子這種形如半月的食品一向都是十分受歡迎的食品,更是在農曆新年、冬至等傳統節日中不可少的,文化意涵豐富。今次話題之作,要數烏黢黢墨魚荸薺餃,其貌不揚,但隻隻飽滿多汁,足料富層次感,以墨魚滑混入荸薺粒,爽口又彈牙,絕對值得一探究竟!另外,在轉角已能嗅到的京蔥羊肉餡餅,也是我此行最期待的羶鮮。羊肉餡餅即叫即整,對半切開,已經可以看到肉汁的澎湃,餅皮薄而香脆,京蔥香和羊肉鮮味互相輝映,實在一絕!食物除了味美,亦巧在工夫!千層峰是一款懷舊菜,從前豬耳就是賣不起錢的「下欄」,可經過滷水後切絲的爽脆,是佐酒的好伴。這裡的千層醬豬耳,爽脆的口感更上一層樓!黑糖黑醋排骨菜飯,排骨入味,酸酸甜甜的十分開胃,加上我最愛的菜飯,真的一口接一口!豬扒擔擔麵也是招牌之一,豬扒炸成金黃色,厚實多肉又多汁。上海麵十分掛湯,湯底濃厚,肉末超多。如果喜歡辣的朋友,不能錯過他們自家製的麻辣菜甫,滋味倍增!這樸實的小城中,有幾位誠誠懇懇的青年為食客用心地準備着食物,這顆心的寶貴值得被看見!

如果喜歡辣的朋友,不能錯過他們自家製的麻辣菜甫,滋味倍增!

2022-11-24 622 瀏覽
餐廳人氣高,環境雖小,大約25個座位,但等位唔算好耐。當日晚市8點左右到,已經滿座。墨魚荸薺餃($58),為左佢而黎。黑皮餃隻隻飽滿大粒,燙熟後上碟。入面既馬蹄脆身增加口感,d湯汁流出黎。加入醋食調味。豬扒擔擔麵($54),超香花生味,超好飲,勁濃,湯底仲有dd花生碎粒。豬扒入味焦香,有2塊中型size。最出色係個湯。雞撕粉皮($50),又係花生醬,尼個‘傑’身d,但唔膩。雞絲嫩夠凍,粉皮彈下彈下,鍾意食花生醬既唔好錯過。整體,食物出菜快手,侍應有禮,小店有心機烹調。見到廚房d職員人手包餃子添。

墨魚荸薺餃

入面既馬蹄脆身增加口感,d湯汁流出黎。加入醋食調味。

豬扒擔擔麵

豬扒入味焦香,有2塊中型size。最出色係個湯。

雞絲粉皮

雞撕粉皮($50),又係花生醬,尼個‘傑’身d,但唔膩。

雞絲嫩夠凍,粉皮彈下彈下,鍾意食花生醬既唔好錯過。

2022-11-12
墨魚荸薺餃