旺角行街一定有唔同種類餐廳任揀,今次行行下見到有間幾特別既米線就入左去食揀究個自選米線無叫石窩了 ~點了火腿瑤柱肉骨湯, 豬肚豬潤雞肉米線特大桶檸檬茶~呢個米線算唔錯, 個湯底係清清地布D豬骨湯味,飲完都唔口渴既~豬肚都算爽,唔錯~而豬潤食落沒有腥或<壓>既味道~雞肉食落就無咩特別, 不過成個配搭係唔錯既幾好味只係個豬扒小食炸得黎食落有d乾得濟, 雖然都唔算太粉既,不過自己就覺得一般,亦有杯特大飲品頂住~特別係有呢個特大桶檸檬茶,對於一個會飲好多水既人,呢杯野係岩哂啦而且真係岩岩飲得哂, 如果係一個唔駛飲太多水既人相信呢杯野會飲唔哂了~整體黎講~唔錯既米線加埋特大飲品都唔怕口渴了~
豬肚都算爽,唔錯~而豬潤食落沒有腥或<壓>既味道~
雞肉食落就無咩特別, 不過成個配搭係唔錯既幾好味
整體黎講~
唔錯既米線加埋特大飲品都唔怕口渴了~
2023-09-24 40 瀏覽
收工晚上0900黎食,第一次食,吾好食。湯底無咩味,米線好淋,見到好多好評過來一試,但原來無石鍋,普通碗出。多手叫個花甲粉,更難食😂個底無米粉,得幾條。花甲只有奇怪味,唔知係咪死花甲味。
收工晚上0900黎食,第一次食,吾好食。
自選米線
花甲粉
2023-09-22 1448 瀏覽
今天又去我的旺角飯堂小草十八怪食飯,它改了餐牌,於是試了兩道新菜:鹿架和燒蟶子。孜然紅鹿架羊肚菌湯米線 $88想不到香港也吃到鹿肉。鹿肉的肉質細嫩不帶一點脂肪,是非常健康的紅肉。味道溫和,完全沒有羶味。我反而覺得孜然可以重手些。湯底是火腿湯,很清甜,配羊肚菌好吃又好飲。瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯 + 特大檸檬茶 $80如果那天想食飯,一定點這個荷葉飯。賣相精緻,荷葉飯上鋪著一層鯛魚片、瑤柱和粉絲。鯛魚片的肉質鮮嫩,瑤柱的香氣濃郁,粉絲吸收了湯汁,更加入味,讓人食指大動。特大檸檬茶由過往的大杯裝改為膠桶裝,似乎比從前更加大份量。兩人分享都仍然好大杯,好夠喉。蒜蓉金菇鍚紙燒蟶子仔 $78蟶子和蒜蓉,加上粉絲、唐芹、洋蔥和金蒜,香氣濃郁,配角比主角更美味。原條燒茄子 $34燒翠玉瓜 $18這兩款都是每次必叫的串燒,師傅每次都能把蔬菜燒得鮮嫩多汁,好得。食飯前見到有食評話小草十八怪轉了餐牌又轉了老細,埋單時問阿姐,原來只因有新分店,所以轉了餐牌,並非易手。嚇死。

孜然紅鹿架羊肚菌湯米線 $88

燒翠玉瓜 $18
燒茄子、燒翠玉瓜

燒茄子、燒翠玉瓜
2023-09-21 40 瀏覽
之前$6x3個餸有埋飲品仲要用石鍋上食到最後都熱辣辣薯粉又入味而家加價差唔多$70得2個餸仲要唔係用石鍋上湯又俾得好少都浸唔哂d薯粉要6餸先用石鍋上但真係食唔落六個餸咁多
之前$6x
要6餸先用石鍋上
但真係食唔落六個餸咁多
2023-09-05
2023-09-20 34 瀏覽
💡抵食米線🍽孜然紅鹿架羊肚菌火腿湯米線湯底濃郁香醇,充滿了孜然的香氣,流曬口水。紅鹿架羊肚菌的鮮嫩口感給了整碗湯米線更多層次的風味,與火腿的鹹香好夾。羊架亦夠大份得黎又厚肉。米線的口感煮得剛好,柔軟卻不軟爛,食起來十分順口。🍽蒜蓉金茹錫紙燒聖子仔份量都幾多,肉質鮮嫩多汁,辣辣地好惹味。🍽紅柳羊肉串經過炭火燒烤後,帶有微微的焦香,每一口都能感受到口口爽脆的口感和羊肉的鮮美。🍽燒香腸燒香腸則散發出誘人的燒烤香氣,好彈牙,肉汁豐富。🍽燒韭菜清爽的配菜,韭菜經過燒烤後,帶有淡淡的焦香,口感鮮嫩。🍽鴨屎香檸檬茶近期大熱的飲品,勁大杯。鴨屎香茶的特殊香氣給這杯茶增添了獨特的風味,讓人驚喜不已。檸檬的酸爽和清新口感與鴨屎香茶完美結合,形成了一種令人愉悅的口味平衡。
💡抵食米線

🍽孜然紅鹿架羊肚菌火腿湯米線

🍽蒜蓉金茹錫紙燒聖子仔
份量都幾多,肉質鮮嫩多汁,辣辣地好惹味。

🍽紅柳羊肉串

🍽燒香腸
燒香腸則散發出誘人的燒烤香氣,好彈牙,肉汁豐富。

🍽燒韭菜
清爽的配菜,韭菜經過燒烤後,帶有淡淡的焦香,口感鮮嫩。

🍽鴨屎香檸檬茶

▪︎自選米線 配 豬 萵筍 帆立貝▪︎ $65友人叫左沙爹湯底,味道無乜特別唔算好食,碗野黎到時,豬潤疑似半熟?個顏色係嫩紅同食落個味怪怪地,本身想換但食落個味已經怪怪地所以無換到,友人只能浸返湯底靠熱力試下整熟啲。▪︎自選米線 配 翡翠苗 素飽片 可樂難中翼▪︎$62米線嗌左金沙辣湯,個湯得個咸字同小小辣,個湯底+$3,但食唔出有咩特別,個雞翼微微少小可樂味,唔講其實唔食得出好可樂味😅。▪︎凍檸茶小甜小冰▪︎跟餐+$8茶底好澀,飲左3分1已經唔想飲落去。▪︎熱檸水▪︎跟餐+$5檸水正常無特別。晏就時間黎食,自選米線黎講真係麻麻地,比想像中天與地,唔知係咪叫石鍋米線會好啲,但失望左,未必會再黎。

▪︎自選米線 配 豬 萵筍 帆立貝▪︎ $65

▪︎自選米線 配 翡翠苗 素飽片 可樂難中翼▪︎

▪︎凍檸茶小甜小冰▪︎跟餐+$8

茶底好澀,飲左3分1已經唔想飲落去。

▪︎熱檸水▪︎跟餐+$5

檸水正常無特別。

2023-09-11 59 瀏覽
成日經過見到,今日終於有機會食,所以自己上左去。見到Menu 有串燒,雞煲,烤魚,石碢米線同埋普通麵餐,價錢就大概$40-$200不等。今次就叫左自選米線(普通麵餐) 幼薯粉+雞肉+萵荀/火腿瑤柱肉骨湯底。首先,一定會試左湯底先,聞落去係有金華火腿味道,但飲落係偏向較淡,令到成碗野就用辣椒油(謀一個內地牌子)撈嚟食先至入到口,而薯粉有啲未熟得晒仲會癡埋一舊舊,整體嚟講就麻麻地。🥲只係會食一次就夠了,應該唔會有第二次。
成日經過見到,今日終於有機會食,所以自己上左去。
只係會食一次就夠了,應該唔會有第二次。
2023-09-11
2023-09-06 66 瀏覽
餐廳好近地鐵站 以一間米線店嚟講都算多元化 有埋串燒同石鍋飯✨石鍋超夠熱 可以一直保持食物嘅溫度😚.📌沙嗲牛牛石鍋米線 $78湯底沙嗲味好濃郁 少辣唔算太辣 係BB辣🌶️配料有封門牛肉, 美國肥牛, 紅燒牛肚, 牛丸, 金菇, 牛柏葉😆封門牛肉較瘦 帶牛香 比肥牛好食好多 肥牛睇落有啲柴 牛肚有啲難咬🐮米線好滑好淋 索晒個汁好正 再加上個石鍋夠熱 真係好正🔥.📌脆炸無骨豬手石鍋飯 $68石鍋飯鋪滿晒無骨豬手 豬皮仲有啲焦香🍖重點係竟然有飯焦 米粒煎得又香又脆 好正🍚配料有雞蛋絲, 咸酸菜, 栗米粒, 木耳 雞蛋絲鹹鹹地 栗米清甜 木耳爽口 鹹酸菜鹹鹹酸酸🥚🌽全部撈埋食 味道認真不錯 加埋飯焦香好食👍🏻.📌蒜蓉粉絲錫紙燒蝦 $65蝦上面黑色嗰啲…係燶左嘅蒜🙈底下有粉絲, 西芹, 芽菜, 蒜 粉絲索晒個汁同西芹味 好濃香🍜燒蝦都算新鮮 不過冇挑蝦腸 有少少影響食慾 但味道幾好 搭夠🦐.📌五花肉金菇串(串) $18五花肉好薄好細塊 金菇包晒喺入面 表面睇唔出 份量比坊間少 都貴🐷上面灑左幾粒芝麻同少量孜然粉 肉唔算新鮮 無咩肉味 CP值唔太高🥺.📌章魚鬚(兩串) $28魷魚用醬汁燒過 幾惹味🦑

📌沙嗲牛牛石鍋米線 $78
湯底沙嗲味好濃郁 少辣唔算太辣 係BB辣🌶️

📌脆炸無骨豬手石鍋飯 $68
石鍋飯鋪滿晒無骨豬手 豬皮仲有啲焦香🍖

📌蒜蓉粉絲錫紙燒蝦 $65
蝦上面黑色嗰啲…係燶左嘅蒜🙈

📌五花肉金菇串(串) $18
五花肉金菇串(串)

📌章魚鬚(兩串) $28
魷魚用醬汁燒過 幾惹味🦑上面灑滿辣椒粉 MENU冇寫 有啲辣🌶️一串得一條章魚腳 有啲唔抵 不過味道幾香 幾好食😋
章魚鬚(兩串)

📌凍檸檬茶(少甜) +$8
跟餐加配 檸檬有3,4片 真係做到少甜🍋
凍檸檬茶
章魚鬚(兩串)
凍檸檬茶
本身一個月都會嚟一至兩次 個陣米線默認左係石鍋上 依家轉左手 員工同餐牌都轉哂 逼你一定要六餸或以上先有石鍋米線☹️ 仲要最平既餸都要成7蚊一份 最平就算唔叫野飲都講緊近80蚊 價錢貴左好多香港地有咩人可以食米線食成$100💔味道亦都無以前咁好 個蟹黃湯無左個種濃味同鮮甜 杯凍檸茶都難飲咗好多,茶底好苦,糖水又加得好重手,少甜左都係好甜。貴左又難食左,轉左手真係極差 ,心痛但真係唔會再幫襯🥹未黎過真係唔推薦你地黎。
本身一個月都會嚟一至兩次 個陣米線默認左係石鍋上
香港地有咩人可以食米線食成$100💔
貴左又難食左,轉左手真係極差 ,心痛但真係唔會再幫襯🥹
未黎過真係唔推薦你地黎。

🔻六餸金湯米線 💰72揀左自選套餐,💰72可以揀6款餸,💰52揀3款,total有48款餸可以選擇😱,例如有封門牛肉、豬皮、棉花魚肚、紅燒牛肚、麻辣小龍蝦、五香豬軟骨、滷水腩肉、炸醬、香辣番茄牛肋條等。湯底就有香辣金湯,沙爹湯、柴火麻辣湯、酸辣魚湯、馬來肉骨茶、極品蟹黃湯、火腿瑤柱肉骨湯、胡椒豬肚湯 6款選擇😍只要揀6款餸以上就可以自己煮啦🍜咁我今次就揀左金湯,同出面米線舖嘅酸辣湯係有d唔同,湯底就由南瓜、蛋黃、海南島黃辣椒等材料製成,香辣之於仲帶有一絲絲南瓜嘅甜,十分推薦👍🏻🔻青檸薄荷梳打💰28係好似mojito嘅口味,飲落好清涼解辣,同埋真係超級大杯,兩個人share啱啱好☺️👅味道:7.5/10💡抵食:8/10📌環境:7/10
🔻六餸金湯米線 💰72

🔻青檸薄荷梳打💰28

👅味道:7.5/10
💡抵食:8/10
📌環境:7/10
  • 石鍋米線
旺角返屋企,因為走咗架巴士要等半個鐘,索性一於去旁邊女人街的小草十八怪石鍋米線,雲南菜餐廳主打石鍋米線之外,仲有好多款推介串燒、特色小食、荷葉飯。今次去電話落單,十分方便,食咗招牌石鍋米線、荷葉飯、人氣小食,貨真價實,CP值很高!小食方面,點咗最有人氣的椒麻蝦膠腐皮脆卷(辣)、酥炸檸檬豬扒、飄香紅油皮蛋(辣)、麻辣涼拌肥牛。當中最喜歡💕 椒麻蝦膠腐皮脆卷,用腐皮包著蝦膠,外層炸得金黃香脆,內裡蝦肉鮮嫩多汁。仲有佢哋嘅秘製醬汁,帶點甜酸辣味,非常開胃。還有飄香紅油皮蛋(辣)、麻辣涼拌肥牛,麻辣有辣勁,可以刺激味蕾,增加不食慾。石鍋生滾酸菜鯛魚片米線小草十八怪的石鍋米線配搭非常豐富,好多款式選擇,我有選擇困難症,所以最終揀咗 石鍋生滾酸菜鯛魚片米線,因為好想試吓個酸菜魚湯底。鯛魚片、腐皮、豆卜、芫茜、雞肉、雲耳,熱騰騰的石鍋,生滾酸菜鯛魚片,石鍋 保持住熱度很好吃,尤其是米線用上雲南特產米線,爽滑彈牙。配上酸辣濃郁的湯底,香氣四溢,嫩滑鯛魚片,味濃吃起來爽彈,配酸菜和米線吃,非常美味。果然是小草十八怪的招牌菜之一。籠仔荷葉飯土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯荷葉飯用木盒奉上特別有儀式感,荷葉飯上放滿了
石鍋生滾酸菜鯛魚片米線
籠仔荷葉飯
土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯
荷葉飯用木盒奉上特別有儀式感,荷葉飯上放滿了土魷、馬蹄、香菇🍄肉餅,增加口感層次。灑上香蔥增加香氣,份量很大,飯粒飽滿,我喜歡加勁多豉油,味道提升了不少。
串燒味道不錯!司華力腸、牛油粟米🌽還有其他幾十款選擇,是餐廳另一賣點,自由配搭,價錢又唔貴。司華力腸外皮香脆,肉質軟嫩。
特大凍檸檬茶
食完串燒,飲番杯 特大凍檸檬茶最適合不過,大大杯又冰凍,解渴解油膩。
  • 金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯
  • 檸檬炸雞
  • 椒麻蝦膠腐皮脆卷
2023-08-29 67 瀏覽
今次兩碗米線都令我大失所望沙嗲牛牛石鍋石鍋米線呢個套餐包括了封門牛肉、美國肥牛、紅燒牛肚、牛丸、金菇和牛柏葉等配料。這些配料的組合聽起來相當豐富多樣。但口味方面可能因為餐廳係整湯嘅時候用左濃縮的香精。這對於喜歡濃郁味道的人來說可能是一個優點,但對於我偏好清淡口味的人來說可能有d 唔吸引。牛肉亦平平,味道不突出。石鍋米線套餐(三餸)配香辣金湯我揀左大腸、嫩滑雞肉同蘿蔔,配搭香辣金湯。這些配料的組合聽起來相當簡單清爽。但辣湯感覺似清水,不要說辣度,咸味都唔夠。加埋大腸烹調時間嘅不足,相當有"咬"口。總體而言,餐廳一係用多味精, 一係過於"清淡",這可能是佢地的特色,但我唔太接受到。
今次兩碗米線都令我大失所望

沙嗲牛牛石鍋石鍋米線

石鍋米線套餐(三餸)配香辣金湯

椒麻蝦膠腐皮脆卷
石鍋米線套餐(三餸) 香辣金湯 大腸, 嫩滑雞肉, 蘿蔔
沙嗲牛牛石碢石鍋米線
2023-08-09
2023-08-22 140 瀏覽
喜歡吃荷葉飯的朋友不要錯過呢間店💜瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯($75)果然是網紅人氣款沒有讓人失望,有蝦、鯛魚片、蟹柳、魷魚圈、扇貝,每一口飯都充滿蒜蓉和海鮮的鮮味,超級推薦這款!💜金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯($62)賣相會比較普通,吃起來的話還可以,感覺來點醬汁或者豉油會比較好吃,鯛魚片大大塊。💜十八怪招牌金湯過橋石鍋米線($82)材料有封門牛柳、花膠、海蝦、墨魚頭、蟹柳、鯛魚片、翡翠苗、腐皮、芫茜,也算蠻大碗的,米線份量也多,喜歡米線的朋友可以點來試一下。
喜歡吃荷葉飯的朋友不要錯過呢間店

💜瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯($75)

💜金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯($62)

💜十八怪招牌金湯過橋石鍋米線($82)
十八怪招牌金湯過橋石鍋米線
瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯
2023-05-16
十八怪招牌金湯過橋石鍋米線
瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯
2023-08-16 37 瀏覽
餐廳位於旺角市中心食物嘅選擇都幾多元化包括石鍋米線、石鍋飯、荷葉飯、串燒等人均$250@2🍜石鍋米線套餐 $72 選6餸封門牛肉(+$4)、豬潤 、奄仔蟹(+$60)芫荽、大腸 、豬軟骨(推介)配馬來肉骨茶湯底米線嘅軟硬適中😍份量可選擇多/少🦀️嘅份量比想像多 新鮮又多肉 而且好多膏❣️石鍋保持住米線嘅溫度 🔥🍃土魷肉餅荷葉飯 $72勁足料嘅中式飯 爸爸表示滿意仔細睇 有瑤柱、臘肉、蝦米土魷仲切成細塊 好迷你 整個飯調味足夠👍🦐蝦膠釀豆卜 $35極度推介‼️蝦肉味道豐富豆卜炸得好脆口 加埋甜辣醬💯記住趁熱食 🥃青檸梳打+$14🥃柚子茶+$14採用左啤酒杯 超級巨大 份量好多 好抵飲 冰涼解渴
餐廳位於旺角市中心
食物嘅選擇都幾多元化
包括石鍋米線、石鍋飯、荷葉飯、串燒等
人均$250@2

而且好多膏❣️
石鍋保持住米線嘅溫度 🔥

🍃土魷肉餅荷葉飯 $72
勁足料嘅中式飯 爸爸表示滿意
仔細睇 有瑤柱、臘肉、蝦米
土魷仲切成細塊 好迷你 整個飯調味足夠👍

🥃柚子茶+$14
採用左啤酒杯 超級巨大 份量好多
好抵飲 冰涼解渴
2023-08-15 39 瀏覽
我最近光顧了小草十八怪,點了一碗沙嗲味米線,並選擇了肥牛和豬軟骨。🥘沙嗲味米線的湯頭首先,這碗沙嗲味米線的湯頭味道相當不錯。湯汁充滿了香料的香氣,帶著微微的辣味,給人一種暖心的感覺。湯頭濃郁而美味,能夠提升整體的風味。米線本身煮得適中,Q彈有嚼勁,配合湯頭一起享用,口感相當不錯。🐂肥牛和🐖豬軟骨然而,肥牛和豬軟骨的表現稍微一般。肥牛的質地偏薄,口感不夠嫩滑,味道也沒有特別突出之處。豬軟骨方面,口感較為韌硬,缺乏柔軟的嚼勁,且味道相對平淡。這兩道配料並沒有給我留下太深的印象。

🥘沙嗲味米線的湯頭

🐂肥牛和🐖豬軟骨