天氣凍凍地 🥶 出街食飯都想食啲熱辣辣既野, 👦🏻 突然提議去食小草十八怪 🍜 見到近期有不少人吹捧打卡石鍋米線。當日餐廳唔算多人,店內多數卡位雅座,相對寬敞。餐牌有自選配料 𝖣𝖨𝖸 米線,自己放配料、米線及湯底到石鍋中,再自行煮熟 🥘 雖然有多款配菜選擇,但岩食既唔多,最後決左三餸配香辣金湯 𝖧𝖪𝖣𝟩𝟦 🌶️ 用石鍋盛載米線,熱氣騰騰,米線咬口 𝖰 彈;頭湯味道濃郁,有些少鹹香味,亦唔算太辣。配菜 🐂 封門牛肉,有牛味亦唔算太嚡,🐟 鯛魚片無骨爽口,🐷 五香辣豬軟骨味道比較濃郁。有網紅推介 𝗅𝗈𝗀𝗈 既籠仔荷葉飯,最後揀左土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯 𝖧𝖪𝖣𝟧𝟪 🌿 果然圖片只能信三成 😂 盒仔貌似高身厚底,結果 👧🏽 用力一督,篤穿左塊荷葉,飯量比想像中少,攪拌豉油時飯粒不斷向下跌 🤦🏻‍♂️ 肉餅厚身,內有馬蹄咬口爽脆;而土魷片十分隨機灑在肉餅上,加上少量蔥花作點綴 😬 整體上好一般石鍋米線整體而言好一般,無任何記憶點或任何想回訪既意慾,而且價錢上有點進取 😅 至於網紅推介,只可以話每個人口味不一。對於過於吹捧既餐廳唔好又太大期望是常識吧 🤓

2024-02-14 394 瀏覽
新年流流唔想煮飯出街 食個米線經過呢間光猛招牌 餐牌又好似ok嘅舖頭上去試試佢米線有唔同湯底同配料選擇招牌米線 包括封門牛、蟹柳、花膠等等而呢個係我自選 包括金華火腿湯、海藻、肥牛、蟲草花等等半打牛肉粒食完嘅總結係 譚仔都好食過佢湯底冇鮮味 配料超普通牛肉粒肥到食肥膏咁啲粉都麻麻咁嘅質素收成80幾蚊一碗米線簡直係好過去搶唔會再幫襯平日我可以食哂成碗米線嘅今次食半碗已經頂唔順唯一嘅印象點就係個石鍋keep到熱力
新年流流

唔想煮飯出街 食個米線

經過呢間光猛招牌 餐牌又好似ok嘅舖頭

上去試試佢

米線有唔同湯底同配料選擇
招牌米線 包括封門牛、蟹柳、花膠等等
而呢個係我自選 包括金華火腿湯、海藻、肥牛、蟲草花等等
半打牛肉粒

今次食半碗已經頂唔順
唯一嘅印象點就係個石鍋keep到熱力
2024-02-12
2024-02-09 350 瀏覽
🐻旺角糧食🐻🍛瑤柱蒜蓉海鲜荷葉飯好老實講瑤柱唔多搵到😂而印象最深刻係個蒜茸味好出,都有少少荷葉香味,海鮮黎講普通貨,主要係個蒜茸救左成個飯,愈食愈開胃😂🍜沙嗲牛牛石鍋米線驟眼睇都幾多材料,肥牛都多。石鍋一上枱嘅時候,成個鍋好滾,石鍋應該燒到好熱!味道正常發揮,唔算特別出眾,可能石鍋燒到好熱,啲米線淋得好快。🍆原條燒茄子正常發揮,味道主要來自個蒜茸,蒜蓉好食,不過整體來講係油膩啲。🌽甜粟米粒(10串)失望左一下,係唔甜既粟米,仲等左我地好耐添🥲📍 小草十八怪石鍋米線 (旺角)旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖味道😋:🌕🌕🌕🌘🌑性價比💰:💵💵💵回訪度🤤:😋😋
🐻旺角糧食🐻

🍛瑤柱蒜蓉海鲜荷葉飯

🍜沙嗲牛牛石鍋米線

🍆原條燒茄子

🌽甜粟米粒(10串)
失望左一下,係唔甜既粟米,仲等左我地好耐添🥲

📍 小草十八怪石鍋米線 (旺角)
旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖

味道😋:🌕🌕🌕🌘🌑
性價比💰:💵💵💵
回訪度🤤:😋😋
2024-02-03 245 瀏覽
十級伏!究竟點解呢度會有咁多正評?睇相以為好多人食,點知上到去,小貓三四隻都知賴嘢。自問食過嘅米線店無一百都幾十,從來無食一間好似呢間咁難食,個湯底又苦又咸又臭,果陣味又唔係藥材味,完全唔知想點唔識形容,最慘仲要污染埋d肉同其他配菜,搞到肉又食唔落,湯又飲唔落。d肉本身質素都好差,一侵雪藏味,加埋個又苦又臭嘅湯底污染,簡直無辦法食落肚。真係無諗過一間咁多正評嘅米線店可以難食到咁。最後實在係食唔落,去樓下買小食食好過。第一次寫食評就俾咗呢間嘢。

第一次寫食評就俾咗呢間嘢。
2024-01-27
2024-01-19 340 瀏覽
當你發現一隻曱甴在你的飯裡面會點做,教下我啦得唔得啊,我求下你啦,你得唔得唔好送我食曱甴啊,我唔係變態啊,我只係想食餐好野,你送我隻曱甴做咩啊,老闆你有這種癖好得唔得自己開直播來食啊,唔好買一送一啦求你了🥺
外賣送餐
🚍今日行旺角就見到呢間餐廳(樓上舖),地下黃色招牌好光猛,亦有多個霓虹燈燈牌元素,其中醒神財神爺的圖案最為特別。樓上餐廳位置很大,座位亦都很闊落及設有多個卡位,空間感十足。♦️主食🍲餐廳招牌菜式係石鍋生滾米線,叫咗個石鍋火腿瑤柱湯奄仔蟹米線,入邊用料亦唔簡單,包括原隻切開幾舊的奄仔蟹和豬肚。火腿瑤柱湯夠清甜亦帶鹹香,飲完都唔會口乾。最近都凍凍地,食暖笠笠嘅嘢就最啱。石鍋好處係長期可以令到米線保溫食到最後一啖都係暖🔥,特別係要拆蟹慢慢食既時候保溫好重要❗️🔥除咗米線呢度嘅煲仔飯亦非常好味。飯既份量起碼有三碗,而配料可自選雙併/三併,真材實料。帆立貝、魚、蝦,海鮮三寶又彈牙又好吃,配埋熱烘烘既「加色」煲仔飯,非常滿足😌!♦️小食蒜蓉燒扇貝:大量蒜蓉鋪喺面,非常香口。扇貝除了新鮮,口感亦十足🥣。飲品🥤叫了一桶水果香檸茶,一路食小食一路飲檸檬茶,好似去咗內地嗰啲串燒店。🫶🏻係旺角行街經常都會路過嘅,下次不妨試吓「小草十八怪」啦!

♦️主食
保溫好重要❗️

♦️小食

飲品🥤

• 蒜蓉燒扇貝
上次黎已經覺得難食左,諗住俾多次機會佢,點知:蟹皇湯同火腿瑤柱湯底都勁鹹 蘭王蛋變溫泉蛋 米線無味仲要漏單 催咗兩次先上碗米線再等左大半個鐘話要取消先上呢兜水煮so called 蒜蓉燒金菇
上次黎已經覺得難食左,諗住俾多次機會佢,點知:

蟹皇湯同火腿瑤柱湯底都勁鹹
蘭王蛋變溫泉蛋
米線無味
仲要漏單 催咗兩次先上碗米線

蒜蓉錫紙燒金菇🤡$48
2024-01-13 131 瀏覽
油麻地彌敦道大街人來人往(小草十八怪)被店舖名字吸引,店舖內有很多雅座,食種類多元化,價錢也大眾化,最重要無加一👍👍❣️金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯荷葉飯散發出獨特的香氣和米飯綿密細膩,配上鯛魚片鮮嫩多汁,瑤柱的濃郁香味完美融合❣️十八怪招牌金湯過橋石鍋米線食材極豐富花膠/封門牛柳/鯛魚片/海蝦…等,海鮮味湯底加上有少少鹹蛋黃的味道yummy。🔹花膠的爽脆🔹海蝦的鮮甜🔹棉花魚肚“索”滿惹味金湯底🔹鯛魚片細膩而略帶鮮甜🔹封門牛柳味道極為濃郁帶油香味❣️無火生滾石鍋煲仔飯(臘鴨肉/排骨/滑雞件)~店員用300度石鍋按在枱上即時烹調,動作極之純熟快速放入米和所有材料,蓋好石鍋焗10分鐘就完成。喜歡焦焦地飯焦等多一分鐘,香噴噴石鍋煲仔飯👏👏👏極為驚喜🔹臘鴨肉無膻味,口感緊實不油膩🔹滑雞件鮮味,嫩滑多汁🔹排骨肥瘦適中,肉質鮮脆❣️蒜蓉粉絲錫紙燒蝦蝦肉鮮嫩彈牙,配上蒜蓉的香味,口感更加豐富。粉絲綿滑入味,融合了蝦的鮮甜蒜蓉惹味😋😋😋
油麻地彌敦道大街人來人往(小草十八怪)

❣️金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯

❣️十八怪招牌金湯過橋石鍋米線

🔹花膠的爽脆

🔹海蝦的鮮甜
🔹棉花魚肚“索”滿惹味金湯底
🔹鯛魚片細膩而略帶鮮甜
🔹封門牛柳味道極為濃郁帶油香味

❣️無火生滾石鍋煲仔飯(臘鴨肉/排骨/滑雞件)~

🔹臘鴨肉無膻味,口感緊實不油膩
🔹滑雞件鮮味,嫩滑多汁
🔹排骨肥瘦適中,肉質鮮脆
❣️蒜蓉粉絲錫紙燒蝦

2024-01-11 103 瀏覽
🍜本人超愛米線 心裡面其實默默有一個米線排行榜🤫💛 所以係社交媒體一睇到米線推介就一定會save低我比呢間米線舖既石鍋湯底吸引到🔥 湯底咕嚕咕嚕 熱辣辣一定好好食 可惜我個日一個人黎 而餐廳要求一定要叫六個送先可以要試過 所以最後我都係碗上😭 下次一定要同朋友黎食!配米線既餸都幾多選擇 比較特別既有豬軟骨、肥牛、鹹蛋黃炸魚皮 湯底都比較特別 同埋種類多!我糾結左好耐應該叫沙爹湯定係火腿瑤柱肉骨湯😋火腿瑤柱肉骨湯 配海帶&五香辣豬軟骨💜 ($59) 湯底超級香甜 都幾重瑤柱同埋火腿味 絕對唔會好鹹 或者好重味精👍🏻 對唔食得辣既朋友 呢個係一個好選擇!豬軟骨好香 有少少五香辣🌶️ 但我覺得軟骨未去到超級淋 反而少少脆口 呢個就視乎個人口味👀 味道:🍜🍜🍜.5/5 📍 小草十八怪石鍋米線 (旺角)地址:旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖
🍜
本人超愛米線 心裡面其實默默有一個米線排行榜🤫💛
所以係社交媒體一睇到米線推介就一定會save低
我比呢間米線舖既石鍋湯底吸引到🔥
湯底咕嚕咕嚕 熱辣辣一定好好食 可惜我個日一個人黎
而餐廳要求一定要叫六個送先可以要試過
所以最後我都係碗上😭 下次一定要同朋友黎食!

火腿瑤柱肉骨湯 配海帶&五香辣豬軟骨💜 ($59)

味道:🍜🍜🍜.5/5

📍 小草十八怪石鍋米線 (旺角)
地址:旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖
小草十八怪小鍋米線:自選配料的創意美食之旅位於亞皆老街龍飛大廈的小草十八怪小鍋米線是一家以石鍋米線為主打的特色餐廳,最吸引人的是他們提供的自選配料和DIY米線的選項,讓食客能夠享受到獨特的美食體驗。這裡的配料選擇非常豐富,共有46種不同的配料,而且可以選擇9款。從常見的雞肉、墨魚丸、炸醬到豬肚,還有一些特別的選擇,如封門牛柳、黑毛豬梅肉片、紅燒牛肚、蘭王雞蛋等。食客可以按照自己的喜好挑選心水配料。配料會分別盛在小盤子中,建議先放蔬菜,再放生肉類,倒入湯底並攪拌所有配料,最後蓋上木蓋焗一焗,這樣就可以開始享受美食了。一打開石鍋,熱氣騰騰,香味撲鼻而來,令人垂涎欲滴。米線爽滑,配料吸汁,湯底濃郁,有香辣金湯、沙嗲湯、酸菜魚湯、肉骨茶等多種選擇,份量十足,性價比高。我嘗試了米線配上濃郁的沙嗲湯底,口感爽滑,配料吸汁,非常適合喜歡重口味的人。除了石鍋米線,這裡還有其他受歡迎的菜式。其中,瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯是一道值得推薦的菜品。材料豐富,包括扇貝、鮮蝦、魷魚、脆肉鯇、蟹柳等,扇貝鮮嫩多汁,蝦肉鮮美彈牙,魷魚爽口可口,而荷葉飯吸收了海鮮的鮮味,帶來滿滿的美味和瑤柱冬菇的香氣,絕對令人回味無窮。總的
小草十八怪小鍋米線:自選配料的創意美食之旅

總的來說,小草十八怪小鍋米線是一家提供自選配料和DIY米線的創意美食餐廳。這裡的食物選擇多樣,口感豐富,而且提供的湯底也非常美味。如果你想要品嚐獨特的美食體驗,不妨來小草十八怪小鍋米線一試。
沙嗲牛米線
海鮮荷葉飯
2023-12-21
沙嗲牛米線
  • 瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯
  • 石鍋米線
介紹一下呢間店嘅招牌菜籠仔荷葉飯,真係好正!🥢🍚裡面有蒜蓉金菇同粉絲菴仔蟹,味道鮮甜又香口,米飯都係好飽滿,好多料!🤤如果你鍾意串燒,一定要試試佢哋嘅串燒大魷魚!🦑🔥香嘅炭燒味道同魷魚嘅彈牙口感絕配,一口咬落去就係滿滿嘅鮮味,真係令人回味無窮!😋仲有雞翼、扇貝!肉骨茶雜錦石鍋米線亦都非常推薦!🍲🍜湯底濃郁香濃,加上豐富嘅肉骨茶配料,真係一碗暖心又滿足嘅滋味!👌要試下佢哋嘅大桶水果香檸茶!🍹🍋冰涼又清爽,加上新鮮水果嘅香甜,一杯就可以解渴又提神!😍係超大桶!價錢合理,份量又足夠!😄已經試過N次!!👍✨

價錢合理,份量又足夠!😄已經試過N次!!👍✨
2023-11-17
2023-12-12 145 瀏覽
📌小草十八怪石鍋米線🔖土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯 飯底加入瑤柱冬菇及蝦米製作,食到淡淡荷葉香,唔加豉油都好夠味,肉餅厚身🔖 臘腸膶腸煲仔飯 即叫即煮,由落單至有得食大概需時25分鐘雖然話係無火煲仔飯,依然食到飯焦,配料有蔥粒薑絲及萵筍🔖 原創招牌金湯米線湯底以南瓜、蛋黃及海南島黃辣椒等材料熬製而成,呈金黃色,味道微辣,可以自選配料🔖原條燒茄子/ 燒韭菜 / 燒五花腩串燒可以自選辣度,唔辣或者大辣都得🔖苦瓜檸檬茶
📌小草十八怪石鍋米線
🔖土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯

🔖 臘腸膶腸煲仔飯
即叫即煮,由落單至有得食大概需時25分鐘
雖然話係無火煲仔飯,依然食到飯焦,配料有蔥粒薑絲及萵筍

🔖 原創招牌金湯米線

🔖原條燒茄子/ 燒韭菜 / 燒五花腩
串燒可以自選辣度,唔辣或者大辣都得

🔖苦瓜檸檬茶
2023-12-12 111 瀏覽
平日嘅午飯時間嚟到,發現地方好大,但係客人唔多勁多吉位已經發現唔對路,不過諗住試新嘢嘅冒險精神,點都試一次,咁就坐低咗。都知道宜家好多米線、車仔麵收費都唔平,不過冇所謂,好食就算。見佢推薦封門柳就試下,點知$15嘅封門柳,嚟到得一塊,仲要勁鞋。米線揀辣湯底要加$2,但係唔辣不特止,仲要係完全冇味,搞到要自己加辣油、豉油、醋先有啲味,簡直係我喺香港食過最難食嘅米線,仲要三餸加杯嘢飲收成$78,真係超級中伏。我諗我唔使black list都應該好快執笠。

我諗我唔使black list都應該好快執笠。
2023-12-04
2023-12-11 114 瀏覽
今日放左工約左朋友見面。餐廳位於旺角女人街,非常方便。餐廳提出多款食品,包括小鍋米線|蒸飯|石鍋飯|串燒|涼拌小食|烤魚|雞煲|錫紙燒|飲品|特飲====—====—====—====—✧自選米線✧($34)(附芽菜、韭菜、腐皮)🍲可選配米線/薯粉/公仔麵/白飯(轉日式拉麵或伊麵加$5)🌶️香辣金湯|🐟酸菜魚湯|🐖火腿瑤柱肉骨湯|🥜沙嗲湯|🐽馬來肉骨茶|🦀極品蟹黃湯石鍋米線係呢度招牌,熱辣辣呈上,多款湯底選擇,沙嗲湯味道濃郁,香濃美味,非常掛湯👍🏻😋—🍢自選配料(最少選一款配料)配料由$7-$15增添更多的口感和風味,讓你的米線更加豐富多樣😍🐷炸醬($7)🥬唐生菜($7)🍄迷你羊肚菌($9)🐟鯛魚片($15)⋄ ✧籠仔荷葉飯✧🐥棉花魚肚蟲草花蒸雞荷葉飯($62)棉花魚肚蟲草花蒸雞荷菜飯荷葉飯即叫即蒸,上枱嘅時候熱辣辣,蟲草花蒸雞份量好多👍🏻拌勻荷葉的香味食落非常清香❤️ 雞肉鮮甜,棉花魚肚鮮味,飯粒有嚼口,配埋甜豉油食一流😉⋄ ✧韓式石鍋飯✧🍲封門牛肉石鍋飯($72)🌶️韓式地道風味的石鍋飯非常惹味,配有封門牛肉、泡菜、雞蛋絲、粟米、洋蔥和紫菜,風味十足,還吃到飯焦呢😍⋄ ✧中式串燒✧串燒味

今日放左工約左朋友見面。餐廳位於旺角女人街,非常方便。

====—====—====—====—
✧自選米線✧($34)(附芽菜、韭菜、腐皮)
🍲可選配米線/薯粉/公仔麵/白飯(轉日式拉麵或伊麵加$5)

🍢自選配料(最少選一款配料)
🐷炸醬($7)
🥬唐生菜($7)
🍄迷你羊肚菌($9)
🐟鯛魚片($15)

✧籠仔荷葉飯✧
🐥棉花魚肚蟲草花蒸雞荷葉飯($62)

✧韓式石鍋飯✧
🍲封門牛肉石鍋飯($72)

✧中式串燒✧
串燒味道也非常不錯👅
🍆原條燒茄子($34)

滿滿的蒜蓉配上軟腍入味的茄子好惹味🤤

🌽甜粟米粒($18/10串)

串串粟米粒非常吸睛,粟米香糯可口,香甜美味😋

🫔豆腐皮($16)
薄而香脆的豆腐皮非常香口👍🏻

✧特式飲品✧

🍋凍檸茶(套餐+$8)
🍈水果茶🍉(套餐+$18)

====—====—====—====—
  • 原條茄子
  • 串燒
  • 三餸石鍋米線
  • 黑椒味噌封門牛柳石鍋飯
Intro: 睇唔少ig post見到有一間樓上店叫旺角小草十八怪,主打石鍋米線,睇圖嘅賣相麵幾吸引,而且米線配料都幾都幾另類;今次就試左石鍋生滾酸菜鯛魚片米線,價錢有少少進取,熱飲要加$5,但發覺好似吹大左~___________________🍽 石鍋生滾酸菜鯛魚片米線💰 ⭐️ 5/10✍🏻 呢個石鍋米線包左鯛魚片、腐皮、豆卜、芫茜、雞肉、雲耳,但黎到嘅時候賣相麻麻地,色調無咁靚;✍🏻 雞肉幾滑而肥肉少,但湯底無想像中咁好,酸度唔夠,食完呢碗米線要瘋狂飲水;✍🏻 鯛魚片無骨而幾滑又爽口,算幾出色,但份量更多就更好;✍🏻 價錢較為進取,但味道上就唔值呢個價錢。___________________🏠 小草十八怪📍 旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下34號舖⭐️ 5/10___________________
Intro:
🍽 石鍋生滾酸菜鯛魚片米線
💰 ⭐️ 5/10
✍🏻 鯛魚片無骨而幾滑又爽口,算幾出色,但份量更多就更好;
✍🏻 價錢較為進取,但味道上就唔值呢個價錢。
🏠 小草十八怪
📍 旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下34號舖