2020-12-06 2103 瀏覽
今日同朋友約左黎K11 Musea既家-壽司及鐵板燒食個假日午餐。放假緊係要食好野啦,聽朋友講呢間餐廳好多次架啦,所以知道今日放假我地一早就book定位😎今日食既野全部都係由朋友order, 我就負責食同影🤪帶位既似係經理級,好有禮貌,好nice個場好乾淨,入去完全唔會好似其他鐵板燒店咁好大油煙味👍🏻前菜有沙律、漬物同埋茶碗蒸漬物我就麻麻地,但係個茶碗蒸好滑好香😍刺身4品- 大拖羅、鰤魚、金目鯛、海膽,4款都係比較濃味既刺身-拖羅入口即化,魚油既香味充滿住全個口腔-鰤魚既味道同口感比較溫柔-金目鯛有輕輕燒一燒個皮,暖暖地加上油香味,唔識形容咁正-海膽好甜好滑,配上紫菜啲味都仲會爆出黎啊主菜黎啦~鐵板三文魚配枝豆菠菜汁三文魚煎到5成熟咁上下,皮脆肉滑。魚味本身比較濃,個汁就可以中和返啲油膩感岩手縣大船渡灣令和の怪物冬季既蠔果然正,肉厚、爽口、海水味香甜!鐵板特上和牛配上黑椒汁、柚子胡椒醬,夾埋個醬好fresh, 又唔會太重口味濃雞湯浸龍躉扣背翅據說呢個係隱藏菜單,落料好重手,飲完會黏口架🤣炒飯、炒菜食個呢個時候已經唔多食得落,好飽啊所以無影飯啦😂😂食完以上既野,朋友帶左我出室外位食甜品(

今日食既野全部都係由朋友order, 我就負責食同影🤪

帶位既似係經理級,好有禮貌,好nice

個場好乾淨,入去完全唔會好似其他鐵板燒店咁好大油煙味👍🏻

前菜有沙律、漬物同埋茶碗蒸
漬物我就麻麻地,但係個茶碗蒸好滑好香😍

刺身4品

-拖羅入口即化,魚油既香味充滿住全個口腔
-鰤魚既味道同口感比較溫柔
-金目鯛有輕輕燒一燒個皮,暖暖地加上油香味,唔識形容咁正
-海膽好甜好滑,配上紫菜啲味都仲會爆出黎啊

主菜黎啦~鐵板三文魚配枝豆菠菜汁

岩手縣大船渡灣令和の怪物

冬季既蠔果然正,肉厚、爽口、海水味香甜!

濃雞湯浸龍躉扣背翅

據說呢個係隱藏菜單,落料好重手,飲完會黏口架🤣

炒飯、炒菜
炒菜

食個呢個時候已經唔多食得落,好飽啊所以無影飯啦😂😂

食完以上既野,朋友帶左我出室外位食甜品(蜜瓜+棒茶雪糕)
個海景真係不得了,大大大滿足

刺身4品
炒菜
2020-12-06 1199 瀏覽
疫情之下,朋友話放假都係要鬆一鬆,book左呢間鐵板燒一齊嘆😎茶碗蒸,冇特別,唔comment. 刺身拼盤,大拖羅、鰤魚、金目鯛、海膽鐵板三文魚配枝豆菠菜汁呢款比較少機會食到,三文魚燒得好好,唔會過熟,亦唔腥。枝豆菠菜汁好清新,唔油膩。大船渡灣-令和的怪物來自岩手縣的生蠔🦪脆口,帶海水味,新鮮👍🏻鐵板和牛伴新鮮日本蔬菜,伴碟有海鹽 黑椒 柚子胡椒 蒜片。柚子胡椒意外地幾夾。重頭戲,朋友特別order的濃雞湯浸龍躉扣背翅充滿骨膠原,有住家湯既feel,冇味精味👍🏻今日睇落人手有少少不足,但店員都好貼心咁問我地要唔要出露台飲咖啡☕️一出去,嘩 呢個露台打卡一流呀😍今日天氣又好好。同朋友都好滿足呀😍

茶碗蒸,冇特別,唔comment.

刺身拼盤,大拖羅、鰤魚、金目鯛、海膽

大船渡灣-令和的怪物
來自岩手縣的生蠔🦪脆口,帶海水味,新鮮👍🏻

鐵板和牛

重頭戲,朋友特別order的
濃雞湯浸龍躉扣背翅
充滿骨膠原,有住家湯既feel,冇味精味👍🏻

一出去,嘩 呢個露台打卡一流呀😍
今日天氣又好好。同朋友都好滿足呀😍

今日天氣好好,風和日麗,趁着假期出嚟食個悠閒午餐,相約朋友喺呢度食咗個鐵板燒午餐,食材新鮮,非常好味!呢間餐廳最特別之處係佢有一個海景露台!當我哋食完晒嘢之後,餐廳員工仲非常貼心,安排我哋出去露台飲咖啡,出到去對住無敵維港大海景,和煦嘅太陽,加上陣陣微風,嗰種感覺真係舒暢到不得了~ 極之值得推介!
2020-11-22
今日心血來潮想食鐵板燒 見K11 musea 有,又新新地就去試。由於疫情 ,大鐵板燒房, 兩個兩個位咁間開,我一點到,果陣冇乜人坐得都好既。lunch menu 鐵板燒其實唔多選擇,得三個set. 就叫左有龍蝦鵝肝果個。前菜普通,個蒸蛋滑既但太齋,得雞肉同粒冬菇,普通料。龍蝦上枱 一睇 咁瘦既 ,龍蝦我食唔少 好少見咁瘦,師傅話新鮮既,不過可能波龍太瘦,冇既,即好似蟹有水蟹咁掛,鵝肝份量ok. 個炒飯都幾好既。不過侍應既態度真係麻麻。食完飯 佢就話上甜品同野飲,我話唔係有湯同漬物,佢淨係係喎咁,佢漏左佢冇覺唔好意思喎。好啦飲埋湯寫餐飲,「茶定咖啡」「日本茶同咖啡」,我問有冇凍檸茶,佢都係話「茶同咖啡」。我食鐵板燒都唔少丫,和三昧都有檸茶揀啦,大佬 我去食鐵燒呀 唔係澳牛喎,你加句唔好意思公司規定都好,可以對應得禮貌d 者。佢地出面有個露台可飲野,我就要求左出去飲,又係果條女帶出去, 露台其實唔大,我出去果間冇人,近露台邊有張二人櫈,但曬到hihi. 埋d 就有d 圍住既櫈,佢就點我曬爆二人櫈,我就話我坐冇咁曬果既圍櫈。佢話一陣可能要搭枱。其實都係有冇比個心出黎既問題。你可似話兩邊都得,但圍櫈一陣可能會搭枱,咁個感受都唔同啦,其實我飲果一陣 我走都未有人出黎。師傅話疫情 佢地都休息左一輪,岩岩開返唔夠一星期,係咪個女侍應休得耐唔記得點做。簡單講,呢餐性價比低既,食物普通,侍應態度唔搭。我諗最值係個露台景飲野。encore指數好低
茶碗蒸  只有雞和冬菇
龍蝦,你睇幾瘦  ,陰公
鵝肝
2020-08-22
炒飯
茶  雪芭
2020-05-08 5207 瀏覽
超推介假日高質鐵板燒餐性價比超高新鮮海鮮包括有螢光魷魚、文蛤、鮑魚、大蝦肉類就有超厚法國鵝肝、厚燒美國牛肉仲有炒飯麵豉湯同甜品咁多野食都係$780pp真係好抵每樣食材都非常新鮮又大隻 隻鮑魚仲郁架🤩餐廳環境好靜好舒服又可以欣賞師傅現場即燒即上碟過程一路望住佢煮 食物香氣一路湧過來冷盤都唔馬虎 用上螢光魷魚非常爽口裡面爆漿旁邊的蘆筍都超新鮮爽脆文蛤好大隻又鮮甜 師傅只輕輕調味再配合海水的鹹味已能帶出文蛤鮮甜味鵝肝勁厚身 師傅將外面煎至香脆裡面入口即溶又creamy味道香濃再配酸酸甜甜的梅汁同燒士多啤梨平衝鵝肝的膩感 食完好滿足大蝦又係勁大隻 燒至金黃香脆 連蝦殼都勁脆肉質爽彈鮮味十足帶微微牛油香真係無得彈鮑魚先在鐵板上焗然後再離殼煮鮮味十足而且好彈牙有嚼口但又唔會韌只配個淡淡的海草汁令鮑魚味更出比起日本和牛我其實較喜歡美國牛因為牛味較重而且有質感半生熟的牛只需輕輕煎香再rest外面香脆中間仍生但唔會有血水配旁邊的岩鹽同芥末吊出超濃牛味脂肪比例不會過高 有嚼口又juicy非常出色好一個蛋炒飯!真係非常出色用上日本雞蛋炒至超級金黃色 熱辣辣香噴噴飯粒超分明 每粒飯都有蛋包住有微脆感但仍軟糯
超推介假日高質鐵板燒餐性價比超高
新鮮海鮮包括有螢光魷魚、文蛤、鮑魚、大蝦
肉類就有超厚法國鵝肝、厚燒美國牛肉
仲有炒飯麵豉湯同甜品

用上日本雞蛋炒至超級金黃色 熱辣辣香噴噴
飯粒超分明 每粒飯都有蛋包住
有微脆感但仍軟糯 而且一點都不油膩
有小魚仔帶鹹香 真係好好食
連一向不好米飯的我都竟然食哂成碗飯!
最後仲有個抹茶豆腐甜品同煎茶作結

昆布蒸鮑魚
厚燒美國牛扒
蛋炒飯
2020-05-07 2655 瀏覽
滿心歡喜有一張 $500 coupon, 一心諗住振興經濟,價錢雖然有點 😅 當然希望值得!開門入去時已經錯覺有少少被白眼,坐低再睇下菜牌,預咗價錢有番咁上下,但食物嘅選擇真係唔多,套餐只得一個🤦🏻‍♂️ 最後唯有散叫,頭 2樣小食算好快到,隔左 15-20分鐘來個刺身拼盤,以為好快來埋壽司拼盤啦,點知等下 10分鐘,再等吓 30分鐘,催左一次話師傅忙,最後係等左一個鐘,係一個鐘先來到😡 結果食呢餐簡單嘅日本料理就用左個半鐘,高級可能係要等 👍🏼 只怪我肚餓無耐性等 🤔 另外最唔滿意係咁高級竟然好多嘈音,就係要俾啲食煙嘅客人出出入入露台,關門聲就嘭嘭聲,再加埋吹返入嚟既煙味 🚬 仲有隔離枱 4個日本人太投入既大聲講大聲笑,咁一定係我對日本文化唔認識還有是冷氣大平賣 🤦🏻‍♂️ 最好帶定件外套「完」👎🏼👎🏼👎🏼

還有是冷氣大平賣 🤦🏻‍♂️ 最好帶定件外套

枝豆,燒雞泡魚干
刺身拼盤
壽司拼盤
2020-05-01 1974 瀏覽
第一次來,本來以為同田舍家同一集團,有啲期望,但係:1. 上菜比較慢,而且每個人都間隔很久,一位吃完後先上另一位。壽司師傅keep 住同其他人吹水係主要原因之一,最搞笑係海膽軍艦放很久都沒上菜,紫菜軟晒啦2. 點套餐明確不要貝殼類,點知連牡丹蝦都沒有,原因係蝦都屬於貝殼類⋯⋯3. 服務態度一般啦,但係同高級餐廳仲好有距離。例如叫服務員幫影相,話眨了眼,叫佢再影,但服務員好堅持要我們檢查一下而且佢要親自檢查先願意再影....總括來說,可以不用來試啦
第一次來,本來以為同田舍家同一集團,有啲期望,但係:

總括來說,可以不用來試啦

2020-04-04 1761 瀏覽
以這價位,連迴轉壽司的服務也不如,那位所謂經理,連招呼,唔該都不會說,全程黑面,1,800 元的午餐吃完就覺得在受氣,在這疫情時間,餐廳一點也不忙,全餐廳不到10人,為什麼要這樣對客人呢?難道他根本就不想有任何生意,這店的老闆請了這個經理,真的太倒楣了。
2020-02-16 1538 瀏覽
Hailed from one of my favorite Japanese restaurants Kaika, Chef Eddy has recently joined IE Sushi & Teppanyaki. With his deep knowledge about seasonal ingredients and his fun approach of sauces, Eddy constantly gives me and my guests surprises to our palettes. If I had to name the dish that wowed everyone, it must be Hokkaido salmon fish roe sushi. From Chef Eddy, we learned that fresh salmon roe is only available for two weeks of the year. We felt incredibly lucky to have savored this sushi’s c

If I had to name the dish that wowed everyone, it must be Hokkaido salmon fish roe sushi. From Chef Eddy, we learned that fresh salmon roe is only available for two weeks of the year. We felt incredibly lucky to have savored this sushi’s crunchy exterior and the flavorful juice.

The next restaurant you should bring your family and friends? Of course, it is IE Sushi & Teppanyaki.
2019-12-25 2039 瀏覽
圣诞夜临时需要找地方吃晚饭,这家竟然walk-in 还有位子,于是决定试一下他们的圣诞套餐。前菜的龙虾白玉坐很好吃,蟹肉饭也超好吃,刺身新鲜,其他的就都中规中矩,没什么太深的印象。有一道芝士海鲜锅太heavy, cheese 把海鲜的鲜味都盖过了。。最后那道甜品,apple crumble 实在有失水准。。卖相就觉得比较cheap, sour cream 和酸酸的苹果馅也不太搭。。如果把sour cream 换成ice cream 就好了。。希望以后改进。服务倒是不错。大厨总是笑嘻嘻的,很友好地解释菜品,好评☺️。总体觉得略贵,用同样的价钱可以去很好的法国餐厅 fine dining 了。
伊势海老白玉坐
松葉蟹肉飯
北海道海鲜芝士石锅烧
长崎蜜糖伴青苹果馅饼陪酸忌廉
伊势海老白玉坐
松葉蟹肉飯
2019-12-14 1576 瀏覽
聞說這家是和田舍家同一集團的店, 田舍家也吃過, 共同都是走中高檔路線, 就來試試看店內並不大, 看似也花費了在裝修, 有戶外位置供飲野, 食飯地方一律在是在室內點了一商務午餐$880, 有龍蝦和牛肉, 看似都是我喜歡吃的東西喜歡吃日式鐵板燒的其中一個原因是莫過於能看着師傅在你面前親自烹調, 店內客人不多, 師傅都在為我一人的午餐而準備龍蝦大概是用了本地龍蝦, 肉質偏鞋, 但可以接受, 味道正常, 龍蝦頭有點過分生, 不太熟, 整個擺設設計都好看, 適合愛打卡分享的你牛肉也沒有深究是用了那裏和那部位的牛肉, 味道比龍蝦好, 肉質冧, 一點也不油膩, 師傅的手工不錯附著套餐內還有炒雜菜和炒飯, 味道都只是一般般, 沒什麼特別甜品是海鹽雪糕整體來說店內服務員的人數比食客還要多, 可惜並沒有令人感到服務殷勤的感覺

整個擺設設計都好看, 適合愛打卡分享的你

鐵板燒龍蝦

甜品是海鹽雪糕

2019-12-14
鐵板燒龍蝦
2019-11-17 2267 瀏覽
星期五晚,同老公拍拖食飯,見未去過K11 Musea,就諗住去行吓順便晚飯。今次揀了呢間食日本菜,環境唔錯,高格調,招呼十分之好我同老公仲開咗支酒食物質素高,會再嚟幫襯
我同老公仲開咗支酒
食物質素高,會再嚟幫襯
2019-11-15