諗住簡簡單單快快脆脆食啲嘢,路過呢度,朋友👩🏻‍🌾見到有燒鵝食🦢,話想食,咁就拉咗我入去開餐🤣呢度有多款「一人套餐」可以選擇,咁揀咗 $180「原隻燒鵝脾🦢拼乳豬🐷 Whole Roast Goose Leg 🦢 + Suckling Pig 🐷 」,「一人套餐」跟「油菜一碟、小食一碟,白飯一碗,老火湯一碗」,再加 $5「熱奶茶」🤩「原隻燒鵝脾🦢拼乳豬🐷 Whole Roast Goose Leg 🦢」:燒鵝脾🦢同燒乳豬🐷都係外皮燒到脆脆哋,鵝脾肉好鵝味,乳豬基本上偏瘦但係又有少少肥好甘香👍「油菜」係菜心🥬「小食」係拍青瓜同埋雲耳「老火湯」係青紅蘿蔔湯$88「玫瑰豉油雞半隻」:雞皮吸收晒醬油咖啡色非常有醬油香味,朋友👩🏻‍🌾同我都忍唔住食咗兩塊雞皮🤣;雞肉基本上都夠滑,仲有一碟薑蓉可以沾雞食,更加惹味👍「熱奶茶」大大杯夠熱夠滑🤣我哋用餐期間見到不停有燒乳豬🐷同燒鵝🦢出爐👍😋

「油菜」係菜心🥬

「小食」係拍青瓜同埋雲耳

「老火湯」係青紅蘿蔔湯

「熱奶茶」大大杯夠熱夠滑🤣

我哋用餐期間見到不停有燒乳豬🐷同燒鵝🦢出爐👍😋
呢排喺灣仔新開張左間燒鵝店,來頭就勁啦,係由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業, 中菜嘅米芝蓮確實係好難得先攞到仲要係兩星,所以絕對要體驗一下。😛特別係下午茶時段嘅時候價錢更加抵,而且份量亦都唔使性價比極級高🤩燒鵝拼切雞飯— 🪿呢一度嘅燒鵝知名度,當然不必多講, 而且為咗確保新鮮,佢哋亦都會不停咁樣去燒,🍖難怪咁好生意啦,燒鵝嘅皮非常深潤,而且鵝油香滿滿,肉質亦都係柔軟,油而不膩,越食越上癮。 🍗至於貴妃雞亦都唔簡單。雖然同白切雞一樣,🐥但係肉質遠比外觀勵德新鮮而且一絲絲嘅肉好輕易咁樣分離,最緊要做到唔乾。 🐥以呢個價錢嚟講已經係直晒回票價。🥢燒味三拼-燒腩仔,肥燶叉,乳豬🐷依個份量絕對唔少。🤤首先講吓燒腩仔每日新鮮嘅炭火燒令到外皮脆卜卜而且分層亦都好分明,🥩同樣都係唔肥膩可以成塊放落去厚度慢慢品嚐到每一層嘅變化。🥓至於肥窿叉更加係呢一度嘅特色之作。🥩半肥瘦嘅Pattern 再配合埋邊邊少少燶咗嘅位更加有味道,🍖出邊塗咗層蜜糖更加甜美,🍯送飯一流。 最後當然唔少得佢哋不停咁樣去燒嘅乳豬。🐷皮同肉分離,肥嘅地方都已經去除咗剩低嘅就係好似豬肉紙一樣咁脆嘅乳豬皮同埋精挑細選嘅瘦肉, 🐽比炭火烤完

燒鵝拼切雞飯

燒味三拼-燒腩仔,肥燶叉,乳豬🐷依個份量絕對唔少。🤤首先講吓燒腩仔每日新鮮嘅炭火燒令到外皮脆卜卜而且分層亦都好分明,🥩同樣都係唔肥膩可以成塊放落去厚度慢慢品嚐到每一層嘅變化。🥓至於肥窿叉更加係呢一度嘅特色之作。🥩半肥瘦嘅Pattern 再配合埋邊邊少少燶咗嘅位更加有味道,🍖出邊塗咗層蜜糖更加甜美,🍯送飯一流。 最後當然唔少得佢哋不停咁樣去燒嘅乳豬。🐷皮同肉分離,肥嘅地方都已經去除咗剩低嘅就係好似豬肉紙一樣咁脆嘅乳豬皮同埋精挑細選嘅瘦肉, 🐽比炭火烤完之後味道零舍出, 色澤實在吸引😍
燒味三拼-燒腩仔,肥燶叉,乳豬

滷水豬腳仔— 🐷呢一度除咗燒味係殿堂級之外,滷水亦都唔輸蝕, 🐽豬腳仔好整齊咁樣排列而且師傅就已經切到非常容易入口,😛而且皮同肉都滲透住好清香嘅滷水味,完全唔廢牙就可以食得乾乾淨淨,處理認真超班。🍖

天龍燒鵝 (灣仔)
灣仔軒尼詩道354號昌業大廈地舖
  • 燒鵝
  • 乳豬
  • 海蜇燻蹄
  • 豬腳仔
餐廳係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業主打燒味,而且每日不停燒製乳豬、燒鵝,質素一定有保證ღ乳豬拼原隻燒鵝髀飯 $160唔想食飯可以轉粉麵我就揀咗米粉,份量十足!食落夠晒爽口而乳豬皮又燒得夠晒香脆,放耐咗仲係脆卜卜😍燒鵝髀大大隻啖啖肉,皮脆香嫩,口感帶滿滿鵝油香🤤ღ四寶飯 $60一次過滿足四個願望有燒腩仔,皮脆肉嫩又香口,腩肉帶點鹹香,貴妃雞皮油油亮亮帶著香氣、雞肉入口好嫩好滑,仲有紅腸同咸蛋,米粒口感彈牙,飯香四溢ღ燻蹄拼海蜇 $48燻蹄薄薄一片片,彈牙爽口,海蜇脆口微辣惹味😋🥤凍奶茶+$6🥤凍華田+$6
餐廳係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業
主打燒味,而且每日不停燒製乳豬、燒鵝,質素一定有保證

ღ乳豬拼原隻燒鵝髀飯 $160
唔想食飯可以轉粉麵

我就揀咗米粉,份量十足!食落夠晒爽口

而乳豬皮又燒得夠晒香脆,放耐咗仲係脆卜卜😍

燒鵝髀大大隻啖啖肉,皮脆香嫩,口感帶滿滿鵝油香🤤

ღ四寶飯 $60
一次過滿足四個願望

ღ燻蹄拼海蜇 $48
燻蹄薄薄一片片,彈牙爽口,海蜇脆口微辣惹味😋

🥤凍奶茶+$6
🥤凍華田+$6
2024-04-30 0 瀏覽
灣仔燒鵝乳豬燒味專門店✨餐廳的來頭不小,主廚是來自米芝蓮兩星中餐廳燒味部,食物水準定必有一定的保證!《燒鵝飯》$68港式燒味深受港人及遊客歡迎,燒鵝有著皮香肉嫩的口感,而且是啖啖肉,淋上燒鵝汁,其味道特別香濃,且富有鵝油香氣,撈飯一流!《乳豬飯》$80乳豬燒得恰到好處,沒有焦黑的皮,而是脆卜卜口感的脆豬皮,另外每件都連有燒豬肉,豬肉更是嫩滑易咬。《燒味雙拼-例》$120餐廳設有雙拼、三拼和四拼的燒味拼盤,任君選擇!是次點了一份雙拼,叉燒拼燒腩仔,份量十足,叉燒嫩滑軟腍,口感鬆化,有肉汁!而燒肉肉質肥美,看清楚是有三層的層次,半肥半瘦,皮亦脆口,正宗!飯餐更有老火湯附上。
灣仔燒鵝乳豬燒味專門店✨

《燒鵝飯》$68

《乳豬飯》$80

《燒味雙拼-例》$120
餐廳設有雙拼、三拼和四拼的燒味拼盤,任君選擇!

飯餐更有老火湯附上。

2024-04-25 0 瀏覽
聽聞呢一間天龍燒鵝,廚師係米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚開既,成日都排長龍,今日下午茶時間嚟到唔使好耐就有位,真係好難得!店員話佢哋最出名嘅就係燒鵝同埋乳豬,佢哋話餐廳係全日不停咁樣燒製燒鵝同埋乳豬嘅,所以零舍好食!😋😋我哋今次就揀咗兩個一人套餐,分別係原隻燒鵝髀拼肥燶腩叉🪿🐷$155 同埋 燒鵝拼乳豬 $102, 套餐已經包咗油菜、小食、白飯同埋老火湯🥣,想飲可樂加$8就搞掂啦!🤩🤩另外我哋仲加咗一個麻辣尖椒皮蛋$20,令到成餐飯更添惹味!不得不讚,果然係曾經做過米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚👨🏻‍🍳真係零舍唔同,佢哋嘅燒鵝、乳豬、肥燶腩叉,都特別出色,呢個價錢絕對係物有所值!好推薦大家過嚟試吓!🥰🥰

2024-04-25 0 瀏覽
燒鵝一直是香港的標記,我很多的外國朋友,又或是移民已久的老港人,一來到這個城市第一時間就想吃燒鵝!可見燒鵝的魅力真的不同凡響。而把這份味道做得出色的餐廳其實不多,這次我在灣仔的天龍燒鵝就覺得很滿意😋餐廳是米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,全日不停燒製乳豬和燒鵝,難怪水準做得高👍🏻我點的是鵝脾,拼上乳豬組合成一人套餐,奉送白飯例湯小吃和油菜。兩款燒味的賣相很不錯,鵝脾看起來很飽滿,乳豬也感覺非常香脆。先說燒鵝,肉質很結實,散發出濃郁的肉香和烤製的香味,令人垂涎欲滴。皮薄但很脆,油脂不過份但非常香,吃了全脾也沒有肥膩的感覺。乳豬的話真的是驚喜!肉嫰之餘豬皮真的香脆惹味,不容錯過。同場因為也想試試叉燒和油雞,所以叫了一個燒鵝五寶飯。這個份量才賣$80真的太佛心了吧😂叉燒肥瘦適中,蜜糖的焦香足夠。油雞真的很滑很滑,醬油味香濃。整體而言,餐廳的所有燒味都令人滿意,尤其燒鵝做到了酥脆、油香和嫰滑等元素,令人享受到這個城市獨有的味道。
2024-04-16 82 瀏覽
今日想同大家介紹一間喺灣仔嘅燒味飯,👍🏻佢哋嘅燒味非常之出色,唔單只係米芝蓮二星中菜廳燒味部主廚創業,餐廳仲係全日不停燒製乳豬、燒鵝,夠晒新鮮。.🐷燒鵝拼乳豬飯燒鵝鵝皮好香口,肉質一啲都唔係,有淡淡炭火嘅香味同埋油脂香。脆皮乳豬亦都非常高質,乳豬皮非常之香脆,肉嫩鮮美夠晒香口。.🐷燒腩仔食燒肉最正嘅一定係燒腩仔嘅部位。😋燒腩仔肥瘦比例啱啱好,層次非常分明,豬皮非常之香脆,仲大少少焦香味。🤍.🐷西多士除咗燒味飯之外,佢哋嘅西多士都非常之唔錯,西多士煎得香脆金黃,中間夾咗花生醬,🤣小編最鍾意落勁多糖漿一齊食,又邪惡又滿足。.天龍燒鵝📍灣仔軒尼詩道354號昌業大廈地舖.

🐷燒鵝拼乳豬飯
🐷燒腩仔
🐷西多士
天龍燒鵝
📍灣仔軒尼詩道354號昌業大廈地舖
2024-04-15 60 瀏覽
做完運動,喜歡食燒味嘅我,經過「天龍燒鵝」,就拉埋朋友陪我入去開餐。上網看到,餐廳是米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚開創,這裡還會全日不停燒製乳豬,燒鵝添!😋是日選擇:1️⃣原隻燒鵝脾拼乳豬(一人套餐)🔸油菜、小食、白飯、湯🔸熱檸檬菜蜜(加7元)🍽燒鵝髀外酥,大大隻。乳豬皮脆,肥瘦相間,沾上醬汁,味道更不一樣!2️⃣原隻雞髀雙拼(一人套餐)🔸叉燒🔸油菜、小食、瀨粉、湯🔸熱菜蜜(加5元)雞髀肉質嫩滑,豐富雞肉風味。叉燒厚切,少少燶邊,肥瘦均勻。

😋是日選擇:
1️⃣原隻燒鵝脾拼乳豬(一人套餐)
🔸油菜、小食、白飯、湯
🔸熱檸檬菜蜜(加7元)
2️⃣原隻雞髀雙拼(一人套餐)
🔸叉燒
🔸油菜、小食、瀨粉、湯
🔸熱菜蜜(加5元)
雞髀肉質嫩滑,豐富雞肉風味。叉燒厚切,少少燶邊,肥瘦均勻。
2024-04-14
下午茶
最近見到灣仔又新開左間天龍燒鵝,短時間內同區開多間分店,一睇就知有信心保證啦!之前睇米紙做左個燒鵝比拚,連米紙都讚天龍,所以我都bookmark 左呢間餐廳!其實天龍系由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,難度做得咁出色👍🏻同埋餐廳全日都會不停燒製乳豬,燒鵝~非常新鮮出爐餐廳提供1人套餐,套餐有老火湯、小食、菜、白飯,而主食我就揀左原隻燒鵝脾拼乳豬😋 2款都系呢度嘅出色款式,當然要試下啦!燒鵝的確好新鮮😍一睇個顏色已經覺得燒得好靚,一咬落去個皮系脆的~乳豬啖啖肉,無太多嘅脂肪,好好食啊❤️另外仲追加左小食,海哲燻蹄,2樣都爽口帶有麻油味😋麻辣尖椒皮旦,食辣嘅朋友會食得過癮👍🏻

出門玩左幾日,好掛住香港的味道。即刻去食返個燒味飯先 😆剛好經過銅鑼灣來試試這家《天龍燒鵝》由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚開創~餐廳全日不停燒制乳豬,燒鵝今日想食豐富一點,來個燒鵝脾拼乳豬飯套餐😋再加左個小食😆🍗 燒鵝脾皮脆甘香,肉質又嫩又有肉汁,乳豬皮暖暖的,皮夠香脆肉夠滑~不想配餐的還可以配賴粉~小吃配個青瓜開胃又解膩~一個餐有飯、有湯、有菜、有小吃、還有飲料~~好滿足🥰📍天龍燒鵝香港灣仔軒尼詩道354號昌業大廈低層地下
出門玩左幾日,好掛住香港的味道。
即刻去食返個燒味飯先 😆

剛好經過銅鑼灣來試試這家《天龍燒鵝》

由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚開創~
餐廳全日不停燒制乳豬,燒鵝
今日想食豐富一點,來個燒鵝脾拼乳豬飯套餐😋
再加左個小食😆

🍗 燒鵝脾皮脆甘香,肉質又嫩又有肉汁,
乳豬皮暖暖的,皮夠香脆肉夠滑~

不想配餐的還可以配賴粉~
小吃配個青瓜開胃又解膩~

一個餐有飯、有湯、有菜、有小吃、還有飲料~~好滿足🥰

📍天龍燒鵝
香港灣仔軒尼詩道354號昌業大廈低層地下
2024-03-30 54 瀏覽
灣仔與銅鑼灣之間的小店。燒鵝夠入味,肥瘦適中,配飯或瀨粉皆可。有一人套餐。雙拼或單點都可以。燒鵝有不同部位可選,選脾會較貴,選背脊會較有𡁻頭。叉燒亦有肥瘦不同選擇,可按個人味作出選擇。尤其是乳豬可謂一絕。性價比高,值得推薦。座位較狹窄,地面較油滑,宜小心腳步。
灣仔與銅鑼灣之間的小店。
燒鵝夠入味,肥瘦適中,配飯或瀨粉皆可。
有一人套餐。雙拼或單點都可以。
燒鵝有不同部位可選,選脾會較貴,選背脊會較有𡁻頭。
叉燒亦有肥瘦不同選擇,可按個人味作出選擇。
尤其是乳豬可謂一絕。
性價比高,值得推薦。
座位較狹窄,地面較油滑,宜小心腳步。
2024-03-30
  • 乳豬燒鵝雙拼
  • 燒鵝叉燒雙拼
2024-03-28 61 瀏覽
必試米芝蓮燒鵝髀!小店價錢食米芝蓮二星燒鵝髀,講緊就係灣仔呢間天龍燒鵝,佢地剛剛又開多左間新店,依舊由前米芝蓮2星中廚燒味部師傅坐鎮,餐廳既燒鵝同乳豬都係當日即燒即製 所以質素當然有保證今次我地食左佢地既一人餐,真係好抵食,燒鵝髀雙拼餐連白飯例湯油菜前菜 $150 -燒鵝髀 拼燒肉燒鵝髀皮薄有光澤,入口脆感一流,食落油脂甘香肉質軟腍鮮嫩;燒肉皮鬆脆唔死硬,肉質油潤香嫩-燒鵝髀 拼油雞另外我地又試埋個油雞,油雞無死咸味,雞胸肉都好嫩滑-另外都讚讚個老火湯,青紅蘿蔔湯出奇足料好清甜-套餐包咁多野價錢算係唔錯CP值高
必試米芝蓮燒鵝髀!

-燒鵝髀 拼燒肉

-燒鵝髀 拼油雞
另外我地又試埋個油雞,油雞無死咸味,雞胸肉都好嫩滑

-另外都讚讚個老火湯,青紅蘿蔔湯出奇足料好清甜

-套餐包咁多野價錢算係唔錯CP值高
2024-03-28 39 瀏覽
這一間港式燒味店,特色之處在於餐廳的主廚曾在米芝蓮2星中餐廳燒味部工作,並以此經驗在此創業😃餐廳裡時刻飄散著燒味的誘人香氣,這是由於他們全日不停燒製乳豬、燒鵝等美味佳餚,這一點特別吸引了不少遊客前來品嚐。其中,我最喜歡的是他們的招牌乳豬。皮脆肉嫩,入口即化,肉質鮮嫩多汁,絕對能夠滿足任何美食愛好者的味蕾。此外,燒鵝髀最受歡迎的菜品。鵝皮酥脆,肉質鮮美,配上他們獨特的醬料,味道更加出眾👍🏻👍🏻👍🏻燒味的配搭有很多,可以轉米線米粉不一定要吃飯😍 餐廳的服務態度也非常出色。工作人員總是帶著微笑迎接客人,這種熱情的服務讓整個用餐體驗更加愉悅和舒適。

燒味的配搭有很多,可以轉米線米粉不一定要吃飯😍

2024-03-28 24 瀏覽
想吃米芝蓮餐廳,其實預算也不用多,哩間燒味店正正就是米芝蓮2星了,乳豬及燒鵝都是每日不停燒製,保證新鮮~原隻燒鵝肶拼乳豬~這個真的是必吃組合,乳豬皮脆肉嫩,份量也多,超高質;而燒鵝肶是原隻上的,可要求不斬件也行,鵝肉香而嫩,超正喔~燒鵝拼燒腩仔瀨粉~下午茶價錢相當超值,包飲品也只是四十多,鵝肉也是厚厚的,很多肉;燒腩仔的豬皮脆卜卜,燒肉是一層脂一層肉,入口甘香~涼拌海蜇~爽脆帶點微辣,伴飯吃特別開胃~

涼拌海蜇~爽脆帶點微辣,伴飯吃特別開胃~

2024-03-27 21 瀏覽
灣仔食肆林立,單是港式燒味餐廳已有好幾間,大排長龍的也不少。以全日不停燒製燒鵝和乳豬為賣點的天龍燒鵝是當中被低估了的一間。它的創辦人曾是米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚,經驗豐富,加上選材優質,出品的燒鵝、乳豬和各式燒味都有質素保證,價錢親民,我和同事每星期都會幫襯至少兩次。我們最愛一人套餐,有飯、燒味、湯、菜和小食。價錢由$80-$190,性價比高。🏅原隻燒鵝髀拼叉燒($150)🏅原隻燒鵝髀拼燒腩仔($150)燒鵝外皮深褐色,飽滿不縐,肉質細嫩、滿口鮮香。叉燒肥膏少而肉質軟腍,焦香美味。燒腩仔外皮甘香酥脆。

🏅原隻燒鵝髀拼叉燒($150)
🏅原隻燒鵝髀拼燒腩仔($150)
原隻燒鵝髀拼叉燒一人套餐
原隻燒鵝髀拼燒腩仔一人套餐

燒鵝外皮深褐色,飽滿不縐,肉質細嫩、滿口鮮香。
叉燒肥膏少而肉質軟腍,焦香美味。
燒腩仔外皮甘香酥脆。
原隻燒鵝髀拼叉燒一人套餐
原隻燒鵝髀拼燒腩仔一人套餐