2023-02-14 143 瀏覽
日式串燒小店,好耐之前黎過覺得ok,今次餐牌有啲唔同左,炸雞好食到顛,其他野都好好食!******************************店主對酒好有認識,好多唔同嘅酒飲,可惜我唔飲酒,不過見到其他食客同店主飲得好愉快******************************店主後生仔,好有心好努力,希望越就越好,加油!

店主後生仔,好有心好努力,希望越就越好,加油!
炸雞
炸雞
2022-12-25 264 瀏覽
朋友帶路,過來深水埗小店吃串燒,由於首次到來,這店都找了一陣子。小店面積細細,只得三張枱,我們今晚一行六人,一張長枱,還有兩張細枱,所以到來最好預約。朋友未到,㕑子已開始和筆者大談Sake 酒經⋯⋯由於小店,如果想吃海鮮,必須預先通知食店安排,今晚朋友打點唔使煩。日本松葉蟹甲羅燒~炸池魚仔$58~下酒小吃必點項目,魚仔細細,一啖一口一sake ,爽呀!紐西蘭大蟶子~磯煮鮑魚$98/2隻~如果在刀功上切薄片才上碟,效果更理上。燒日本北海道大扇貝~濕濕哋,幾juicy 鹽燒大虎蝦$68/隻~燒白鱔~灑點點海鹽,薄切更理想。清酒煮大蜆$188~新鮮雞肝~下酒小食,必點項目日本免治雞肉串~醬燒味噌五花腩~整體來說:老闆親民,細細間小店,只有三兩張枱,就是喜歡這種小店的感覺。

朋友未到,㕑子已開始和筆者大談Sake 酒經⋯⋯

日本松葉蟹甲羅燒~

甲羅燒

炸池魚仔$58~
下酒小吃必點項目,魚仔細細,一啖一口一sake ,爽呀!

池魚仔

紐西蘭大蟶子~

聖子

磯煮鮑魚$98/2隻~
如果在刀功上切薄片才上碟,效果更理上。
鮑魚

燒日本北海道大扇貝~
濕濕哋,幾juicy

扇背

鹽燒大虎蝦$68/隻~

燒大蝦

燒白鱔~
灑點點海鹽,薄切更理想。
燒鱔

清酒煮大蜆$188~

花早鍋

新鮮雞肝~
下酒小食,必點項目

日本免治雞肉串~

雞肉串

醬燒味噌五花腩~
豬腩肉

整體來說:
2022-10-30 227 瀏覽
今日同朋友去長沙灣睇完電影,搵到呢一間隱細小店 - #夜館呢度靜靜地,幾啱朋友一齊坐低食下野、傾吓偈 👯‍♀️我地點左牛肉壽喜燒🍲、雞泡魚乾🐟、燒牛舌👅、燒雞肉串🐔、燒茄子🍆。串燒調味適中、牛肉壽喜燒足料,食物都水準以上,下次會再encore 呀😉
今日同朋友去長沙灣睇完電影,搵到呢一間隱細小店 - #夜館

呢度靜靜地,幾啱朋友一齊坐低食下野、傾吓偈 👯‍♀️

2021-12-05
2022-10-02 223 瀏覽
讚1 串燒幾有心機 白鱔皮脆 肉嫩滑 玉子豆皮係甜香果種味道 雞肝粉身2 酒水算平3 好少客 對餐廳就唔係好事 對客就幾好 因為可以慢慢食彈1 雞肉棒超乾身又無醬汁 燒菠蘿唔夠熱 都要改善下

2 酒水算平
3 好少客 對餐廳就唔係好事 對客就幾好 因為可以慢慢食

1 雞肉棒超乾身又無醬汁 燒菠蘿唔夠熱 都要改善下
2022-08-16 353 瀏覽
深水埗的隱世居酒屋🍶好適合三五知己聚首一堂☺️店舖裝飾符合日本風真係有種置身喺日本居酒屋嘅感覺🍻乾杯腐皮溫泉蛋呢個組合好有新意一口咬落去 濃郁蛋漿包住酥脆腐皮感覺好有趣 因為調味料唔多係食兩種材料嘅原味好味而且好夾原隻北海道活海膽 (提前向老闆預訂)出面餐廳真係好少會食到原隻活海膽賣相已經超驚喜🤩(我是海膽迷)今次係採用紫海膽味道清甜 比起原板海膽食落去更有海水味口味更Juice😋 真係忍唔住要encore多個👍🏻👍🏻日本岩手縣生蠔🦪隻隻都好似手板咁大隻海水味濃 而且肉質肥厚爽滑鮮甜😻😻😻日本松葉蟹甲羅燒松葉蟹膏蟹肉混合一齊燒香濃蟹膏味 鹹度啱啱好小有唔洗配飯一齊食都唔會覺得鹹☺️北海道新鮮扇貝認真所有海鮮都值回票價唔止大大份而且好新鮮講真燒海鮮火候拿捏真係要非常準確出奇地扇貝非常嫩口燒出嚟都仲好Juicy 抵讚👍🏻清酒煮大硯未食已經聞到好香牛油味先試一啖湯底香濃牛油加清酒簡直係完美配搭飲落去帶有甘甜味道真係忍唔住飲咗大半碗湯大硯肉質鮮嫩而且份量都唔少足夠兩個人share🫶🫶夜館無骨雞中翼唔使lur骨嘅雞翼女士最愛👍🏻外層燒到金黃香脆但係內裹依然保存雞肉嘅鮮嫩多汁好好食😋日本免治雞肉棒(配
深水埗的隱世居酒屋🍶

呢個組合好有新意
一口咬落去 濃郁蛋漿包住酥脆腐皮
感覺好有趣 因為調味料唔多
係食兩種材料嘅原味好味而且好夾

原隻北海道活海膽 (提前向老闆預訂)
出面餐廳真係好少會食到原隻活海膽
賣相已經超驚喜🤩(我是海膽迷)
今次係採用紫海膽

唔使lur骨嘅雞翼女士最愛👍🏻
外層燒到金黃香脆
但係內裹依然保存雞肉嘅鮮嫩多汁
好好食😋

日本免治雞肉棒(配日本雞蛋)
雞肉串入面包住軟骨碎
食落去會更加有口感
再撈埋日本雞蛋一齊食
將成個層次昇華食落去更加滑溜

飯後甜品做最後嘅總結
新鮮菠蘿外層包住香脆焦糖
酸酸甜甜 好味😋
係一個happy ending

乾杯好溫馨嘅日式串燒小店 環境舒服,很適合三五知己暢聚店主好細心,會預先聯絡訂海鮮 ▫️北海道新鮮扇貝醬烤扇貝味道鲜甜,份量十足 ▫️紐西蘭新鮮大蟶子蒜蓉烤蟶子,好入味肉質非常爽口 ▫️磯煮鮑魚濃郁嘅醬汁包住鮑魚口感鮮嫩彈牙,非常適合做下酒菜 ▫️日本松葉蟹甲羅燒🦀烤過嘅松葉蟹膏同蟹肉,香味十足滿滿的蟹膏鹹甜適中好想要碗飯黎拌飯~ ▫️燒煙肉車厘茄卷香脆嘅煙肉配搭新鮮車厘茄一啖入口,爆汁車厘茄 ▫️燒雞肝甜甜鹹鹹嘅雞肝烤得好脆口,外脆內嫩焦香味足夠,唔會有內臟嘅腥臭味 ▫️鹽燒熊本和牛粒和牛粒香味濃郁肉汁滿滿,口感稔身配上餐廳自家製嘅果汁醬汁,酸酸甜甜沒有一點嘅肥膩感 ▫️燒焦糖菠蘿🍍焦糖燒得好平均菠蘿口感外脆內軟,口味鮮甜好好味~ ▫️Asahi 啤酒 🍻
乾杯

好溫馨嘅日式串燒小店
環境舒服,很適合三五知己暢聚
店主好細心,會預先聯絡訂海鮮

▫️北海道新鮮扇貝
醬烤扇貝味道鲜甜,份量十足

紐西蘭新鮮大蟶子

▫️紐西蘭新鮮大蟶子
蒜蓉烤蟶子,好入味
肉質非常爽口

▫️磯煮鮑魚
濃郁嘅醬汁包住鮑魚
口感鮮嫩彈牙,非常適合做下酒菜

▫️日本松葉蟹甲羅燒🦀
烤過嘅松葉蟹膏同蟹肉,香味十足
滿滿的蟹膏鹹甜適中
好想要碗飯黎拌飯~

燒煙肉車厘茄卷

▫️燒煙肉車厘茄卷
香脆嘅煙肉配搭新鮮車厘茄
一啖入口,爆汁車厘茄

燒雞肝

▫️燒雞肝
甜甜鹹鹹嘅雞肝
烤得好脆口,外脆內嫩
焦香味足夠,唔會有內臟嘅腥臭味

鹽燒熊本和牛粒

▫️鹽燒熊本和牛粒
和牛粒香味濃郁
肉汁滿滿,口感稔身
配上餐廳自家製嘅果汁醬汁,酸酸甜甜
沒有一點嘅肥膩感

▫️燒焦糖菠蘿🍍
焦糖燒得好平均
菠蘿口感外脆內軟,口味鮮甜
好好味~

鹽燒熊本和牛粒
Asahi 啤酒
  • 磯煮鮑魚
2021-12-20 549 瀏覽
深水埗太子交界一間風味獨特串燒店🍢今日深水埗太子一日遊,周圍行下啲攤檔擺設,肚仔餓既時候就黎到呢間日式串燒既小店❤️非常吸引 素質都幾高🍲牛肉壽喜鍋 超濃郁既壽喜燒湯底 我發覺我真係好鍾意甜鼓油既味道 😊 材料都非常充足:牛肉、芋絲、豆腐、金菇、香菇、大蒜、粟米 一個鍋已經可以保證飽左一半 簡單而吸味為冬天送上溫暖❤️ 🐟蒲燒原條鰻魚豐富蒲汁淋上煎香鰻魚 再灑上少少白芝麻x孜然粉既調味 已經非常好食👅鹽燒牛舌 非常之軟身爽口嘅牛舌 特別附上生鮮菠蘿汁調味 非常之特別🍗夜館特色釀雞翼2隻特別係算幫你拆左骨係個底到 再加上白芝麻黑芝麻調味 送酒不錯🌶️響鈴彩椒三色彩椒再包住肉碎餡 燒起黎少少辣度又幾爽口 好特別❤️🍆燒茄子日式既做法 燒完放啲柴魚、鼓油等調味 好和風原素🐟酒盜好似聽得多今次第一次試,勁鹹帶少少辛辣,好特別,原來係專用黎送酒飲 :酒盜可以做成辛口的或是甘口的,首先將鰹魚的胃和腸子清洗乾淨,然後辛口的用20%的鹽,甘口的用10%的鹽,然後加入日本酒和味醂、蜂蜜,一起醃半年到一年發酵就好了。🍻🥂指定日子一杯酒都係$30杯 好抵食串燒叫左幾杯酒感覺真係好正價錢其實都合理 氣氛環境都好日式好
深水埗太子交界一間風味獨特串燒店🍢

🍗夜館特色釀雞翼2隻

🌶️響鈴彩椒
三色彩椒再包住肉碎餡 燒起黎少少辣度又幾爽口 好特別❤️

🍆燒茄子
日式既做法 燒完放啲柴魚、鼓油等調味 好和風原素

🐟酒盜

🍻🥂指定日子一杯酒都係$30杯 好抵
食串燒叫左幾杯酒感覺真係好正

價錢其實都合理 氣氛環境都好日式好靚好唔錯 幾鍾意❤️

2021-12-15 356 瀏覽
雖然餐廳同地鐵站有一定距離,但之前試過walk in無位,今次醒啦,book定枱。.牛肉壽喜燒 🐮牛肉唔係超簿切個種,仲有幾多塊下。所有配料唔會一開始就放晒入鍋度,比你自己落,索晒湯汁嘅材料係幾正🤤.蒲燒原條鰻魚 🪱燒得香口.夜館特色釀雞翼🐥開頭見到係特色釀雞翼,以為好似台灣嘅雞翼包飯咁,或者醃料好特別。食落有啲失望,係一隻普通正常雞翼,最特別係去咗骨.響鈴彩椒🔔釀咗啲肉碎係入面,幾特別.燒茄子🍆燒得好香口,又唔會太乾身.鹽燒牛舌🧂🐂餐廳特登跟一個鮮榨菠蘿汁上,好開胃。牛舌有啲簿,但味道幾好,有肉汁.酒盗第一次食,開頭仲擔心會唔會接受唔到,但還好,咸咸地送酒ok.梅酒🥃好易入口,酸酸甜甜同串燒配搭一流。.Sparkling wine🥂.埋單$478,2杯酒幾抵,只係每杯$30,飲多杯都唔會心痛😚

牛肉壽喜燒 🐮

蒲燒原條鰻魚 🪱

燒得香口
夜館特色釀雞翼🐥

響鈴彩椒🔔

釀咗啲肉碎係入面,幾特別
燒茄子🍆

燒得好香口,又唔會太乾身
鹽燒牛舌🧂🐂

酒盗

第一次食,開頭仲擔心會唔會接受唔到,但還好,咸咸地送酒ok
梅酒🥃

好易入口,酸酸甜甜同串燒配搭一流。
Sparkling wine🥂

2021-12-06 310 瀏覽
深水埗一間隱世小酒館好岩同朋友屋企人聚會裡面嘅氣氛都唔錯有串燒壽喜燒炒飯串燒比較貴酒類都唔係好貴$30一杯夜館特色炒飯唔錯 幾特別店員都好有禮貌 執枱收嘢好快Keep住不斷幫你斟水
深水埗一間隱世小酒館
夜館特色炒飯唔錯 幾特別
店員都好有禮貌 執枱收嘢好快
Keep住不斷幫你斟水
2021-12-03 183 瀏覽
最推薦牛肉壽喜鍋$98!!!!豆腐好好食,好似豆腐花咁滑又有豆味另外釀雞翼6隻$120都好特別又好入味特色炒飯$88唔錯,不過有少少鹽服務員態度都好好,熱情招待
最推薦牛肉壽喜鍋$98!!!!
豆腐好好食,好似豆腐花咁滑又有豆味
另外釀雞翼6隻$120都好特別又好入味
特色炒飯$88唔錯,不過有少少鹽
服務員態度都好好,熱情招待
2021-11-28 167 瀏覽
環境安謐的日式串燒小店,價格看著挺貴,但是不收加一,味道很不錯。🌟🌟🌟🌟夜館特式炒飯 $88味道很特別的炒飯,好吃!飯粒粒分明,有肉粒、蘑菇、雞蛋、胡蘿蔔、蔥、紫菜。肉粒略帶鹹味,很有嚼勁但不會咬不動。一點也不油膩,滿滿一盤,吃完就差不多飽了。🌟🌟🌟🌟🌟鹽燒一口熊本和牛粒 $68很香的和牛串,肉質鮮嫩多汁,入口即化,一串很快就消滅了,不過癮。位置雖然寫的是長沙灣道,入口其實在楓樹街上......順著長沙灣道找根本就找不到。google map太不准了!

🌟🌟🌟🌟夜館特式炒飯 $88

🌟🌟🌟🌟🌟鹽燒一口熊本和牛粒 $68

夜馆特式炒飯
2021-11-28
夜馆特式炒飯
  • 夜館特式炒飯
2021-10-29 172 瀏覽
今日去居酒屋食串燒梅酒(100ml) 評分: 8.5/10好飲,有梅味夜館特色釀雞翼 評分: 8.5/10好好食,非常有特色燒雞軟骨 評分: 8/10燒得非常香脆鹽燒牛舌 評分: 8.5/10肉質非常嫩滑,非常入味醬燒味噌五花腩 評分: 7.5/10醬汁幾特別但肉質偏鞋夜館特色炒飯 評分: 7.5/10幾大份,炒得幾香口,調味適中燒焦糖菠蘿評分: 8/10酸酸甜甜幾好食燒墨魚咀 評分: 6/10比較硬身,而且太鹹燒茄子 評分: 6/10同樣偏鹹
今日去居酒屋食串燒

梅酒(100ml)
好飲,有梅味

夜館特色釀雞翼
好好食,非常有特色

燒雞軟骨
評分: 8/10
燒得非常香脆

鹽燒牛舌
評分: 8.5/10
肉質非常嫩滑,非常入味

醬燒味噌五花腩
評分: 7.5/10
醬汁幾特別但肉質偏鞋

夜館特色炒飯
評分: 7.5/10
幾大份,炒得幾香口,調味適中

評分: 8/10

燒茄子
評分: 6/10
同樣偏鹹
2021-09-19 255 瀏覽
今日同朋友周圍搵食,最後就約左係夜館對於居酒屋,可能大家都有一定嘅個人認知,而我嘅感覺唔覺得係居酒屋,不過整體感覺都好舒服,入面氣氛亦都好好,偶然會聽到有日文歌播緊,好有feel,我仲會跟住節奏搖動🙈講返食,點嘅野食唔算多,一份炒飯,一份壽喜燒,少量炸串,總價格$312,以兩個人黎講算係咁整體都係中上水平,我個人最鍾意食佢個夜館特式炒飯,好食!壽喜燒都唔錯,不過量方面略少🙈烤串都唔錯,不過今次點少少試下先,可能我哋都唔肚餓🤣下次再點多啲同埋試下佢啲酒先😆
今日同朋友周圍搵食,最後就約左係夜館

2021-07-30 318 瀏覽
忙咗幾日,琴晚終於可以喺正常時間食翻個晚餐🥺 今次就嚟到深水埗同太子地鐵站之間食日本菜🇯🇵Menu:琴晚只order左兩款食物:💭 牛肉壽喜鍋 ($98)雖然呢個鍋物係唔包含白飯或者烏冬,不過食物嘅種類都算豐富,有成7款咁多:🐮安格斯三角肩胛肥牛、芋絲、🌽粟米、🥬白菜、金菇、🧅大蔥 & 冬菇😼👍🏻 份量都足夠一個女仔食既🧒🏻💭 燒焦糖菠蘿 ($48)說好的減肥呢?竟然order咗甜品🤭 一開始以為個鍋會唔夠飽,所以嗌多咗個甜品…諗住係生果🍍唔肥嘅🤣 而呢一個菠蘿燒到表層係脆脆deer,焦糖嘅部份唔會太多,集中喺頂頂一小部份,所以唔會有太大嘅罪疚感,但都已經足夠甜🥰

Menu:

琴晚只order左兩款食物:

💭 牛肉壽喜鍋 ($98)

💭 燒焦糖菠蘿 ($48)

2021-07-29
  • 燒焦糖菠蘿
2021-06-30 321 瀏覽
本身想試農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒,但係而家無左定食試唔到,點解我咁黑仔。🌗夜館特色釀雞翼(2隻) $60簡直顛覆咗我對釀雞翼嘅印象❗️平時幾樣雞翼多數都係拆晒兩條骨,再將餡料釀入雞翼之中,保持雞中翼嘅外觀。呢度釀雞翼只係拆走一條骨,將雞肉片起再用竹簽串起,上枱嘅時候我都表示懷疑🤨,即刻問吓店員呢個真係釀雞翼黎?店員話佢地將淮山杞子雞蓉等材料釀到切開左嘅雞翼之中。淮山同杞子都好幼細,同雞蓉混合得好好,就算唔食淮山杞子嘅朋友應該都唔會食得出。雞翼雖然拆開左,但因為釀左餡料所以食落啖啖肉,啱曬食肉獸。🌖海鮮壽喜鍋 $158鍋物嘅食材包括兩隻帆立貝、蜆、蟹柳、芋絲、豆腐、娃娃菜、金菇、冬菇、粟米🌽等。帆立貝只係急凍貨,但完全無腥味又唔會韌👍🏻。餐廳只有兩款壽喜鍋,分別係海鮮同牛肉🐮。本身因為蜆冇貨所以海鮮壽喜鍋暫停供應,但因為近排唔食得牛肉,所以老闆好好人咁用隻帆立貝取代蜆🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️。🌗日本烏冬 +$15追加嘅烏冬係讚歧烏冬,放入壽喜鍋度吸滿甜甜嘅湯汁,好味又飽肚🤰🏻。🌗夜館特式炒飯 $88乾爽但無特式🙈。餐廳環境感覺舒適,裝潢具日式風味;洗手間明亮乾淨,地下乾爽;服務非常殷勤,主動
夜館特色釀雞翼(2隻)
🌗夜館特色釀雞翼(2隻) $60
海鮮壽喜鍋
🌖海鮮壽喜鍋 $158

🌗日本烏冬 +$15

🌗夜館特式炒飯 $88
乾爽但無特式🙈。

餐廳環境感覺舒適,裝潢具日式風味;洗手間明亮乾淨,地下乾爽;服務非常殷勤,主動加茶加湯,但係又feel唔到佢𥄫實你。
2021-06-16