餐廳:夜館 (深水埗)地址:深水埗長沙灣道54號地下4號舖夜館係深水埗新開嘅日式黃店餐廳,近住楓樹街遊樂場,主打日式定食🍱、串燒小食🍤、海鮮同日式美酒🍷。同成班好友一齊黎飲下酒吹下水都不失為一個好主意餐廳內嘅反光畫板寫滿可以叫嘅食物,抬高頭望一望就可以睇到有咩想食就叫🙋🏻‍♂️,幾方便夜館嘅定食由$48-98不等,今次我就試左佢地嘅蒲燒鰻魚定食😋。呢到嘅鰻魚醬汁惹味得黎無出面嘅咁鹹👍🏼,師傅用慢燒方法以確保鰻魚可以燒到最好品質,另外仲有埋前菜、麵豉湯同燈🍊,呢個值得一讚因為好少日式餐廳會配埋健康水果,仲要切埋剝埋比客人食,夠哂貼心
餐廳:夜館 (深水埗)
地址:深水埗長沙灣道54號地下4號舖

呢到嘅鰻魚醬汁惹味得黎無出面嘅咁鹹👍🏼,
師傅用慢燒方法以確保鰻魚可以燒到最好品質,
另外仲有埋前菜、
麵豉湯同燈🍊,
2020-02-21
2020-02-21 40 瀏覽
附近一間細細間大概有20個位左右,個fd叫左鰻魚定食,俺叫左十勝豚丼佢係三層豬肉片巧juicy架個套餐又平平地,仲好好咁岩幫手拿走味噌湯個蓋因為好難開。燒茄子上面有柴魚片面頭有d五味粉辣辣地,同之前食的唔一樣燒得岩岩好食落個口感似冬菇,仲好貼心幫手一開六件tem。燒大蔥香香地又大椿,炸得靚靚仔仔的炸蠔,特色釀雞翼拆左一邊骨再壓扁黎燒,牛舌一面落左少少鹽仲有配埋特別介紹的果汁中和番俺認為都係點汁黎食至岩岩好。
俺認為都係點汁黎食至岩岩好。

2020-02-17 116 瀏覽
新開無耐已經食完一次又一次,食物價錢唔貴,質素好好,最開心見到定食有橙食,比較少見咁。而餐廳座位唔多,十幾個左右,但坐得舒服唔迫,一入去直望放左好多日本酒。 和風玉子牛肉丼 $68流心蛋,即刻令成個飯又香又滑。牛肉同洋蔥煮得好入味,仲帶有小小甜味。今次個前菜係牛尾,肉好淋好濃味。最驚喜係有半個橙食,橙已切開四小舊方便食。 十勝豚丼 $58豚丼更為勝一籌,都有六七塊,每塊都煎香左,味道更濃。第二次再黎除左定食,仲叫左少少串燒食,都係有水準,好滿意。 豚肉生薑燒 $58生薑味好濃,但唔會好似中式個D有陣薑辣味,豚肉簿片吸哂汁,醬汁味夠。呢個餐就跟沙律配柚子汁。 鹽燒牛舌 $38有咬口,唔會好韌,愈咬愈香,配埋用水果調嘅汁,食落甜甜地。燒茄子 $28唔係一條過上枱,而燒好切成一粒粒,唔會好乾,面上搽嘅醬油咸味岩岩好,再配木魚乾更香。 特式釀雞翼 $76先將雞翼去剩一條骨,再將醃好嘅雞肉釀落去,令到成隻味道分佈平均又入味。House Sake (180ml) $68清清地好易入口,唔會嗆喉,女仔好岩飲。

和風玉子牛肉丼 $68

十勝豚丼 $58

豚丼更為勝一籌,都有六七塊,每塊都煎香左,味道更濃。

十勝豚丼

第二次再黎除左定食,仲叫左少少串燒食,都係有水準,好滿意。

豚肉生薑燒 $58
豚肉生薑燒

鹽燒牛舌 $38
有咬口,唔會好韌,愈咬愈香,配埋用水果調嘅汁,食落甜甜地。
鹽燒牛舌

燒茄子 $28

燒茄子

特式釀雞翼 $76
特式釀雞翼 (2隻)

House Sake (180ml) $68

清清地好易入口,唔會嗆喉,女仔好岩飲。
House Sake (180ml)
2020-02-07
豚肉生薑燒
鹽燒牛舌
燒茄子
特式釀雞翼 (2隻)
House Sake (180ml)
2020-02-17 38 瀏覽
聽朋友介紹深水步有家不錯串燒,今日又較空閑,所以就約朋友去這家位於深水埗步長沙灣道的串燒店,但最近路程其實是在太子地鐵站出來🤣店面精緻,典型日式串燒居酒風格,串燒類選擇也多元化,價格也很合理,印像較一般居酒屋平宜,很快下單,叫了個前菜,幾款串燒,還有個原條鰻魚,好像很吸引就點了,酒看上去不錯 本來也想試,但今日天氣冷,就不想喝了鹽燒牛舌&夜館特色釀雞翼這兩款很快先上,牛舌燒得軟硬適,一點鹽入味,還配有鮮橙鮮榨出來的醬料,口感變得更豐富迷你雞春燒特色春卷,配沙律醬吃,開胃菜來說還不錯鹽燒豚肉&大蔥雞肉串這兩款都燒微焦,有煙燒烤香味,配上醬汁甜甜的,配酒會很好原條烤鰻魚兩大塊鰻魚,鰻魚粉絲必試,大大啖,很滿足,鰻魚烤得溫熱微焦,魚身原不干,鰻魚汁香甜,成條食好過癮👍🏻響鈴彩椒烤椒配上響鈴碎,很有特色,第一次見這月組合,很微妙的平衡,值得一試所有食物都很高質,價錢很合理,酒類廷多,很多是精選米酒,下次可跟朋友來喝兩杯,再配串燒,一流👍🏻

鹽燒牛舌&夜館特色釀雞翼

迷你雞春燒
特色春卷,配沙律醬吃,開胃菜來說還不錯

鹽燒豚肉&大蔥雞肉串
這兩款都燒微焦,有煙燒烤香味,配上醬汁甜甜的,配酒會很好

原條烤鰻魚

響鈴彩椒

2020-02-16
2020-02-16 32 瀏覽
又係去覓食既時間,係太子附近開左一間新既日本餐廳,無論門口以至店內既風格都有好居酒屋feel和風玉子牛肉丼 $68真係估唔到晚市都有甘抵既定食set,又有前菜、麵豉湯同生果。牛肉飯用既牛肉仲要係安格斯三角肩胛牛肉,真係聽個名都覺得好食。牛肉飯上面有隻流心蛋,將蛋汁同飯攪拌黎食,而且牛肉飯既牛肉汁多到每一啖飯都食到。最欣賞係生果,橙切得好有心機,整到好靚食落仲好方便特色釀雞翼 $38唔好以為38蚊得一隻雞翼甘少,其實內有乾坤。師傅將3隻雞翼拆左肉串埋一齊,甘樣食落就可以啖啖肉串燒其他串燒就唔逐一介紹啦,串燒質素都好高,燒得乾得黎又保持到肉質同肉汁整體得分: 4 / 5

和風玉子牛肉丼 $68

特色釀雞翼 $38

整體得分: 4 / 5
2020-02-16 776 瀏覽
經過見到這間有很多花牌,深水埗有新餐廳開了當然要食食!.原來是一間日本餐廳,格局很有居酒屋的風格,bar枱上放滿各式各樣的酒。昏亮的燈光令人很放鬆,又是與朋友詳談的一夜。.來到居酒屋當然要叫串燒:燒茄子 - 燒得很精緻,上面耍點香料及木魚碎,味道混合得好好鹽燒一口和牛粒 特色釀雞翼 龍蝦沙律 - 本身我以為是沙律菜加點龍蝦肉,原來是這種小龍蝦加蟹子的日式沙律!香港不是很多地方能食到這種特色的沙律,上一次食是用紫菜片包着龍蝦食。一邊有非常多龍蝦肉。.把餐牌見到後面,原來有定食!而且定食價錢很抵,最平$48就有一個定食,而且包麵豉湯、前菜及水果,又沒有加一,平過去茶記食!.滑蛋豬扒吉列定食豬扒炸得很香脆,豬扒都好鬆化、容易咬不會太老太韌。連同蛋其實份量也不少。.和風玉子牛肉丼定食餐牌上標明是用安格斯肥牛,優質保證。拌勻溫泉蛋一齊食,好滋味。.我和朋友都很喜歡這個生果,已經切好了的橙,有一種魔力我們都覺得好可愛 lol.飲品加$8可以叫玉露,$10是某某N牌子的咖啡。.總括而言,定食真的很抵食,會回頭的。而且定食應該是全日供應,即使到晚上也是同一樣價錢也不用加一。
經過見到這間有很多花牌,深水埗有新餐廳開了當然要食食!

來到居酒屋當然要叫串燒:

鹽燒一口和牛粒
特色釀雞翼

把餐牌見到後面,原來有定食!
滑蛋豬扒吉列定食

和風玉子牛肉丼定食

飲品加$8可以叫玉露,$10是某某N牌子的咖啡。

• 滑蛋吉列豬扒飯
  • 玉露
2020-02-15 18 瀏覽
留意到最近太子新開左間日式居酒屋「夜館」🏮就喺深水埗同太子中間,地點非常方便。餐廳裝修別緻整潔,感覺舒適,樓底好高,空間感十足中午及晚上都有提供全日定食套餐,晚市則會增設串燒供應,價格親民,經濟實惠。所有食物都無添加味精,夠晒健康和風玉子牛肉丼定食套餐包左前菜、味噌湯及水果,非常豐富!和風丼飯採用安格斯三角肩胛肥牛,肥瘦適中,肉質香軟,牛肉味好香濃!中間仲有半熟流心溫泉蛋,充滿蛋汁!而日本珍珠米同洋蔥就吸收晒牛肉汁嘅精華,好味到不得了呢滑蛋吉列豬扒定食雞蛋同洋蔥一齊煮熟,蛋夠嫩滑,洋蔥煮得夠香甜,配上甜甜的醬汁,兩者味道好夾。滑蛋底下仲有一大塊吉列豬扒,厚切的,份量十足,麵包糠炸粉厚薄適中,豬扒頗鬆化,送飯食就啱晒熱咖啡☕️跟餐加$10可以轉配熱咖啡,質素不錯,咖啡味濃郁香醇

滑蛋吉列豬扒定食

熱咖啡☕️

跟餐加$10可以轉配熱咖啡,質素不錯,咖啡味濃郁香醇
讚1. 野食燒得好,真係即叫即燒,雞翼皮脆肉香,茄子好多汁,雞肝入味唔太乾,牛吞鬆化,樣樣都做得有水準2. 環境幾乾淨彈1. 真係出得太慢,一個鐘出得4樣野2. 漏左單,鰻魚游走左

2. 環境幾乾淨

1. 真係出得太慢,一個鐘出得4樣野
2. 漏左單,鰻魚游走左
2020-02-15 25 瀏覽
店鋪位置不在鬧市,門面並不顯眼。新開業不久的關係,門口仍掛左花牌,裝潢也很簇新。晚市時間人不算多,無需輪候已能就座。店鋪環境不似傳統的日本居酒屋,但整體舒適,也沒有吵嚷的感覺。一進門,店員已殷勤地招呼,十分有禮。也許店鋪剛起步,餐牌上的選擇不多,主打的串燒也只有不到十款,另有一般日式料理的前菜,以及全日供應的定食。定食雖然價錢便宜,但一點也不影響食物質素。鰻魚飯肉質鮮嫩,燒得恰到好處。醬汁香甜濃郁,滲透米飯,每口甘香可人,教人吃罷意猶未盡,想再添碗飯。十勝豚肉飯是五花腩,肥瘦各半,既有肉香,又有嚼勁。定食還包括麵豉湯,牛肉粒和水果,在同類日式料理店中cp值遠超同儕。主打的串燒也予人驚喜。店員推介的雞翼有獨門的製法,在其他店鋪絕對嚐不到。雞肉肉汁濃厚,夾雜陣陣烤味,加點七味粉堪稱完美。三色椒色澤鮮明,充滿視覺效果,一口咬去,在內藏的肉碎襯托下,三色椒的味道也更加分明。牛舌也值得一試,牛舌的厚薄剛好,既不會過於肥厚,也不會顯的單薄,牛香在細加咀嚼下油然自生,教人再三回味。店內名為居酒屋,自然可以點選各種日本酒,不過沒有標注價錢,需要詢問店員或請他們推介合適的酒品。整體用餐過程十分滿意,聽店
整體用餐過程十分滿意,聽店員說他們正積極開發新菜色。期待日後再來,會有更多料理款色可供選擇。
p.s.建議仿效不少日式料理店的做法,在座位下設置物籃,讓顧客安放隨身物品。
2020-02-14
  • 十勝豚肉飯定食
  • 串燒牛舌
  • 鰻魚飯定食
  • 串燒雞翼
朋友話佢到左一間叫夜館嘅日本餐廳食晏,上開飯搵地址啦,寫住長沙灣道但搵唔到,過左門牌都唔見喎,掉轉頭再行一次,發覺原來在楓樹街入面,哈哈,咁盞鬼嘅。坐低後,店員好快便送上茶及餐牌,午市只有全日定食選擇,無其他小食之類的。朋友點的和風玉子牛肉丼,賣相不錯啊。牛丼很足料呢,牛肉片用青椒,洋蔥等配料同煮,再加上粉絲吸了肉汁很入口味,口感更豐富了,還有溫泉蛋的蛋汁,超好下飯。自己點了十勝豚丼,賣相同樣好看。豬腩片燒很很甘香,滿滿的豬油脂實在滿足味蕾,加上甜甜的醬汁正好下飯。前菜是醃製的豬肉和紅蘿蔔,口感軟腍,味道帶甜,挺特別的。還有橙啊,切得很有心思,用橙皮疊起形成一個小山丘模樣,橙肉已切粒,好方便呀~麵豉湯亦很鮮味,熱熱的很好渴。另加了一杯巨峰提子玉露,冰涼帶甜,不錯。全日定食餐牌,這個價錢很便宜。午市𣎴用加一。不錯不錯,吃得飽飽的。
朋友點的和風玉子牛肉丼,賣相不錯啊。
自己點了十勝豚丼,賣相同樣好看。
前菜是醃製的豬肉和紅蘿蔔,口感軟腍,味道帶甜,挺特別的。
麵豉湯亦很鮮味,熱熱的很好渴。
另加了一杯巨峰提子玉露,冰涼帶甜,不錯。
全日定食餐牌,這個價錢很便宜。
午市𣎴用加一。

不錯不錯,吃得飽飽的。
2020-02-08
2020-02-09 86 瀏覽
好耐冇食過居酒屋啦今次終於有機會再食⭐️⭐️就係呢間叫夜館嘅舖頭———————呢度除咗有串燒可以揀之外仲有幾款全日定食😋😋而我第一眼menu就決定好一定要嗰個和風玉子牛肉丼(安格斯三角肩胛肥牛)($68)除咗呢個之外我哋仲帶咗一個迷你雞春卷($38)、兩隻特色釀雞翼($38@1)、一份鹽燒一口和牛粒($68)、一個果味雞扒丼($55)、鹽燒牛舌($38)、鹽燒豚肉($28)同埋兩杯荔枝玉露首先講咗嗰2⃣️個飯先啦,我覺得呢個和風玉子牛肉丼都真係算物超所值,$68可以食到呢一個質素嘅牛真係性價比好高❤️❤️因為佢啲牛係完全唔肥膩,仲係幾有入口即溶嘅感覺,好正⭐️⭐️ 而且呢個定食都有配埋水果俾我哋,另外嗰個果味雞扒丼係我意料之外地好食,首先佢雞嘅份量都真係好多,又有雞排、又有雞翼,而且亦都有切好嘅橙住係雞扒隔離,好fresh嘅感覺之後另一個值得讚嘅點係嗰個特色釀雞翼,佢係將雞翼拉長整到一個聖誕樹嘅樣,我哋兩個見到都真係有啲驚訝,好有gimmick 得嚟同上面嗰個雞排丼一樣,啲雞都好滑👍👍所以我覺得係必食之選平時我食串燒都一定會嗌呢兩個嘅,而呢度嘅鹽燒一口和牛粒同埋鹽燒牛舌都冇令到我失望,好有口感得嚟都唔
好耐冇食過居酒屋啦
今次終於有機會再食⭐️⭐️
就係呢間叫夜館嘅舖頭
———————
呢度除咗有串燒可以揀之外
仲有幾款全日定食😋😋
而我第一眼menu就決定好一定要嗰個
和風玉子牛肉丼(安格斯三角肩胛肥牛)($68)

平時我食串燒都一定會嗌呢兩個嘅,而呢度嘅鹽燒一口和牛粒同埋鹽燒牛舌都冇令到我失望,好有口感得嚟都唔會太鹹🥰🥰

最後就講埋嗰個迷你雞春卷同埋鹽燒豚肉,前者就食得出炸得啱啱好,後者就有啲煙韌嘅口感,都好符合我想要嗰種咬口
2020-02-08 39 瀏覽
今日想去深水埗食嘢,有人又話想食日本嘢,咁咪search吓有咩食,點知搵到間新開嘅日式店,於是提議去試一試。間店唔係好大,都有一台人食緊(但我估係老闆朋友,我見佢一直係咁同佢哋飲酒,打晒招呼,又問老闆一唔一齊去旅行咁)佢哋啲食物都ok呀,雞亦好特別,一字骨,但有佢自己嘅串法,牛舌有啲啲‘銀’,可能近脷底位置,不過佢嘅汁好得,比較特別,我覺得好似有魚露同檸檬汁。另外茄子🍆好ok,唔係好似平時串燒店嗰啲,上面加蒜蓉就算。最唔like 就係隔離班abc,有條女愈講愈大聲,(佢應該飲多咗)好似驚死無人知佢講英文咁🙄不過老闆同店員都好nice嘅。最唔好唔可以碌卡,要俾cash,差啲唔夠cash😅(但可能係新店)我明嘅,新店,黃店,加油!💪🏼會再幫襯,希望有改善!(特別係唔好太嘈,影響生意嘅abc朋友!)
2020-02-06 394 瀏覽
今日去長沙灣道雜貨店掃日用品超市已經俾人瘋搶完我們買完野,去居酒屋食個午飯我們早左到,所以再係附近行一陣12.10分再去已經開門了店員熱情招呼,環境雖小,但坐得好舒服我叫了滑蛋吉列豬扒飯蛋跟洋蔥,幼枝豆拌在一起,鋪在吉列豬扒上豬扒很大塊又厚身,炸過後熱辣辣,有肉汁飯份量都大,一定夠食老公食和風玉子牛肉丼,牛肉是安格斯三角肩胛肥牛,肥牛好食,仲有隻流心蛋,拌勻後肥牛沾上蛋汁送飯,簡直一流套餐其實跟了前菜,味噌湯,水果一份,前菜是牛肉粒,易食,味噌湯夠熱,唔錯,水果是切開橙半個,好開心食得出無味精,不口渴,家庭feel的定食,習慣要飲下野,加$6 有可樂,加$8 有玉露飲。午餐沒有燒烤串燒食,所以要留意啦。
今日去長沙灣道雜貨店掃日用品
超市已經俾人瘋搶完
我們買完野,去居酒屋食個午飯
我們早左到,所以再係附近行一陣
12.10分再去已經開門了

店員熱情招呼,環境雖小,但坐得好舒服
我叫了滑蛋吉列豬扒飯
蛋跟洋蔥,幼枝豆拌在一起,鋪在吉列豬扒上
豬扒很大塊又厚身,炸過後熱辣辣,有肉汁
飯份量都大,一定夠食

午餐沒有燒烤串燒食,所以要留意啦。
2020-01-24 334 瀏覽
同Fd夜晚去食,雖然好驚訝晚市仲有「全日定食」,但見串燒幾抵,所以就主打串燒!我地叫左燒雞翼,燒雞心,雞肝,釀甜椒,etc。想講d 串燒真係好高質,好少燒雞翼可以做到油而不膩,絕對唔係放題質素,仲有燒雞心,可能我大鄉里,真心少見。燒甜椒好有驚喜,估唔到入面有碎肉。我地仲叫左sake 知多,清清地幾啱女仔飲。總括黎講:我feel到呢間小店/師傅好有心去做,而咁有質素既串燒&價錢係令我做回頭客既原因!
我地叫左燒雞翼,燒雞心,雞肝,釀甜椒,etc。

燒雞心
2020-01-23
燒雞心
  • 燒雞翼,燒雞心
2020-01-22 278 瀏覽
路過見有新店試業,紅紙都未搣,即管試試。印象深刻的是#燒雞翼,平常燒雞翼是用兩支竹籤穿起兩隻雞翼去燒,這裡卻用了自己方法穿雞翼:先拿走一條骨再抱雞翼撐開,有趣的穿法。其他食物都可以的。可能是新開張關係,客人不多,師傅吃飯前有空傾談兩句,師傅說醬汁是用生果煮出來的,配串燒味道會很好。的確,這款醬汁從未在其他串燒店吃過。餐廳有酒賣,威士忌highball gin tonic 啤酒甚麼都有,如果有多些串燒食物款式會更好,再等待一下吧。
路過見有新店試業,紅紙都未搣,即管試試。

燒釀彩椒