2023-12-05 1122 瀏覽
XO仔生病多天後終於病癒,蕃薯uncle即相約一訪業績疫市上升嘅「壽司郎」,見識吓人地點解咁成功。週五傍晚時份,連鎖店門外已擠滿食客候座,心急嘅長輩一收到細佬收工嘅訊息,即撳飛仔排隊攞位。圍繞住傳餸帶嘅卡位闊落舒適,又夠私人空間,桌上嘅電子餐牌簡單易明,落單亦十分快捷。綠茶自己沖。餐具及調味全部自助式,唯一要由服務生真人送上嘅就係酒酒。菊正宗清酒$17/壺,依個價位如果唔係上頭牌就一定抵,嘻嘻,每人點一壺,最均真冇得呃。食物話咁快就到。特選大吞拿魚腩壽司($27):蕃薯uncle早就探咗路大拖羅壽司係成個餐牌最值得點嘅一味,所以埋位一野就叫咗四碟!正當小肥覺得此舉有啲狼時,方才發現後面張枱點咗十碟,原來uncle算保守喎!大拖羅壽司鮮美香濃,肥潤不膩口,確真為成餐飯最美味嘅一款,結果食到尾都繼續追加,用行動表示支持!醬烤特選大吞拿魚腩壽司($27):由於拖羅被燒至熟透,反而變得成口油,食落仲帶少少腥,甚為失色。特選中吞拿魚腩壽司($17):有比較下,白碟嘅中拖羅當真不及黑碟嘅大拖羅鮮香肥美,依啲咪就係大肥爸爸常掛於口邊嘅「最怕貨比貨」囉!秋刀魚壽司($17):意外地,節令嘅秋刀魚質感軟
,見識吓人地點解咁成功。
綠茶自己沖。
綠茶
,嘻嘻,每人點一壺,最均真冇得呃。
菊正宗清酒
食物話咁快就到。
三文魚腩壽司 + 炙燒三文魚腹壽司
特選大吞拿魚腩壽司
大拖羅壽司鮮美香濃,肥潤不膩口,確真為成餐飯最美味嘅一款
,結果食到尾都繼續追加,用行動表示支持!
醬烤特選大吞拿魚腩壽司
特選中吞拿魚腩壽司 +特選大吞拿魚腩壽司
特選中吞拿魚腩壽司
秋刀魚壽司($17):意外地,節令嘅秋刀魚質感軟腍,毫不爽彈,比預期相差好遠
秋刀魚壽司
大切油甘魚腩配鮟鱇魚肝($22):厚厚嘅油甘魚肉厚爽潤,頂面嘅鮟鱇魚肝恰好加添鮮濃惹味。
大切油甘魚腩配鮟鱇魚肝
三文魚腩壽司($12):薄薄嘅三文魚腩嘅味道同其色澤一樣偏淡,不吃也吧!
三文魚腩壽司
炙燒三文魚腹壽司($12):輕輕燒過嘅三文魚腹壽司只係多咗一陣煙燻味,完全冇油香或魚鮮味,一樣唔係咁掂。
炙燒三文魚腹壽司
壽喜燒牛排壽司($12):壽喜燒牛肉尚算薄身,敗筆在於牛肉煮得過熟,肉質乾硬老嚡
,試唔過。
壽喜燒牛排壽司
香蔥赤蝦壽司($12):中等身材嘅赤蝦爽脆彈牙,香蔥成功吊出蝦隻嘅鮮味,唯一扣分在香蔥帶有一陣千年油味。
香蔥赤蝦壽司
醬烤鰈魚鰭邊壽司($12):鰈魚鰭邊油潤幼嫩,即溶喺口,屬白碟菜式之冠。
醬烤鰈魚鰭邊壽司
炸蝦天婦羅拼盤($27):熱辣辣嘅炸蝦天婦羅都算好爽脆,以$27黎講真係冇乜野好挑剔。
炸蝦天婦羅拼盤
蜆肉麵豉湯($27):老人家話要有啖暖湯落肚先舒服,不過聽得出佢嗰句「OK啦」明顯暗示$27用黎食多件大拖羅壽司好過囉
,哈哈!
蜆肉麵豉湯
蜆肉麵豉湯
限定嘅六十分鐘話咁快就過!
二人合共消化咗二十六碟壽司、小食及四瓶日本清酒,即平均每兩分鐘一款
,講真食得好急,建議餐廳考慮延長用餐時間至九十分鐘,好等客人唔洗食得咁趕。
壽司郎」上環分店光猛企理,電子點單相當簡便,廚房效率都幾高,壽司中最正必選「特選大吞拿魚腩壽司
!雖則話最貴嗰碟都係$27,一個鐘頭沖得太狼結果埋單每人三百幾近四百,相信揀喺下午茶或者係歡樂時光幫襯可以佗佗佻佻地邊飲邊食應更為化算。
2023-11-10
大切油甘魚腩配鮟鱇魚肝
醬烤鰈魚鰭邊壽司
2024-05-01 0 瀏覽
食過上環、銅鑼灣、尖沙咀同旺角嘅分店,上環係最好食! 最中意就係芝士炙燒三文魚壽司,我的最愛一次可以食5碟🥰🥰🥰 講真,我係為左佢而嚟架咁佢其他野都好食既,例如豬拉麵、醬燒吞拿魚腩壽司(果日佢嗌完咪話一陣有同事會拎過嚟問大家要唔要,我要左一舊,好食,想再食都無)甜品我最中意係培茶蛋糕飲品我最中意提子🍇酒點解佢有哂我中意既野食同野飲嘅haha 唔幫襯你都對唔住自己😂不過星期五真係大顛,6點拎枱預等2個中,平日就好啲,一個中左右,星期一最少人!以上係我食過甘多次嘅心德分享🥰☺️
食過上環、銅鑼灣、尖沙咀同旺角嘅分店,上環係最好食!

最中意就係芝士炙燒三文魚壽司,我的最愛
一次可以食5碟🥰🥰🥰 講真,我係為左佢而嚟架

甜品我最中意係培茶蛋糕
飲品我最中意提子🍇酒
點解佢有哂我中意既野食同野飲嘅haha

唔幫襯你都對唔住自己😂
芝士炙燒三文魚壽司
芝士炙燒三文魚壽司
2024-04-27 0 瀏覽
已過午飯時段,經過壽司郎,見冇乜人排隊, 碰碰運氣攞張飛,幸運地等了 5分鐘就已安排入座。 壽司郎平日下午兩點至五點供應下午茶組合A 及B兩款, A款可三選一, 包括炙燒壽司,赤身壽司或炸蝦天婦羅拼盤, B款可二選一烏冬或拉麵。 我選了炙燒壽司和烏冬。炙燒 壽司有四件, 包括有兩件炙燒芝士鮮蝦和兩件炙燒羅勒三文魚。 三文魚和鮮蝦鮮嫩, 芝士和羅勒添加壽司嘅層次,豐富可口。 烏冬份量都不少,加了不少蔥花和天婦羅碎,食落亦惹味。不過,如果加多片腐皮就更好啦。 一頓$40嘅下午茶, 抵食,CP值亦高。
下午茶☕️
2024-04-25
下午茶☕️
2024-03-21 148 瀏覽
上環呢間壽司郎lunch time好多人排隊,一過咗lunch time就少咗好多人,今日1:45pm拎飛,差不多等到2pm就可以入去,剛剛好下午茶時間。壽司郎而家有下午茶套餐(只限平日2pm-5pm),超抵食。只需$40 ,就享用到壽司盛盒(炙燒壽司盛盒、赤身壽司盛盒或炸蝦天婦羅拼盤)+ 麵類(拉麵或烏冬)。我點了赤身壽司盛盒配烏冬,壽司有三文魚、赤蝦、玉子和吞拿魚。壽司新鮮,烏冬彈牙而且份量又唔會太少。

2024-03-08 134 瀏覽
去上要觀音廟借庫,咪順路去埋壽司郎,睇吓有乜新嘢。春天的春祭。先黎個湯暖暖個胃,有驚喜,好多魚肉但得2個蜆,海鮮味重咗D。燒明太子吞拿魚壽司,幾好味,但明太子好小囉。鰹魚蘿蔔蓉沙律壽司,好好味,又比佢夾到。漬物,個烏賊鰭好韌,個吞拿魚腩,一股。焦糖芝士蛋糕就一般咁啦。食多幾件,燒蛋,腐皮,三文魚,八爪魚咁囉。滿足了。不過真係食飯時間超多人叫外賣同等位,好彩多梳化可以坐。個廁所有啲迷宮咁先搵到,哈哈。
燒明太子吞拿魚壽司,幾好味,但明太子好小囉。
鰹魚蘿蔔蓉沙律壽司,好好味,又比佢夾到。
漬物,個烏賊鰭好韌,個吞拿魚腩,一股。
焦糖芝士蛋糕就一般咁啦。
食多幾件,燒蛋,腐皮,三文魚,八爪魚咁囉。
滿足了。
不過真係食飯時間超多人叫外賣同等位,好彩多梳化可以坐。
個廁所有啲迷宮咁先搵到,哈哈。
2024-03-06
歡迎follow IG @eatwifme2k24 睇更多❣️𝟑𝟎/𝟏𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑今日食壽司郎 ❣︎不過主角唔係壽司⋯⋯係甜品!一齊睇睇新出嘅甜品啦!🍮✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 甘味温紅薯紅薯薯蓉用唧花咀唧成可愛嘅花紋表面燒炙至微焦,配埋忌廉一齊食香軟甜蜜嘅滋味好幸福!🤎🍠凍冰冰嘅天氣就係要整一啖暖笠笠嘅紅薯!2️⃣ 純白戚風蛋糕配特製忌廉呢個戚風蛋糕太鬆軟了吧!🤍相片雖然唔明顯,但除咗特製忌廉外,仲有一球忌廉芝士雪糕,微鹹又creamy配埋甜甜嘅忌廉同鬆軟嘅戚風蛋糕非常治癒!😍🤍🍨3️⃣ 威士忌梳打呢個雖然唔係新品,但係都值得講吓因為實在太伏⋯⋯好難飲!冇咩事唔好輕易嘗試😖4️⃣ 卡達拉娜呢個唔使多講🩷必嗌!✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎📍 壽司郎 (上環無限極廣場)💵 人均 ~$150

𝟑𝟎/𝟏𝟐/𝟐𝟎𝟐𝟑

今日食壽司郎 ❣︎
不過主角唔係壽司⋯⋯係甜品
一齊睇睇新出嘅甜品啦!🍮

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

1️⃣ 甘味温紅薯

紅薯薯蓉用唧花咀唧成可愛嘅花紋
表面燒炙至微焦,配埋忌廉一齊食
香軟甜蜜嘅滋味好幸福!🤎🍠
凍冰冰嘅天氣就係要整一啖暖笠笠嘅紅薯!

2️⃣ 純白戚風蛋糕配特製忌廉

呢個戚風蛋糕太鬆軟了吧!🤍
相片雖然唔明顯,但除咗特製忌廉外,
仲有一球忌廉芝士雪糕,微鹹又creamy
配埋甜甜嘅忌廉同鬆軟嘅戚風蛋糕
非常治癒!😍🤍🍨

3️⃣ 威士忌梳打

呢個雖然唔係新品,但係都值得講吓
因為實在太伏⋯⋯好難飲!冇咩事唔好輕易嘗試😖

4️⃣ 卡達拉娜

呢個唔使多講🩷必嗌!

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

📍 壽司郎 (上環無限極廣場)
💵 人均 ~$150
甘味溫紅薯
純白戚風蛋糕配特製忌廉
威士忌梳打
2023-12-30
甘味溫紅薯
純白戚風蛋糕配特製忌廉
2023-10-04 521 瀏覽
今次嚟到壽司郎食飯, 估唔到有機會食佢嘅烏冬,其實每一次嚟 都食得好開心,因為價錢平可以是好多唔同嘅壽司,而且壽司郎每個月都會有唔同嘅主題同埋新品,可以keep住每日都咁多人係咁咪幫襯真係有佢嘅原因。而其實每次就算一個人都食咗百幾$200嘅嘢食, 但就真係食得幾過癮嘅。今次試咗個之前未食過嘅貝類,已經唔記得叫咩名啊,但係都幾好食,估唔到食咗咁耐刺身都有啲嘢係未食過嘅,都算幾新鮮。而且今日都唔係好多人等位,等咗一陣就排到,相當值得嚟到食飯呀。有時簡單一個烏冬打底再食啲壽司過下口癮,又有何不可😆
原來香港壽司郎已踏入第4年,今個月的各款限定食物均十分出色,大家記得把握機會排隊去食!✨壽司郎8月份推介:🍜濃厚海膽拌麵 ($32)以海膽熬製的湯底極之濃郁,混入白汁調味,同時Creamy口感!配上海膽及紫菜,入口細滑即溶,味道一點都不腥,海膽愛好者不要錯過!🐟長鰭腩肉配蔥花吞拿魚 ($12)吞拿魚肥美嫩滑,配上口感綿密的蔥花吞拿魚蓉,雙重口感不得了!🐟福一漁業:特上嚴選天然藍鰭中吞拿魚腩 ($27)喜歡吞拿魚的朋友亦可試試這款,由天然藍鰭吞拿魚中,挑選出油脂品質及分佈都十分優質的中吞拿魚腩,入口滿滿油脂甘香!🍣炙燒三文魚腹 ($12)三文魚經微微炙燒後,滿滿魚油脂爆發,味道極香濃!🦀特製軟殼蟹卷 ($22)顏色豐富吸睛,由壽司飯包裹著外脆內軟的軟殼蟹,更散發牛油果香氣,口感十分豐富!🦞龍蝦忌廉可樂餅 ($22)比預期中細小,切開口感Creamy味濃,但以份量來說,價錢偏貴!🦀生松葉蟹腳 ($29)蟹腳大條,但不夠冰凍清甜,而且口感一般,味道亦不夠濃郁!

壽司郎8月份推介:

🍜濃厚海膽拌麵 ($32)

濃厚海膽拌麵

🐟長鰭腩肉配蔥花吞拿魚 ($12)

長鰭腩肉配蔥花吞拿魚

🐟福一漁業:特上嚴選天然藍鰭中吞拿魚腩 ($27)

🍣炙燒三文魚腹 ($12)
三文魚經微微炙燒後,滿滿魚油脂爆發,味道極香濃!

炙燒三文魚腹

🦀特製軟殼蟹卷 ($22)

特製軟殼蟹卷

🦞龍蝦忌廉可樂餅 ($22)

龍蝦忌廉可樂餅

🦀生松葉蟹腳 ($29)
蟹腳大條,但不夠冰凍清甜,而且口感一般,味道亦不夠濃郁!

生松葉蟹腳
濃厚海膽拌麵
長鰭腩肉配蔥花吞拿魚
炙燒三文魚腹
特製軟殼蟹卷
龍蝦忌廉可樂餅
2023-07-13 891 瀏覽
眾所皆知壽司郎有幾難食到,次次都排隊排勁耐🥲🥲最近幾次係上環食都好快有位,所以大家想食可以考慮去上環🤣🤣🤣壽司質素中規中矩啦✨✨最好食同必食嘅一定係甜品啦!🤪🤪🤪 上網見到隱藏食法原味雪糕加抹茶粉,濃濃嘅奶味+小小回甘嘅抹茶粉=抹茶粉味💯💯💯大家下次可以試吓la!😉
2023-07-08 658 瀏覽
壽司郎抵食一向都係街知巷聞㗎啦,今次小編撞正佢哋做緊大大祭期間限定就嚟咗試吓😋首先小編要讚下佢上菜嗰條輸送帶,呢頭一落單個頭件壽司就到啦,真係快到以為嚟錯左,西利西利👏🏻唔好以為而家唔使等位呀,仲係排長龍排到見唔到龍尾㗎,好彩今次等咗唔使30分鐘😆排左咁耐隊坐低緊係即刻瘋狂叫野食啦!好彩最後都食得晒冇做大嘥鬼💪🏻好啦,同大家分享下今次嘅大大祭先🦐特大甜蝦甜蝦堆到山咁高,嚟到都幾吸睛㗎。而且隻隻甜蝦都算大隻,食物新鮮價錢吸引,讚!🦐特大赤蝦呢隻赤蝦大到成隻碟咁,好誇張呀!差啲就放唔晒入口,壽司郎出品都有返咁上下水準,食落係鮮甜嘅,肉質彈牙。🍤雜錦天婦羅粉漿幾夠味,新鮮炸起脆口唔油膩,以連鎖店嚟講真係算唔錯!

🦐特大甜蝦

🦐特大赤蝦

🍤雜錦天婦羅
粉漿幾夠味,新鮮炸起脆口唔油膩,以連鎖店嚟講真係算唔錯!
2023-07-03 494 瀏覽
炎炎夏日,朝早八點半去完沙灘玩水,下午四點左右又去了壽司郎食下午茶,個個都話要排隊,我地今次又唔使排隊la,呢到食物有好多選擇,價格又平又抵食,我哋又食咗好多壽司,同埋食左我最愛嘅茶碗蒸,最特別係叫咗一杯梅酒,飲咗即刻透心涼,而且特別開胃,我上次食咗朱古力香莓芭菲,今次就食抹茶蕨餅芭菲,用筷子夾起啲綠茶醬,好似朱古力條,如果蕨餅再多啲就好啦!我好鍾意食蕨餅!🤣😍另外亦叫咗炸蝦烏冬,呢個一定要食!

2023-07-01
  • 梅酒
2023-06-26 349 瀏覽
由於最近又出job啦,去client到周圍去,今次個client係上環,仲要係正上環地鐵站無限極廣場上面,我今次係自己出job,平時已經超鍾意食壽司郎,但從來都未自己食過,驚多人,11點半已經衝左落去食,壽司郎係正個client 樓下,超方便。唔記得左呢間係咪港島頭幾間分店,我記得好耐之前就有呢間,亦都係我第一次食港島店,同第一次自己一個人食壽司郎,叫左好多吞拿魚壽司,因為我真係好愛,呢到只係其中一部份,其他比我食哂冇影到相
2023-06-26
2023-06-24 219 瀏覽
大家覺得吃壽司時所謂的「大滿足」是什麼呢?是可以吃超多件壽司?還是吃到超新鮮又美味的魚生?來到6月壽司郎大大大盛,小妹覺得真的不錯啊!(利申:今個月已經吃了2頓壽司郎盛宴了)🐟特盛長鰭吞拿魚:就是將3片長鰭吞拿魚和吞拿魚蓉疊起的概念。對小妹來說,味道正常,不過要一口氣把整件壽司放進嘴裡是不可行的。🐚特盛海螺:海水味很突出、海螺很爽脆,欣賞!🐚大赤貝:沒什麼特別,只是赤貝的size比平常吃到的大片而已。🍣特盛蔥吞拿魚軍艦:都是正常發揮,12元2粒包含滿滿蔥吞的軍艦,你還要挑剔什麼?🐠大切三文魚腹配三文魚籽:肥美且魚油豐富的三文魚腹,欣賞!一定要點!🦑魷魚筒飯配魷魚鬚天婦羅:是本月的期間限定還是恆常餐點?好像沒見過的!魷魚筒飯本身是冷的,跟其他地方吃過的魷魚筒飯比較,它不會太膩,天婦羅是即炸的,脆卜卜很香口。🍎蘋果味雪芭:清新、清甜,就是消暑涼伴啦!就這樣!小妹覺得本月的餐點全部都很好啊!請壽司郎繼續保持水準啊!

🐚特盛海螺:海水味很突出、海螺很爽脆,欣賞!

🍎蘋果味雪芭:清新、清甜,就是消暑涼伴啦!

2023-05-13 474 瀏覽
📍壽司郎周街都係首先在此多謝我的朋友攞飛等位,如果唔係等我收工過到去已經cut咗walkin。我睇壽司郎個ig出 post話巴斯克烤芝士蛋糕強勢回歸,但去到已經冇晒了,很sad未食過。講咗5月限定先:大切中吞拿魚腩 $17|大大塊吞拿魚腩,會有少少爽口,入口唔膩!燒明太子忌廉芝士軍艦 $17|燒明太子好鹹,食唔出其他味,芝士味都覆蓋咗,只能從texture知道自己食緊忌廉芝士海鮮風味炸雞 $27|好食!唔會炸到硬晒,咬落有汁,只係完全食唔出「海鮮風味」,係普通炸雞濃厚帆立貝白湯拉麵 $32|對我嚟講係大伏!白唔白湯唔係重點,因為成碗只食得出蔥味壽司郎奶昔沙冰 $17|睇個名又奶昔又沙冰咁,以為會係水啲嘅質地。但其實唔係,而係似雪葩。煉奶味幾正,但啲冰太大粒。講埋第一次食嘅甜品:壽司郎經典布甸 $22|唔重蛋味,上面嘅焦糖冇味,層次感不足,會較膩焙茶瑞士卷 $22|蕨餅好散好難食。瑞士卷太重粉,成口漿住。
📍壽司
周街都係

講咗5月限定先:

講埋第一次食嘅甜品

作為壽司郎的忠實Fans,每月期間限定新品一出就立即要試!🐟大切中吞拿魚腩 ($17)大切吞拿魚特別厚身,格外肥美,甘香味濃,更是入口即溶!🧀燒明太子配忌廉芝士軍艦 ($17)可以一試的壽司!燒明太子配上醇厚的Cream Cheese,口感豐富,鹹味更濃!不過不喜歡鹹食的就未必會Enjoy~🐟長崎產炸池魚 ($17)炸得外脆內嫩,大大塊十分吸引!如配搭沙律醬就會更好~🍤特盛炸蝦海苔包 ($12)炸蝦舖滿於壽司飯和紫菜上,每啖香脆可口,十分邪惡!🐙北海道產昆布漬八爪魚 ($17)正常發揮的八爪魚,口感煙韌,味道不過不失~🍜濃厚帆立貝白湯拉麵 ($32)入面有4粒大帆立貝,頗為足料;湯底味道偏淡,個人更喜歡上月的周打蜆肉湯麵~🍨壽司郎奶昔沙冰 ($17)奶香味極香濃,不算太甜;冰凍又爽涼,個人喜歡沙冰的口感,整體不錯~
作為壽司郎的忠實Fans,每月期間限定新品一出就立即要試!

🐟大切中吞拿魚腩 ($17)
大切吞拿魚特別厚身,格外肥美,甘香味濃,更是入口即溶!

大切中吞拿魚腩

🧀燒明太子配忌廉芝士軍艦 ($17)

燒明太子配忌廉芝士軍艦

🐟長崎產炸池魚 ($17)
炸得外脆內嫩,大大塊十分吸引!如配搭沙律醬就會更好~

長崎產炸池魚

🍤特盛炸蝦海苔包 ($12)
炸蝦舖滿於壽司飯和紫菜上,每啖香脆可口,十分邪惡!

特盛炸蝦海苔包

🐙北海道產昆布漬八爪魚 ($17)
正常發揮的八爪魚,口感煙韌,味道不過不失~

北海道產昆布漬八爪魚

🍜濃厚帆立貝白湯拉麵 ($32)

濃厚帆立貝白湯拉麵

🍨壽司郎奶昔沙冰 ($17)

壽司郎奶昔沙冰
大切中吞拿魚腩