星馬菜性價比之選🥳 呢間真係私藏名單‼️晚市都有套餐 仲要60幾蚊起🤩 大推佢嘅海南雞飯勁高質🔥🐥 仲要坐得舒服好闊落🐒❣️海南雞飯套餐 $73OMG唔使加錢就食到髀位🥹見到好多台都係咁🫢 隻雞肥瘦適中 雞肉就咁食都入晒味🐥 配埋三款正宗嘅海南雞醬汁係欲罷不能‧⁺◟︎( ᵒ̴̶̷̥́ ·̫ ᵒ̴̶̷̣̥̀ ) 配青紅蘿蔔例湯好屋企嘅味道 打工仔飲到眼濕濕🥺 油飯絕對係海南雞嘅靈魂🙏🏻 飯仲係煙韌粒粒分明 吸滿雞嘅精華同香料🍚仲要搭埋生菜唔使加錢🥬 份量唔少加咗少少豉油Perfect‼️呢個價錢真係冇得挑剔 連鎖店一定冇呢個質素👍🏻❣️娘惹喇沙-豬頸肉 $73可以揀米粉摻摻或者油麵🍜 油麵就冇咁索湯調味唔辣 椰漿同海鮮味頗為濃郁🥥豆腐卜索滿湯汁 配料仲有魚片頭芽菜同埋半隻蛋( ˙༥˙ )好推薦豬頸肉🐖 超大塊而且搭配咗個甜酸汁 中和左油膩嘅感覺🥹 仲可以揀雞扒豬扒蝦🐒係男仔食都會飽嘅份量非常佛心🙏🏻❣️馬拉盞炒菜 $60可以揀要通菜或者生菜🙆🏻‍♀️ 馬拉盞好惹味有炸蒜辣椒🌶️ 實在太大碟食唔晒打包咗🥬❣️拉茶❣️美祿忍龍拉茶好似啲髒髒xxx😂 啲泡係專登流出嚟俾你影相🥳 飲飲下有啲似港式奶茶咁濃郁 不過茶底唔同☕️美祿預咗佢會
星馬菜性價比之選🥳 呢間真係私藏名單‼️

係男仔食都會飽嘅份量非常佛心🙏🏻

❣️馬拉盞炒菜 $60

❣️拉茶
❣️美祿忍龍
美祿預咗佢會甜 但就係要邪惡放縱吓🍫 唔會甜到飲唔落 面頭有啲美祿粉🙆🏻‍♀️
  • 海南雞飯套餐
  • 美祿恐龍
  • 凍爆泡拉茶
  • 蒜香雞翼
2024-04-27 206 瀏覽
餐廳除了食物環境外, 其實餐廳名字都很重要, 這一間餐廳想必看一眼就會銘記於心, 實在太有趣了, “坡椰坡囉咪”, 來唸個咒吃飯吧 😆 餐廳兩邊掛了少量盆栽和裝飾, 簡單而不失禮。焗農夫咖喱包 $90分別有豬扒, 雞扒, 牛脷和牛腩四款選擇, 咖喱可以選擇新加坡或小印度蕃茄類別, 據稱印度咖喱比較香口, 而且有蕃茄, 就選了這款 🙂 咖喱包有大量牛腩, 反而只有一至兩件薯仔, 牛腩沒有煮到很淋身, 但也不會太硬, 部份一咬會有一絲絲的口感。蕃茄咖喱微微辣, 絕對是可以接受的辣度, 蕃茄味不太突出, 但這種又辣又酸的味道很開胃 😁 麵包頂是蒜蓉包, 既軟熟又鬆脆, 點上咖喱後非常可口, 而放了咖喱後軟淋淋的麵包又是另一種口感 😋娘惹喇沙 $73都是有豬扒和雞扒的選擇, 另外還有豬頸肉, 鮮蝦, 小印度羊扒的選項, 麵類可選米粉, 油麵或滲滲, 最後我們選了香茅雞扒滲滲 😚 第一口覺得湯不太入味, 要多嚐幾口才開始嚐到椰漿味, 沒有什麼辣味及花生味, 麵類米粉比較好吃, 油麵稍微淋了點。雞扒煎得香口, 做到外脆內嫩的口感, 由於少燶邊, 連雞皮都吃了 😝沙嗲串燒半打 $84只有豬跟雞串燒,

焗農夫咖喱包 $90

娘惹喇沙 $73

娘惹喇沙

沙嗲串燒半打 $84
只有豬跟雞串燒, 串燒同樣燒得香口 🤗 醃料非常充足, 雖然它配有沙嗲醬, 我認為加了沙嗲醬反而會太過咸。

沙嗲串燒半打

魷魚灼通菜配馬拉汁 $58
切記! 要攪拌後才進食! 我第一口並沒有攪拌過, 超濃郁的馬拉汁, 蝦膏味甚濃, 有點過咸 😅 攪拌後就沒有這個問題, 雖然是灼通菜, 跟炒通菜未有太大分別, 蠻不錯的。

餐廳幾乎滿座, 以這個位置也能做到客似雲來確實有本事 😃 餐廳味道拿捏得不錯, 尤其咖喱包最為吸引, 而且價額也平民, 值得來試一試!

2024-04-21
娘惹喇沙
沙嗲串燒半打
係我印象中冇食過一餐新加坡菜係好食,但係呢間嘅新加坡菜的確幾唔錯˃̶͈̀௰˂̶͈唔怪得之晚飯時間咁多人,人們嘅眼睛係雪亮的哈哈!而且啲客人食完個陣都唔見佢有咩趕客行為,服務過程態度都唔錯,呢個價錢性價比算係幾高~✎ 海南雞飯套餐之前去過個啲餐廳,海南雞一係唔新鮮,一係好多血水,但佢啲海南雞都幾新鮮,雞皮好滑,雞肉嫩滑可口,香濃雞味,幾好食!呢個套餐包一碗菜、油飯同埋例湯。菜爽口唔腍;例湯唔係調味料個種湯,幾好飲,材料有紅蘿蔔、赤小豆同瘦肉等等,帶有濃濃赤小豆味~油飯香而有咬口,唔會過腍亦都唔會過硬,仲係粒粒分明⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎✎ 香茅雞扒焗農夫咖喱包包皮勁鬆脆!切個陣都聽到好爽脆嘅聲~燒到金黃色,牛油味幾濃,滿怖成個包底,食落口感似奶油脆豬!咖喱醬方面有得揀兩個醬料,分別係新加坡咖喱同埋小印度蕃茄咖喱,我哋叫咗新加坡咖喱醬,醬料好creamy同份量多,一開始食係幾香,有浸椰漿味同香料味,食到落去就有啲獨特嘅辛辣味出嚟,味道幾正同惹味~香茅雞扒嘅肉質都幾粉嫩,外皮脆脆!好味´͈ ᵕ `͈✎ 油酥餅 又香又酥脆,油而不腻加埋焗農夫咖喱包嘅咖喱,味道一流!✎ 熱檸檬柚子蜜 淡淡檸檬同柚子味,微酸,微甜。✎ 凍爆

✎ 海南雞飯套餐

✎ 香茅雞扒焗農夫咖喱包

✎ 油酥餅
又香又酥脆,油而不腻加埋焗農夫咖喱包嘅咖喱,味道一流!

✎ 熱檸檬柚子蜜
淡淡檸檬同柚子味,微酸,微甜。

✎ 凍爆泡拉茶
人手即拉!香甜奶茶味,甜味相對茶味多,都幾好飲~

香茅雞扒焗農夫咖喱包
油酥餅
熱檸檬柚子蜜

2024-03-13
香茅雞扒焗農夫咖喱包
油酥餅
熱檸檬柚子蜜
偶爾在銅鑼灣吃飯真的到了不知道吃什麼的地步(而且又想找點價格相宜又好吃😋 又更難了😭(還沒上菜前 還附自家燉煮的南瓜🎃湯 暖胃暖到心上去呢~)海南雞飯套餐 $73每次有海南雞飯都忍不住點下次 每家都會有點不太一樣但這家還保持著滑滑的雞 又不會失去嚼勁 還有骨頭🦴 再搭油飯才吃得過隱癮 而且他們的醬汁 不論薑蓉 還是酸辣的 都和外面不太一樣感覺更家庭一些 更易入口 配飯和雞都輕輕鬆鬆吃光~馬拉肉骨茶(2-3人)$138笑死😆真的太小看2-3人份量了 肉量、菇🍄、杞子還有龍眼等一直撈一直撈 真想知道到底是否料們佔三分二 而湯只有三分一太誇張啦而他們的湯藥味香濃 但又不稠 補起來又易入口~~焗咖哩包-厚切豬扒 $90厚切 是厚切耶 可是一咬下去完全不像咬下去是柔軟嫩軟間 卻不鬆 曾炸過 但不油膩 再沾上偏香草🌿新加坡🇸🇬咖哩YUM !!然後不得不說他們包的部分 吃起來有像東南亞薄餅 配咖哩一流(他們真的有夠強~不論肉 還是澱粉 都做的好吃好吃😋美祿恐龍 $15才$15 想不到不點的理由 而且真的滿滿美祿粉!!上面還加了棉花糖~~ 粉中還有甜甜咬口 一點都不單調(另外呢~~大家可以😌去冰 那就
偶爾在銅鑼灣吃飯真的到了不知道吃什麼的地步
(而且又想找點價格相宜又好吃😋 又更難了😭
(還沒上菜前 還附自家燉煮的南瓜🎃湯 暖胃暖到心上去呢~)
海南雞飯套餐 $73
每次有海南雞飯都忍不住點下次 每家都會有點不太一樣
感覺更家庭一些 更易入口 配飯和雞都輕輕鬆鬆吃光~
馬拉肉骨茶 (2-3人)
馬拉肉骨茶(2-3人)$138
笑死😆真的太小看2-3人份量了 肉量、菇🍄、杞子還有龍眼等
而他們的湯藥味香濃 但又不稠 補起來又易入口~~
焗咖哩包-厚切豬扒
焗咖哩包-厚切豬扒 $90
厚切 是厚切耶 可是一咬下去完全不像
(他們真的有夠強~不論肉 還是澱粉 都做的好吃好吃😋
美祿恐龍 $15
才$15 想不到不點的理由 而且真的滿滿美祿粉!!
上面還加了棉花糖~~ 粉中還有甜甜咬口 一點都不單調
(另外呢~~大家可以😌去冰 那就不會因為冰融化而變淡)

由跑馬地出來 每次都會問到底「坡椰坡囉咪」是吃啥的~
然後終於來了 很值得!!己決定好下次帶家人來了🫰肯定滿意👍
2024-02-16
海南雞飯套餐
馬拉肉骨茶 (2-3人)
焗咖哩包-厚切豬扒
美祿恐龍
  • 馬拉肉骨茶(2-3人)
放假想食下大餐又唔想食咁貴,今次搵到呢間性價比幾高的星馬菜餐廳!😆 餐廳設計簡約,裝潢主要以木系、灰白色為主,播放著休閒的音樂,店員態度親切,價格親民,值得一試👍🏻。1. 🦐蝦餅 ($50/5件)蝦餅炸得好香脆,薄薄的一層粉,炸至金黃色,蝦餅爽口彈牙,蝦味鮮濃!再點埋自家製泰式甜酸,特別開胃!😋 2. 🍢 沙嗲串燒 - 豬肉或雞肉 ($128/半打)我選了豬肉和雞肉,每款各三件,燒得焦香,帶點肉汁,再搭配沙嗲醬,非常惹味!😎3. 🍜晚市套餐:娘惹喇沙 ($73+$16轉小印度羊扒2塊)喇沙湯底用上多種香料熬製而成,帶點椰香味,又不會太辣,湯麵選了摻摻是米粉加油麵,還有魚片、炸豆卜、半熟蛋和芽菜等作配料,好豐富!😝,配菜不用加錢的有厚切豬扒/香茅雞扒/爐燒豬頸肉/鮮蝦,今次我選擇加錢轉小印度羊扒,有2大件,即叫即燒,燒得好焦香,肉質軟腍,而且肉質不會太肥膩,熟度剛剛好!😋👍🏻4. 🍲 晚市套餐:芝士焗咖喱飯套餐 ($79)焗飯即叫即焗,熱辣辣的芝士有拉絲的效果,非常吸引!😍🤩 咖喱味道可以選新加坡咖哩/小印度蕃茄,配菜可以選厚切豬扒/香茅雞扒/咖喱牛脷,我選了咖喱牛脷,有好多件,咖哩牛脷

1. 🦐蝦餅 ($50/5件)

2. 🍢 沙嗲串燒 - 豬肉或雞肉 ($128/半打)

4. 🍲 晚市套餐:芝士焗咖喱飯套餐 ($79)

焗飯即叫即焗,熱辣辣的芝士有拉絲的效果,非常吸引!😍🤩 咖喱味道可以選新加坡咖哩/小印度蕃茄,配菜可以選厚切豬扒/香茅雞扒/咖喱牛脷,我選了咖喱牛脷,有好多件,咖哩牛脷有不同質感,有爽口又有軟腍,不錯!🤤👍🏻

5. 🧋凍爆泡拉茶 (套餐+$15)

大大杯真係好爆!爆滿瀉似瀑布🌊!好吸睛!🤩 人手拉茶茶味濃郁,有奶香味,甜度剛剛好,推介!😆

6. 凍美祿恐龍 (套餐+$15)

冰鎮美祿撒上大量美祿粉和少量棉花糖粒,形成一個美祿小山丘,味道超級濃郁,可以當一個甜品來喝!😝

2023-12-25
聖誕節
  • 娘惹喇沙
  • 美祿恐龍
  • 拉茶
  • 蝦餅
  • 沙嗲串燒
  • 芝士焗咖喱飯
留意咗灣仔呢間坡椰坡囉咪好耐啦🤓今次終於試到佢咩來頭 原來係性價比好高嘅新加坡菜餐廳!🇸🇬◍ 「焗農夫咖哩包」 🧑‍🌾 $90一定一定要試呢個超抵食嘅焗農夫咖喱包!我哋揀咗厚切豬扒 豬扒超大塊 再配上新加坡咖喱 味道好好又唔會過辣 👅◍ 「油酥餅」 🧡 $28由於啲咖喱實在太好食🥹所以決定叫多個油酥餅夾埋咖喱一齊食 油酥餅薄薄一片 同咖哩味道好配合!◍ 「魷魚灼通菜配馬拉汁」 🦑 $58另外必試呢個魷魚灼通菜 馬拉汁帶少少辣 提升咗成個菜嘅香味 魷魚非常新鮮 食到冇停口😋◍ 「海南雞飯套餐」 🐥 $73不得不介紹埋呢度嘅海南雞飯套餐 性價比超高🤓一個價錢已經包咗海南雞、油飯同湯 而且海南雞食落十分嫩滑 值得一試🫶◍ 「爆泡拉茶、鹹檸碧」 🧋 嘢飲方面一定要試呢度嘅signature爆泡拉茶 十分igable之餘味道都唔錯架😙📍坡椰坡囉咪 (灣仔) #lala_foodie_wanchai 灣仔天樂里6號地舖

◍ 「焗農夫咖哩包」 🧑‍🌾 $90

👅

◍ 「油酥餅」 🧡 $28

◍ 「魷魚灼通菜配馬拉汁」 🦑 $58

◍ 「海南雞飯套餐」 🐥 $73

◍ 「爆泡拉茶、鹹檸碧」 🧋

灣仔天樂里6號地舖
2024-05-06 0 瀏覽
海南雞祗有滑,其他如味道就沒有了!反而油飯就有味多了!可惜實在太細碗了,似乎有些小氣,連那碗湯也是迷你型的!選擇食脾也真的給脾,不欺場!菜也是迷你的!現在實在許多食肆都這樣,好像所有香港人都在減肥一樣!還好價錢適中!
#豬扒焗咖喱農夫包 _$90 厚切豬扒啖啖肉之餘還帶有香茅味道 與咖哩非常相撘 除了豬扒也可配搭雞扒、牛脷、牛腩等 連咖哩都有兩款選擇 小編就選了店家秘製的小印度蕃茄咖哩 味道不像印象中的印度咖哩 口感偏稀一點也沒有甚麼香料味 走平易近人的路線 最值得稱讚的是農夫包 焦香酥脆,無論單吃還是蘸醬都很推薦! 推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤  #椰青 _$39 #爆泡拉茶 _$15 餐牌有不少新加坡特色飲品 包括東南餐廳必點的椰青 份量十足而且有滿滿的甜嫩椰肉 還有可以在現場看到沖泡過程的拉茶 也是必點之選~ 拉茶甜度適中、口感順滑 最重要是有打卡able的「瀑布」賣相 推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 #海南雞脾飯套餐 _$73+8 加$8升級的雞脾肉當然嫩滑非常 最喜歡新加坡口味的海南雞 因為有三款沾醬可以不斷換口味 尤其是薑蓉!! 油飯是如假包換的真·油飯 比較可惜的是雞肉味道不夠鮮甜  推薦:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 #魷魚灼通菜配馬拉汁_$58 坊間常見馬拉盞炒通菜 但這裏的醬汁是馬拉汁 未到桌邊已聞到滿滿的鹹香風味 原來通菜也可以這樣惹味~ 魷魚份量一點也不小氣 而且火喉十足! 推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤 .環境:🧡🧡🧡🧡🖤
#豬扒焗咖喱農夫包 _$90
厚切豬扒啖啖肉之餘還帶有香茅味道
與咖哩非常相撘
除了豬扒也可配搭雞扒、牛脷、牛腩等
連咖哩都有兩款選擇
小編就選了店家秘製的小印度蕃茄咖哩
味道不像印象中的印度咖哩
口感偏稀一點也沒有甚麼香料味
走平易近人的路線
最值得稱讚的是農夫包
焦香酥脆,無論單吃還是蘸醬都很推薦!

推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤

#椰青 _$39
#爆泡拉茶 _$15
餐牌有不少新加坡特色飲品
包括東南餐廳必點的椰青
份量十足而且有滿滿的甜嫩椰肉
還有可以在現場看到沖泡過程的拉茶
也是必點之選~
拉茶甜度適中、口感順滑
最重要是有打卡able的「瀑布」賣相

#魷魚灼通菜配馬拉汁_$58
坊間常見馬拉盞炒通菜
但這裏的醬汁是馬拉汁
未到桌邊已聞到滿滿的鹹香風味
原來通菜也可以這樣惹味~
魷魚份量一點也不小氣

🍽 坡椰坡囉咪
🚪@singapore.island
📍 灣仔樂天里6號

喜歡《揀飲擇食》的圖片和文字🤍
不妨點一下Like和Follow @picky.eaterrr
收藏和分享給喜歡吃美食的旅伴
我係被openrice食評D相吸引黎食,因為我相信好多人同我一樣好少冇啦啦要揀新加坡嘅菜式黎食,但佢一D都冇令人失望!〰️〰️〰️〰️🥤 爆泡拉茶 甜味恰到好處,亦達到打卡feel! 重點係只係$15/杯,都諗唔到唔試嘅理由! 〰️〰️〰️🍞咖喱牛腩焗農夫包我覺得最好食果舊包,係包芯果兩條(即一開始伴碟果兩舊),因為果兩塊少啲牛油整體比我想像中好食,牛腩係鬆軟,咖喱味OK, 夠哂份量,絕對對得住價錢〰️〰️〰️🍜厚切豬扒娘惹喇沙摻摻 (午餐)呢個係有驚喜! 本身可以揀要米粉定油麵,而原來摻摻就係Mixed哂米粉&油麵,唔介意口感複雜都建議大家試吓! 我果日食到油麵嘅麵質係偏淋身,正合我意,同埋食到佢索到D喇沙湯,所以我覺得好濃郁好好味! 厚切豬扒都好乾身同香口,正!〰️〰️〰️🍤 蝦餅小食午市套餐可以加$22配個小食,例如蒜香雞翼 / 春卷/咖喱角 etc.我地揀左蝦餅,份量有3件,竟然都幾彈牙幾好味! 〰️〰️〰️餐廳環境就係小店 就好似平時茶餐廳嘅格局勝在乾淨企理 亦唔算好局促好多必叫嘅食物都已經係午餐/晚餐之選入面價錢實惠性價比真心高👍喺鬧市仲有咁平民價錢嘅餐廳真係好難得! 下次同多d人食一定會試埋其他菜式!
〰️〰️〰️〰️

🥤 爆泡拉茶

🍞咖喱牛腩焗農夫包

〰️〰️〰️

🍜厚切豬扒娘惹喇沙摻摻 (午餐)

🍤 蝦餅小食
我地揀左蝦餅,份量有3件,竟然都幾彈牙幾好味!

餐廳環境就係小店
就好似平時茶餐廳嘅格局
勝在乾淨企理 亦唔算好局促
好多必叫嘅食物都已經係午餐/晚餐之選入面
價錢實惠性價比真心高👍
喺鬧市仲有咁平民價錢嘅餐廳真係好難得!
下次同多d人食一定會試埋其他菜式!
2024-04-20
  • 凍爆泡拉茶
  • 蝦餅
  • 娘惹喇沙
天樂里附近都比較多星馬菜餐廳。上星期我同朋友嚟咗位於天樂里嘅坡椰坡囉咪 。店內好燈光光猛,座位都寬敞,有卡位或者二人位,坐得都舒服。喺網上見到好多人食「焗農夫咖喱包」,我哋都叫返個啦!農夫包超大個,表面焗得香脆,內裡鬆軟,倒埋咖喱汁真係惹味。我哋就揀咗牛脷,每件都好厚身,食落都好腍滑。兩款咖哩我哋就揀咗新加坡咖喱,味道都幾香,同農夫包都幾夾。另外我哋仲叫咗一款厚切豬扒飯,豬扒都幾大幾厚,唔會乾身。今次就揀咗印度蕃茄咖喱🍛,食落就香辣啲,都幾有特色。食辣嘢又點可以唔叫返杯凍飲?今次就叫左「爆炮拉茶」同「美祿恐龍」。奶茶飲落幾香滑,係杯甜甜地嘅奶茶。美祿恐龍入面有好多嘅美祿粉,仲加左棉花糖,味道香甜。整體嚟講食物嘅質素都唔錯,價錢亦係貼地,大家經過不妨一試~

整體嚟講食物嘅質素都唔錯,價錢亦係貼地,大家經過不妨一試~
新加坡咖喱厚切豬扒飯
爆炮拉茶
新加坡咖喱厚切豬扒飯
爆炮拉茶
美祿恐龍
坡椰坡囉咪🔥 焗咖哩農夫包配厚切豬扒 $80⭐️9/10⭐️(新加坡咖喱/小印度蕃茄咖喱)二選一(厚切豬扒/咖哩牛脷/香茅雞扒/咖喱牛腩) 四選一小編選擇了椰味比較重的新加坡咖喱配搭厚切豬扒。農夫包香脆鬆軟,非常出色!厚切豬扒外表小脆,不會太乾身,肉質亦算軟腍,與咖喱非常搭配!咖喱不算辣,椰香為主調,如果質感再濃稠一點會更好!🔥海南雞飯套餐 $73 +$8⭐️8.5/10⭐️海南雞肉嫩滑,富有雞味,沒有血水,雞皮亦很香滑,而油飯也香氣十足,味道不錯!小編加了$8轉雞髀!🔥魷魚灼通菜配馬拉汁 $58⭐️7.5/10⭐️魷魚爽口彈牙,通菜嫩口,馬拉汁有點像蝦醬加蠔油的味道,但不是小編喜歡的味道。🔥蒜香雞翼 $60⭐️8.5/10⭐️蒜香雞翼很不錯,它不是鋪滿炸粉和炸蒜的整法,而是簡單生炸雞翼,既有淡淡的蒜香,亦保留了應有的肉汁!🔥凍爆泡拉茶 跟餐$15⭐️8/10⭐️非常適合打卡的飲品,不會太甜!⭐️總結:餐廳食物質素中上,價錢便宜,份量亦十足,絕對是糧尾必食餐廳!
坡椰坡囉咪

🔥 焗咖哩農夫包配厚切豬扒 $80⭐️9/10⭐️
(新加坡咖喱/小印度蕃茄咖喱)二選一
(厚切豬扒/咖哩牛脷/香茅雞扒/咖喱牛腩) 四選一

🔥海南雞飯套餐 $73 +$8⭐️8.5/10⭐️

🔥魷魚灼通菜配馬拉汁 $58⭐️7.5/10⭐️

🔥蒜香雞翼 $60⭐️8.5/10⭐️

🔥凍爆泡拉茶 跟餐$15⭐️8/10⭐️
非常適合打卡的飲品,不會太甜!

2024-04-17 28 瀏覽
收工覓食, 見個名幾得意, 價錢唔貴, 無加一,有多款套餐揀, 環境光猛溫馨。♡海南雞飯套餐 $81加$8轉脾位, 肉質鮮嫩,套餐仲跟左湯及生菜,營養均衡嘅一餐。♡焗咖哩農夫包(大) 配 咖哩牛脷 $90麵包烘得好脆口, 頂個片塗滿牛油,勁正,配合獨門秘方小印度咖哩,開胃惹味,牛脷份量好多,每塊都好厚好軟腍。♡蒜香雞翼(5隻) $60金黃色炸得好香,另外配蒜香辣醬,呢個食法第一次。♡凍爆泡拉茶(跟餐$15)現場可以望到水吧拉,份量真係多到爆出黎,偏甜嘅泰式奶茶口味。♡凍美祿恐龍 $25新加坡特飲,冰鎮美祿加美祿粉,非常濃郁, 仲有棉花糖粒, 似高濃度棉花糖朱古力。
♡海南雞飯套餐 $81

♡焗咖哩農夫包(大) 配 咖哩牛脷 $90

♡蒜香雞翼(5隻) $60
金黃色炸得好香,另外配蒜香辣醬,呢個食法第一次。
蒜香雞翼

♡凍爆泡拉茶(跟餐$15)

♡凍美祿恐龍 $25
2024-04-11
  • 焗咖哩農夫包
  • 拉茶
I was alway craving for a authentic Malaysia food, that is where I come across this mixed restaurant that offer Singapore and Malaysia food that can settle my desire.Out of four person, all of us were ordering different food. For me definitely the curry mee will come into my eye. The broth was pretty as a national food in between Malaysia and Singapore. On side there was chicken that i will alway go back for it.Beside from that, I had to give the restaurant for the teh tarik, it quite hard to fi

Beside from that, I had to give the restaurant for the teh tarik, it quite hard to find a decent one around in Hong Kong. People ask what the different between Hong Kong milk tea and teh tarik, the answer come down to the milk and the sweet level. If the teh tarik no sweet enough, its not a good teh tarik, mark my words.

Overall, the dining experience was great, the price was OK since it locate at such area. The portion was enough for a adult male. Would recommend for anyone who interest to try out some good Malaysia food.
2024-02-14
2024-03-26 31 瀏覽
🍊 餐廳名稱:坡椰坡囉咪 (灣仔)🐝 味道:7/10環境:7.5/10整體分數:7/10💰人均:$150+———————————————————係香港想食到新加坡菜都唔係區區有,遠見到個名就好架勢,所以就try try 睇下會唔會淨係得個名。海南雞飯套餐💰73首先一黎色水已經好吸引,無論係雞皮定雞肉都好嫩滑,而且醬汁部分昇華左成隻雞。另外仲有菜,油飯&湯跟埋,同區黎講性價比好不錯。牛腩焗農夫咖喱包💰90有得揀新加坡咖喱/小印度蕃茄咖喱,咁黎到呢到當然揀前煮。味道微辣但香濃嘅咖喱味,牛腩份量好多又淋身。麵包表面乾身脆口,加埋咖喱一齊食剛剛好。蝦餅(5件) 💰50炸到外脆,蝦肉爽口彈牙。馬拉盞通菜 💰60微辣,通菜唔會炒太耐變得淋晒。爆泡拉茶 💰跟餐+20大大杯,好岩打卡,偏甜少少,茶香濃。🗺️ 灣仔天樂里6號地舖 🔍#Flavorfortday灣仔🚆 銅鑼灣站站B出口,步行約7分鐘
🍊 餐廳名稱:坡椰坡囉咪 (灣仔)🐝

———————————————————

海南雞飯套餐💰73

牛腩焗農夫咖喱包💰90

蝦餅(5件) 💰50
炸到外脆,蝦肉爽口彈牙。

馬拉盞通菜 💰60
微辣,通菜唔會炒太耐變得淋晒。

爆泡拉茶 💰跟餐+20
大大杯,好岩打卡,偏甜少少,茶香濃。

🗺️ 灣仔天樂里6號地舖
🔍#Flavorfortday灣仔
🚆 銅鑼灣站站B出口,步行約7分鐘
2024-03-22 44 瀏覽
去完旅行梗係要約吓媽媽食飯啦我哋又再去試其他新加坡餐廳呢間個名幾趣緻 而且有咖哩農夫包食所以就入去坐低慢慢睇 🔹️焗咖哩農夫包 配招牌厚切豬扒個咖哩有得揀要小印度印度蕃茄咖哩或者新加坡咖哩賣相好似奶油豬 不過練奶變咗咖哩 🤣農夫包皮好鬆脆 牛油味幾出 食多幾啖啲椰香味就開始飄出嚟 再講埋厚切豬扒先 真係好厚 無嘩眾取寵總之就好味 唔會太辣 🔹️海南雞飯加咗8蚊轉雞脾 我媽必點菜式之一每次食都好驚食到雪藏味呢間啲雞好滑 唔會太肥 賣相幾靚仔油飯亦粒粒分明 無痴埋一嚿嚿套餐仲附送餐湯 菜同嘢飲媽媽就叫咗熱檸檬蜜糖水 🔹️蒜蓉炒時菜 (生菜)超超超大碟 真係成座山咁高超多蒜蓉落去炒
去完旅行梗係要約吓媽媽食飯啦

呢間啲雞好滑 唔會太肥 賣相幾靚仔
油飯亦粒粒分明 無痴埋一嚿嚿
套餐仲附送餐湯 菜同嘢飲
媽媽就叫咗熱檸檬蜜糖水

🔹️蒜蓉炒時菜 (生菜)
超超超大碟 真係成座山咁高
超多蒜蓉落去炒