放假想食下大餐又唔想食咁貴,今次搵到呢間性價比幾高的星馬菜餐廳!😆 餐廳設計簡約,裝潢主要以木系、灰白色為主,播放著休閒的音樂,店員態度親切,價格親民,值得一試👍🏻。1. 🦐蝦餅 ($50/5件)蝦餅炸得好香脆,薄薄的一層粉,炸至金黃色,蝦餅爽口彈牙,蝦味鮮濃!再點埋自家製泰式甜酸,特別開胃!😋 2. 🍢 沙嗲串燒 - 豬肉或雞肉 ($128/半打)我選了豬肉和雞肉,每款各三件,燒得焦香,帶點肉汁,再搭配沙嗲醬,非常惹味!😎3. 🍜晚市套餐:娘惹喇沙 ($73+$16轉小印度羊扒2塊)喇沙湯底用上多種香料熬製而成,帶點椰香味,又不會太辣,湯麵選了摻摻是米粉加油麵,還有魚片、炸豆卜、半熟蛋和芽菜等作配料,好豐富!😝,配菜不用加錢的有厚切豬扒/香茅雞扒/爐燒豬頸肉/鮮蝦,今次我選擇加錢轉小印度羊扒,有2大件,即叫即燒,燒得好焦香,肉質軟腍,而且肉質不會太肥膩,熟度剛剛好!😋👍🏻4. 🍲 晚市套餐:芝士焗咖喱飯套餐 ($79)焗飯即叫即焗,熱辣辣的芝士有拉絲的效果,非常吸引!😍🤩 咖喱味道可以選新加坡咖哩/小印度蕃茄,配菜可以選厚切豬扒/香茅雞扒/咖喱牛脷,我選了咖喱牛脷,有好多件,咖哩牛脷

1. 🦐蝦餅 ($50/5件)

2. 🍢 沙嗲串燒 - 豬肉或雞肉 ($128/半打)

4. 🍲 晚市套餐:芝士焗咖喱飯套餐 ($79)

焗飯即叫即焗,熱辣辣的芝士有拉絲的效果,非常吸引!😍🤩 咖喱味道可以選新加坡咖哩/小印度蕃茄,配菜可以選厚切豬扒/香茅雞扒/咖喱牛脷,我選了咖喱牛脷,有好多件,咖哩牛脷有不同質感,有爽口又有軟腍,不錯!🤤👍🏻

5. 🧋凍爆泡拉茶 (套餐+$15)

大大杯真係好爆!爆滿瀉似瀑布🌊!好吸睛!🤩 人手拉茶茶味濃郁,有奶香味,甜度剛剛好,推介!😆

6. 凍美祿恐龍 (套餐+$15)

冰鎮美祿撒上大量美祿粉和少量棉花糖粒,形成一個美祿小山丘,味道超級濃郁,可以當一個甜品來喝!😝

2023-12-25
  • 蝦餅
  • 沙嗲串燒
  • 芝士焗咖喱飯
2024-01-14 49 瀏覽
Went here to have dinner with friends..I ordered Cheese Curry Baked Rice Combo with Ox Tongue. With generous portion of cheese on top, it was cheesy and creamy. The rice was fried, which went well with the curry and cheese. The ox tongue was a bit chewy and blend though.I didn't try the Hainan Chicken Combo and Nyonya Laksa with Lemongrass. For the Hainan Chicken, its golden skin made it look appetising.As for the Nyonya Laksa, apart from providing chicken, it also had other ingredients like bea

As for the Nyonya Laksa, apart from providing chicken, it also had other ingredients like bean curd and egg. The laksa smelled aromatic.
The resto was quite spacious, so we could sit there for a long time to chat. The staff were friendly and helpful too. However, there was some dirt on the seat so it was a bit scary to me.
Hainan Chicken Combo
Nyonya Laksa with Lemongrass Chicken
2023-02-06
2024-01-13 49 瀏覽
之前已經好想試呢間舖頭所以前排聖誕節嘅時候就去咗試吓~~(佢哋嗰陣做緊聖誕勁擦二人餐$318)其實呢個套餐都已經包括咗好多嘢食分別有咖喱雞扒、咖喱海鮮、咖喱雜菜、馬拉汁灼通菜等等雞扒食落去好嫩滑之餘亦都煎得好香👍👍(而且呢個套餐亦都會配咗兩個唔同味道嘅咖喱醬分別係小印度蕃茄咖喱醬同埋新加坡咖喱)我自己就幾鍾意小印度蕃茄咖喱醬🤩🤩咖喱海鮮食落去亦都幾豐富(入面有魷魚、海蝦同埋青口)魷魚食落去好煙韌爽口😋😋海蝦食落去亦都好新鮮之後我自己都幾鍾意食嗰個馬拉汁灼通菜(首先我本身係個好鍾意食通菜嘅人)佢炒得真係好入味😙😙除咗以上嘅嘢食之外呢個套餐亦都仲有油酥餅、咖喱角同埋法包配咖喱嘅話首選一定係油酥餅😍😍因為可以一次過點曬唔同味道嘅咖喱醬最後就講埋我哋揀咗嘅嘢飲啦好難得見到成新加坡菜嘅舖頭可以飲Cocktails所以我哋都揀咗飲Cocktails💖💖我揀咗要Singapore Sling飲落去味道都幾易入口而我朋友就揀咗要Tequila Sunrise👍👍
之前已經好想試呢間舖頭
所以前排聖誕節嘅時候就去咗試吓~~
(佢哋嗰陣做緊聖誕勁擦二人餐$318)

其實呢個套餐都已經包括咗好多嘢食
分別有咖喱雞扒、咖喱海鮮、咖喱雜菜、馬拉汁灼通菜等等
雞扒食落去好嫩滑之餘亦都煎得好香👍👍
(而且呢個套餐亦都會配咗兩個唔同味道嘅咖喱醬
分別係小印度蕃茄咖喱醬同埋新加坡咖喱)
我自己就幾鍾意小印度蕃茄咖喱醬🤩🤩

咖喱海鮮食落去亦都幾豐富
(入面有魷魚、海蝦同埋青口)
魷魚食落去好煙韌爽口😋😋
海蝦食落去亦都好新鮮
之後我自己都幾鍾意食嗰個馬拉汁灼通菜
(首先我本身係個好鍾意食通菜嘅人)
佢炒得真係好入味😙😙

除咗以上嘅嘢食之外
呢個套餐亦都仲有油酥餅、咖喱角同埋法包
配咖喱嘅話首選一定係油酥餅😍😍

我揀咗要Singapore Sling
飲落去味道都幾易入口
而我朋友就揀咗要Tequila Sunrise👍👍

2024-01-11 50 瀏覽
星期日慢慢坐喺度食下午茶又幾寫意🫶🏼🫣首先最吸引嘅梗係人手即拉滿到瀉拉茶瀑布,上到枱真係好大杯,側邊有好多泡瀉哂出來🫶🏼🫶🏼嗌咗少甜,味道啱啱好,有濃郁嘅茶味 + 奶嘅香味🍼下午茶叫咗斑蘭豬扒包,已經包埋嘢飲💚估唔到豬扒包都可以落班蘭,真係好有創意💚班蘭醬好厚身,充滿香味同甜味原來同佢厚切脆卜卜既豬扒都好夾!加多$22 有蝦餅,簿簿地零捨脆真材實料 夠彈牙配埋酸味味既醬汁 好開胃🍤下次再嚟食吓啲午餐同埋晚餐先
星期日慢慢坐喺度食下午茶又幾寫意🫶🏼🫣

下午茶叫咗斑蘭豬扒包,已經包埋嘢飲💚
估唔到豬扒包都可以落班蘭,真係好有創意💚
班蘭醬好厚身,充滿香味同甜味
原來同佢厚切脆卜卜既豬扒都好夾!

加多$22 有蝦餅,簿簿地零捨脆
真材實料 夠彈牙
配埋酸味味既醬汁 好開胃🍤

下次再嚟食吓啲午餐同埋晚餐先
2024-01-08 60 瀏覽
星馬菜價錢仲好掋🤭座位坐得舒服,銅鑼灣來講價錢認真唔貴,午市下午茶包埋嘢飲😆♥ 海南雞飯套餐 $69(午市套餐)嗌左個海南雞飯轉左雞髀🍗+$8咋一定要轉!雞髀位滑好多🤭,點埋三色醬送飯食,黃油飯好香,加埋碟油菜 夠哂飽♥ 喇沙 $51(下午茶餐)喇沙揀咗配豬頸肉燒得好香🤭揀得喇沙一定係食摻摻啦,米粉米線兩溝麵底口感豐富!配料仲有豆卜、魚片同雞蛋🥚,湯底順滑又唔會太辣美祿恐龍🦖 +$15加15蚊跟餐轉左美祿恐龍,成杯超濃郁仲有勁多美祿粉同棉花糖喺面頭♥ 咖央多士星馬菜必點咖央多士,兩邊都烘得香脆夾住厚厚半融嘅牛油🧈😍😍😍,加埋斑蘭醬甜絲絲,超級邪惡好彩同同事分享食!

♥ 海南雞飯套餐 $69

♥ 喇沙 $51

美祿恐龍🦖 +$15

♥ 咖央多士

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬𝐭𝐦𝐚𝐬 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐅𝐢𝐞𝐬𝐭𝐚 @ 🌟 坡椰坡囉咪《👽食神大媽食星馬菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Christmas Curry Set for Two HKD 318- Indian Curry- Singaporean Curry- Curry Beef Brisket- Seafood Curry- Mixed Vegetable Curry- Scalded Kangkong- Pickled Radish- Paratha, Baguette, Curry Wedges- Soups-Milo Dinosaur-Red Bean Ice.👽 呢間主打星馬菜嘅餐廳,平時係我哋好鍾意嚟食嘢嘅地方,尤其個下午茶好鬼抵。今次夜晚經過見到佢有個節日限定推介餐牌,有個「聖誕勁擦二人餐」供應,咁鬼過癮,決定試下!.🎄 呢個「聖誕勁擦二人餐」真係超抵食呀!佢一個價錢,包晒以下所有咖喱拼盤入邊嘅嘢食,仲有兩碗湯,再額外有兩杯嘢飲可以自己揀。真係好鬼誇張咁抵!.🥘 個餐包括左個經典咖喱拼盤,入面有小印度蕃茄咖喱同新加坡咖喱兩
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- Soups
-Milo Dinosaur
-Red Bean Ice

Christmas Curry Set for Two

🥘 個餐包括左個經典咖喱拼盤,入面有小印度蕃茄咖喱同新加坡咖喱兩款咖喱,風味各自都好獨特。小印度蕃茄咖喱帶少少酸甜,令人胃口大開,新加坡咖喱則有更濃郁嘅香料味。
🥩 主菜方面,可以自由揀牛腩、牛舌、豬扒或雞扒其中一種,我哋揀咗牛腩,肉質軟嫩,份量絕對夠!

Christmas Curry Set for Two

🦐 仲有一個咖喱海鮮,裏面有大蝦、魷魚、青口!超級有誠意,仲要用料絕對唔差!

Christmas Curry Set for Two

🥬 蔬菜方面呢,就有咖喱雜菜同馬拉汁灼通菜,份量係絕對夠兩個人食,有西蘭花、椰菜、通菜等等,好惹味,但係又健康。太過惹味嘅時候可以食少少醃酸蘿蔔,即刻清一清味蕾。

Christmas Curry Set for Two

🍞 食咖喱就當然唔少得主食,個餐包埋油酥餅、法包同咖喱角,一次過滿足多個願望!油酥餅好鬼煙韌、法包香脆仲要蒜蓉味濃、咖喱角外脆內軟,個餡好好味!

Christmas Curry Set for Two

🍲 個餐仲包兩個例湯,裏面好多雪耳,好味㗎!
🦖 仲可以自由揀飲雞尾酒或特飲兩杯,要揸車我地就揀咗美祿恐龍同鮮奶紅豆冰。飲落去好解渴,尤其美祿恐龍好多美祿粉,紅豆冰又超多紅豆,好爽呀!

Christmas Curry Set for Two

🥳 整體嚟講,,呢份聖誕勁擦二人餐份量真係大,味道豐富,嘢食質素非常唔錯,價錢好實惠。仲要包埋嘢飲可以自己揀味道,真係好有誠意!餐廳佈置左好多節日裝飾,又坐得舒服,大家一定要記得黎試下呢!

📍 灣仔天樂里6號地舖
📲 +(852)2413-6900
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2024-01-06 35 瀏覽
🔻遲來的聖誕聚會餐🫶🏻一嚟到見到二人餐menu,即order!🌕 Christmas Meal (Curry set for 2)聖誕勁擦二人餐 💲318🌟Curry Combo 一次過上枱,乜都有得食,不禁嘩左一聲🤩啱晒鍾意食咖喱嘅我😆🔸Curry Chicken 咖喱雞🐔 用生菜盛載住份量充足嘅香茅雞扒啖啖肉夠Juicy,香辣嘅咖喱唔會蓋過咗香茅嘅香味,味道食落出奇地和諧😝🔸Indian Curry 小印度蕃茄咖喱、Singapore Curry 新加坡咖喱🥘小印度蕃茄咖喱有淡淡蕃茄味🍅又有印度咖喱嘅香料味,用油酥餅一點咖喱汁,絕配 perfect match😚 新加坡咖哩有別於印度咖哩的厚重香料味,與日式咖哩的甜味,新加坡咖哩結合了兩者的特點,椰香中帶點辣度。🔸Seafood Curry 咖喱海鮮🦞 青口、鮮魷、鮮蝦,賣晒吸晴🤩而且海鮮鮮甜。🔸Mixed Vegetable Curry 咖喱雜菜🥒 🍛 用多種蔬菜為主嘅菜式,啱晒選擇困難症嘅我😜😝🔸Scalded Kangkong 馬拉汁灼通菜🥬清爽嘅通菜配合馬拉汁嘅獨特風味,在咖喱combo嘅蔬菜絕對啱晒😆🔸Paratha, B
🔻

🔸Paratha, Baguette, Curry Wedges 油酥餅、法包🥖咖喱角 😋 唔洗講,油酥餅配咖喱無得輸,有兩款咖哩配上油酥餅,食到停唔到口😋😋😋

🔸Pickled Radish 醃酸蘿蔔🥕開胃嘅配菜😋

🌕Tequila Sunrise 🌅 🌟

聖誕聚會餐可選特飲🍹同特色調酒🍸,係美x恐龍同調酒之中揀一樣諗左好耐,最終叫左呢杯Tequila sunrise呢本經典調酒,橙汁石榴汁製成的漸層真係好似日落咁好靚,打卡一流,加上節日餐飲少少酒🍹,儀式感十足!

🌕Iced Longon 龍眼冰🌟

東南亞餐廳食野一定會叫龍眼冰!食完重口味食物可清潤一下,飲完仲有龍眼肉食,fresh曬😝

💡微笑蛋🥚🅃🄸🄿🅂 💡
ツ銅鑼灣地鐵站🚇B出口步行約5分鐘🥰
ツ員工親切有禮
ツ聖誕勁擦二人餐配兩杯飲品及例湯(可選雞尾酒/特飲)

2024-01-05 39 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨特色二人餐😋-坡椰坡囉咪🇭🇰 灣仔天樂里6號地下 🇭🇰-🇸🇬晚市套餐係灣仔區高質得黎算經濟, 當晚唔少一家大細甚至老人家聚餐🤣🇸🇬我哋揀咗二人餐, $318 全日免加一, 特飲連cocktail都唔使加錢係幾抵, 拼盤打卡仲好靚🇸🇬本身覺得淨係聖誕先做好可惜, 俾錢時同夥計傾偈話呢個餐反應唔錯, 之後會放menu即係隨時都有得食啦😍-🎅🏻 🍱 😋聖誕勁擦二人餐 $318✔️咖喱牛腩/牛舌/豬扒/雞扒(4選1)✔️咖喱海鮮✔️咖喱雜菜✔️小印度蕃茄咖喱✔️新加坡咖喱✔️油酥餅、法包、咖喱角✔️馬拉汁灼通菜✔️醃酸蘿蔔✔️2杯飲品 (可選雞尾酒/特飲)✔️2碗例湯-🍛 咖喱💯全部細細兜但密窒窒好足料, 重點係二人餐已試到超多款💯牛舌不得了又厚身又腍仲好入味💯海鮮有魷魚, 蝦, 青口, 雖然唔係好大隻但都幾鮮甜💯雜菜有椰菜花西蘭花, 甘筍, 薯仔同最正又腍又索晒汁既豆卜-🫓 🫔🥖咖喱汁&餅✨落單時有問要印度定新加坡咖喱, 但最後兩款汁都有, 而啲主食都係各佔一半🤣 ✨我個人偏好小印度蕃茄咖喱, 只係微微辣但香好多, 仲有蕃茄味酸酸甜甜層次好豐富; 新加坡嗰隻就甜甜地比較mild✨油酥餅, 法包, 咖
👧🏻😋👅🍽✨
特色二人餐😋
坡椰坡囉咪
🇭🇰 灣仔天樂里6號地下 🇭🇰

🎅🏻 🍱 😋
聖誕勁擦二人餐 $318
✔️咖喱牛腩/牛舌/豬扒/雞扒(4選1)
✔️咖喱海鮮
✔️咖喱雜菜
✔️小印度蕃茄咖喱
✔️新加坡咖喱
✔️油酥餅、法包、咖喱角
✔️馬拉汁灼通菜
✔️醃酸蘿蔔
✔️2杯飲品 (可選雞尾酒/特飲)
✔️2碗例湯

🍛
咖喱
💯全部細細兜但密窒窒好足料, 重點係二人餐已試到超多款
💯牛舌不得了又厚身又腍仲好入味
💯海鮮有魷魚, 蝦, 青口, 雖然唔係好大隻但都幾鮮甜

🫓 🫔🥖
咖喱汁&餅
✨油酥餅, 法包, 咖喱角各4件夠晒飽🤭 油酥餅熱辣辣又夠焦香, 脆邊法包重牛油, 咖喱角酥脆到似春卷, 咖喱角點咖喱又幾得意🤣

🥬🍹
其他
💯馬拉汁灼通菜好香魷魚鹹香味, 菜葉好莖都好嫩好腍
💯醃酸蘿蔔係食唔同味道咖喱中間可清清味蕾
💯熱拉茶好滑, 好多泡好香; Singapore Sling係gin底加梳打同檸檬汁
💯例湯有豬骨粟米南北杏幾清甜

2024-01-05 37 瀏覽
已經嚟過坡椰坡囉咪幾次餐廳食物質素都很不錯。今次見到佢地出咗個聖誕勁擦二人餐,價錢好抵食,即管試吓。一上餐我地都嘩左一聲好大個盤擺放食物,好有驚喜Christmas Meal 聖誕勁擦二人餐 $318Curry Combo 經典咖喱拼盤-油酥餅、法包、咖喱角分別有小印度蕃茄咖喱及新加坡咖喱。味道各有特色,小印度蕃茄咖喱味道帶味酸 食落好開胃,新加坡咖喱味道較濃郁香辣 好惹味。配上油酥餅煙煙韌韌、法包滿有蒜蓉香、咖喱角外脆餡料足 食落好滋味咖喱海鮮包括大蝦、魷魚、青口 海鮮份量都多 夠新鮮咖喱豬扒有牛腩、牛舌、雞扒、豬扒四款選擇。我地揀左豬扒,份量多 肉質嫩滑馬拉汁灼通菜、咖喱雜菜椰花、西蘭花、通菜等等。多款蔬菜,配啱我口味,另外仲有醃酸蘿蔔,可以中和一下咖喱餐飲叫左一杯特飲Singapore Sling:Gin lemon juice soda 味道幾特別 清新解渴。另一杯爆泡奶茶,外型好攪笑,奶茶味香濃,口感順滑整體來說,餐廳環境乾淨企理,食物質素很不錯,性價比高,值得推介
已經嚟過坡椰坡囉咪幾次
好大個盤擺放食物,好有驚喜

Christmas Meal 聖誕勁擦二人餐 $318

Curry Combo 經典咖喱拼盤
-油酥餅、法包、咖喱角

咖喱海鮮
包括大蝦、魷魚、青口 海鮮份量都多 夠新鮮

咖喱豬扒

馬拉汁灼通菜、咖喱雜菜

2023-12-24
2024-01-04 37 瀏覽
餐廳有啲聖誕怖置,節日氣氛濃厚,12月仲推出左聖誕二人餐,食物內容豐富,岩晒同家人朋友一齊慶祝呀🥳.🥣福建蝦湯麵🥣:💰$735隻蝦肉好彈牙鮮甜,精粹係金黃色既蝦湯,叫左摻摻即米粉+油麵,蝦湯帶有濃郁海鮮甜味加適量既鹹香,熬製多個小時,食得出廚師落既苦工。🥣馬來肉骨茶套餐🥣:💰$73一碗已經有3大舊肉,配有油條,肉煮到好入味,肉骨茶甜甜甘甘,藥材味超濃唔苦,係足料肉骨茶。🥣馬拉盞炒通菜🥣:💰$60馬拉盞鹹香醬料入味,條條麵吸晒汁,通菜仲保持脆嫩爽口,鹹中帶點微妙既海鮮香氣,餸飯最岩。🥤爆泡拉茶🥤:💰$15係人手即拉,仲可以望到水吧即拉🤭一上枱好狀觀,真係爆泡!傳統味道既拉茶,甜甜茶香奶滑。🥤Tequila Sunrise🥤:💰 $58餐廳竟然有cocktail opțion!呢杯酒味都出,加左橙汁甜甜的算易入口,果汁份量多,唔會太嗆。
🥣福建蝦湯麵🥣:💰$73

🥣馬來肉骨茶套餐🥣:💰$73

🥣馬拉盞炒通菜🥣:💰$60

🥤爆泡拉茶🥤:💰$15

🥤Tequila Sunrise🥤:💰 $58

2024-01-02 43 瀏覽
- 焗農夫咖喱包 - 厚切豬扒 $90:很有特色!將新加坡咖喱和法式焗包結合,裡面夾了一塊厚切的豬扒,外層則是酥脆的麵包皮,配上濃郁的咖喱汁,非常惹味。豬扒煎得香嫩多汁,咖喱則是微辣而香濃,不會太過油膩,超推薦!- 沙嗲串燒(半打)雞肉 $84:雞肉烤至金黃,再沾上自家製的沙嗲醬,味道十分香甜。雞肉很嫩,沙嗲醬則非常濃郁!- 魷魚灼通菜配馬拉汁 $58:將鮮嫩的魷魚和脆甜的通菜灼熟,再淋上醬汁,增加了風味。魷魚很彈牙,通菜很爽口,醬汁較為濃味,配飯一流!- 油酥餅 $22 :油炸至金黃酥脆的油酥餅,無論是單吃,還是沾咖喱汁吃都十分適合!覺得配白飯太Heavy的話,加油酥餅是最佳選擇。- 爆泡拉茶 $25:一上桌就被震懾😂好浮誇的一杯拉茶!而且不只是外觀,味道也是誇張地好喝!!拉茶的奶味很香濃,而且很幼滑,喝下去很順喉,不會有死甜的甜味,一定要點這杯來試試!

- 焗農夫咖喱包 - 厚切豬扒 $90:

- 沙嗲串燒(半打)雞肉 $84:

- 魷魚灼通菜配馬拉汁 $58:

- 油酥餅 $22 :

- 爆泡拉茶 $25:
2024-01-01 44 瀏覽
喺8日內第二度幫襯,因為覺得食物質素、食肆環境及價錢都合乎標準,上一次order 海南雞飯及喇沙lunch set, 今次就order 喇沙lunch set。食物味道偏淡,不過性價比尚算合理,但同樣錯誤短時間內兩次發生在我身上,希望真係只是巧合。餐牌上喇沙午餐是$69,我亦只係order 最基本,冇任何額外添加。同樣係經理親自落單,上星期日及聖誕日,當我落完order, 收返receipt 居然2次都係輸入晚市價錢$73,所以我即刻問經理,佢亦有即時更改及道歉,2次都係即時修正。第一次發生時,我冇放在心,所以我亦冇在這裹寫下食評,而且亦只係$4差別,但當同一錯誤再次發生我身上,而且係同一人犯錯,希望在此提醒一下。我好了解經營食肆唔容易,但作為顧客,當然希望明碼實價去幫襯,而唔係每次都發現價錢有誤,而需要主動通知更改。老實講,短期內我唔會再幫襯,其實真心想多支持小店,但係食客嘅信心係要累積,既然2次都發生同樣錯誤,我會有少許懷疑是否慣犯?我希望我係多疑,真係咁啱我唔好彩2次都遇到,唔想冤枉好人,或者都提提經理多注意,而其他食客亦可以留意一下。

喇沙  lunch  set
2023-12-25
2023-12-30 32 瀏覽
想食傳統星加坡 馬來西亞菜 除咗蘇媽之外 仲有好多貼地又有質素嘅選擇。 位於灣仔與銅鑼灣之間prime location嘅 🪄坡椰坡囉咪🪄 午市套餐選擇相當多 除咗經典海南雞喇沙之外 仲有特色秘製黑豉油撈麵 咖哩農夫包 印度小羊扒 等等~ 一於要個《海南雞喇沙摻摻 $72》 再叫埋佢哋個出名爆泡熔岩奶茶 +$9 咁就一次過滿曬我5個願望啦🌟👌 海南雞色澤令立立 睇落都令人胃口大開😋 肉質鮮嫩 雞味濃郁。附上經典三色調味料 不過我個人覺得唔點任何汁食到鮮雞原味係最好食。喇沙椰汁味重 半米粉半油麵 多重口感 仲要掛湯~ 奶茶啲泡挺身 食完碗麵最尾先嘆杯奶茶 泡沫仍在。甜度剛好 口感絲滑厚實。見到水巴裏用真功夫拉出嚟的 係一杯好奶茶👍

聖誕出咗二人餐,套餐種類豐富,營養均衡,好食性價比又高😋🎄聖誕勁擦二人餐 $318🥘經典咖哩拼盤:✨咖喱海鮮有好多海鮮,包括蝦,魷魚、八爪魚、青口等。搭配咖喱的香辣味道,好新鮮美味。✨咖喱牛腩/牛舌/豬扒/雞扒 (4選1)揀咗我好鐘意嘅牛舌😋好大塊又好多塊牛舌,肉質非常綿密軟滑,入口溶化。✨咖喱雜菜同樣有豐富蔬菜,有西蘭花、椰菜花、薯仔、紅蘿蔔、豆卜等。相對更清新、健康嘅咖喱菜式。✨馬拉汁灼通菜甜甜地,通菜炒到好香好入味,整體惹味。✨油酥餅、法包、咖喱角三樣都做到好酥脆,香口,配咖喱特別好食。咖喱角外脆內軟好足料。✨新加坡咖喱椰香味較突出,帶些香辣,味道濃郁幾惹味。✨小印度蕃茄咖喱因為加咗蕃茄,所以整體較開胃,帶少少甜味,同樣辣辣地,最鐘意依款。✨醃酸蘿蔔增添一些酸爽口感,解油膩感。🥣南瓜雪耳南北杏湯上枱時熱辣辣,咁啱天氣個日好凍,飲完成個人暖晒☺️🍹Cocktail:Singapore Sling好清新,以琴酒、檸檬汁同蘇打水為基礎,清爽宜人。🍹Cocktail:Tequila Sunrise主要成份係龍舌蘭酒同橙汁。果香突出,夾帶著酒嘅甜味,較易入口。

聖誕出咗二人餐,套餐種類豐富,營養均衡,好食性價比又高😋

🎄聖誕勁擦二人餐 $318
🥘經典咖哩拼盤:

✨咖喱海鮮

✨咖喱牛腩/牛舌/豬扒/雞扒 (4選1)

✨咖喱雜菜

✨馬拉汁灼通菜
甜甜地,通菜炒到好香好入味,整體惹味。

✨油酥餅、法包、咖喱角

✨新加坡咖喱
椰香味較突出,帶些香辣,味道濃郁幾惹味。

✨小印度蕃茄咖喱

✨醃酸蘿蔔
增添一些酸爽口感,解油膩感。

🥣南瓜雪耳南北杏湯
上枱時熱辣辣,咁啱天氣個日好凍,飲完成個人暖晒☺️

🍹Cocktail:Singapore Sling
好清新,以琴酒、檸檬汁同蘇打水為基礎,清爽宜人。

🍹Cocktail:Tequila Sunrise
2023-12-27 23 瀏覽
聖誕假期繼續出街揾食,去灣仔附近冇咁多人,呢間新加坡菜都幾吸引,仲有聖誕大餐供應🎅🏻🎄🤶🏻🍞焗農夫咖喱包配厚切豬扒揀左新加坡咖喱,冇咁辣但有咖喱香,麵包質地外脆內軟,仲有牛油,好好食,豬扒超厚切又大塊,雖然厚但好淋,配咖喱好夾🍛檳城椰漿飯配香茅雞扒雞扒好大塊,又煎得香,椰漿飯好香椰汁味,仲有花生同魚仔🥗魷魚灼通菜魷魚彈牙,通菜好嫩,配上馬拉汁,類似蠔汁咁,咸咸地幾好食🍺拉茶、美祿恐龍招牌人手拉茶賣相好勁,啲泡泡喺杯邊好澎湃又唔會消失,味道係偏濃嘅奶茶,仲有美祿恐龍🦖,特別在加左棉花糖咖

🍞焗農夫咖喱包配厚切豬扒

🍛檳城椰漿飯配香茅雞扒
雞扒好大塊,又煎得香,椰漿飯好香椰汁味,仲有花生同魚仔

🥗魷魚灼通菜
魷魚彈牙,通菜好嫩,配上馬拉汁,類似蠔汁咁,咸咸地幾好食

🍺拉茶、美祿恐龍