2024-04-05 26 瀏覽
「歡迎光臨,坐低先,執張枱畀你。」老闆客氣態度歡迎著我們入座。今天是3月29日,長假期的第一天,已是下午二時,座無虛席,看來有相當不錯的品質保證。點了一客雲南酸辣小鍋米線(小辣),餸菜包括鯪魚蓉、麻辣腐竹、竹笙及老醬牛肉。湯底是香港熟悉的口味,儘管是酸辣湯,仍能品嚐出一絲絲的甜湯味。鯪魚蓉即是生菜魚肉的那個魚肉,咬口彈牙,沒有鬆散,是新鮮打造。麻辣腐竹及竹笙都是標配製作,沒有過人之處。這兩者都能吸收湯底,喜歡連湯喝的朋友,建議下單。老醬牛肉味道咸鮮,很像牛腱,只售十元便有圖中份量的牛肉,CP值高。相較大集團的米線食店,加份牛肉價格是12-15元,卻是一些預製食品。老闆每天親自滷老醬牛肉,為保持味道不過鹹,每次滷的份量不多,要是賣光便需等待一會,老闆會即時再滷。咖啡就是餐廳那些咖啡,沒有特別。

咖啡就是餐廳那些咖啡,沒有特別。
2024-03-29
  • 老醬牛肉
2024-01-20 103 瀏覽
繁忙嘅一日後,晚飯時間我揀咗呢間米線店來填飽肚子。張菜單選擇超多,真係睇到我眼花撩亂!最後,我點了家鄉豆花魚米線、滷蛋、豬紅同埋鮮墨魚丸—一個簡簡單單、地道嘅組合。嘩,個家鄉豆花魚湯底味道正宗,豆花魚滑溜溜嘅口感,魚味鮮美得嚟唔腥;同滷得啱啱好嘅滷蛋一齊食,真係太對味!滷蛋嘅蛋黃流心得嚟唔會過油,啱啱好融入嗰份鮮嘅湯底中。點心方面,豬紅同鮮墨魚丸都係另一番驚喜。豬紅雖然傳統,但食落去味道夠濃,質感一流;而鮮墨魚丸彈牙爽口,曬曬熱氣冒緊,食落鮮香得滯,俗語話「作鮮成功」就係講緊呢種感覺啦!整體來講,呢度嘅米線同小吃都做得好有水準,效率高又好味,絕對係忙碌一日後嘅安慰劑!嚟到大角咀,記得要捧捧場啊!🍜🥚🎏

踏入呢一間小店,環境簡潔,令人一入到就覺得舒服。今日黎試下佢哋嘅經典小食,一試鍾情!先來一份滑滑嘅雞蛋仔🧇,外皮金黃鬆脆,入口即溶,每個小格裏面都係令人忍唔住想再嚟一口嘅香濃味道。跟住試吓佢哋嘅魚蛋粉🍜,粉條滑溜溜,魚蛋彈牙得來入味,湯底鮮美得嚟唔會太重口,真係飲一啖湯都覺得滿足。當然唔少得哩度嘅招牌炸雞🍗,皮脆肉嫩,咬落去既多汁又夠味,完全係香到街尾!聽街坊講,呢度嘅豆腐花仲要一試!滑滑嘅豆腐花配埋甜香嘅薑汁,真係冬天解乏好選擇。每次松口氣嗰刻,都會忍唔住多搭一啖!好食,環境正,價格相宜,真係喺繁忙日子裏嘅一大慰藉。下次一定再嚟,帶埋身邊人一齊享受呢啲平民美味!

2023-08-26 228 瀏覽
推開門進入店舖, 就得到店員嘅友善服務點咗 清湯米粉,韭菜, 鹹腩肉, 竹笙另一碗, 雲南酸辣小窩米線, 豬大腸, 麻辣腐竹老醬牛肉, 豬頸肉, 少辣店員介紹, 凍豆漿, 味道幾好非常欣賞,鹹腩肉,好食到連舊肥膏都食埋推介:老醬牛肉, 鹹腩肉溫馨提示, 鍾意食辣嘅人, 就唔好叫小辣(比起其他舖頭冇咁辣)欣賞呢間舖頭, 係因為除咗米線之外, 仲可以揀米粉/ 飯/ 湯飯其實我自己並唔鍾意食米線,不過係陪另一半, 所以如果有得揀米粉/飯/ 湯飯…..多種選擇咁就迎合到, 唔同需要嘅客人
推開門進入店舖, 就得到店員嘅友善服務

點咗 清湯米粉,韭菜, 鹹腩肉, 竹笙

店員介紹, 凍豆漿, 味道幾好

非常欣賞,鹹腩肉,好食到連舊肥膏都食埋

推介:老醬牛肉, 鹹腩肉

咁就迎合到, 唔同需要嘅客人

2023-08-25
2023-06-22 231 瀏覽
上菜時賣相不錯。而湯底偏淡,辣度選擇了小辣但比想像中更淡。雲南酸辣小窩米線($25)菜肉餃(+$10):幾大隻,但係皮偏厚,內餡亦有點鬆散豬大腸(+$9):清潔得幾乾淨響鈴(+$8):似乎係擺咗好耐嘅存貨,就算未浸落湯底,已經係淋和益益哋由於店舖座位不多,而午飯時間都有人流,就算未去到滿座,但食嘅時候都有點壓力,唔可以坐得耐。大角咀有好多米線舖,咁多選擇之下,依間可能要在味道方面下苦功先會令人回頭呢🫣
上菜時賣相不錯。而湯底偏淡,辣度選擇了小辣但比想像中更淡。

雲南酸辣小窩米線($25)
菜肉餃(+$10):幾大隻,但係皮偏厚,內餡亦有點鬆散
豬大腸(+$9):清潔得幾乾淨

2023-06-02 183 瀏覽
食物方面:韮菜餃、蘿白、腩肉正常米線份量偏少湯底較淡 麻辣中辣都似出面嘅小辣 酸辣湯會好味啲雞翼比較乾身 雞腎係淋身 雞蛋正常飲品方面:豆漿係入口嘢 響鈴牌 所以正常凍檸茶少甜少冰非常淡口環境方面:食嘢嘅時候俾蚊咬左幾啖…服務友善 加分
食物方面:
韮菜餃、蘿白、腩肉正常
米線份量偏少
湯底較淡 麻辣中辣都似出面嘅小辣 酸辣湯會好味啲

雞翼比較乾身 雞腎係淋身 雞蛋正常

飲品方面:
豆漿係入口嘢 響鈴牌 所以正常
凍檸茶少甜少冰非常淡口

環境方面:
食嘢嘅時候俾蚊咬左幾啖…

服務友善 加分
2023-04-23 203 瀏覽
大角咀呢間小店,完全感覺到用心經營,絕對唔係求其整啲嘢俾你食,全部排得整整齊齊,未食已經好開胃;湯底夠味,所有配料都係恰到好處,絕對會回頭再幫趁嘅小店。我點咗腩肉、蘿蔔、竹笙、菜,個擺盤靚到呢⋯⋯ 樣樣都好味。
我點咗腩肉、蘿蔔、竹笙、菜,個擺盤靚到呢⋯⋯ 樣樣都好味。
2023-03-15 207 瀏覽
川品大排長龍 所以轉場試呢間米線食物質素係唔錯的 由其係手工餃超足料又大隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻米線都好彈牙👍🏻👍🏻👍🏻不過真係要第好耐先上菜可以改善下😊
川品大排長龍 所以轉場試呢間米線
食物質素係唔錯的 由其係手工餃
超足料又大隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
米線都好彈牙👍🏻👍🏻👍🏻
不過真係要第好耐先上菜
可以改善下😊

2022-11-13 263 瀏覽
點了酸辣小鍋米線,加豬潤、老醬牛肉,竹笙,要求BB辣。酸辣湯底沒有酸只有辣,湯底肉碎不香,豬潤整體算新鮮但不是特別好吃,老醬牛肉是推薦,味道尚可但有違期待。整體不推薦。
外賣自取
2020-10-28 1391 瀏覽
喜歡這裡的米線;更喜歡這裡的人情味( ˘ ³˘)♥店主非常好客!!!熱情的為食客介紹店家的名物有很多特色小食和麵食配料自己特別喜歡店家的炸物小食香脆不油膩✓✓✓私心推薦這家的脆皮雞翼!很有水準的呢~~~~米線和餸料的份量也毫不嗇色!花菇超厚超入味糖心蛋的流心程度拿捏得很好喔足料飽滿的餃子和雲吞也是店家的自家出品呢看到當天有不少熟客在店內,店主更說不時會有熟客包場用餐-有時候.........人情味比食物味道來得更可貴在“喜歡裡”中就正好找到這種讓人喜歡的感覺:)
喜歡這裡的米線;更喜歡這裡的人情味( ˘ ³˘)♥

店主非常好客!!!

熱情的為食客介紹店家的名物

有很多特色小食和麵食配料

自己特別喜歡店家的炸物小食

香脆不油膩✓✓✓

私心推薦這家的脆皮雞翼!

很有水準的呢~~~~

米線和餸料的份量也毫不嗇色!

花菇超厚超入味

糖心蛋的流心程度拿捏得很好喔

足料飽滿的餃子和雲吞也是店家的自家出品呢

看到當天有不少熟客在店內,店主更說不時會有熟客包場用餐

有時候.........
人情味比食物味道來得更可貴
在“喜歡裡”中就正好找到這種讓人喜歡的感覺:)
搵食搵到大角咀🤣🌟蠔皇北菇花膠米線 $51🌟好足料既花膠🤩舊舊都好大舊!仲有半隻溫泉蛋😆聽老闆話有個熟客平均每星期嚟兩次,都係食呢個再加杯凍檸茶😳🌟蜆介鯪魚球 $38🌟鯪魚球可以話係鎮店之寶,必食嘅小食,眼見坐附近好幾枱既食客都有點🤩果然係好好食!原來供應商堅持只做鯪魚球做咗三十幾年🤤難怪咁好食😋🌟老醬牛肉、鮮蝦雲吞、豬頸肉米線 $53🌟湯底揀咗酸辣少辣,下次可以挑戰下中辣😅老醬牛肉,感覺似係食緊牛𦟌,入味軟腍,豬頸肉炸過關係,食落口感係脆薄爽口😝🌟麻辣單山大雞翼 $21 (3隻)🌟揀咗少辣,食落唔係好辣,皮脆肉嫩,裡面加咗薑黃粉,所以咬開會有啲黃黃地色,是正常的色素😆難得遇上熱情既老闆,先唔講食物質素,淨係老闆既態度已經值回票價,仲要食物質素係性價比係高👍🏻
搵食搵到大角咀🤣

🌟蠔皇北菇花膠米線 $51🌟

好足料既花膠🤩舊舊都好大舊!

🌟蜆介鯪魚球 $38🌟

原來供應商堅持只做鯪魚球做咗三十幾年🤤難怪咁好食😋

🌟老醬牛肉、鮮蝦雲吞、豬頸肉米線 $53🌟

🌟麻辣單山大雞翼 $21 (3隻)🌟

• 鯪魚球
2020-10-24 552 瀏覽
老醬牛肉鮮蝦雲吞豬頸肉米線 $53酸辣、BB辣、少米線老醬牛肉味濃唔會太膩,配鮮蝦雲吞彈牙,另外BB酸辣湯底清甜好味, 我飲左好多湯😋😋金牌牛三寶清湯米線(沙嗲湯底)$44牛尾、牛丸、老醬牛肉牛丸彈牙,口感似潮汕牛丸。牛尾以滷汁醃製,加上老醬牛肉,雖然係清湯做湯底,但整體都非常惹味😋麻辣雞 $30雞切件幼細,入口即融。麻辣醬料與別不同,麻中帶辣,但麻味又唔會覆過整體既辣,食得出係秘製配方製作,非常用心。👍🏻👍🏻滷水豬大腸 $30 上湯娃娃菜 $20 正常發揮
老醬牛肉鮮蝦雲吞豬頸肉米線 $53
酸辣、BB辣、少米線

金牌牛三寶清湯米線(沙嗲湯底)$44
牛尾、牛丸、老醬牛肉

麻辣雞 $30

滷水豬大腸 $30 上湯娃娃菜 $20 正常發揮
2020-10-24 463 瀏覽
「喜欢裡米線」位於大角咀晏架街,係一間人情味重的米線店,啲嘢好好食,食品選擇亦多,價錢也合理 食物方面,呢度自家包的手工餃,餃餡非常新鮮,口感一流,亦有好多小食 可選小辣麻辣薯粉加韭菜餃,水晶魚丸,生菜~先講手工韭菜餃,肉與韭菜比例適中,韭菜味香,豬肉軟腍,正水晶魚丸(唔係一般魚丸,只講彈牙、結實,但欠缺魚鮮味),入口軟彈,好有魚嘅鮮味,好美味 老醬牛肉(係用牛展)~牛展筋肉分明,入口軟腍,加上秘製醬汁,非常惹味 雖然只是小店,但所有食材都好講究,非常新鮮,值得推介

小辣麻辣薯粉加韭菜餃,水晶魚丸,生菜~

先講手工韭菜餃,肉與韭菜比例適中,韭菜味香,豬肉軟腍,正

老醬牛肉

雖然只是小店,但所有食材都好講究,非常新鮮,值得推介
2020-10-23 361 瀏覽
大角咀呢度真係好多野食,是日黎到呢區收貨後便到附近搵食,見到米線舖便決定食佢了,坐低後睇睇餐牌,嘩,不得了,勁多選擇!米線套餐,自選麵餐,碟頭飯,仲有勁多小食。一時間決定唔到食咩添,哈哈,最後都係決定食米線,本來就因為佢入店㗎嘛。點了腩肉,生菜,溏心蛋麻辣小鍋米線,滷豆腐同凍檸茶。溏心蛋不算太流心,但幾有蛋香,腩肉軟腍入味,半肥瘦正啊,再加兩條菜平衡下。米線爽口,呢個硬度好對胃,湯底鮮味,第一次食怕太辣,所以只要了bb辣,但bb辣真的好bb,哈哈,不夠辣,連忙叫店員幫手加辣,加左辣就啱啦,夠麻夠辣先過引呀~好多無食過就叫了滷豆腐小食,一碟有六大舊,吸滿滷水汁好正。見隔離枱食餃子麵好正咁,又追加了一份自家手工菜肉餃,大大隻好飽滿,皮薄餡鮮,好好味~凍檸茶夠冰凍,解辣啱晒。小店內貼滿食物相片,選擇困難症呀,哈哈。下午茶仲有特價餐添呀,好抵食。
點了腩肉,生菜,溏心蛋麻辣小鍋米線,滷豆腐同凍檸茶。
好多無食過就叫了滷豆腐小食,一碟有六大舊,吸滿滷水汁好正。
凍檸茶夠冰凍,解辣啱晒。
小店內貼滿食物相片,選擇困難症呀,哈哈。
下午茶仲有特價餐添呀,好抵食。
2020-10-15
2020-10-19 165 瀏覽
首先畀大家睇吓幾張餐單,一間小店有咁多嘢揀真係好少見。而個店名亦好有意思,喜歡裡米線,我理解為諧音,喜歡你~米線,唔知啱唔啱呢?位於新九龍廣場後面的晏架街,呢度食肆唔够埃華街嗰邊多,可能地點輸蝕少少,但如果你鍾意食米線,下次不如行多两步來到『喜歡裡米線』,相信你一定唔會失望嘅,除咗米線,仲可以揀米粉,薯粉,出前一丁,烏冬,拉麵……呢份就係Set好嘅餐C3~『豬大腸,豬潤,響鈴卷米線』,豬大腸好腍,好入味,豬潤就好新鮮,響鈴卷另上,齋食就無乜味,都係放入湯食,好味好多。而另一份就自選米線,揀咗4樣配料,有生菜,魚皮餃,牛百葉同埋老醬牛肉,生菜綠油油絕對新鮮,半百葉食落爽脆口感,老醬牛肉好入味有牛味。小食揀咗『柱侯崩沙牛腩』和『醉雞』,都用咗好多功夫及配料,所以係合格嘅名符其實哋好食。『檸樂』够凍,檸檬多,好飲,『紅豆冰』如果紅豆再腍啲就更加好。