大埔之友,呢間餐廳地點方便,就在太和消防局對面! 黃店一間,內有黃圈佈置,座位舒適,是假日甜品咖啡餐飲好去處! 店內職員有禮貌,會推介食物,又會主動送優惠券。今日結業前來,飲一杯咖啡,表面有焦糖布甸,感覺好甜蜜好creamy, 要結業了!佢地有好多特色菜餚,咖啡都十幾款,好精美,用心製作! 知道要結業,非常不捨,有緣再會 ! 最鐘意佢地咖啡和自家咖啡杯,飲到一半,你會見到字句「人生就像是咖啡,帶苦又帶甜!」充滿意思!充滿人生哲學!
店內職員有禮貌,會推介食物,又會主動送優惠券。

知道要結業,非常不捨,有緣再會 !

充滿意思!充滿人生哲學!

2021-07-06
2021-07-08 252 瀏覽
今日收到咖啡灣喺面書寫七月內將會結業,今日特意來幫襯一下。今日叫咗佢個Lunch Set, 墨魚汁明太子帆立貝意粉$78, 在另外叫多個鮮奶咖啡+$8店舖內環境舒適坐咗一陣,首先上咗個蘑菇湯,第一下以為係飲品,心諗明明我叫鮮奶咖啡,點解係白色嘅湯入邊有一粒粒嘅蘑菇肉,好有口感,好味,不過略嫌唔夠熱之後主角出場,意粉查得比較濕,但係有四粒帆立貝算係有誠意最後飲埋佢杯咖啡為依個午餐畫上完美嘅句號最後埋單要$95👍🏽
今日收到咖啡灣喺面書寫七月內將會結業,今日特意來幫襯一下。

店舖內環境舒適

湯入邊有一粒粒嘅蘑菇肉,好有口感,好味,不過略嫌唔夠熱

之後主角出場,意粉查得比較濕,但係有四粒帆立貝算係有誠意

最後飲埋佢杯咖啡為依個午餐畫上完美嘅句號

最後埋單要$95👍🏽
2021-07-08
2021-07-07 116 瀏覽
我好少飲咖啡,對上一次接觸咖啡係食tiramisu 嘅時候 但係我係斑蘭嘅fans! 所以當我見到drinks menu上有斑蘭特濃咖啡時就決定叫個試吓~斑蘭味唔算突出,但整體而言好香,咖啡味濃而不澀,幾好飲好可惜大埔呢間分店做到7月25號就結業,點解咁好嘅餐廳都做唔住
我好少飲咖啡,對上一次接觸咖啡係食tiramisu 嘅時候

斑蘭咖啡
斑蘭味唔算突出,但整體而言好香,咖啡味濃而不澀,幾好飲

斑蘭咖啡
2021-06-25 305 瀏覽
閨蜜話入嚟大埔同我食飯,知佢嘅品味,找間小清新感覺嘅café先🌿淺藍色格仔玻璃門面,一入門口仲見到摩天輪,閨蜜表示滿意打開menu幾多選擇,先揀咗個 小食,蒜蓉牛油炒雜菌。分量都幾多,一啲都唔似小食,蒜蓉牛油炒起啲雜菌香噴噴,仲有隻大啡菇,呢個真係好抵食微辣清酒煮蜆,呢度菜一定係相機食先,有火喺個煲下面,保持溫度。爐用小木盒盛上,成個畫面好療癒蜆好鮮甜,還帶有少少微辣同清酒香味,邊傾偈邊食,好愉快。蟹油海鮮意粉,賣相比menu的照片還要精緻蝦,帶子好鮮,意粉軟硬適中之餘更帶有蟹油香,十分惹味一人一凍飲,綠茶藍蝶,微微的綠茶回甘熱帶水果茶,有不同的水果肉, 消暑解渴呢度仲有出名的窩夫,閨蜜話好想食,不過真心飽,下次再入過嚟同我食飯啦

淺藍色格仔玻璃門面,一入門口仲見到摩天輪,閨蜜表示滿意

蒜蓉牛油炒鮮雜菌

蜆好鮮甜,還帶有少少微辣同清酒香味,邊傾偈邊食,好愉快。

微辣清酒煮蜆

蟹油海鮮意粉,賣相比menu的照片還要精緻
蝦,帶子好鮮,意粉軟硬適中之餘更帶有蟹油香,十分惹味

蟹油海鮮意粉

一人一凍飲,綠茶藍蝶,微微的綠茶回甘

綠茶藍蝶

熱帶水果茶,有不同的水果肉, 消暑解渴

熱帶水果茶

2021-06-17
蒜蓉牛油炒鮮雜菌
微辣清酒煮蜆
蟹油海鮮意粉
綠茶藍蝶
熱帶水果茶
2021-06-11 184 瀏覽
平時住喺大埔都知道太和附近好多野食呢間咖啡灣開了好多年以前有過嚟食過佢哋嘅窩夫不過就未試過晚餐出咗嚟食晚餐,試下如何如果係跟餐嘅話會有餐湯同埋嘢飲朋友比較養生要咗生薑伯爵茶我就試咗一下呢度嘅特色朱古力,仲可以畫畫!老闆畫咗個豬同埋熊仔俾我🤣我朋友話咁咪啱囉你就係隻豬⋯⋯軟殼蟹黑松露忌廉意粉值得留意嘅係佢哋嘅意粉全部都係天使麵,會比較幼身,好鍾意呢個成隻嘅軟殼蟹再配上濃郁嘅黑松露,佢唔單止有黑松露汁仲有黑松露係裏面!所以真係好重黑松露嘅香味明太子蟹膏意粉意粉可以收埋左一大個蟹膏!配上意粉,記得撈勻一齊食更加好味有兩個大大蟹棒!非常滿意最後我加多杯嘢飲想試埋佢哋嘅奶蓋抹茶紅豆!冇令我失望有香濃嘅抹茶味道再配上鹹香嘅奶蓋❤️
平時住喺大埔都知道太和附近好多野食

呢間咖啡灣開了好多年
以前有過嚟食過佢哋嘅窩夫不過就未試過晚餐
出咗嚟食晚餐,試下如何
如果係跟餐嘅話會有餐湯同埋嘢飲
朋友比較養生要咗生薑伯爵茶

我朋友話咁咪啱囉你就係隻豬⋯⋯

明太子蟹膏意粉
意粉可以收埋左一大個蟹膏!
配上意粉,記得撈勻一齊食更加好味
有兩個大大蟹棒!非常滿意

2021-06-04 102 瀏覽
久違了的咖啡灣,今次來到有一種煥然一新的感覺,因為除了餐牌有少少不同外,睇得出廚師會花心思去裝飾每道菜式,令外觀更吸睛,唔講咁多馬上想睇睇。軟殼蟹黑松露忌廉意粉見到滿滿的黑松露醬汁圍住意粉,已經好驚喜,搬開軟殼蟹後發現下面放了很多黑松露,份量多到足夠每條意粉都可沾滿,真的一點都不吝嗇。另外,軟殼蟹一點都唔油膩仲好脆好香口。手作經典和牛漢堡睇落去細細個的漢堡包,估唔到入面塊和牛漢堡是有厚度的,鮮嫩多汁而且有入口即溶的感覺。這個漢堡有驚喜。綠色力量-Oreo抹茶窩夫一見到呢個新款甜品就知道係必點,因為除了有我喜愛的Oreo 外,仲有抹茶味的窩夫,熱辣辣窩夫外脆內軟,而且賣相非常吸引。喜歡抹茶的朋友真的不要錯過!

手作經典和牛漢堡

綠色力量-Oreo抹茶窩夫
2021-05-26 108 瀏覽
餐廳是走日式少女風,環境舒適,食物造型精緻,放上網絕對可不呃like。綠色力量:Oreo餅很脆,綠茶味的窩夫可以解去雪糕和忌廉的甜味。棉花糖豐富了口感,份量很多,吃了非常滿足。外型像一朵花,怎麼拍都很美。蜆肉蒜香意粉:意粉是天使麵,因麵條較幼,可以沾多點醬吃。蜆肉新鮮,令醬汁的味道更鮮甜。特別一讚是餐廳可以把蒜煮得香口又不會讓嘴變臭,女孩子特別注意這些地方,不錯。青蘋果香檸薄荷茉莉花茶:味道清新又不會死甜,意外地好喝。

綠色力量:

蜆肉蒜香意粉:

青蘋果香檸薄荷茉莉花茶:
味道清新又不會死甜,意外地好喝。
2021-05-22 96 瀏覽
呢晚見呢間餐廳外面有人排隊心思思走黎睇下,原來係間西餐廳,見都多人食所以我都排隊試下😆食物飲品種類都幾多,好多野都好想試下。但最後我同朋友心有靈犀揀埋同一款意粉只係唔同味道。一於唔理,款式一樣都照叫🤣我朋友叫左軟殼蟹卡邦尼意粉,而我就叫左軟殼蟹黑松露忌廉意粉。各有各特色,份量都幾大碟,卡邦尼好creamy但一d都唔膩,而另一個黑松露意粉味道好出好香,軟殼蟹亦係即叫即炸脆卜卜。呢個微辣清酒煮蜆好清甜,辣味唔重,而且蜆隻份量都好多,食到舔舔脷😋

2021-05-16 90 瀏覽
嚟呢間餐廳,通常都會食有軟殼蟹嘅沙律或意粉,又或者會食窩夫甜品。今次我兩樣都冇揀,反而選擇小食拼盤同煙三文魚意粉。😃UFO拼盤呢個小食拼盤都相當大份,有炸魷魚、雞翼、兩款香腸、肉丸同埋沙律。每款熱食即叫即整,好香口好惹味,睇熱呀!食咗一大堆肉類,好彩佢有沙律中和一下😊沙律菜夠新鮮,咬落夠爽口。🍝煙三文魚黑松露忌廉意粉賣相好靚,佢係用咗天使麵,夠哂幼滑。撈埋忌廉汁、黑松露蘑菇一齊食,仲要每一口都有蟹籽,口感更好。當然,煙三文魚好味就唔使多介紹。☕️🍊🍇香橙黑加侖子水果茶☕️🍓鮮果草莓水果茶其實佢有好多特色凍飲,不過唔想飲凍飲呢,佢都有各款花茶俾你揀。佢有小蠟燭台保持住茶嘅溫度’。記得等一陣,茶味出啲先飲,咁就更加好味😀

😃UFO拼盤

🍝煙三文魚黑松露忌廉意粉

☕️🍊🍇香橙黑加侖子水果茶
☕️🍓鮮果草莓水果茶

2021-05-06 107 瀏覽
Cafe Swan出名環境靚岩野食打卡今次黎到太和cafe swan分店食dinner有dinner set menu跟湯主食方面:蘇格蘭煙三文魚沙律菜多新鮮不過煙三文魚可以比多啲會更好煙三文魚肉質口感唔錯土炮蟹肉忌廉意粉蟹柳都幾大塊忌廉偏重 食完會好飽小食方面:玫桂山雞翼鍾意食雞翼嘅人可order!入面有幾種口味:玫瑰(甜)、桂花(香)、山賊(辣)當中我個人覺得山賊比較好食(因為比較like重口味🤣)飲品方面:綠茶牛奶(熱)幾重牛奶味綠茶偏淡但真係打卡之選紫薯紅豆鮮奶(凍)跟餐要+10蚊一上到黎哇左一聲因為真係好大杯啊🤣飲到甜甜地嘅紫薯味溝埋奶好match不過紅豆就偏少仲有跟餐送蘑菇湯勁多蘑菇好足料!今次主要都係食main dishes多下次有機會再嚟呢度試食甜品啦

Cafe Swan出名環境靚

食完會好飽
土炮蟹肉忌廉意粉

小食方面:
玫桂山雞翼

鍾意食雞翼嘅人可order!
入面有幾種口味:玫瑰(甜)、桂花(香)、山賊(辣)
當中我個人覺得山賊比較好食(因為比較like重口味🤣)

飲品方面:

溝埋奶好match
不過紅豆就偏少
紫薯紅豆鮮奶

仲有跟餐送蘑菇湯
勁多蘑菇好足料!

今次主要都係食main dishes多
下次有機會再嚟呢度試食甜品
玫桂山雞翼
媽咪最愛嘅西餐廳+甜品店,基乎一個月都黎一次,百吃不厭今日又突然想食,食到捧住個肚離開,佢地嘅意粉同窩夫真係名物,必點必點!脆炸軟殼蟹凱撒沙律 $88軟殼蟹偏大件,脆身有蟹味,唔會凈係食炸粉感覺,沙律都好新鮮爽口!Dinner Set煙三文魚黑松露忌廉意粉 $88黑松露份量好足夠,意粉好Creamy好濃味,煙三文魚都唔會碎濕濕,都係偏大塊,有4-5塊黑松露湯 +$15真係好鍾意黑松露,所以加咗錢要黑松露湯,好香黑松露味,好Creamy,唔會太水飲品升級了:紫薯紅豆牛奶(凍) +$10通常出面都係用綠茶拼紅豆多,呢度紫薯拼紅豆好特別,紅豆量都多,唔太甜,唔錯另外叫了榛子朱古力(熱) $36朱古力味重,濃濃的重頭戲~甜品~其實我覺得佢先係主菜石板街香蕉窩夫 (全份) $82每次嚟必點的窩夫,超厚身好多料:有2球雪糕,香蕉,棉花糖,同埋我最鍾意嘅星星脆脆至於主角窩夫,大埔人都知佢出名超脆身,就算有雪糕喺面都唔會淋晒,但又唔會硬到無口感,即叫即做,嚟到一定要試!
媽咪最愛嘅西餐廳+甜品店,基乎一個月都黎一次,百吃不厭

脆炸軟殼蟹凱撒沙律 $88

另外叫了榛子朱古力(熱) $36
朱古力味重,濃濃的

重頭戲~甜品~其實我覺得佢先係主菜

石板街香蕉窩夫 (全份) $82
每次嚟必點的窩夫,超厚身好多料:
有2球雪糕,香蕉,棉花糖,同埋我最鍾意嘅星星脆脆
2021-04-27
  • 石板街香蕉窩夫
  • 煙三文魚黑松露忌廉意粉
  • 脆炸軟殼蟹凱撒沙律
2021-04-26 117 瀏覽
我係一個住喺大埔嘅吃貨,今日朋友話想試下呢間叫咖啡灣既餐廳,因為我好耐之前食過佢另一間分店,已經覺得好高質,所以朋友今日叫我,我二話不說即刻狗衝出去同佢撐枱腳啦去到呢間餐廳,好岩同朋友傾計。我啦啦林叫咗個軟殼蟹沙律,炸軟殼蟹配上新鮮沙律,入口不落俗套。炸過的軟殼蟹口感又酥又脆,沙律爽脆新鮮而不會搶味,將軟殼蟹的滋味提升了一個層次。個感覺都幾得意、有咬口。最欣賞係成隻上,好能夠中和軟殼蟹的油膩感。我朋友就叫咗個墨汁帶子意粉,墨汁香濃,帶子煎得啱啱好!!呢個墨汁意粉口感同味道都唔錯,份量尚算適中,最意外係個帶子,煎得好香,而且好厚肉!但當然墨汁一定係食到成口都係黑色hahaaa最尾大家都一人叫咗一杯飲品,你睇飲品都得意過人~~~
最尾大家都一人叫咗一杯飲品,你睇飲品都得意過人~~~
最近跟閨蜜去了一間餐廳由特飲、小食、主菜、甜品都有不少選擇🙌環境以粉藍色作主調,好有少女心呢💓好適合跟朋友邊吃邊Chill 下👩‍❤️‍👩最喜歡坐窗邊的座位,感覺最relax🍹奶蓋曲奇紅豆綠茶曾經試過係其他餐廳飲類似的飲品,落單時叫小甜小冰,但餐廳表示甜度已固定,不可以少甜。相比下這間餐廳很貼心!有甜度可選擇,可選擇少甜👍 而且綠茶跟紅豆味都不會變淡,整體感覺剛剛好,減少了罪惡感🍝 軟殼蟹黑松露忌廉意粉原隻軟殼蟹上碟!軟殼蟹的size都好大呢!一上碟已經覺得很有氣勢,食落有好香的黑松露味道,軟殼蟹不會太乾!很香脆,咬下去還有肉汁。意粉裡面加了菇跟洋蔥,每啖都有配料跟滿滿的意粉醬,非常有口感。意份的份量都很多!很抵食!🐥黑洞麵包黃金雞麵包裡面是咸蛋奶黃芝士醬,咸蛋黃味很香!原來咸蛋黃加芝士醬很match💕很喜歡這個醬,好好味😋 餐廳的炸雞都很有誠意,外皮有點像台灣的鹽酥雞的酥脆口感,更有椒鹽味。炸雞充滿肉汁,外脆內軟,非常juicy🍓玫瑰草莓窩夫一上碟時已聞到好香的玫瑰味,賣相很吸引!窩夫加雪糕吃下去時更有一片片細細的玫瑰花瓣,感覺很清新,份量很大碟!一個人應該吃不完!很滿足!
最近跟閨蜜去了一間餐廳
由特飲、小食、主菜、甜品都有不少選擇🙌
環境以粉藍色作主調,好有少女心呢💓
好適合跟朋友邊吃邊Chill 下👩‍❤️‍👩
最喜歡坐窗邊的座位,感覺最relax

🍹奶蓋曲奇紅豆綠茶

🍝 軟殼蟹黑松露忌廉意粉

🐥黑洞麵包黃金雞

玫瑰草莓窩夫

🍓玫瑰草莓窩夫
玫瑰草莓窩夫
2021-04-26 38 瀏覽
#大埔友 一定認識嘅Cafe開業已久 我都好耐無嚟食啦☺️三文魚松露忌廉意粉 $88黑松露同忌廉掛在意粉上,入口奶滑。黑松露餐湯 +$15毫不吝嗇咁加咗非常多嘅黑松露~拌勻飲,入口啖啖黑松露蓉。非常香!蜆忌廉湯意粉 $88鍾意食蜆,所以叫咗兩款有蜆嘅菜式。其中一個就係蜆忌廉湯意粉,個湯底好鮮甜。牛油香草煮蜆 $68份量好多,聞到好香牛油味。飲咗啖湯好驚喜,既有牛油香亦有蜆肉鮮味。蜆肉size算中等,肉質肥美。呢個小食可以2-3人share。美祿香蕉 +$10香蕉味道較為突出。綠茶牛奶 +$20奶味偏重,入口奶滑。@cafeswan 📍咖啡灣 大埔大埔太和路15號太和中心9號舖#咖啡灣 #cafeswan #太和 #大埔

#大埔友 一定認識嘅Cafe
開業已久 我都好耐無嚟食啦☺️

三文魚松露忌廉意粉 $88
黑松露同忌廉掛在意粉上,入口奶滑。

黑松露餐湯 +$15
毫不吝嗇咁加咗非常多嘅黑松露~
拌勻飲,入口啖啖黑松露蓉。非常香!

蜆忌廉湯意粉 $88
鍾意食蜆,所以叫咗兩款有蜆嘅菜式。
其中一個就係蜆忌廉湯意粉,個湯底好鮮甜。

牛油香草煮蜆 $68

美祿香蕉 +$10
香蕉味道較為突出。

綠茶牛奶 +$20
奶味偏重,入口奶滑。

@cafeswan

📍咖啡灣
大埔大埔太和路15號太和中心9號舖

#咖啡灣 #cafeswan #太和 #大埔
2021-04-22 76 瀏覽
今日約咗個好耐冇見既朋友去佢屋企附近食Lunch,係門口經過見到呢間餐廳裝修幾特別幾有心思,而餐牌啲食物又唔係好貴,所以就入黎試下。🍴軟殼蟹黑松露忌廉意粉有啲餐廳會將軟殼蟹切細件上碟,但呢間好特別,原隻軟殼蟹好有霸氣。軟殼蟹外脆內軟,外皮脆口,咬落啲蟹肉汁滲出黎,配上黑松露忌廉汁,郁香既黑松露味加上蟹肉鮮味,輕易就可以清碟。而意粉配料有洋蔥同菇,令口感大大提升。🍴黑洞麵包黃金雞炸雞非常酥脆香口,食落有台灣鹽酥雞既口感,而肉質嫩滑,咬落有肉汁,一啲都唔乾,就咁食唔點醬都好好味。而麵包入面有咸蛋奶黃芝士醬,滿滿既咸蛋香味,非常邪惡但又令人難而抗拒。

🍴軟殼蟹黑松露忌廉意粉
而意粉配料有洋蔥同菇,令口感大大提升。

🍴黑洞麵包黃金雞