2024-04-06 306 瀏覽
♡ 日式居酒屋|味道樂♡-今日想同朋友食個飯聚吓舊 於是就嚟到我平時最鍾意嘅居酒屋味道樂✨環境同格調都好好 傾偈放鬆真係啱晒✌️- ♡ 黑松露和牛炒飯 ♡ $78黑松露落得好夠✨炒飯仲炒得粒粒分明細細粒嘅和牛好易入口加埋青瓜同埋蝦米 越食越滋味🥰-♡ 迷你火炙左口魚邊丼 ♡ $108左口魚入口即溶 醬汁香濃 每次到味道都一定要叫✌️-♡ 火炙北海道帆立貝蟹膏卷 ♡ $118帆立貝勁大粒 ~ 上面仲要全部都係蟹膏包住青瓜絲 食落零舍清新-♡ 汁燒大白鱔(兩串 )♡ $78白鱔好肥美 外皮燒得好香脆-♡ 三文魚腩火炙壽司🍣 ♡ $58三文魚腩頗肥 入口即溶❥#⇢店鋪資料:味道樂居酒屋 (元州街) (長沙灣)長沙灣元州街498號青華閣地下C號舖## 🔍尋找同區美食📍➾ #礦泥黃X長沙灣-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處#香港美食地圖#香港美食指南
♡ 日式居酒屋|味道樂♡

左口魚入口即溶
醬汁香濃
每次到味道都一定要叫✌️
♡ 火炙北海道帆立貝蟹膏卷 ♡ $118

帆立貝勁大粒 ~
上面仲要全部都係蟹膏
包住青瓜絲
食落零舍清新
♡ 汁燒大白鱔(兩串 )♡ $78

白鱔好肥美 外皮燒得好香脆
♡ 三文魚腩火炙壽司🍣 ♡ $58

三文魚腩頗肥 入口即溶

⇢店鋪資料:
味道樂居酒屋 (元州街) (長沙灣)
長沙灣元州街498號青華閣地下C號舖

🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X長沙灣
#香港美食地圖#香港美食指南

• 汁燒大白鱔
  • 迷你火炙左口魚邊丼
2024-05-08 0 瀏覽
成日覺得長沙灣荔枝角一帶冇乜日本餐廳,原來都有啲居酒屋。 裝修都有啲日本嘅味道!今晚食咗幾樣嘢,都幾豐富。本身有二人餐其實更加抵食,不過唔想食咁多澱粉質,一於散叫。火炙三文魚牛油果卷都幾好味,三文魚夠肥美,火炙咗之後迫晒啲魚油出嚟雞皮餃子必食推介,脆卜卜嘅雞皮好味道,邪惡但好鍾意食😂串燒選擇多多,明太子玉子燒我哋覺得幾好味。燒雞頸肉好好食,雞頸肉肉質爽口啲,比一般雞肉更加好食。明太子雞翼炸得香脆,送酒一流👍最後食埋芝士年糕,飽飽的。

雞皮餃子必食推介,脆卜卜嘅雞皮好味道,邪惡但好鍾意食😂

最後食埋芝士年糕,飽飽的。
2024-05-02
2024-04-22 62 瀏覽
🍺味道樂居酒屋🍢又係時候撐枱腳❤️ 今晚去食居酒屋🏮🥰.🍣三文魚腩火炙壽司$58好耐好耐冇食三文魚🥹 火炙過魚油香味好正🤤.🥓芝士泡菜燒牛肉卷$118🧀芝士+泡菜,鹹鹹辣辣好惹味❤️ 燒牛肉都好濃牛味,配飯一流🍙.🍄芝士煙肉燒大啡菇$48係大啡菇😍 平時食burger必加配料🤣 咬落嫩滑多汁,juicy😋.🍢明太子醬燒玉子串$58見係推介所以試吓,燒玉子好甜,鋪滿明太子醬,配搭幾特別👍🏻.🍱原條成田醬炭火燒鰻魚飯$148其實我係被鰻魚飯嘅網上圖片吸引過來幫襯,真係好大條,打咭一流📸🍹白桃乳酸梳打$38好fresh嘅酸甜白桃味🍑 飲落好開胃
🍺味道樂居酒屋🍢

又係時候撐枱腳❤️ 今晚去食居酒屋🏮🥰

🍣三文魚腩火炙壽司$58
好耐好耐冇食三文魚🥹 火炙過魚油香味好正🤤

🥓芝士泡菜燒牛肉卷$118

🍄芝士煙肉燒大啡菇$48

🍢明太子醬燒玉子串$58
見係推介所以試吓,燒玉子好甜,鋪滿明太子醬,配搭幾特別👍🏻

🍱原條成田醬炭火燒鰻魚飯$148

🍹白桃乳酸梳打$38
好fresh嘅酸甜白桃味🍑 飲落好開胃

2024-04-17 74 瀏覽
裝修以木系為主調, 店內環境雖然唔太大, 但整體感覺舒服, 幾適合約朋友嚟呢度聚餐~🥢明太子醬燒玉子串燒過嘅玉子好香嫩, 夠厚身, 蛋味香濃, 配上一層明太子醬, 鹹鹹甜甜, 好滋味呢😋!🍣明太子火炙三文魚卷壽司飯裏面捲住青瓜絲🥒, 上面放上火炙三文魚, 三文魚好肥美, 燒得好香, 裏面嘅青瓜絲減輕整體嘅膩感, 食落更清新!🍣左口魚邊火炙壽司火炙左口魚邊蘸咗少少甜醬油, 食落充滿魚油香味~🍣油甘魚腩壽司一客有兩件, 夠新鮮🥘牛肉壽喜燒裏面有牛肉🥩、大白菜🥬、日本大蔥、洋蔥🧅、豆腐, 中間仲放咗一隻生雞蛋🥚, 壽喜燒醬汁帶甜味, 牛肉份量都唔少~

🥢明太子醬燒玉子串

🍣明太子火炙三文魚卷

🍣左口魚邊火炙壽司
火炙左口魚邊蘸咗少少甜醬油, 食落充滿魚油香味~

🍣油甘魚腩壽司
一客有兩件, 夠新鮮

🥘牛肉壽喜燒

2024-04-17
2024-03-17 278 瀏覽
早幾日經過長沙灣,晚上和朋友就在附近穩食,發現有間頗有日本風情的居酒屋,就決定入去試試。大門是日式格仔趟門,環境簡單雅致。石鍋鰻魚炒飯,店員一端上枱,已聽到微微的吱吱聲,聞到陣陣香味,鰻魚幾彈牙,味道剛好不會太咸飯粒分明,而且貼近石鍋邊的飯焦,趣趣的很惹味。 香炸日本池魚仔,細細條,都幾多,一啖一條,相當酥脆,但魚肉不會太乾,味道很不錯,亦不有會太膩的感覺。三色魚生飯,刺身都幾多,有油甘魚、三文魚、大赤蝦,赤蝦超級大飯,十分爽口,好新鮮。油甘魚亦很鮮甜爽口,品質幾高。火炙北海道帆立貝蟹膏卷,幾有特色,蟹膏味道香濃,火炙帆立貝鮮甜,飯團中間夾雜一些青瓜絲,整體食味相當豐富,有一種令人回味的感覺。

• 鰻魚飯
  • 火炙帆立貝蟹膏卷
2024-03-13 187 瀏覽
今日行下長沙灣友和,係舊區見到一間別具特色的日式拉門,就試下哩間居酒屋-味道樂居酒屋。餐廳周圍佈滿酒如燒酎丶清酒和日式特點如富士山、相撲手的紙畫,環境不太光亮渲染放鬆的氣氛。黑松露雙色魚生卷雙色魚生分別是三文魚丶油甘魚,油脂豐富,加上黑松露強烈香味,昇華風味,齒頰留香。香煎鵝肝帶子卷上菜時十分驚喜,每卷上佈滿大大粒帶子,食下去帶子鮮甜爽口,不久鵝肝香湧現出來,愈咬甘香味愈濃,層次十足。汁燒大白鱔白煙圍繞着剛燒好的大白鱔串,炭香味撲鼻,外皮焦脆。口感彈牙爽口,味道有些像雞肉,又有魚香味。整體沒有魚骨,滿滿魚肉。白桃燒酌梳打/梅子燒酎梳打壽司燒物加上酒可謂絕配。

黑松露雙色魚生卷

香煎鵝肝帶子卷

汁燒大白鱔

白桃燒酌梳打/梅子燒酎梳打
壽司燒物加上酒可謂絕配。
2024-02-16 253 瀏覽
曾經有人同我講過,居酒屋其實最主要唔係飲酒🍶而係放工後有個地方可以輕輕鬆鬆談天說地,吃飯聊天,當然有些人認為飲酒可以讓緊繃一天的腦神經可以更加放鬆。Just up to you. 但我想說,這小店確實給到我這個感覺。 言歸美食,味淋魚干($58) 小食,我經常嗌魚干,不過呢個魚干比較濕潤,像醬漬一般,因此相對比較軟身,我喜歡。幸福海膽小卷 ($188) 涉及海膽,價錢總是昂貴,所以這海膽小卷的價錢其實中規中矩,不過勝在新鮮 😋😋 配上三文魚籽的鮮鹹,呑拿魚的鮮甜,味覺多層次。原條成田醬炭火燒鰻魚飯 ($138) 厚實肥美的原條鰻魚確實彰顯出廚師和店家的誠意,只能說兩個人都吃不完😂 重點是厚度讓口感昇華,肉質黏稠結實,實為上品。👍🏻枝豆 ($38) 是我朋友喜歡,份量很多,而且灑上碎鹽🧂挺開胃的。

曾經有人同我講過,居酒屋其實最主要唔係飲酒🍶

言歸美食,

味淋魚干

味淋魚干($58)

幸福海膽小卷

幸福海膽小卷 ($188)

幸福海膽小卷

配上三文魚籽的鮮鹹,呑拿魚的鮮甜,味覺多層次。

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

原條成田醬炭火燒鰻魚飯 ($138)

枝豆

枝豆 ($38)
是我朋友喜歡,份量很多,而且灑上碎鹽🧂挺開胃的。

味淋魚干
枝豆
2024-02-16 179 瀏覽
📍味道樂居酒屋(長沙灣)收工有時經過呢間餐廳見都幾多人食~今次同朋友試吓🤭✨原條成田醬炭火燒鰻魚飯一上台已經覺得份量好足 鰻魚食落啖啖肉 有微微炭香味 男仔食曬呢個飯已經好飽~✨火炙北海道帆立貝蟹膏卷吸引到連其他食客見到都問職員呢個係咩卷🤣🤣帆立貝加上蟹膏同洋蔥粒 多左啲咸香味 ✨黑松露帶子刺身沙律配柚子醋自己本身都幾中意食沙律 見呢碟沙律好似幾正 黑松露好香 帶子新鮮 柚子醋配沙律真係好夾 酸酸地好開胃✨芝士免治雞肉棒係將雞肉同雞軟骨打碎製成嘅 食落有口感 加埋芝士嘅咸香更惹味🤭
📍味道樂居酒屋(長沙灣)
收工有時經過呢間餐廳見都幾多人食~今次同朋友試吓🤭
✨原條成田醬炭火燒鰻魚飯

✨火炙北海道帆立貝蟹膏卷

✨黑松露帶子刺身沙律配柚子醋

✨芝士免治雞肉棒

去開長沙灣附近做野,lunch同事帶左我去呢間「味道樂居酒屋」,日本居酒屋佈置的環境很溫馨,店員都很親切友善。午市有各款套餐選擇,全部套餐都包含沙律、麵豉湯及日式蒸蛋。🤤🔸原條炭火燒鰻魚飯 $118CP值極高!原條鰻魚超吸睛🥰好有食慾,每一啖都係滿滿的鰻魚,好滿足!🔸香葱吞拿魚蓉帆立貝丼 $95帆立貝好新鮮,吞拿魚蓉份量都好多!總結,午市套餐CP值極高!好多選擇,之後如果附近做野都會再過黎食🥰午市供應時間:12:00-14:45(星期一休息)

🔸原條炭火燒鰻魚飯 $118

🔸香葱吞拿魚蓉帆立貝丼 $95
帆立貝好新鮮,吞拿魚蓉份量都好多!

午市供應時間:12:00-14:45(星期一休息)
  • 原條成田醬炭火燒鰻魚飯
2024-01-13 201 瀏覽
今晚做完野、去左長沙灣一間餐廳到同朋友聚下!朋友介紹呢間餐廳都好有日本和風特色!周圍都有好多唔同藝術擺設、感覺好有獨特既裝修風格!主色仲用左咖啡色做襯托!顯得餐廳好有朝氣!餐廳位置唔算好大,但係我地都坐得好舒適!重點係呢個D日本料理都幾齊!仲要有好多料理未必好多餐廳都有!由於今日有d凍我地就決定左首先整個日本無菌蛋牛肉壽喜燒暖下身子!再加上其他主食:鐵板燒牛舌、日本脹卜卜生蠔、高山炸白蝦🍤、燒鱈魚乾、清酒煮大硯,最後仲有出面好小有既油甘魚魚頭!燒牛舌好嫩,又好彈滑!配上特製乾蔥真係好香!脹卜卜生蠔好新解、當然高山炸白蝦呢個除左好好食!出面日本餐廳黎講就真係好小有得食!清酒煮硯大大隻!油甘魚頭真係好鮮美、食落微酸微甜!口感爽滑!味道樂居酒屋長沙灣

再加上其他主食:

味道樂居酒屋
長沙灣
2024-01-08 115 瀏覽
因配合之前的聖誕節,店內都以聖誕節的主題佈置,日式裝修風格濃厚,店內雖然整體空間不大,但氣氛溫馨,很適合情侶或朋友聚會。原條成田醬炭火燒鰻魚飯一上菜朋友和我都不禁讚嘆鰻魚的份量,足足有兩隻手掌的大小,鰻魚經過炭火燒過,少量焦香味配上成田醬,味道香口濃郁,食落啖啖肉,完全沒有刺骨,鰻魚上有一條條蛋黃絲,味道和份量都誠意十足,性價比極高。香煎鵝肝雜菌石鍋飯雜菌和飯配上甜燒汁的配搭不錯,飯能完全吸收到雜菌的味道,每一啖都有香濃雜菌的味道,鵝肝油香味香煎下鎖住在鵝肝內,配搭不同食物都十分美味。燒日本播磨蠔 (3隻)雙色芝士芝士味濃郁,可一次過享受兩種芝士的味道,可見到芝士融在蠔殼上,兩者融為一體,滋味十足。煙肉櫻花蝦滿滿的櫻花蝦佈滿了整個播磨蠔,配上香蔥碎,味道意外配合起來意外有新鮮感,能帶出蠔的鮮味。辣蒜比較常見的做法,但百式不厭,特別適合喜歡吃辣的朋友,蒜香味濃郁,辣度亦適中。三文魚火炙壽司(2件)

香煎鵝肝雜菌石鍋飯

燒日本播磨蠔 (3隻)

雙色芝士

煙肉櫻花蝦

辣蒜

三文魚火炙壽司(2件)

2024-01-04 102 瀏覽
今日喺長沙灣附近放工,就約咗朋友食一間日式小店 - 味道樂餐廳裝修得好日式,以木係為主,座位闊落,適合同朋友傾偈食物嘅選擇亦都好多,有壽司刺身,燒物同鍋物等鰻魚火炙壽司鰻魚好厚身肥美,燒到有少少脆邊,配上鰻魚醬汁,味道濃郁火炙北海道帆立貝蟹膏卷帶子配上蟹膏同洋蔥粒,味道清新,而且份量好多,抵食鹽燒厚切特上牛舌餐廳採用左特上牛舌,牛舌口感爽彈,唔會韌,而且牛脂味香濃,值得一試明太子醬燒玉子串估唔到明太子加上玉子係咁好食,明太子帶甜甜辣辣,配上燒過嘅玉子,別有一番風味汁燒大白鱔白鱔厚身彈牙,外皮燒得香脆,魚肉仍然多汁👍🏻壽喜燒牛肉鍋冬天食牛肉鍋最開心,熱辣辣乜都有, 壽喜燒汁甜甜地,配上肥牛,同娃娃菜,即刻暖入心最後每人$300左右,價錢合理
今日喺長沙灣附近放工,就約咗朋友食一間日式小店 - 味道樂
餐廳裝修得好日式,以木係為主,座位闊落,適合同朋友傾偈

食物嘅選擇亦都好多,有壽司刺身,燒物同鍋物等

鰻魚火炙壽司
鰻魚好厚身肥美,燒到有少少脆邊,配上鰻魚醬汁,味道濃郁

火炙北海道帆立貝蟹膏卷
帶子配上蟹膏同洋蔥粒,味道清新,而且份量好多,抵食

鹽燒厚切特上牛舌

明太子醬燒玉子串

汁燒大白鱔
白鱔厚身彈牙,外皮燒得香脆,魚肉仍然多汁
👍🏻

壽喜燒牛肉鍋

最後每人$300左右,價錢合理
2024-01-02 82 瀏覽
色香味俱全之日式小店原條鰻魚飯鰻魚是店子主打,店內多人食用的,吃到熱騰騰的鰻魚飯便,許多人也喜愛的日式鰻魚主題。蒲燒鰻魚與蛋絲搭配,黃金色之蒲燒鰻魚,餐廳的鰻魚飯澎湃吸引,想起家中有條冰封了的鰻魚,店子鰻魚肥又香幸福滿滿海膽丼賣相也不錯,朋友喜歡丼飯~人氣三文魚子和海膽丼,脂香味道美,高脂肪的肥拖羅蓉,肉質實,鮮美香的吞拿魚蓉非常棒。層層快樂的丼飯是珍珠飯,吞拿魚新鮮,可以一次過吃出口感!味道非常鮮味海膽,有海膽拖羅蓉和三文魚籽,很新鮮鮮甜,朋友最愛是海膽的濃香。倒入三文魚籽,做出三文魚籽丼!一坐低店員先奉上兩杯玄米茶,很棒。午餐有前菜沙律,味噌湯及蒸旦,配上鮮嫩多汁的鰻魚飯,更有脆口三文魚子添快樂。#味道樂 #長沙灣 #長沙灣美食 #日式 #相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐 #旅遊 #香港旅行 #女生好去處餐廳名稱: 味道樂居酒屋地址: 長沙灣元州街498號青華閣
色香味俱全之日式小店

原條鰻魚飯

幸福滿滿海膽丼

餐廳名稱: 味道樂居酒屋
地址: 長沙灣元州街498號青華閣
2023-12-14 124 瀏覽
大家都知長沙灣同荔枝角好多平民小店,週末我哋去咗味道樂,尖沙咀店就食過幾次,覺得味道裝修都唔錯,所以就試吓長沙灣分店啦。星期六嘅12點幾度去到,已經掛滿咗聖誕嘅裝飾同佈置,加上日系小和風,環境唔錯㗎😬!12點至2點45,有午餐🍱set lunch ,哇,週末都有午市套餐,性價比好高呀!有麵豉湯同沙律,而且勁多選擇啊,有28款揀。我哋叫咗魚生飯,香蔥吞拿魚蓉帆立貝丼,呢度嘅刺身丼真係幾抵食!價錢相宜,份量十足,唔錯👍🏼好新鮮,有三件帶子,好多吞拿魚蓉,壽司飯同醋嘅比例好均勻!帶子好清新爽口,吞拿魚蓉軟綿綿入口即溶。另一個餐嗌咗香煎鵝肝野菌石鍋飯,呢個超有驚喜呀,香煎鵝肝香油脂味😍,一試難忘,回頭率極高,下次要再食!must eat item 🥰🥰,配上石鍋飯,暖笠笠啱晒冬天或者慶祝聖誕節,感覺好有氣氛,暖入心。

2023-12-09
  • 香煎鵝肝野菌石鍋飯
2023-12-08 114 瀏覽
係明愛醫院覆診後,發現到呢間係附近嘅居酒屋,所以入去試試~食物選擇好多,價錢我覺得都相當合理~座位都闊落舒服~原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $148鰻魚迷必需黎食呢個!!!條鰻魚大條到呢,完全長過我成隻手掌~再係鰻魚身上塗上秘製鰻魚汁燒過,香到呢~份量都好足,男士食一客都夠飽~火炙左口魚壽司 $62/2件玉子壽司 $38/2件鰻魚壽司 $48/2件壽司即叫即整,飯都仲係暖身,有誠意~個人最中意係火炙左口魚壽司,一入口即溶化,成口香濃嘅魚油,好正~牛肉壽喜燒 $148正宗壽喜燒,甜甜的~牛肉好香而重量好多,配菜有日本生雞蛋黃、豆腐、野菜、大蔥同蒟蒻麵~湯頭太正,差啲想叫多碗烏冬~
係明愛醫院覆診後,發現到呢間係附近嘅居酒屋,所以入去試試~

食物選擇好多,價錢我覺得都相當合理~

座位都闊落舒服~

原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $148

火炙左口魚壽司 $62/2件