2024-05-29 0 瀏覽
必食😍系列🤩1盬酥雞扒麵:正👍🏻皮好脆肉汁鮮嫩,麵質彈牙2台灣香腸:同出面啲台灣腸唔一樣+埋蒜片一齊食,口感非常大滿足😋3滷肉葱油生菜:份量夠,啲菜配合滷肉汁,好好味🤤
必食😍系列🤩

1盬酥雞扒麵:
正👍🏻皮好脆肉汁鮮嫩,麵質彈牙

3滷肉葱油生菜:份量夠,啲菜配合滷肉汁,好好味🤤

2024-05-29
  • 盬酥雞扒麵,台灣香腸,滷肉葱油生菜
2024-05-29 0 瀏覽
非常有台灣風味感覺自己之身係台灣咁,佢嘅鹽酥雞同埋炸雞扒仲好食過係台灣士林夜市食過果啲,環境非常安靜,享受食物之餘又可以放鬆心情,環境都乾淨整齊,黎紅磡一定要試一試呢一間私房牛肉麵。
  • 私房牛肉面
2024-01-28 116 瀏覽
喺紅磡見到有間台灣牛肉麵就衝入去試一試,一坐低有個姐姐過嚟落單,一時又國語一時又粵語,為免佢聽唔清楚,我哋已經重新咗幾次要3號同4號嘅面,連個名都講埋俾佢聽,點知去到最後都係上錯枱,咁唯有叫另外一個侍應定唔知老闆娘處理,佢望一望張單話冇錯,我話係要3號同4號,大佬你張單鬼畫符咁樣我實睇得明寫咩,之後佢同我講呢單嘢唔係佢跟開,算我都費事嘈,費事換個碗之後加料!我其實唔係好明點解落錯單唔幫個客換返?咁慳成本。啲牛肉麵啲湯死鹹啲台灣麵煮到好似糊仔咁,真係食到一半埋單走人

啲牛肉麵啲湯死鹹
啲台灣麵煮到好似糊仔咁,真係食到一半埋單走人

2024-01-27
2023-12-01 92 瀏覽
佢嘅台灣牛肉牛筋麵味道濃郁,湯頭鮮美濃郁,我揀咗小辣,但都帶有微微嘅辣度,既能刺激味蕾,又不會過於辛辣、要人頻頻飲水。牛肉經過長時間燉煮,肉質鮮嫩,口感豐富,入口即化,滿口都是牛肉嘅鮮美與湯頭嘅辣味。麵條筋道有嚼勁,吸附了湯汁嘅味道,每一口都讓人感到滿足。這款牛肉牛筋麵嘅味道醇厚,口感豐富,辣而不燥,讓人一試難忘,是一款真正能夠滿足味蕾嘅美食。而台灣的手工飲品,芋泥仙草鮮奶,則是一種獨特嘅甜點飲品。芋泥口感綿密,帶有淡淡的甜味和獨特嘅芋頭香氣。鮮奶嘅口感滑順,與芋泥嘅味道完美融合,加止仙草嘅清新,既增加了飲品嘅口感,又讓芋頭嘅味道更加突出。這款芋泥仙草鮮奶雖然份量唔係特別多,但味道甘甜,口感豐富,每一口都讓人感到幸福滿溢。
2023-11-08 99 瀏覽
完全係個白卡睇舖 未食已經想負皮一埋枱係咁,用普通話招呼人冇啦啦落落下單係度勁大聲嘆氣對住啲客勁大聲講嘢,無禮貌到一個點個雞扒又淡而無味,得個脆囉個麵就普通正常麵囉唔洗再黎 可以skip唔該間嘢快啲執
完全係個白卡睇舖 未食已經想負皮
一埋枱係咁,用普通話招呼人
冇啦啦落落下單係度勁大聲嘆氣
對住啲客勁大聲講嘢,無禮貌到一個點

個雞扒又淡而無味,得個脆囉
個麵就普通正常麵囉
唔洗再黎 可以skip
唔該間嘢快啲執
2023-07-06 308 瀏覽
我行過見招牌大大隻字寫住$48特價套餐(只限外賣),心諗好抵咁喎,行近細睇,有幾款可以揀,仲可以揀台灣麵、薯粉咁,台式野飲加$8,咁我就揀左個紅燒牛肚台灣麵,叫左杯台式珍珠奶茶。俾完錢,發現係$49+$8, 我問店員點解係$49,唔係$48,哦,原來外賣+$1。之後好快攞左個外賣返屋企,打開一睇,咦!點解個麵咁嘅🤔乜紅燒牛肚係咁架咩?啲色水同清湯冇咩分別喎,咁試吓啲味先,呀….金錢肚唔「淋」,好硬,滷蛋唔似滷蛋冇色水,味道唔入味,啲麵同湯好一般,賣相古怪。杯台式珍珠奶茶,珍珠係可以,咬落煙靭,但奶茶唔係台式,係港式!唔會再幫襯!
唔會再幫襯!
紅燒金錢肚台灣麵
外賣自取
2023-05-21 239 瀏覽
晚上8點半, 食客已經寥寥可數, 大半間鋪係空位。入座時完全冇人理, 到我同朋友就坐二人座位, 店員就叫我哋搬去角落頭, 我哋表示嗰個位置太逼, 店員囂張話"咁都叫逼呀?" 大佬, 你道友一般嘅身型, 梗係唔覺得逼啦。於是我同朋友離開食店, 店員追出大叫"自己開鋪食啦!" 食肆質素可見一斑。
2023-05-21
【九龍城區】【十八味私房牛肉麵】最近唔知係咪紅館又有 show,我就唔多緊貼呢啲資訊嘅,所以都唔知咩事。只見夜晚無啦啦紅磡站嗰邊又會突然間超多人,如果唔係演唱會散場,嗰個位係唔會忽然有咁多人出現吖嘛。所以又有個理由,畀我繼續做 1am紅館 系列。我上一段所講嘅多人,其實多數都係積喺紅磡站近尖沙咀東部嗰邊,而我之前亦都講咗啲嗰邊嘅嘢食。今次就講吓紅磡站另一邊,行去紅磡區嗰邊嘅嘢食,其實喺嗰邊行返過紅館都唔算遠,睇 show 前食個飯,輕輕鬆鬆行過去一直都係我推薦嘅方法。今次嚟到呢個位,係喺紅磡站行去黃埔花園中間嘅嗰堆。大家去到會見到附近都準備重建,所以當係睇多幾眼呢一帶嘅區域都好。而我選擇嘅呢一間嘢,以前好似有另一間「十八味功夫麻辣」開喺附近,不過我唔知啦,見呢間好似幾好咪入去。以為佢係台灣嘢,入到去其實都幾大陸 feel,周圍簡體字。唔理啦,都係一次半次,叫咗個「綜合牛魔皇」配「台灣麵」,有牛肋條、牛筋、牛展、金錢肚、滷肥腸。味道上,牛肋條幾香牛味,佢呢種整法幾出到啲牛味,其他嘢就只屬一般料。個所謂嘅慢煮筒骨湯只係一個骨湯底,都食到有啲口渴。側邊嘅配菜有半邊勁細嘅滷蛋,冇乜特別,個中華

個所謂嘅慢煮筒骨湯只係一個骨湯底,都食到有啲口渴。側邊嘅配菜有半邊勁細嘅滷蛋,冇乜特別,個中華沙律都係咁,反而有塊哈密瓜做飯後果幾得意,我都有食嘅。而嘢飲我加 $12 叫咗個「芋泥仙草奶茶」,得舖甜,冇感覺,夾埋咁就 $100 埋單。

之前說服咗自己,食過一餐都可以出 post,的確緩解咗我唔少金錢上同埋出文上嘅壓力,而家都叫仲有幾篇喺手可以慢慢出。本來今日想因應傳媒報導而出返篇白俄飲食特輯嚟向難民致敬,但係我呢啲飲食帳户無謂搞形式主義,加上我主打本土十八區嘢,唔好離題。。。

(地址:九龍紅磡明安街5號黃埔唐樓C座地下110號舖)

中午去買了一個吉利豬排魯肉飯,和一個私房牛肉麵,牛肉麵還加了2元升級是蕃茄湯底,結果回到家才發現,錢收了竟然沒有給我放番茄湯底,滷肉飯的味道很奇怪,只有椰子的味道,老闆說是台灣口味,但我保證絕對不是正宗台灣口味,豬排炸的很硬很硬,服務態度又非常非常的差,点菜都不耐煩,絕對沒有下次,第一次吃,就中伏了,吃完後,女兒狂喝水,喝了3瓶可樂都止不住渴,牛肉也就兩片,還放了貢丸蘿蔔,真的很無語,唯一好喝的就是奶茶和華田,
2023-02-05
2022-11-11 397 瀏覽
這一間說是台式食肆, 但感覺相當奇怪, 除了裝修充滿大陸風味以及簡體字外, 菜式有麻辣小龍蝦, 真的令我滿腦問號. 當然店舖也提供不少台式美食, 如台式便當及炸物, 但比之前吃的同區同類餐廳, 真的不太台式呢! 既然以牛肉麵作為餐廳的名字, 那當然要吃它主打的牛肉麵就是.這裏牛肉麵的選擇不少, 我還是吃最基本的麻辣火味就好, 和台式紅燒及川式麻辣味道不同, 就是辣勁很Flat, 沒有麻勁, 似是基本的湯頭加了普通辣椒油一樣. 白身麵口感實在, 沒鹼水味, 是北方麵的風味. 配料有牛筋, 牛𦟌和牛腩, 份量不少, 味道和口感正正常常, 只作飽肚用途是可以的. 另外, 中華沙律和水果可以作前菜及點品, 只是放在一起感覺還是有點怪.The Eighteen Taste Beef Noodles Shop looks a bit strange in decoration as it looks so mainland style with lots of simplified Chinese. The beef noodles here are large in portion, taste

The Eighteen Taste Beef Noodles Shop looks a bit strange in decoration as it looks so mainland style with lots of simplified Chinese. The beef noodles here are large in portion, taste normal and can be applied as dinner for tummy filling purpose. Of coz there are more choices for more Taiwanese style restaurant in Hong Hum.
2022-11-03 255 瀏覽
8號波,食個lunch就返歸,路過見到台式野 諗住好耐冇食過,再上網睇埋啲comment好似都ok,就走咗入去先。首先企門口個位唔知係咪老闆嘅男人非常唔好脾氣,講唔夠兩句就自己急急腳走咗入廚房,跟住有另一個女人叫我隨便坐,個男人就即刻彈返出嚟叫我坐埋另一邊單邊位,都算。再問佢係唔係有個霸王鹽酥雞滷肉飯,佢就好霸氣咁同我講:"你睇呢個餐牌唔啱㗎,食飯就拎另外一個餐牌自己睇啦!" 我當堂嚇左跳,之後陸續見到好多人入嚟都係佢d態度都係非常差。心諗,啲嘢食好食就算啦。點知個鹽酥雞扒黎到,賣相係ok嘅,但個滷肉飯d滷肉好又肥又無味,個鹽酥雞炸得幾好但又係無咩味(差小小想自己撒d鹽落去),個珍珠奶茶茶味又非常淡,出面是但一間茶飲都好飲過佢,都唔明點解啲人留言話呢間嘢好食, 下理為例。

2022-11-02
2022-09-04 337 瀏覽
上星期六就同女朋友去咗黃埔拍拖咁因為夜晚關係好多食肆都好多人就揀咗呢間台灣食店試下,我覺得牛肉麵特別之處,除咗淨係牛肉之外仲有貢丸同埋花之丸令成個牛肉麵唔會太過單調,價錢唔係咁貴,又有生果配上,晚餐其實都係一個好嘅選擇
2022-09-02
2021-12-31 539 瀏覽
除夕晚上,到訪18味牛肉麵,菜牌款式豐富眾多,有湯麵、乾麵、地瓜飯等等。看見旁人的一人套餐很豐富,便心思思也點了一個,點了牛展牛肋肉牛筋豬同骨台灣麵。牛肉有五香牛肉味,牛展略薄,牛筋軟冧程度剛好。值得推介。
2021-12-11 378 瀏覽
下午茶時段發現這間牛肉麵。小朋友話想食牛肉麵所以進去一試,味道各方面非常好,有驚喜而且味道不會太濃,沒有味精。食完都唔覺口渴。飲品方面都不錯。下次有機會會想試食晚餐,因為有小龍蝦🤤🤤
2021-12-06 248 瀏覽
台灣野好味!!!想念台灣可以黎食!!!如二人黎食,可以點二人套餐!如一人黎食,可以點一人套餐!套餐加加埋埋,非常化算!冰粉,無論是黑糖或奶茶味,都是一流的!!!
台灣野好味!!!想念台灣可以黎食!!!
如二人黎食,可以點二人套餐!
如一人黎食,可以點一人套餐!
套餐加加埋埋,非常化算!
冰粉,無論是黑糖或奶茶味,都是一流的!!!
  • 冰粉