I recently had a pleasant dining experience at Sagatown Jpfood. The restaurant offers a variety of Japanese cuisine at a fair price. However, it's important to note that they only accept cash payments. While the dishes we ordered didn't exactly match what was described on the menu, the overall quality of the meal was satisfying. The authentic flavors transported me to Japan, creating a memorable dining experience
𝐃𝐫𝐲 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐚𝐥
𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐚𝐥
2023-08-23
2024-02-27 249 瀏覽
今日與同事滿心歡喜去太子大角咀附近搵野食,本應食呢間日本餐廳附近的一間出名的雞米線店舖,去到見到有人龍。由於我哋要趕返去返工,就轉食前幾個舖位既呢間日本野。係門口,見唔到餐牌,只見寫各種種類野食,係唔知有咩野食及本住日本野唔會太難食既想法下開左門,行左入去。眼見唔算好多人,都好快搵到一張四人檯坐低左。我本應想食日本餐廳講常都會有既網燒牛扒定食,但好似餐牌上無。諗左一陣⋯⋯就跟隨旁邊既女同事叫左蒜片一口牛定食,等左一陣,野食就到喇!哇哇哇!上檯時個女定食都多配菜,有蟹籽蟹肉豆腐、兩隻炸蠔、麵豉湯、主菜(一口牛)同白飯。正當我地兩個肚餓既同事想開動既時候,旁邊的同事叫我即刻試個一口牛先,心諗難道係好韌嗎??於是我係好奇心驅使下⋯⋯都試左第一舊⋯⋯一咬!哇個感覺都唔似牛肉既??似而家新興既植物肉既鬆軟質感。同事即刻翻餐牌看看,究竟有是否用「植物肉」?但又都睇唔到。食食下個質感又有少少似牛丸/午餐肉既漢堡感覺,完成無平時食開骰仔牛既肉質感。味道亦是漢堡牛肉的味道,正常發揮。其實未至於難食,但完全震撼了同我們對一口牛的認知,大改三觀。與自己期望有落差,所以只可以講是與「事實」不符。 感覺有點被騙

與自己期望有落差,所以只可以講是與「事實」不符。
感覺有點被騙⋯⋯

但我地最後order軟殼蟹反卷同埋三文魚壽司,都因為個牛肉大震撼都未有討論。
我個人認為三文魚壽司是好味同新鮮。🍣
蒜片一口牛
2024-02-26
  • 三文魚壽司🍣
2024-01-08 405 瀏覽
刺身定食有五款不同刺身,包括三文魚、赤蝦、赤貝、帶子等,每款刺身都新鮮,有驚喜。另外套餐配有烏冬、味噌湯、木魚豆腐及炸魚。整體來說,份量足夠。和牛粒定食搭配白飯、味噌湯、炸魚及刺身。和牛粒口感柔軟,大小相對較大,配合醬汁味道不錯。服務員態度友善,會留意客人需要。

服務員態度友善,會留意客人需要。
2023-10-03 702 瀏覽
🔹刺身定食🐟 ($108)三文魚正常質素,都厚切嘅🫡但蝦就一般🥹唔算好新鮮 扇貝係最好食😋大粒得嚟亦有鮮味 (🪖唔肯定啱唔啱)鯛魚、油甘魚都幾新鮮👍🏻但係赤貝就有啲腥🥹🥹🔹壽司定食🍣 ($98)每客定食都唔同,我見自己同隔離枱都唔同 我嗰份有三文魚、扇貝、蝦、鯛魚、三文魚籽、魷魚海膽😋其中魷魚海膽係最甜☺️☺️冇腥味👍🏻👍🏻兩份都有跟一份烏冬/飯🍚同凍豆腐 我覺得烏冬幾好食😋有菇味,好啱我胃口,幾出色🧡豆腐都係冇咩特別,唔係特別滑亦唔係唔好食 都係正常發揮.小食佢就有餃子同埋章魚小丸子🧆餃子都ok 但係章魚就成粒太淋🥹.評分♡👅味道:7/10👀回頭率:7.5/10🤙🏻性價比:8/10
🔹刺身定食🐟 ($108)
三文魚正常質素,都厚切嘅🫡
但蝦就一般🥹唔算好新鮮
扇貝係最好食😋大粒得嚟亦有鮮味
刺身定食

🔹壽司定食🍣 ($98)
每客定食都唔同,我見自己同隔離枱都唔同
我嗰份有三文魚、扇貝、蝦、鯛魚、三文魚籽、魷魚海膽😋
其中魷魚海膽係最甜☺️☺️冇腥味👍🏻👍🏻

兩份都有跟一份烏冬/飯🍚同凍豆腐
我覺得烏冬幾好食😋有菇味,好啱我胃口,幾出色🧡
豆腐都係冇咩特別,唔係特別滑亦唔係唔好食 都係正常發揮
小食佢就有餃子同埋章魚小丸子🧆
🤙🏻性價比:8/10
  • 刺身定食
  • 壽司定食
2023-09-15 484 瀏覽
日式料理居食屋簡單又親民嘅日式定食午餐~~刺身定食 $108是日6款刺身,三文魚、帶子、墨魚、蝦、鮑魚等,尚算新鮮,胡麻豆腐,2粒章魚燒,味噌湯,迷你蔥花烏冬燒汁牛肉和風定食 $68日式燒汁牛肉和飯係絕配,配3款刺身,2粒章魚燒,味噌湯
2023-09-06 354 瀏覽
💛佐禾町居食屋 (太子)🫶🏻燒汁厚切牛舌丼飯 $50牛舌又厚又腍🤤洋蔥入味+燒汁好好送飯✨.👍🏻日式牛肉鍋 $68鍋物足料,抵食😋有牛片,白菜,冬菇,豆腐,蛋.👍🏻蝦天婦羅 $64/6唔特別~外脆內軟😋.🫶🏻自家製玉子燒 $42依個價錢仲有魚子~有驚喜🤩唔乾身,仲有少少濕潤😋📸07.07.2021.💁🏻‍♀️親民日式料理🫶🏻出名刺身新鮮🤤不過朋友唔食生野~所以冇試到🤣坐得舒適~格局似茶記✨ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ.🧸#SonnyAngel🤞🏻#no852太子🤞🏻#no852推介🤞🏻#no852黃店🤞🏻#no852日式🤞🏻#no852x2021
💛佐禾町居食屋 (太子)
🫶🏻燒汁厚切牛舌丼飯 $50
牛舌又厚又腍🤤
洋蔥入味+燒汁好好送飯✨
👍🏻日式牛肉鍋 $68
鍋物足料,抵食😋
有牛片,白菜,冬菇,豆腐,蛋
👍🏻蝦天婦羅 $64/6
唔特別~外脆內軟😋
🫶🏻自家製玉子燒 $42
依個價錢仲有魚子~有驚喜🤩
唔乾身,仲有少少濕潤😋
📸07.07.2021
蝦天婦羅
日式牛肉鍋
自家製玉子燒
蝦天婦羅
佐禾町居食屋地址: 太子荔枝角道104號地舖刺身定食個刺身定食食咗幾次啲魚生都係唔同,今次有三文魚、油甘魚、生蝦、帶子同埋赤貝仲有前菜、湯同埋烏冬,味道不錯之餘,份量都好足。不過個烏冬冇得揀冷熱,只係可以揀熱烏冬食,同埋有陣時刺身定食係一早已經冇得揀🥲 不過佢其他嘅定食都好好食,只係好似開盲盒咁,上到菜出嚟先會知道今日係有咩魚生😂呢間位於太子同埋深水埗中間嘅魚生店,雖然唔係特別就腳但係間唔中都會想去呢間食下,支持小店👍🏻
佐禾町居食屋
地址: 太子荔枝角道104號地舖

刺身定食
仲有前菜、湯同埋烏冬,味道不錯之餘,份量都好足。

2023-07-25 365 瀏覽
係太子交收完 想搵啲野食見有人介紹過就試下叫咗壽司定食($88)啲飯唔會話好大大舊上面嗰塊刺身可以包住成個飯前菜都有三款炸海蝦頭。麻醬豆腐。炸餃子最後麵豉湯 入面唔係淨係得海帶同豆腐仲有啲蜆肉再加炸池魚仔($35食到最後一條 先記得影相😂一啲都唔會話乾爭爭入面好juicy但有少少腥。加少少檸檬汁應該會更加好
係太子交收完 想搵啲野食
見有人介紹過就試下

叫咗壽司定食($88)
啲飯唔會話好大大舊
上面嗰塊刺身可以包住成個飯
前菜都有三款
炸海蝦頭。麻醬豆腐。炸餃子
最後麵豉湯 入面唔係淨係得海帶同豆腐
仲有啲蜆肉

再加炸池魚仔($35
食到最後一條 先記得影相😂

一啲都唔會話乾爭爭入面好juicy
但有少少腥。加少少檸檬汁應該會更加好

壽司定食
食過好多次佢個刺身定食一直都冇投訴,性價比高所以好支持呢間小店,但今日見識到佢哋趕客嘅態度真係冇下次!夜晚8點去到,所有枱都full哂但門口冇人等緊位。有個侍應問我地2個搭唔搭枱,搭枱可以即刻入。我哋見同隔離枱距離太近就話等下張枱,唔搭枱。之後佢寫咗張1號飛俾我哋。隔咗幾分鐘有4個人排隊拎咗2號飛,同時有客埋緊單。個侍應就出嚟同我哋講:唔搭枱最低消費$1500。我以為自己聽錯問多次,佢都係照話坐1張枱嘅話最低消費要$1500。好明顯見有4人排隊唔想做我哋2人生意,俾人咁樣趕走都係第一次。我望入去見到坐低食緊嘢嘅4人枱坐2個客都係嗌個定食姐,就算散嗌都食唔到$1500掛?即係可以即時就話有低消?你話一早貼咗紙係門口寫繁忙時段有低消我都覺得正常,但見到有其他客等就即刻改就好唔老實囉!$1500一枱即係每人平均消費4百幾,呢間小店嘅定位係呢個價嘅話係尖沙咀都大把選擇,環境食物根本唔係呢個定位,人均消費極唔合理!純粹想趕你走接4人生意!我哋8點到其實都應該係晚市第2輪啦,趕我哋走之後又唔係好多客排緊隊,完全唔明點解要咁做生意!以後唔洗再去!

2023-07-21
2023-06-25 320 瀏覽
服務態度差,輕視顧客要求。那個戴眼鏡的女樓面,勁差。說好要幫我調位,卻說有機會拼桌,但不調就不會併桌,感覺像在恐嚇我,我們等那位樓面拾好枱才去,我們照調。突然有另兩人進店坐了我原本想調的位置,最重要係,兩件事一句不好意思也沒有,成餐飯都勁嬲。
服務態度差,輕視顧客要求。
那個戴眼鏡的女樓面,勁差。
突然有另兩人進店坐了我原本想調的位置,
最重要係,兩件事一句不好意思也沒有,
成餐飯都勁嬲。
2023-06-25
2023-06-07 358 瀏覽
真係black list, 明明book 位時無講明齊人入座,我朋友準時到左,坐低左比個員工叫返出門口等,我岩岩到左,個員工態度極差話我地遲左5分鐘,叫我地出門口等,真係以後唔會再黎!!!
2023-05-24 378 瀏覽
經常午飯和同事一起過嚟食,定食大約都係$80~$110,食物分量足,新鮮,出餐速度快,適合得一小時的午飯時間段食用,本人最鍾意食刺身定食,100蚊真係抵到爛,講真而家100蚊到食到刺身仲要包埋醋飯,嗰一刻真係覺得好幸福,仲要新鮮,分量足,啲wasabi又唔會係嗰啲細細包,要自己慢慢唧出嚟個啲國內生產嘅嗰啲wasabi,$150內令人好滿意的日本餐廳,除咗呢間我真係暫時諗唔到有第二間,純粹個人意見,另外lunch冇加一,除咗刺身本身主菜之外,仲有配菜,嗰塊豆腐真係冇得頂,我覺得好適合減肥中嘅人士食,因為澱粉質少,同埋糖份鹽份在他們提供的食品中亦應該少見到,同區100蚊左右嘅餐廳又要抵食又要好味又要食得健康,食得放心,又唔會覺得自己奶咗嘢嘅餐廳,personally highly recommend this one 👍當初第一次聽同事建議幫襯,就係因為同區好難搵到相對比較健康啲嘅餐廳,幫襯咗第一次之後真係十分驚喜,已經幫襯咗好多次,因此忍唔住在好得閒的情況下就忍唔住寫咗呢一篇食評!
鱈魚定食和刺身定食
2023-05-23
鱈魚定食和刺身定食
  • 雜錦魚生飯
  • 刺身定食
  • 壽司定食
未去日本堂食住,就堂食住日本嘢先啦🇯🇵🐂🍱 蒜片一口牛定食 $78 免加一 ‼️各種意義上都好高汁🥺刺身:三文魚 🍣、北寄貝 、芥末八爪魚 🐙- 三文魚夠肥美,事實上最初就係被佢吸引而嚟😏- 北寄貝又嫩又甜,平時幾乎唔會叫北寄貝嚟食,因為覺得會好韌,今次真係顛覆一直以嚟嘅印象🤯- 三款之中,最好味係芥末八爪魚,微微攻鼻嘅wasabi,凸顯出八爪魚嘅爽甜🤩前菜:炸餃子 🥟- 日式餃子嚟講,炸得夠脆就會好食🤣一口牛 - 呢個價錢,其實冇期待會食到好高級嘅牛,店家係用咩牛🐮,亦無從稽考 🙈 不過咬落去嗰種爆汁感,真係非常驚艷,燈光照射下嘅肉汁油光,令人食慾大增,少有地覺得「碗飯大碗啲就好嘞」🐷 真係蔗渣價錢食出燒鵝味道😳麵豉湯- 有唔少蜆肉同海帶,不過略嫌味道偏淡🥣
未去日本堂食住,就堂食住日本嘢先啦🇯🇵

蒜片一口牛定食

🐂🍱 蒜片一口牛定食 $78 免加一 ‼️

各種意義上都好高汁🥺

刺身:三文魚 🍣、北寄貝 、芥末八爪魚 🐙
- 三文魚夠肥美,事實上最初就係被佢吸引而嚟😏

前菜:炸餃子 🥟
- 日式餃子嚟講,炸得夠脆就會好食🤣

一口牛

麵豉湯
- 有唔少蜆肉同海帶,不過略嫌味道偏淡🥣

蒜片一口牛定食
2023-04-22 359 瀏覽
太子與深水步交界的一間小小日式民間食堂看著店內的日風壁畫 腦海飄過昔日夏日沖繩風情的海邊回憶個人大推他們性價比很不錯的刺身定食選用當日六款新鮮刺身 伴以前菜 小食 味噌湯 蔥花烏冬牡丹蝦 帶子 三文魚 油甘魚 還有一款貌似竹荚鱼?!當然最愛還是原隻連殼活赤貝雖不是厚切魚生 該肥美厚肉的三文魚牡丹蝦也很可口整份定食看似平平無奇 但刺身小食前菜均有不錯表現連蔥花烏冬也很順口飽肚 男女生們絕對能捧肚而回怪不得中午時段店內很快便坐滿 更聽到有住附近的街坊過來預訂晚餐經過太子的話可以不妨一試 吃上一種簡單清爽的幸福感𓏭𖤥 佐禾町居食屋太子荔枝角道104號地舖༶ 刺身定食 ₁₀₈𓏭
太子與深水步交界的一間小小日式民間食堂
看著店內的日風壁畫 腦海飄過昔日夏日沖繩風情的海邊回憶
個人大推他們性價比很不錯的刺身定食
選用當日六款新鮮刺身 伴以前菜 小食 味噌湯 蔥花烏冬
牡丹蝦 帶子 三文魚 油甘魚 還有一款貌似竹荚鱼?!
當然最愛還是原隻連殼活赤貝

太子與深水步交界的一間小小日式民間食堂
看著店內的日風壁畫 腦海飄過昔日夏日沖繩風情的海邊回憶
個人大推他們性價比很不錯的刺身定食
選用當日六款新鮮刺身 伴以前菜 小食 味噌湯 蔥花烏冬
牡丹蝦 帶子 三文魚 油甘魚 還有一款貌似竹荚鱼?!
當然最愛還是原隻連殼活赤貝
雖不是厚切魚生 該肥美厚肉的三文魚牡丹蝦也很可口