2024-02-27 249 瀏覽
今日與同事滿心歡喜去太子大角咀附近搵野食,本應食呢間日本餐廳附近的一間出名的雞米線店舖,去到見到有人龍。由於我哋要趕返去返工,就轉食前幾個舖位既呢間日本野。係門口,見唔到餐牌,只見寫各種種類野食,係唔知有咩野食及本住日本野唔會太難食既想法下開左門,行左入去。眼見唔算好多人,都好快搵到一張四人檯坐低左。我本應想食日本餐廳講常都會有既網燒牛扒定食,但好似餐牌上無。諗左一陣⋯⋯就跟隨旁邊既女同事叫左蒜片一口牛定食,等左一陣,野食就到喇!哇哇哇!上檯時個女定食都多配菜,有蟹籽蟹肉豆腐、兩隻炸蠔、麵豉湯、主菜(一口牛)同白飯。正當我地兩個肚餓既同事想開動既時候,旁邊的同事叫我即刻試個一口牛先,心諗難道係好韌嗎??於是我係好奇心驅使下⋯⋯都試左第一舊⋯⋯一咬!哇個感覺都唔似牛肉既??似而家新興既植物肉既鬆軟質感。同事即刻翻餐牌看看,究竟有是否用「植物肉」?但又都睇唔到。食食下個質感又有少少似牛丸/午餐肉既漢堡感覺,完成無平時食開骰仔牛既肉質感。味道亦是漢堡牛肉的味道,正常發揮。其實未至於難食,但完全震撼了同我們對一口牛的認知,大改三觀。與自己期望有落差,所以只可以講是與「事實」不符。 感覺有點被騙

與自己期望有落差,所以只可以講是與「事實」不符。
感覺有點被騙⋯⋯

但我地最後order軟殼蟹反卷同埋三文魚壽司,都因為個牛肉大震撼都未有討論。
我個人認為三文魚壽司是好味同新鮮。🍣
蒜片一口牛
2024-02-26