見好評多 一試究竟 店舖雖少 只有8檯 樓面同吧枱只有一人到店時已滿大半場 所以落單都慢些少見住喺其他枱寫到一半 唔係比後面叫咗去 就要故電話? 無問題 睇到咁 想急都急唔落做西客啦。(全程人多果時未見過吧檯好似其他小店出黎出餐?)二人各一份刺身定食($108) 一份有赤貝 一份有海膽原來2個人點同一樣會唔同嗄 下次不坊都咁嗌啊!
見好評多 一試究竟
店舖雖少 只有8檯 樓面同吧枱只有一人
到店時已滿大半場 所以落單都慢些少
二人各一份刺身定食($108)
一份有赤貝 一份有海膽
原來2個人點同一樣會唔同嗄
下次不坊都咁嗌啊!

2023-04-07 338 瀏覽
之前睇post刺身定食係$98,18:00後+$30,今日去就加到$108,18:00後只係加一。4點幾入去,得我地一枱,後來黎左另一枱。好擔心其中一款刺身唔係赤貝/鮑魚(因為見到有人食評寫唔公平🫣),不過好在都有,同隔離枱嘅刺身都有少少唔同,不過都ok公平嘅。每款刺身都好鮮🫢,老公嗌左壽司定食一樣咁好食,整體質素都唔錯啊👍🏻佢其他定食價錢都幾合理,不過如果下次黎,都係會要番刺身定食😂😂
4點幾入去,得我地一枱,後來黎左另一枱。
2023-02-19 442 瀏覽
上次同中同食過食物ok但中途待應說有人等緊位叫我地食完好走, 今日特地帶母親大人去食, 點知發現對面枱兩個刺身定食其餘5款一樣但有原隻赤貝,另一枱有原隻鮑魚,但我媽媽叫那份只有3塊好便宜的白身魚,付的價格是一樣的,為何欺負老人家,太過份了!同待應反映,待應收埋你個杯茶都冇得飲趕你走,上次已忍左佢,今次忍冇可忍,KOL吹捧到幾好都冇用,待客咁差(召喚劉德華都唔掂lor😠),可能生意多到唔憂做。利串:上次我地食都每人有隻赤貝,食物平心而言算ok

利串:上次我地食都每人有隻赤貝,食物平心而言算ok
2023-02-19
2023-02-10 395 瀏覽
今日和同事食lunch, 找了間日式小店,可能係食飯時間加上店舖不大,所以要等位,十幾分鐘後才入座,Set lunch有幾款,最後我們order了刺身定食、魚生丼飯和壽司定食壽司定食 | $98配壽司7件、卷物4件、胡麻豆腐、2隻煎餃子、炸蝦頭和麵噌湯,加$8有迷你蔥花烏冬;份量相當豐富,件件壽司上嘅魚生都係咁厚,而且每件都好新鮮,絕不欺場,壽司飯亦夠黏,唔會太散刺身定食 | $108配6款刺身,有三文魚、油甘魚、帶子和蝦等;全部厚切和每款刺身都有兩件,整體新鮮,又有鮮甜味;加埋芝麻醬豆腐、2隻煎餃子、麵噌湯和迷你蔥花烏冬,質素都唔錯,飽肚,這個餐抵食魚生丼定食 | $98配魚生丼一碗、胡麻豆腐、2隻煎餃子和麵噌湯;魚生丼幾大碗,有三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝、玉子各兩件和牡丹蝦一隻…鋪滿整碗丼;完全唔腥,而且足料,價錢都好合理註:大家請留意係免加一但只收現金
壽司定食

2023-02-04
壽司定食
魚生丼定食
2023-02-01 345 瀏覽
🔮刺身定食套餐 刺身有六款,三文魚,油甘魚,帶子,牡丹蝦,原隻鮑魚,劍魚腩,刺身厚切且非常新鮮,驚喜的是竟然有原隻鮑魚,擺盤極之豐盛,定食套餐包括煎餃子,日式麻漿凍豆腐和一碗日式湯烏冬;廚師用料絕不吝嗇,面鼓湯細細碗,入面都差唔多有成食10粒應蜆肉,鹹鮮有致,$98竟然有如此質素性價比很高啊!🔮蒜片一口牛定食套餐   肉食獸就一定推介這個和牛粒定食套餐,日本入口和牛,肉質鮮嫩,有入口融化之感, 伴碟還有很多焗炸過我的蒜片,連和牛一齊食更加香口 🔮雜錦天婦羅定食   上枱時已經很吸睛,天婦羅份量好多,全部都係大大件,特別係天婦羅蝦,都係用大黑蝦仔size,粉漿稍為調味,所以食落更香脆可口
🔮刺身定食套餐

🔮蒜片一口牛定食套餐

🔮雜錦天婦羅定食
蒜片一口牛定食套餐
刺身定食套餐
題外話/補充資料: 餐廳還有其他丼飯套餐都係$48起,外賣自取更有九折,幾十蚊有如此質素,完全係良心價!
蒜片一口牛定食套餐
2023-01-10 437 瀏覽
📍 #太子 #佐禾町居食屋 #羊羊在太子#羊羊在九龍好耐都冇返鄉下,有啲思鄉之苦,又長期糧尾,點好🥹好彩搵到呢間性價比咁高嘅日本菜,一個定食包咗好多嘢,食完又飽又解思鄉之情✌🏻✨刺身定食 $98定食有齊前菜、湯、主食、麵,咁多嘢食點都飽啦🫃唔知刺身係咪每日都唔同,但都冇揸流攤,食得出都新鮮同埋都係厚切的😄✨燒油甘魚鮫定食 $88燒上嚟熱辣辣,一夾落去啲魚皮仲脆同出煙的😲可能油甘魚本身油脂唔太多,所以有啲偏乾,配埋啲汁就正好多🤤同埋估唔到有刺身,真係好豐富🤩人均價錢 - ~$100(如果只叫定食)評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #太子美食 #九龍美食 #美食推介 #午餐推介 #晚餐推介 #日本菜 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #打卡餐廳 #刺身 #壽司
📍 #太子 #佐禾町居食屋

#羊羊在太子
#羊羊在九龍

刺身定食 $98

✨燒油甘魚鮫定食 $88

人均價錢 - ~$100(如果只叫定食)
評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀

喺旺角太子呢頭都有又平又抵又高質嘅日本餐廳,就係呢間佐禾町居食屋,而且仲係良心小店黎!

$98 刺身定食 (18:00後+$30)
幾乎每枱都會叫呢個,有時令刺身6款,三文魚,油甘魚,牡丹蝦,魷魚,帶子,赤貝,新鮮抵食,再加上沙律+前菜+麵豉湯+迷你蔥花烏冬,成個定食十分豐富!

$68 燒汁牛舌定食 (18:00後+$15) (+6轉迷你蔥花烏冬)
一般定食亦有幾款刺身以及前菜,燒汁牛舌味道不過不失,牛舌亦係一般水準,但論性價比應該冇乜邊間抵過佢

火炙左口魚邊壽司 $32/2件
從未見過咁佛心嘅火炙左口魚邊壽司,一件可以等於其他店嘅2件,燒到魚油咇晒出嚟,必食!

$98 刺身定食 (18:00後+$30)

火炙左口魚邊壽司 $32/2件
2023-01-04 226 瀏覽
一直都想試佐禾町,有日去完太子買完嘢,喺附近就一於入去試下小店唔係話好大,但都唔算逼,日式裝修,舒服嘅兩個人嗌咗兩個主食同兩個小食西京燒鱈魚定食魚生都切得唔算細,炸芝士年糕炸得啱啱好,鱈魚都好食,但就細件咗少少,不過個定食只係$123,份量對得住價錢,個麵豉湯係有蜆嘅鰻魚定食本身都鍾意食鰻魚,佢夠汁,同埋底下啲皮唔會好韌好難咬甘栗紫薯餅同燒茄子佐禾町嘅炸物炸得好好,脆得嚟唔油,甘栗同紫薯餡都好足,燒茄子好多蔥同蒜,但個人覺得燒耐啲會香啲好食啲小店食咁多嘢都係$300左右,絕對值得支持,有機會一定會再嚟
一直都想試佐禾町,有日去完太子買完嘢,喺附近就一於入去試下

小店唔係話好大,但都唔算逼,日式裝修,舒服嘅

兩個人嗌咗兩個主食同兩個小食

西京燒鱈魚定食

鰻魚定食

本身都鍾意食鰻魚,佢夠汁,同埋底下啲皮唔會好韌好難咬

甘栗紫薯餅同燒茄子

2023-01-03 242 瀏覽
新一年配完眼鏡搵食, 見呢間係附近又抵食,刺身同壽司set一百都唔洗, 而且仲無加一添!!刺身定食 ($98)刺身有兩片三文魚、兩片油甘魚、兩片北寄貝、一隻蝦、兩片帶子同一隻原隻連穀赤貝。根本就係叫刺身拼盤的擺盤,而且每一款都好鮮甜;三文魚同油甘魚厚度適中;蝦其實唔係好知係邊一種類,不過都幾大隻仲好甜! 赤貝切哂花咁原隻上,同北寄貝一樣都爽口!  帶子鮮甜係薄咗少少。另外仲有麵豉湯、麻醬豆腐、兩隻炸餃子同湯烏冬,真係勁豐富!!!蜆仔肉麵豉湯同幼身烏冬都較清淡唔咸。壽司定食(A) ($88)壽司有三文魚(兩件)、油甘、蝦、腐皮、帶子、海膽同四件卷物。鮮度同樣,係油甘切得唔太靚仔。驚喜竟然有海膽,唔腥同算鮮,但入口有點甘苦味。一樣跟湯、豆腐、餃子,但就無烏冬。仲有另一款係熟/火炙壽司,唔鍾意食生野就最啱。另外呢度既芥茉係手磨個種,一打開就覺得好香,有夥粒感,但就唔係好辣 (直接入口都唔覺攻鼻),鍾意辣可能要落多啲。P.S.1 舖頭門唔係透明,唔洗怕醜拉門入去啦P.S.2 麻醬豆腐同炸餃子好似唔係常設,可能會轉其他野P.S.3 估計老闆鍾意X-Japan or Hide 同....自己睇~
新一年配完眼鏡搵食, 見呢間係附近又抵食,
刺身壽司set一百都唔洗, 而且仲無加一添!!
刺身定食 ($98)
根本就係叫刺身拼盤的擺盤,而且每一款都好鮮甜;
蜆仔肉麵豉湯同幼身烏冬都較清淡唔咸。
壽司定食(A) ($88)
鮮度同樣,係油甘切得唔太靚仔。
驚喜竟然有海膽,唔腥同算鮮,但入口有點甘苦味。
一樣跟湯、豆腐、餃子,但就無烏冬。
仲有另一款係熟/火炙壽司,唔鍾意食生野就最啱。
P.S.1 舖頭門唔係透明,唔洗怕醜拉門入去啦
P.S.2 麻醬豆腐同炸餃子好似唔係常設,可能會轉其他野

2023-01-01
2022-12-29 133 瀏覽
本着啲價錢幾抵食嘅心態嚟試,食完係絕對會再encore!我同兩個朋友都嗌咗刺身定食,廚師發辦大家都有唔同嘅刺身試😋 雖然晚市18:00後要加$30,但點都估唔到會有鮮甜嘅海膽🥹🍣🍜刺身定食 $98 (+$30)味噌湯、麻醬豆腐、雞翼同烏冬都係一般,得個湯勝在有幾粒蜆肉🤣 但啲刺身算新鮮 食落幾厚肉 咁多款各幾片係幾滿足💕🐮✨蒜片一口牛 $58啲蒜片炸到金黃色~ 一口牛好軟腍 牛味都好出🥹😋 如果有多幾粒就好!!!

🍣🍜刺身定食 $98 (+$30)

🐮✨蒜片一口牛 $58
🍣聽朋友講太子有間日式小店性價比極高🙈今日咁岩經過太子 所以即刻醒要試下佢因為店舖既坐位唔太多再加上星期六又撞正lunch hour我都等左差唔多20分鐘先入到去定食既選擇非常多 熟食同刺身定食都有但熱愛刺身既我就緊係揀刺身定食喇😚🍣 刺身定食 $98 ✨8.5/10雖然刺身定食只係98蚊 但一d都唔馬虎🥹包左刺身6款 沙律 前菜 麵豉湯 同迷你蔥花烏冬麻醬凍豆腐既汁好夠 豆腐入口好滑身✨炸餃子表面炸得好脆口 餡既部分都幾juicy🥟個湯烏冬仲要係得最愛既稻庭烏冬 真係好好食😍到主角刺身 每款都大大舊勁厚切 而且好新鮮平時我好怕食赤貝 因為一唔新鮮就會有臭味🥹但呢到既赤貝入口係勁鮮甜 唔會有任何異味唯一不足係呢到既刺身係餐廳指定 冇得自己揀款🥲但呢餐咁豐富先98蚊 我都冇野好挑剔佢了🤤食完都飽都飽到上心口了 呢間餐廳性價比極高不過18:00之後刺身同壽司定食都要加$30但個人認為就算$128都值得食👍🏼有經過太子既朋友 絕對值得黎呢到一試🤤📍 佐禾町居食屋 太子荔枝角道104號地舖
🍣

有經過太子既朋友 絕對值得黎呢到一試🤤

📍 佐禾町居食屋
太子荔枝角道104號地舖
2022-12-12 120 瀏覽
依間和風居酒屋小店絕對唔可以睇小,講明先依個係真食評絕無造假一口牛定食:一口牛可以算係佢地店舖名菜,嗰個口感同以往食過嘅完全唔同,加埋蒜片增香,真心無敵,我lunch望到其他枱都係食一口牛天婦羅定食:不過不失,我一直覺得天婦羅好難做得特別出色好食,皮唔厚已經無問題送既刺身夠凍唔腥我之後同班朋友得閒就上黎食,好多好好食嘅菜式,但可惜無影相,比個list大家,信我就試下:一口牛(必點)火炙左口魚壽司(非常非常非常推介)魚干雞軟骨雞皮(半軟半脆真係無得輸)

送既刺身夠凍唔腥

一口牛(必點)
火炙左口魚壽司(非常非常非常推介)
魚干
雞軟骨
雞皮(半軟半脆真係無得輸)

🎼🎶一個人原來都可以盡興🎵一個人食飯有咩好怕喎,享受下獨處嘅浪漫✨️有自己一個專屬Me Time也是一種幸福🥰一個人食飯的好處...可以專心地細味味道在口中的變化、慢慢感受食物的香氣和口感👍🏻我揀咗刺身定食呢度嘅lunch cp值高🍱沙律 🥗芝麻醬🧊凍豆腐蜆肉麵豉湯小食有驚喜有炸三文魚腩粒粒🤩最後有迷你蔥花烏冬有六款刺身 北寄貝 / 三文魚 / 油甘魚 / 帶子 / 牡丹蝦🦐,仲有。。。。赤貝刺身🥢🥰
🎼🎶一個人原來都可以盡興🎵

一個人食飯有咩好怕喎,享受下獨處嘅浪漫✨️
有自己一個專屬Me Time也是一種幸福🥰

一個人食飯的好處...
可以專心地細味味道在口中的變化、
慢慢感受食物的香氣和口感👍🏻

我揀咗刺身定食
呢度嘅lunch cp值高🍱

沙律 🥗芝麻醬🧊凍豆腐
蜆肉麵豉湯
小食有驚喜有炸三文魚腩粒粒🤩
最後有迷你蔥花烏冬

有六款刺身 北寄貝 / 三文魚 / 油甘魚 / 帶子 /
牡丹蝦🦐,仲有。。。。赤貝刺身🥢🥰

2022-11-17
  • 刺身定食
2022-10-16 530 瀏覽
其實呢間位於太子既日本餐廳我已經bookmark左好耐好耐,聽聞佢地既刺身定食非常抵食仲好高質,百聞不見如一見,終於搵到時間去試下👻🥢刺身定食($98,18:00後+$30)呢個定食包括:刺身6款、沙律、前菜、麵豉湯同埋迷你蔥花烏冬。沙律係芝麻醬冷豆腐,而前菜就係炸餃子🥟,落左單先炸所以送上嚟個陣仲係漲卜卜,食落熱辣辣㗎👍🏻麵豉湯入面仲有好多蜆添😍好有驚喜跟住就到呢個定食既主角-刺身💖當日既刺身為:三文魚、油甘魚、黃金魷魚、帶子、赤蝦同鮟鱇魚肝🐟每一樣刺身都非常新鮮,三文魚好大片而且成cm厚,油甘魚食落油脂香都幾出。帶子好鮮甜,但黃金魷魚就有少少偏鹹了。至於我自己覺得最好食既就係鮟鱇魚肝同赤蝦🦐當個定食送到上嚟,而入面竟然有鮟鱇魚肝既時候已經即刻心心眼左😍!!!因為我非常鐘意食鮟鱇魚肝🤤而質素亦無令我失望,好好食好有油香,入口即溶。除此之外赤蝦亦非常高質,蝦頭入面有極多蝦膏,多到係塊木板上面形成左一個蝦膏池🤣蝦肉亦好鮮甜同好厚,沾埋蝦膏一齊食係一絕👍🏻👍🏻不過成個餐較失色既地方就係個迷你烏冬,比較淋身唔夠彈牙,而且同刺身一齊食唔係好夾,如果可以改成冷烏冬,或者可以轉飯就會更好了🙏🏻呢個

🥢刺身定食($98,18:00後+$30)

跟住就到呢個定食既主角-刺身💖

呢個定食整體嚟講非常非常高質,$98唔使加一CP值真係高到突破天際💜而且味道真係好好,食完之後好滿足。除左呢個刺身定食,其他和風定食同丼物既價位都非常親民,所以快啲去支持下佢地啦👻
2022-09-30
2022-10-03 414 瀏覽
佐禾町居食屋平時經過呢頭探凍肉舖朋友就會黎呢間到食呢由開張已經食到依家了🔸雜錦魚生丼分別有- 芥辣八爪魚🐙( 開胃 )- 黃金花枝 🦑 ( 好爽口 )- 蛋🥚 ( 好甜 )- 北寄貝🐚 ( 正常 )- 帆立貝🐚( 正常,不是厚切 )- 油甘魚腩🐟 ( 超級肥美 )- 三文魚腩🐟( 今日唔夠腩 )- 赤蝦 🦐 ( 還可以但我愛甜蝦多點 )前菜其實係一碗蜆肉海帶湯( 好彩唔係麵豉湯,我不喜)主菜來了,係滿滿刺身蒲哂係面既刺身丼飯呀!樣樣都好新鮮好好味其實成日去都係因為價錢服務質素食物質素環境$80可以食倒一個咁足料既刺身丼?係邊到搵?有既可能,但一定冇呢間咁好味我食果陣覺得青瓜絲阻住我,會夾走佢。而我又會鍾意夾哂d刺身岀黎慢慢食第二次去已經主動問我走青瓜絲及比個小木餐盤我,讚👍🏻👍🏻👍🏻加上盡左全力既日本餐廳氣氛+店內濃厚既顏色🐷🐷🐷🐷我好推薦呢間餐廳呢🏡 九龍荔枝角道104號#gd.food.gd.mood#eatwithfoodiez#日本野#良心小店 #刺身丼
佐禾町居食屋

平時經過呢頭探凍肉舖朋友
就會黎呢間到食呢
由開張已經食到依家了

🔸雜錦魚生丼

分別有
- 芥辣八爪魚🐙( 開胃 )
- 黃金花枝 🦑 ( 好爽口 )
- 蛋🥚 ( 好甜 )
- 北寄貝🐚 ( 正常 )
- 帆立貝🐚( 正常,不是厚切 )
- 油甘魚腩🐟 ( 超級肥美 )
- 三文魚腩🐟( 今日唔夠腩 )
- 赤蝦 🦐 ( 還可以但我愛甜蝦多點 )

前菜其實係一碗蜆肉海帶湯
( 好彩唔係麵豉湯,我不喜)

其實成日去都係因為
價錢