2020-05-26 98 瀏覽
同事farewell 想揾間公司附近黃店,上網見丼瀛好hit就決定試下。佢位置係工廠大廈內搭lift唔係好方便,book咗6:30準時到達,門口已經排咗好同路人🤩,量咗體温入座店內已經坐滿客人,一邊食飯一邊播住同路人音樂👍🏻而家晚市做緊指定餐牌7折,價錢真係超值,無乜點考慮就叫咗燒物,刺身,炸物等食物⋯刺身好新鮮👍🏻我最鐘意食炸芝士同炸年糕😋不過客人太多只可以坐到8:00交枱,不過唔緊要,我地都希望佢可以做多轉生意,繼續堅持落去💪🏻
刺身好新鮮👍🏻我最鐘意食炸芝士同炸年糕😋
2020-05-25 76 瀏覽
今日食既呢間位於觀塘既日本餐廳好有與別不同既感覺除左夠黃之外就係D野係超好食海之幸丼超豐富既一個丼飯, 上面有三文魚, 拖羅, 玉子, 牡丹蝦, 蟹籽等等既材料, 所以個飯既口感係超豐富而且每一樣食材都係好新鮮的!! 什錦天婦羅共有六件既天婦羅, 即叫即炸超香口, 最鐘意都係海老天婦羅!! 入面keep到好嫩滑!!無得頂木魚花炸豆腐炸豆腐既嫩滑 加上木魚花獨有既味道! 超香口, 脆皮既外表! 兩者加起來好鬼香口碎三文魚松葉蟹肉卷(4件)必食呢個蟹肉卷 大份夾抵食!! 蟹肉卷入面有青瓜絲, 上面就有滿滿的三文魚碎葉蟹肉!! 絕對係值!
今日食既呢間位於觀塘既日本餐廳好有與別不同既感覺
除左夠黃之外就係D野係超好食

海之幸丼
所以個飯既口感係超豐富而且每一樣食材都係好新鮮的!!

什錦天婦羅
入面keep到好嫩滑!!無得頂

木魚花炸豆腐
兩者加起來好鬼香口

碎三文魚松葉蟹肉卷(4件)
必食呢個蟹肉卷 大份夾抵食!! 蟹肉卷入面有青瓜絲,
上面就有滿滿的三文魚碎葉蟹肉!! 絕對係值!
2020-05-03
2020-05-25 98 瀏覽
本來經openrice訂左兩個位,準時6點半到達。舖面有大把位,但職員偏偏要將我地坐埋左右兩邊都已經坐左兩個人嘅中間位(隔住兩塊紙板)。望去對面見到另一張同一樣設置嘅6人枱(3x2人位),宜家疫情都唔比我地坐另一張枱,係都要坐到6個迫埋同一張枱。最後我地食完佢另一張3x2人枱都係無任何人坐過。(重點)食物一般,唔太特別,天婦羅剛炸起還好,但魚生飯竟然落左furikake有啲奇怪。店內外都有大量文宣,但係有人質疑佢地係偽黃,可能要留意一下。

2020-05-25 62 瀏覽
下雨天的午餐,想食好一點,決定去觀塘巧明街榮昌大廈內的日本料理店丼瀛,因很多朋友推介,餐廳食物水準高,價錢合理。今次就同朋友share咗兩個餐,一個係築地壽司杯,另一個係胡麻冷烏冬,配刺身壽司的定食。壽司杯好精緻,每個杯都有一款刺身,好似甜蝦,海膽,三文魚蓉,吞拿魚蓉等,刺身新鮮鮮甜,忍唔住愈食愈想食,好快掃曬。胡麻撈冷烏冬都好好味呀,因為配料多,有蛋絲,青瓜絲,叉燒粒,海蜇等,撈埋胡麻醬非常清新,而且烏冬滑溜,好好食😋😋🤤

2020-05-25
2020-05-23 2756 瀏覽
餐廳位於觀塘工廈內,主打日本料理,日式火鍋、壽司、炸物都有,刺身丼飯更係招牌菜式,選料新鮮、味道十足❗️質素一定有,足料兼高質!價錢估唔到算平價!平均都係$100以下!可能就係工廈既優勢!回頭率100%‼️沒有不吃的理由❤️上過去食既人都應該知道要訂位穩陣😂長期爆滿!6點已經有唔小人企係到等開,到我食完岀面有啲walk in既,雖然唔清楚預計要等幾耐,不過佢地選擇唔等,所以一定要訂位呀!同埋,要齊人先比入咖!唔洗打電話,係open rice都可以訂位🤣👍🏻-🤍忌廉芝士鰻魚卷 $78🤍什錦天婦羅 $78🤍原條茄子 $27🤍明太子雞翼$32🤍甜蝦角切魚生丼 $97✨另收加一-🤍甜蝦角切魚生丼 $97[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️足料到滿瀉就黎!飯都幾多下,但係足料到每淡都可以食到魚生,魚生好新鮮,性價比高❗️/🤍忌廉芝士鰻魚卷 $78[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️材料有青瓜絲、忌廉芝士、鰻魚,偏大件🥰忌廉芝士同鰻魚原本食得多就會好膩,不過加左青瓜,令到好fresh,唔會食完一舊就頂唔順。/🤍什錦天婦羅 $78⭐️⭐️⭐️⭐️有海蝦、南瓜、紫薯、冬菇、茄子,炸粉唔會過厚,又唔會感覺上食左好多油落肚,最中意係紫薯🥰-環境:8/1

餐廳位於觀塘工廈內,主打日本料理,日式火鍋壽司、炸物都有,刺身丼飯更係招牌菜式,選料新鮮、味道十足❗️

唔洗打電話,係open rice都可以訂位🤣👍🏻
🤍忌廉芝士鰻魚卷 $78
回頭率:10/10
2020-05-21
  • 甜蝦角切魚生爆丼
2020-05-23 87 瀏覽
俗語有話識人好過識字,但係食飯嘅話真係要食得出食,最緊要揀顏色,如果唔係做人就會冇出色。喺附近返工咁多年都唔知道呢度有一間餐廳,今日行過見到佢有一個廣告,做外賣嘅話一個丼飯低至$50,今日再次行過附近見有時間即刻想去買個外賣返公司食。 老實講佢嘅刺身唔係太出色,但是份量就真係10分足夠,總之一定會食得飽。 成日有人講出去一啲老店係食個情懷,咁如果大家去呢類餐廳係食咩?呢個答案留返比大家自己諗,做人冇夢想同條鹹魚冇分別,唔通大家想做鹹魚咩?講返食物先,呢度嘅三文魚食落真係唔太新鮮,但係份量就超級多,我諗就算係任何餐廳嘅話呢一個價錢一定買唔到,如果有機會嘅話我都會再食多次。

外賣自取
2020-05-22 133 瀏覽
放工後同男朋友去搵野食,上openrice見到呢間日本野都幾高評價同埋又幾抵咁就去左一入門口就覺得裝修好有家的感覺,有d似居酒屋風格同男朋友都算係比較細食,所以叫左一個丼飯、一個卷物同埋幾個小食就夠飽店員幫我地量完體溫之後就有得入座,入到餐廳每枱仲有枝酒精捽手液可以消毒餐廳食物都幾多選擇,有串燒、丼飯、壽司、爐端燒、沙律同其他小食落左單大約10分鐘都已經有沙律同埋個卷物上枱~個溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律份量都好多,而且真係有滿滿嘅蟹肉新鮮蔬菜配上溫泉蛋、蟹子、蟹肉同黑醋,真係好開胃!開胃充料溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律牛油果金龍卷原來係指牛油果炸蝦卷~個炸蝦食落仲係脆嘅,而且個卷夾落唔會鬆散,唔錯實在質感。牛油果金龍卷食食下d串燒都到埋。個人成餐最愛一定係呢個明太子醬燒玉子!燒出黎個玉子唔會老,仲好淋,成舊熱辣辣而且配上明太子醬好香,個醬又唔會好咸,非常好~必點明太子醬燒玉子至於個白鱔都唔錯,個皮係脆嘅,但肉身就未係最彈牙果隻。白鱔串燒最後就當然係個丼飯喇~飯嘅上面鋪滿左甜蝦、海膽同埋松葉蟹肉,非常足料!而且味道都唔錯,飯嘅份量都多,不過當日嘅飯就感覺醋味多左d。蟹肉滿滿松葉蟹肉海膽甜蝦丼

一入門口就覺得裝修好有家的感覺,有d似居酒屋風格

落左單大約10分鐘都已經有沙律同埋個卷物上枱~

個溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律份量都好多,而且真係有滿滿嘅蟹肉

新鮮蔬菜配上溫泉蛋、蟹子、蟹肉同黑醋,真係好開胃!
溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律

開胃充料溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律

牛油果金龍卷原來係指牛油果炸蝦卷~
個炸蝦食落仲係脆嘅,而且個卷夾落唔會鬆散,唔錯

牛油果金龍卷

實在質感。牛油果金龍卷

食食下d串燒都到埋。
個人成餐最愛一定係呢個明太子醬燒玉子!

燒出黎個玉子唔會老,仲好淋,成舊熱辣辣

而且配上明太子醬好香,個醬又唔會好咸,非常好~

明太子醬燒玉子
必點明太子醬燒玉子

至於個白鱔都唔錯,個皮係脆嘅,但肉身就未係最彈牙果隻。
白鱔

白鱔串燒

最後就當然係個丼飯喇~
飯嘅上面鋪滿左甜蝦、海膽同埋松葉蟹肉,非常足料!

蟹肉滿滿松葉蟹肉海膽甜蝦丼
題外話/補充資料: 原來經Openrice訂枱有7折,食果時唔知,所以貴左。
2020-02-01
溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律
牛油果金龍卷
明太子醬燒玉子
白鱔
  • 明太子玉子燒
2020-05-21 92 瀏覽
突然好想食刺身,午餐就到左觀塘工廈中的丼瀛食,呢度唔止丼飯出名,仲好有型!你懂的!!門面已經好有霸氣,別忙了用酒精搓手同量體溫。午市有半價餐牌,晚市又有七折,除左呢啲,仲有其他優惠。坐低後店員好快送上熱茶及餐牌,餐牌好多野揀呀,選擇困難症即刻出現。枱上有酒精提供,戴同除口罩都噴一噴吧。最後決定點刺身丼,餐飲要了凍檸茶。跟餐附上的麵豉湯,熱騰騰很鮮味。買有沙律,麻醬下得很多正啊~丼飯點了花刺身丼,貪其咩都有啲,花心嘛想一次過多嚐幾款。舖滿面的刺身相當吸引,丼飯碗也挻有深度,下層的珍珠飯軟綿綿的很好吃。主角魚生片當然沒有失望啦,厚切!塊塊都厚切!!肥美鮮嫩,完全無雪味,不點豉油芥末已經好好味,加一點點芥末可更提升鮮味。咬落一口魚油十分滋味,滿滿的幸福感啊~好味好味,食飽飽再買啲手作仔先走,大滿足!
門面已經好有霸氣,別忙了用酒精搓手同量體溫。
午市有半價餐牌,晚市又有七折,除左呢啲,仲有其他優惠。
枱上有酒精提供,戴同除口罩都噴一噴吧。
最後決定點刺身丼,餐飲要了凍檸茶。
跟餐附上的麵豉湯,熱騰騰很鮮味。
買有沙律,麻醬下得很多正啊~
丼飯點了花刺身丼,貪其咩都有啲,花心嘛想一次過多嚐幾款。

好味好味,食飽飽再買啲手作仔先走,大滿足!
2020-05-19
2020-05-20 82 瀏覽
呢排多咗去觀塘做嘢,發現咗觀塘原來真係好多嘢食同事大力推薦呢間餐廳話因為佢黃到震餐廳喺APM後面嘅工廠大廈地點都叫做幾方便我哋2:00上到去依然人頭湧湧果然同事冇介紹錯餐廳牆壁一邊貼滿左好多政治立場既文宣而家依舊去每間餐廳都係要量度體溫先呢個時間仲有午餐。所以我哋點咗我不嬲一向都係一個烏冬控日式胡麻冷烏冬呢個天氣食冷烏冬真係好開胃,而且酸酸甜甜咁樣令食慾大增,烏冬上鋪滿仲有叉燒、玉子蛋絲、蟹柳及海蜇,份量一啲都唔小另外跟餐我仲叫咗加州卷,味道適中,唔會太散修修咁。軟殼蟹椰菜米紙卷呢個我見到係餐廳推介,米紙卷幾濕潤,軟殼蟹份量略嫌不足,但配著野菜一起吃很清新。百香果梳打我最鍾意飲依類嘅飲品簡直透心涼
呢排多咗去觀塘做嘢,發現咗觀塘原來真係好多嘢食
同事大力推薦呢間餐廳話因為佢黃到震
餐廳喺APM後面嘅工廠大廈
地點都叫做幾方便

我哋2:00上到去依然人頭湧湧
果然同事冇介紹錯餐廳牆壁一邊貼滿左好多政治立場既文宣

而家依舊去每間餐廳都係要量度體溫先
呢個時間仲有午餐。所以我哋點咗

我不嬲一向都係一個烏冬控
日式胡麻冷烏冬

另外跟餐我仲叫咗加州卷,味道適中,唔會太散修修咁。

軟殼蟹椰菜米紙卷

百香果梳打
我最鍾意飲依類嘅飲品簡直透心涼
2020-05-15
2020-05-19 68 瀏覽
觀塘而家多越來越多工廈美食,今次搵到依間黃到金嘅日本菜,當然要懲罰下~鍾意食蟹嘅我就揀咗松葉蟹肉海膽甜蝦丼同松葉蟹肉甲羅燒蟹膏丼。丼飯係套餐嚟仲會包埋沙律、味噌湯同餐飲,十分豐富,價錢同喺出面普遍日本餐廳比都較平,性格比好高!餐廳預先將蟹肉全部拆肉,蟹鉗剝好殼,所以食得好方便。蟹肉同新鮮嘅海膽、甜蝦、三文魚籽鋪滿壽司醋飯,每一啖都好足料。另一碗嘅甲羅燒就隻鵪鶉蛋可以撈埋落蟹膏度,食落冇咁漏但仲有好濃嘅鮮味,撈飯食一流。餐牌上仲有好多唔同刺身組合嘅丼飯選擇,唔食刺身嘅都有熟食便當系列揀,店員仲介紹壽司/刺身/卷物同三款爆丼係週末午餐會特別做半價優惠,非常抵食,相信假日都會吸引到好多人嚟工廈食飯。

松葉蟹肉甲羅燒蟹膏丼

餐牌上仲有好多唔同刺身組合嘅丼飯選擇,唔食刺身嘅都有熟食便當系列揀,店員仲介紹壽司刺身/卷物同三款爆丼係週末午餐會特別做半價優惠,非常抵食,相信假日都會吸引到好多人嚟工廈食飯。
松葉蟹肉甲羅燒蟹膏丼
2020-05-15 93 瀏覽
觀塘餐廳雖然多 但lunch hour都係好多人🤧見到呢間可以係Openrice book位就黎試下~入座時職員好仔細咁消毒座位👍🏻朋友叫左滑蛋飯 蛋有啲太老🤧份量都幾多 但味道一般我叫左個便當 望落飯唔多 但有三大塊漢堡排!都夠飽肚咖哩都好食既 但凍左少少蛋如果溏心少少都會好啲芝士漢堡排好食!👅一咬落去會爆汁🤤 肉同芝士配合得好好👍🏻前菜既刺身有兩片三文魚同一片甜蝦呢度既刺身質素唔錯 厚身得黎又鮮甜!下次一定要試魚生飯!另一個前菜轉左三粒小丸子外層粉唔會太厚太硬岩岩好👍🏻但都係偏凍—————————————————————總結可能lunchtime太忙 所以熱食都唔夠熱有少少扣分 但魚生真係唔錯!午餐價錢黎講偏高 不過味道的確唔錯希望下次再去食魚生飯!
觀塘餐廳雖然多 但lunch hour都係好多人🤧
見到呢間可以係Openrice book位就黎試下~
入座時職員好仔細咁消毒座位👍🏻

芝士漢堡排好食!👅
一咬落去會爆汁🤤 肉同芝士配合得好好👍🏻
跟餐刺身

前菜既刺身有兩片三文魚同一片甜蝦
呢度既刺身質素唔錯 厚身得黎又鮮甜!
下次一定要試魚生飯!
小丸子

另一個前菜轉左三粒小丸子
外層粉唔會太厚太硬岩岩好👍🏻
但都係偏凍
—————————————————————
總結
可能lunchtime太忙 所以熱食都唔夠熱
有少少扣分 但魚生真係唔錯!
午餐價錢黎講偏高 不過味道的確唔錯
希望下次再去食魚生飯!
2020-05-13
日式滑蛋雞柳飯
日式咖喱流心芝士漢堡排便當
流心芝士漢堡排
小丸子
2020-05-14 75 瀏覽
夜晚訂左位 唔駛等侍應同我地講用餐時間個半鐘 我地ok 無問題但我地2人食左45分鐘就食完了經理定老闆就埋來收野 話方唔方便埋單 好多人等我地亦都埋左單了 埋單$3xx講真 返工食lunch 都最少坐一個鐘啦見我地食得快就直接叫我地埋單?3百幾蚊應該都有好多選擇見係手足店先來幫襯 同埋聽你地講快d埋單不過試過一次就夠了 唔會再有下次讚:大量文宣👍🏻 感恩係同路人改善地方:真係唔好吹客埋單 45分鐘就直接叫人埋單真係有點兒那個
夜晚訂左位 唔駛等
侍應同我地講用餐時間個半鐘
我地ok 無問題

但我地2人食左45分鐘就食完了
經理定老闆就埋來收野 話方唔方便埋單 好多人等

我地亦都埋左單了 埋單$3xx

講真 返工食lunch 都最少坐一個鐘啦

見我地食得快就直接叫我地埋單?
3百幾蚊應該都有好多選擇

見係手足店先來幫襯 同埋聽你地講快d埋單
不過試過一次就夠了 唔會再有下次

讚:大量文宣👍🏻 感恩係同路人
2020-05-14
用餐優惠
優惠券
2020-05-13 93 瀏覽
因為限眾令,好多餐廳都要更隔板,望上去變得唔太美觀,但原來係照片睇返,隔板卻成為左相片的背景,有時都幾靚。 今次係紫色💜,位於觀塘店。去到先知係人氣日本餐廳,坐滿哂人,好彩訂左靠牆邊,有少少私人空間。呢間日本餐廳好有心思,設計左幾款比較靚又特別的菜式,又食得又睇得。丼贏特上築地壽司杯($188)- 好吸睛的擺設,雖然每一杯份量不多,不過幾有心思,至於味道都合格新鮮。牛油果軟殼蟹卷($68)- 軟殼蟹都幾脆, 好香好足料。超市籃盛裝吉列廣島蠔($48)- 我唔太食炸嘢,不過都食左兩隻。 外面炸得好脆口,生蠔保留鮮味肉汁,唔錯。 同埋好想帶個籃返屋企。見到餐廳做緊7折優惠,加上本身價錢唔太貴,可以推介俾大家。
今次係紫色💜,位於觀塘店。

牛油果軟殼蟹卷($68)- 軟殼蟹都幾脆, 好香好足料。

見到餐廳做緊7折優惠,加上本身價錢唔太貴,可以推介俾大家。

2020-05-12 84 瀏覽
今日在觀塘公司附近想搵間午餐,天氣好熱好想食日本野,決定搵到一間食日本餐廳,地點好易搵到,一上去會見到餐廳,餐牌選擇都好多,令我哋花多眼亂,同埋送餐都好快,餐枱上都好窩心,有消毒酒精用,上餐前會有麵豉湯,同前菜,餐飲。特上吞拿魚盛丼 滿滿的吞拿魚,好滿足,好新鮮,入口即溶感覺。。山葵八爪魚山葵入口唔會話攻鼻,份量調節得好好,會令人食完一口再一口。 生薑黑豚肉 個醬汁好好味,唔會話好辣,仲要配三文魚刺身。
今日在觀塘公司附近想搵間午餐,
有消毒酒精用,

上餐前會有麵豉湯,同前菜,餐飲。

特上吞拿魚盛丼
滿滿的吞拿魚,好滿足,好新鮮,入口即溶感覺。。

山葵八爪魚
山葵入口唔會話攻鼻,份量調節得好好,會令人食完一口再一口。

生薑黑豚肉
個醬汁好好味,唔會話好辣,
仲要配三文魚刺身

2020-05-11 78 瀏覽
今日同朋友去左觀塘食午餐~🥰見到間日本野好似好正咁!early lunch 先唔多人炸!🧐🧐走個陣大排長龍呀~黃店威力真係犀利!🤣🤣食物種類都好多~可能散叫SUSHI 今次我地 一人一個LUNCH SET 🍱🍱🍱F. 松葉蟹肉甲羅燒蟹膏丼 ($128)🍱爆多蟹膏!!!!上面重有鵪鶉蛋蟹籽飯! 🍣蟹肉拆成絲!撈飯食!鮮味加埋蟹膏一齊刺激我既味覺!真係一流~飯量都好足~M. 劍魚腩蔥拖羅丼($118)🍱拖羅最重要係咩?係入口即溶化同埋無渣! 佢係完成成功wor!大大片既劍魚腩🍣🥤巨峰提子SODA 同埋百香果SODA 🧃唔會大甜~ 消暑精選!!🥤會再黎食既KT日本野🍥🍥
今日同朋友去左觀塘食午餐~🥰
走個陣大排長龍呀~黃店威力真係犀利!🤣🤣

F. 松葉蟹肉甲羅燒蟹膏丼 ($128)🍱
爆多蟹膏!!!!上面重有鵪鶉蛋蟹籽飯! 🍣
飯量都好足~

M. 劍魚腩蔥拖羅丼($118)🍱
拖羅最重要係咩?係入口即溶化同埋無渣!
佢係完成成功wor!大大片既劍魚腩🍣

🥤巨峰提子SODA 同埋百香果SODA 🧃