2024-02-08 178 瀏覽
#pb食在太子 #pb燒肉系列 太子新開港式串燒店🍢今次介紹呢間位於太子西洋菜北街嘅港式串燒店 佢係上年10月先開 附近有The Site、2 soon等cafe🤪 店內外裝修好型枱 門口兩張大banner超搶鏡😍 店內環境唔大 只有5張枱 佢距離廚房都幾遠 食完唔會成身味👍🏻 想去嘅朋友仔要注意佢嘅營業時間係19:00-03:00 千其唔好lunch去摸門釘呀🥰.串燒款式選擇唔算多 不過價錢就幾平😍 最平$14 最貴只係$38👍🏻 另外佢仲有幾款套餐 例如食肉獸套餐 14串肉類串燒只係$200 30串肉類串燒只係$400 多人食除番開都幾抵😋推介❤️🔹燒豬五花🐷燒完好脆 而且豬五花油脂好豐富😍 🔹燒羊肉串🐑肉質好淋 有羊羶味👍🏻 🔹燒牛肋粒串🐮肉質好淋 牛味都幾濃😋🔹燒豆ト🍢燒到脆卜卜 好似食緊薯片咁😍🔹燒菠蘿🍍超級juicy 一咬落去彈哂d汁出黎👍🏻.其他串燒(正常發揮🤪)🍢🔹燒雞脾肉串🐣🔹燒雞中翼🐣🔹燒牛舌🐮🔹燒司華力腸🍖🔹蒜蓉粉絲大扇貝🐚🔹燒翠玉瓜🥒🔹原條燒茄子🍆份量好多 有足足半條茄子🤪🔹大撈面🍝估唔到係串燒店有Indomie食🤪 細嘅$18 大嘅$25👍🏻 叫左大份同朋友仔s
#pb食在太子 #pb燒肉系列

🔹燒翠玉瓜🥒
🔹原條燒茄子🍆
份量好多 有足足半條茄子🤪
🔹大撈面🍝
估唔到係串燒店有Indomie食🤪 細嘅$18 大嘅$25👍🏻 叫左大份同朋友仔share食 應該有2個麵😋
整體✨ 呢間新開嘅港式串燒店位於太子西洋菜北街 係The Site cafe附近😍 佢環境唔大 只有5張枱🤪 串燒選擇一般不過勝在價錢幾平👍🏻 而且我欣賞佢調味唔太鹹 食完唔會好口渴🥰

串街 (太子) · 🤝🏻🤪
太子西洋菜北街163號地舖
今晚約左個朋友去太子酒吧街飲野路過見到有間新開串燒小店比佢個餐牌吸引左串燒每串都係10幾蚊有交易抵玩反正又未食野 啤酒加串燒岩晒店內的裝修簡潔水泥牆配霓虹燈條另外有木系餐檯餐椅簡簡單單又幾唔錯 //食肉獸串燒拼盤 $200//總共14串 都係$200廿蚊唔駛有1串仲要全部都係肉店員話呢個拼盤既肉類係隨機但就牛、羊、雞、豬咩都有齊最岩我呢D唔想做選擇既懶人雞睥肉︰雞肉肉質夠滑雞中翼︰火喉控制得剛剛好 雞皮燒至脆口入面D雞肉仍然鮮嫩鎖住肉汁雞腎︰口感唔錯 爽口唔韌 牛肋粒串︰油脂好香夠牛味 個調味好正牛舌︰外焦內嫩 爽口而且牛舌味濃郁 金菇肥牛卷︰肥牛好掛汁 金菇爽口 安格斯牛柳粒︰牛味濃 肥瘦恰當又多肉汁豬五花︰少少邪惡油香夠但少少的一串又唔會覺得太油膩羊肉串︰食羊最怕羶 呢個羊肉就正喇 香而不羶牛丸拼墨丸︰︰一分為二 半粒半粒幾好 肉質彈牙芝士腸︰表皮燒到脆口 接近爆漿之際口感就最正 時間控制得剛剛好台灣腸︰呢個真心堅正 内裏多汁 口感正宗台灣腸 少少香口雞軟骨︰香脆又有咬口煙鴨胸:夠厚身 味道濃郁印尼撈麵 (大) $25印尼撈麵係我地既回憶 香口之餘食完就飽飽 藍妹 $22食串燒當然
今晚約左個朋友去太子酒吧街飲野

//食肉獸串燒拼盤 $200//
總共14串 都係$200
廿蚊唔駛有1串仲要全部都係肉
店員話呢個拼盤既肉類係隨機
但就牛、羊、雞、豬咩都有齊
最岩我呢D唔想做選擇既懶人

印尼撈麵係我地既回憶 香口之餘食完就飽飽

藍妹 $22
食串燒當然唔少得飲酒啦 一口肉一口啤酒 爽
2024-03-01 16 瀏覽
最鍾意週圍食嘅我今次同朋友去太子站嘅西洋菜北街食串燒, 個名叫做"串街"好有霸氣!一到咗店舖覺得個店舖好寬闊, 因為今次唔係咁多人, 呢度係用手寫單食物都有好多款式, 有肉類、海鮮類、蔬菜、炸物、特色類, 撈麵同套餐等套餐等等...我哋今次叫咗雞中、牛舌、 燒菠蘿、安格斯牛柳、羊肉串、金菇肥牛卷、 燒雞泡魚乾同燒豆卜, 有嘢飲食當然要叫嘢飲, 我哋就嗌咗支竹蔗茅根精同埋一半芬達汽水. 上餐都算快, 味道都算好, 但係肉汁嗰方面就少配搭食落唔夠juicy, 最鍾意就係雞泡魚乾好好味!

2024-02-20
$122.5 (晚餐)
呢次去左太子搵野食,試左位於酒吧街既燒烤店串街,係一個靜靜地同朋友吹水既好地方,一入到去感覺好舒服,店內裝修有好多霓虹光管,都係非常之打卡able既。我地呢晚點左燒雞髀肉串($15)、燒牛肋粒串 ($20)、燒金菇肥牛卷($26)、燒羊肉串($18)、燒煙鴨胸($18)、燒煙燻香腸($12)、燒多春魚($28)、燒豆卜($13)、燒菠蘿 ($16)、牛油金菇($26),同埋叫左支竹蔗茅根($13)同加多寶($13)。叫左12樣野,埋單都係人均$130到,算係幾抵食。喺舖頭本身見到個食肉獸串燒拼盤都仲要係$200比14款肉類串燒,下次就點都要點黎試下啦,性價心高呀🤣🤣串燒調味唔錯,自己心水就係因燒菠蘿、燒金菇肥牛卷同燒多春魚😆😆👍🏻一路同朋友傾偈,一路食住飲野,確係勁爽😎😎

2024-02-21 5 瀏覽
今日夜夜地係太子搵到呢間串燒,啲野好夠熱又好抵食🥹開到凌晨3點飲完酒過黎極方便!今次叫左個食肉獸拼盤有十幾串,另外再加多幾樣野2個人都好夠食🔸炸雞軟骨 - 呢個真係1st pick!!! 冇食過咁熱咁脆嘅雞軟骨🥹🔸羊肉串 - 個羊好香好多油脂,好有驚喜!🔸燒茄子 - 茄子真係串燒必食,又香又嫩,孜然味好夠~🔸燒紫薯 - 自從有次試過之後,次次見到呢一樣都會叫。細細粒外脆內軟仲好甜,推介~———————📍串街 @bbqguys163 太子西洋菜北街163號地舖🕣19:00-03:00💸~200HKD/pp
炸雞軟骨

🔸羊肉串 - 個羊好香好多油脂,好有驚喜!

🔸燒茄子 - 茄子真係串燒必食,又香又嫩,孜然味好夠~
燒紫薯

💸~200HKD/pp
炸雞軟骨
燒紫薯
2024-02-21 7 瀏覽
📍 𝕻𝖗𝖎𝖓𝖈𝖊 𝕰𝖉𝖜𝖆𝖗𝖉 👑#cyninprinceedward #eatinprinceedward▪燒雞脾肉串 💯燒雞腎 🐥燒牛肋粒串 💯燒牛舌 💯💯燒豬五花 🐷燒羊肉串 💯燒豆卜 🥜蒜香燒豆腐 💯原條燒茄子 🍆燒司華力腸 🌭燒雞泡魚干 💯-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----店舖細細選擇唔算太多 但勝在食物味道唔錯 牛舌厚身有咬口 羊肉串亦唔太羶 如果經過太子夜夜地想食少少嘢都係一個唔錯嘅選擇😋▪
📍 𝕻𝖗𝖎𝖓𝖈𝖊 𝕰𝖉𝖜𝖆𝖗𝖉 👑

蒜香燒豆腐 💯

原條燒茄子 🍆

燒司華力腸 🌭
燒雞泡魚干 💯

串街 • 太子串燒咁香口嘅野食,係有時夜晚想食得放縱啲嘅好選擇。今次呢間主打串燒嘅餐廳係酒吧林立嘅街個度,而餐廳比較夜閂門,岩曬當宵夜或者想食少少野嘅人添。😋😋..✅ 食肉獸串燒拼盤 🍖 $200好貼心嘅餐廳一定係知有好多人選擇困難,所以推出呢個內含14款肉類串燒嘅套餐,入面有以下幾款肉:- 燒牛舌- ⁠燒安格斯牛柳粒- ⁠燒牛肋粒串- ⁠燒司華力腸- ⁠燒台灣腸- ⁠燒羊肉- ⁠燒煙鴨胸- ⁠燒雞中翼- ⁠燒雞脾肉串- ⁠燒豬五花- ⁠燒芝士腸- ⁠燒牛丸- ⁠燒墨丸- ⁠燒雞軟骨呢度就唔逐一評述,但感覺餐廳有個特別,就係唔會落太多調味香料掩蓋食物,我地叫左唔辣,而上而只有薄薄一層香料作為襯托,我個人比較鐘意呢點,尤其對於牛肉同羊肉串,可以食到食物原味。另外價錢方面,$200 有14串,性價比不用再多說😙..✅ 蒜蓉粉絲大扇貝 🐚 $33同上面串燒一樣,上面嘅蒜蓉唔會話太濃烈攻鼻,扇貝都算大隻,食落肉質結實爽彈,至於味道,就是蒜蓉味吧😂
串街 • 太子
- ⁠燒墨丸
- ⁠燒雞軟骨

✅ 蒜蓉粉絲大扇貝 🐚 $33

2024-02-03 6 瀏覽
同屋企人行完花墟,去咗附近嘅一間串燒店食串燒。非常抵食,叫咗個食肉獸串燒拼盤,有14串廚師發辦肉類串燒。食肉獸串燒拼盤 $200分別有雞髀肉,雞中翼,燒牛肋粒,墨魚丸,芝士腸,台灣腸,牛丸,羊肉串,鴨胸,金菇肥牛卷,燒牛舌,安格斯牛柳粒,五花肉。食完都飽左,真係包羅萬有。另外叫左燒多春魚$28 ,燒得好香脆燒雞腎$16串燒都等得唔算耐。串燒有套餐叫都比較少見。除此之外,仲可以叫啤酒飲,係太子酒吧街嘅另類選擇。

食肉獸串燒拼盤 $200
食完都飽左,真係包羅萬有。

另外叫左燒多春魚$28 ,燒得好香脆
燒雞腎$16

串燒都等得唔算耐。串燒有套餐叫都比較少見。
除此之外,仲可以叫啤酒飲,係太子酒吧街嘅另類選擇。
2024-01-21 14 瀏覽
太子站一帶曾經是我每星期工作必經的地區,這區特色是既繁又有寧靜一面。 周末在花墟一帶可坐在公園給你靜心聽聽鳥語賞花香。自從阿仔開始了第二個Semester開始後,為了給他加油及鼓勵,所以特別約他晚上在太子飲下野傾下心事。因利乘便,我帶他去太子站A出口旁西洋菜北街以串燒聞名的食店~串街。此店有抵飲的生啤套餐,60元可享用500ml的生啤並配兩款$16或以下的串燒。今晚,我們點了:兩個生啤套餐分別是Suntory黑啤和Hoegarrden生啤、共配四款串燒:雞中翼、雞脾肉串、五花肉、雞腎;另再加牛肋粒串~$20及司華力腸~$20。仲有宵夜必吃的手撕雞出前一丁~$45及手撕雞出前辛辣麵$45。啤酒落肚,大杯酒大啖肉,無拘無束、暢所欲言,阿仔分享了對下學期的學科抱負及7月開展的實習年的挑戰擔憂,身為父親除了給予支持鼓勵外,就是用美食來為他加油打氣。

2024-01-21 10 瀏覽
呢間串燒小店夜晚先開,坐落喺太子酒吧街附近,裝修得幾特別,簡單得嚟帶有濃厚嘅煙火氣,幾闊落坐得都幾舒服~串燒選擇幾多,食材用料都幾高質,啲串燒真係大大串咁上!佢有幾個套餐可以選擇,肉食、素食同海鮮套餐都有,比散嗌真係抵勁多!專做宵夜生意,夜晚想食宵夜可以打定電話過嚟叫📞,拎外賣都得!------------------------------🥓◖食肉獸串燒拼盤◗ $200呢個套餐包咗14款肉類串燒,款式仲要唔重覆,有少少開盲盒嘅感覺~串燒有辣度可以選擇,加咗少少孜然粉、辣粉去燒,火候控制得唔錯,燒到微燶特別香口!覺得佢個雞腎、羊肉、牛粒、雞髀肉呢啲都唔錯,大大串啖啖肉咁,推薦可以一試!今次呢個食肉獸套餐包咗下面14款👇🏻:✨雞髀肉串✨雞腎肉串雞中翼雞軟骨✨金菇肥牛卷✨安格斯牛柳粒✨牛肋粒串牛舌牛丸豬五花✨羊肉串煙鴨胸墨魚丸✨芝士腸🥒◖燒翠玉瓜◗ $14翠玉瓜搽咗牛油拎去燒,爽甜多汁,可以燒下滯~🧄◖蒜香燒豆腐◗ $26同想像中嘅燒豆腐有啲差別,用咗嫩豆腐,放喺錫紙兜,再加上蒜泥燒出嚟,豆腐嫩滑嘅口感,加上蒜泥嘅辛辣,唔錯嘅配搭🍵◖津路烏龍茶◗ $13🌟 Encore指數:8.5
🥓◖食肉獸串燒拼盤◗ $200

煙鴨胸
墨魚丸
✨芝士腸

🥒◖燒翠玉瓜◗ $14
翠玉瓜搽咗牛油拎去燒,爽甜多汁,可以燒下滯~

🧄◖蒜香燒豆腐◗ $26

🍵◖津路烏龍茶◗ $13

🌟 Encore指數:8.5/10
串燒停不了🥢係附近工作完 串燒癮未完行過見到呢間門面幾得意點餐時太多款都想食 決定叫個食肉獸串燒拼盤有14款肉類串燒 對於選擇困難症既人黎講係少咗一樣煩惱🙈燒墨魚丸/牛丸/雞軟骨/燒雞翼/台灣腸/芝士腸燒鴨胸/燒牛舌/牛肋粒/雞髀肉串/安格斯牛柳粒燒豬五花/雞腎當中推薦安格斯牛柳粒 燒得唔會過火 肉質唔錯燒雞翼 外層燒得香口 但食落依然Juicy👍🏻燒墨魚丸 丸類唔似坊間食落去好粉嗰隻 咬到去係彈牙 有點驚喜😉燒豬五花 雖然食材有點邪惡 但食落油香加口感係好食燒豆卜必點 燒的香脆 香口野好難拒絕到🥹每款串燒都調味得唔錯 唔會過咸 辣度適中👌蒜香燒豆腐食左太多肉類 當然要叫個清淡少少中和下超滑豆腐~~ 每舊豆腐都放上蒜蓉 一口一啖蒜🧄店舖環境乾淨企理 木枱凳襯托起食串燒既感覺喺地鐵站出口附近 地理位置方便👍🏻下次有機會會搵朋友一齊食埋海鮮套餐😋😋
串燒停不了🥢

喺地鐵站出口附近 地理位置方便👍🏻

下次有機會會搵朋友一齊食埋海鮮套餐😋😋
2024-01-11
  • 食肉獸串燒拼盤
許久不見的朋友返香港,當然要揀間串燒店邊食邊傾計,小酌一番。來到這間鋪頭,單看門口已經好得意,加上水泥牆及地板、木桌椅,更有種客棧風味。——————————🔸食肉獸串燒拼盤 $200懶得決定吃什麼,乾脆點個串燒拼盤,14串肉串對我地兩個女仔黎講都算足夠~今次既拼盤包括燒牛舌、安格斯牛柳粒、燒豬五花、燒羊肉串、燒牛肋粒串、燒雞軟骨、煙燻鴨胸、炸牛丸、炸墨丸、炸芝士腸、炸台灣腸、燒雞髀肉、燒雞中翼及燒雞腎。全部都燒得唔錯,調味亦啱啱好!最推薦燒雞中翼,皮脆內嫩,相當juicy;牛舌不算厚切,但食落香口不會乾柴;台灣腸甜甜香香,一口咬下去油脂噴發,好食~🔹原條燒茄子 $38食串燒點少得燒茄子🍆茄子,加上大量蒜蓉、孜然粉、辣粉燒製,惹味非常,充滿蒜香!🔸手撕雞辛辣麵 $45朋友想食更飽,於是點咗碗辛辣麵🇰🇷辛辣麵同一般煮法無異,只是多左放喺面上嘅冬菇、豆卜及手撕雞條,簡單灑上辣粉則成~味道沒什麼特別,飽肚之選😊🔹藍妹 $22/枝
——————————

🔸食肉獸串燒拼盤 $200

🔹原條燒茄子 $38

🔸手撕雞辛辣麵 $45

🔹藍妹 $22/枝
2024-01-13 25 瀏覽
店舖裝修好有特色,螢光燈設計打卡一流👍🏻叫咗10樣嘢,埋單每人都係$100多少少,好抵食😋-燒菠蘿,係新鮮菠蘿🍍好甜-原條燒茄子🍆,蒜蓉一啲都唔好慳,好惹味,茄子燒得剛剛好-羊肉串,騷味唔太重,羊肉又夠腍-雞腎,燒得剛剛好,調味又恰到好處😄-粉絲蒜蓉大扇貝,粉絲蒜蓉廚師一啲都唔手軟,份量好足,扇貝都大隻👍🏻-鹽酥雞塊,好推介😃啖啖肉,新鮮炸好,咬起來脆卜卜,同埋唔會好鹹😄-香脆越南春卷 ,叫到隔籬枱嗌咗好似好好食,忍唔住又叫一份😆粉絲皮係網面,脆卜卜,加埋甜酸醬,更加突出春卷鮮甜,又冇咁膩-燒司華力腸 ,好大條,又抵食-燒牛舌,牛舌厚肉,又爽口-生啤,帶啲薑味,平時唔飲開酒嘅朋友飲呢杯都覺得有少少甜甜地,好飲😍綜合:食物調味做得好好,帶到本身食物嘅鮮甜味,又唔會被醬料所冚過😄
店舖裝修好有特色,螢光燈設計打卡一流👍🏻
叫咗10樣嘢,埋單每人都係$100多少少,好抵食😋
-燒菠蘿,係新鮮菠蘿🍍好甜

-原條燒茄子🍆,蒜蓉一啲都唔好慳,好惹味,茄子燒得剛剛好

-羊肉串,騷味唔太重,羊肉又夠腍
-雞腎,燒得剛剛好,調味又恰到好處😄

-燒司華力腸 ,好大條,又抵食
-燒牛舌,牛舌厚肉,又爽口

2024-01-12 12 瀏覽
人大左😮‍💨一放工攰攰哋又唔想返屋企😮‍💨想食個宵同Friend傾個計唔知去邊好😮‍💨💡😀不如食個串燒飲個酒👍🏻呢間串燒喺太子酒吧街,唔算大但係裝修乾淨型格,實際上每串平平哋十幾蚊有交易,送酒傾計一流😎🍖食肉獸串燒拼盤🍖邊諗到串燒都有Omakase🤣佢俾足十幾串你款款唔同全部都係肉🍖🍖🍖我自己覺得五花腩同牛柳粒最好食😋調味唔錯,本身個肉都靚👍🏻啱曬同菜唔friend 嘅朋友🤓有緣想chill吓真係可以嚟試一試😎#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #食家 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger
人大左😮‍💨一放工攰攰哋又唔想返屋企😮‍💨
想食個宵同Friend傾個計唔知去邊好😮‍💨
💡😀不如食個串燒飲個酒👍🏻

🍖食肉獸串燒拼盤🍖
邊諗到串燒都有Omakase🤣
佢俾足十幾串你款款唔同
全部都係肉🍖🍖🍖
我自己覺得五花腩同牛柳粒最好食😋
調味唔錯,本身個肉都靚👍🏻
啱曬同菜唔friend 嘅朋友🤓

有緣想chill吓真係可以嚟試一試😎

2024-01-08 11 瀏覽
串燒呢樣野真係會食上癮,每樣野食少少咁,一路慢慢食一路同朋友仔傾下計,星期五晚就應該係要咁樣過!餐廳門口非常有趣,我就係俾佢門口幾隻字吸引左入去再睇一睇menu,樣樣野都幾抵食,都唔洗就住就住咁order串燒我地都叫左好幾款試試,每樣都燒到岩岩好,特別係燒牛肋粒串,我覺得係必食呀,司華力腸外層脆脆,個人大愛蒜香燒豆腐($26)係佢地推介食品,蒜蓉好香,豆腐又滑原條燒茄子($38)、蒜蓉娃娃菜($26)份量好足,茄子一絲絲白色肉連埋蒜蓉食超正呀印撈相信係好多人都好鐘意,我同朋友都唔例外,大印撈兩個人分食到好飽飽呢度子左支裝飲品,啤酒都抵飲,鐘意飲啤食串燒嘅朋友就記得要試下
餐廳門口非常有趣,我就係俾佢門口幾隻字吸引左入去

蒜香燒豆腐($26)係佢地推介食品,蒜蓉好香,豆腐又滑

2024-01-05