2019-04-12 140 瀏覽
估唔到中環都有咁好食既中菜!餐廳唔係說好多張枱 但佈置得幾grand~野飲我地叫左個冷泡烏龍 平時都飲開熱既 估唔到凍既都咁有茶味 跟住我地叫左d點心 有腐皮卷 蛋撻仔同馬拉糕 好少中菜夜晚都有得叫點心食~ 整體黎講都唔錯 尤其係個馬拉糕 整得幾鬆軟 味道都較甜Main dish 我地叫左個避風塘蟹kim 石鍋炆豬肉 個避風塘蟹kim雖然價值不菲 但蟹肉勁肥美勁入味!而個炆豬肉份量較多 如果可以多菜少肉就更好~最後甜品我地叫左個燉鮮奶同芋頭布丁 個燉鮮奶質感都幾綿 而個芋頭布丁出乎意料之外 睇菜個樣好普通好唔吸引 都估唔到咁有芋頭味 而且食落係孩孩地

Main dish 我地叫左個避風塘蟹kim 石鍋

2019-04-04 1089 瀏覽
星期日同女朋友去了中環,試下呢間主打高尚精緻的中菜館,平日多以套餐為主,假日才提供多款特式點心,兩個人吃下點心嘆下茶!中菜館門面私穩度高,內𥚃環境高尚悠雅,每枱的裝飾品更是款款不同,充滿傳統中國氣息,給人很舒服安靜的感覺,可以靜靜地二人世界!店員服務態度超好,不但溫文有禮,還很細心,提議我們現時天氣適合點菊花茶,可舒緩疲勞!每道菜也會簡單介紹他的獨特之處,先上了餐前小吃「糖醋白木耳」,入口帶醋香,香脆爽口,比黑木耳稍薄,但口感一流!點心是他們推薦的,我們試了「松露鮮菌冬茹包」,這個包有好多特式點心店也有,不過這𥚃出品確實驚喜,雖然是蒸包但有微脆口感,一咬便知道是蒸後再加封煎過,麵包軟熟,內餡很香松露味!另一款是「灌湯小籠包」,滿滿的湯汁,一口便緩緩流出,重點是皮薄,味道適中!飲茶必點「筍尖鮮蝦餃」和「菇粒亁蒸燒賣」,蝦餃晶瑩剔透,皮薄乾身,沒有糊囗,蝦肉新鮮強彈牙,沒有肥肉,吃到粒粒竹筍,增添爽囗口感,而燒賣也不遜色,除了肉和菇粒,還有蝦仁,一般少有的!我們還試了賣相精緻的湯品,「松茸汁浸豆腐」,當中有我最愛的豆腐配上松茸汁,待應介紹師傅以27刀去製作,豆腐以花形賣相展示,入口仍滑溜溜
星期日同女朋友去了中環,
試下呢間主打高尚精緻的中菜館,
平日多以套餐為主,
假日才提供多款特式點心,
兩個人吃下點心嘆下茶!

中菜館門面私穩度高,
給人很舒服安靜的感覺,
可以靜靜地二人世界!
店員服務態度超好,
不但溫文有禮,還很細心,
提議我們現時天氣適合點菊花茶,
可舒緩疲勞!
每道菜也會簡單介紹他的獨特之處,
先上了餐前小吃「糖醋白木耳」,
入口帶醋香,香脆爽口,
比黑木耳稍薄,但口感一流!
點心是他們推薦的,

我們試了「松露鮮菌冬茹包」,
這個包有好多特式點心店也有,
不過這𥚃出品確實驚喜,
雖然是蒸包但有微脆口感,
一咬便知道是蒸後再加封煎過,
麵包軟熟,內餡很香松露味!

另一款是「灌湯小籠包」,
滿滿的湯汁,一口便緩緩流出,
重點是皮薄,味道適中!

蝦肉新鮮強彈牙,沒有肥肉,
吃到粒粒竹筍,增添爽囗口感,
而燒賣也不遜色,除了肉和菇粒,
還有蝦仁,一般少有的!

待應介紹師傅以27刀去製作,
豆腐以花形賣相展示,
入口仍滑溜溜,配上濃郁松茸湯,
平凡中帶來高貴,
最令人驚嘆其一流刀工!

第二道令人回味的是「銀絲焗釀鮮蟹蓋」
整個也是填滿預先拆咗的新鮮蟹肉,
每一啖也是絲絲蟹肉,配上醋同吃,
更帶出蟹的淸甜鮮味!
廚師推介的「乾煸醉雞鍋」也是一絕,
有黨參和龍眼肉去煮,
甜甜的龍眼肉,黨參心帶微甘,
雞肉嫩滑,啖啖肉沒有骨,
散發酒香,但入囗卻又不會好濃,
只是比較油膩!

我們還叫了「金貝雞絲炒粉絲」,
其實是以芽菜,蛋絲,雞絲去炒粉絲,
面上佈滿炸乾身的江瑤柱絲更顯高貴,
粉絲炒得乾身,味道適中,一點也不油膩!

最後以甜品「懷舊黑芝麻卷」和「金沙奶皇馬拉糕」作完結,懷舊的菲林黑芝麻卷,
一點也不黏口,囗感清爽,
吃得出芝麻香,不過未算很濃,
馬拉糕有4層,夾住金莎咸蛋皇,
鬆軟綿密,帶點鹹香,
可惜甜度稍高,不過熱辣辣吃也不錯,

我們以一冷一熱作總結,
整頓午餐也十分驚喜,味道十分出色,
令人回味!
  • 金沙奶皇馬拉糕
  • 懷舊芝麻卷
  • 松露鮮菌冬菇包
  • 灌湯小籠包
2019-04-01 680 瀏覽
中環藏住各種隱世高級中菜館,中華匯館也算其一。店門面較古典低調,內里裝潢卻大氣逼人。無論食材或服務,店舖也追求高端專業級數,令貴客享受貴賓式待遇。雲南白木耳白木耳口感Q彈爽脆,清新淡雅。秘制凍鮑魚鮑魚個頭很大、外型完好、鮑身肥厚、底板闊。質感彈牙柔軟,入口鮮甜伴淡淡芥末香,味道清新。椒鹽田雞腿田雞腿🍗炸漿很薄身,吃起鬆脆香口,內里腿肉鎖住水分,肉質晶瑩剔透柔軟嫩滑。椒鹽及醬料份量比例洽到好處,香辣濃郁卻不咸。四川豆酥鱈魚鱈魚件每件厚身完整啖啖肉,面表微脆酥香,內里油潤香滑幼嫩口感,滲出濃厚魚油。師傅更在魚件表面鋪炸蒜及炸黃豆碎,更添香口惹味,豐富其口感。潮蓮燒鵝鵝皮燒至超香脆,肉質結實彈牙帶少量脂肪,口感油潤香滑,肉質滲出。師傅以廣東手法燒製,並無添加五香粉等,鵝肉原汁原味呈現,香滑誘人。蝦籽山根豆腐醬汁濃郁及稠密,豆腐滑嫩豆香重,山根吸附醬汁。上湯蝦球燘伊麵師傅以雞肉調配高湯,湯汁微稠富濃郁雞香。伊麵帶蔥香伴著蝦肉鮮味,蝦仁晶瑩剔透,爽口彈牙。芝麻糕、酥炸蛋散芝麻糕香滑,芝麻味濃香微甜。

雲南白木耳

白木耳口感Q彈爽脆,清新淡雅。

秘制凍鮑魚

椒鹽田雞腿

四川豆酥鱈魚

潮蓮燒鵝

蝦籽山根豆腐

醬汁濃郁及稠密,豆腐滑嫩豆香重,山根吸附醬汁。

上湯蝦球燘伊麵

芝麻糕、酥炸蛋散
芝麻糕香滑,芝麻味濃香微甜。
  • 四川豆酥鱈魚
  • 潮蓮燒鵝
好朋友升左職,佢話請我食一餐好嘢,間餐廳叫中華滙館,原來佢喺陸羽茶室對面。可能時間尚早,人唔算多,所以有一種寧靜嘅感覺,過左一個鐘到,開始人多,但都唔會覺得嘈吵。之後嘢食就朋友全部決定,話晒佢俾錢嘛首先嚟咗一個小食,叫做醋漬白木耳,好開胃嘅小食 酸酸地,好爽口,食到唔想停。鹿兒島荼美豚叉燒平時啲叉燒,個汁好厚,會黏住咗係個豬肉上邊,而呢個叉燒只係在表面輕輕的有一層,而且豬味好濃郁,雖然好厚身,咬落都易咬開,銀絲焗釀蟹蓋啖啖肉,超多蟹肉,絕不欺場,洋蔥炒得好香口,而且洋蔥同蒜蓉炒過之後,又不會蓋左蟹肉嘅鮮味古法㵍去骨大鱔 鱔好厚肉,又冇骨,入口即溶。乾煸醉雞鍋啲雞好嫩,就算雞胸,一啲都唔鞋,佢個汁好好食,雞味好濃,唔覺得係冰鮮雞,而且全部起晒骨,啖啖肉好細心,特別喜歡佢放咗啲圓肉喺入面,甜甜地,畫龍點睛魚湯煮3鮮年糕 三鮮係蝦,蜆,斑片斑片好新鮮,啲肉唔散,有口感蝦球好彈牙,好新鮮因為呢兩樣太出色,顯得個蜆就冇特別呢餐飯好滿足,價錢唔平,但食物同服務質素都好好,好令人口味嘅一餐!

之後嘢食就朋友全部決定,話晒佢俾錢嘛
首先嚟咗一個小食,叫做醋漬白木耳,
好開胃嘅小食 酸酸地,好爽口,食到唔想停。

鹿兒島荼美豚叉燒

銀絲焗釀蟹蓋

古法㵍去骨大鱔
鱔好厚肉,又冇骨,入口即溶。

乾煸醉雞鍋

魚湯煮3鮮年糕
三鮮係蝦,蜆,斑片
斑片好新鮮,啲肉唔散,有口感
蝦球好彈牙,好新鮮
因為呢兩樣太出色,顯得個蜆就冇特別

2019-03-31 101 瀏覽
團年飯喺中華匯館食,都係鍾意食團年飯食中菜 。基本上環境係好乾淨嘅,我哋包房自己有洗手間 另外值得一提嘅係自帶紅酒 要收開瓶費但係買年糕可以 免咗 開瓶費。呢樣嘢就要自己同個侍應傾喇,因為都係問起先至有, 嗰度嘅酒就唔會話特別平啦,同樣嘅酒你出面買一定平好多啦食物質素絕對係好嘅,首先前菜有鮑魚 亦都有多係特色小食,有一個係稍為辣嘅魚, 圖中嘅白玉蝦亦都非常彈牙,仲有牛肩等等 算係幾多特色嘅中式fusion菜 上菜都會係每人一份,咁就唔使大家夾。份量都好足夠,一定食到飽

2019-03-24 313 瀏覽
今日陪媽咪飲茶,因為細佬病左,家姐又唔係香港,所以今日得我地兩個撐枱腳,於是我就專登訂呢間精緻中菜館。假日午市餐館主要都是做點心,而且款式會較平日為多。餐館佈置非常典雅高貴,餐具擺設都很花心思,很有中國傳統美。我點了壺菊花茶, 他們的茶壺是銅器, 顏色是越用越有風格,我家裡的咖啡沖壺也是銅制的。點心是即叫即蒸, 所以我先點兩道小食。媽咪喜愛滷水鵝掌翼,所以我特別點了, 另一道就是冷盤話梅南瓜。鵝掌翼滷得入味,雖然肉唔多, 但入口香滑。不過我懶𦧲骨,所以吃了兩件就收手。南瓜雖然有煮過, 但仍然保持爽口, 而且冰鎮了,加上話梅酸甜嘅味道,這道菜最啱夏天食。時間剛好,吃過兩道小食,點心就陸續奉上了。細個經常去的一間茶樓,有一道薑蔥餃非常好味, 薑蔥香之餘,層餃子皮有一種獨突嘅油香, 但隨住佢關門大吉之後就一直搵唔到地方食得番。今日竟然係呢間中菜館食到喎,佢原來係先把牛肉餃炸脆炸香, 再放上湯, 最後加上薑蔥絲😍😍😍。餃子皮裙邊仍然有少少脆,好香口,好好味👍。小籠包點先算好味?呢隻小籠包俾我由籠度夾起,放落碗,忽然想影張打咭相,於是擺好手機再夾番起隻小籠包,隻包依然有穿啲湯依然冇漏,而且咬落去

點心是即叫即蒸, 所以我先點兩道小食。

時間剛好,吃過兩道小食,點心就陸續奉上了。

小籠包點先算好味?呢隻小籠包俾我由籠度夾起,放落碗,忽然想影張打咭相,於是擺好手機再夾番起隻小籠包,隻包依然有穿啲湯依然冇漏,而且咬落去發現其實層皮好薄好滑,唯一缺點反而係我覺得肉餡太多😁。

呢度嘅點心又確係做得好精緻好好味, 試過兩款推介點心好味之後,我地不知不覺越點越多😅,事關屋企wifi失靈,攪到我一早要去星巴巴做野連早餐都沒吃😔。最貼心嘅係點心一般都是一樣三件的, 但我們只有兩個人佢就幫我地做每樣兩件👍。其中素粉果粉皮晶瑩剔透煙韌滑溜, 陳川粉排骨用了新鮮腩排,加上爽滑嘅陳川粉,好味。

食完一輪點心都有點飽, 但之前驚唔夠仲點了碗鮑魚雞粥添。幸好粥底雖然綿密但唔算好稠,加左鮑魚嫩雞令個粥更甜,兩個人分著吃剛好。

最後蝦籽柚皮, 這道菜的英文是Braised Pomelo Peel with Shrimp Roe。柚子皮是選用了圓形嘅柚青,所以特別嫩完全沒渣,入口即溶,咬落去食唔到蝦籽,但卻嚐到蝦籽嘅鮮味同柚皮嘅清香,媽咪好鍾意呢道菜式。

假日茶聚點少得甜品呢, 經理推介要試佢地嘅杏仁茶,因為杏汁是每日新鮮現做的, 飲得出好fresh嘅杏仁味, 而且唔太甜,好香滑。

星期日這樣過真好, 不過我之後還是要繼續努力呢💪。
2019-03-24
  • 薑蔥牛肉角
  • 蛋白杏仁茶
  • 話梅南瓜
  • 灌湯小籠包
2019-03-21 100 瀏覽
今天假期,朋友約我去喝茶,地點選了港島區。在港島區有幾間老字號很出名,例如: 蓮香、陸羽等,但是,總覺得他們有點老土,於是,我們選了位於陸羽對面的中華匯館。匯館內裝修美輪美奐,氣派講究,餐具都是精挑細選的。服務員很有禮貌,招待甚殷。這些都是在老字號鮮能見到的。服務員首先替我們泡了龍井,並介紹平日午市時段多數提供商務午餐,故此,點心的總類會較假日所提供為少,趁著今天是假期,建議我們不防點些精品點心,保證我們不會失望。如此如此,聽著聽著,我們便從餐牌上點了些精品點心來吃了。之後,服務員便捧上一個小食給我們,接著,第一輪的點心也捧上了。【白木耳】大家都知道白木耳營養高,但是它本身是沒什麼味道的,吃的是吃它的爽口感。把它浸在黑醋內和拌,味道便豐富起來。【荀尖鮮蝦餃】一籠兩隻,晶瑩剔透,皮薄餡靚,荀尖爽甜,蝦肉新鮮。【松露鮮菌冬菇包】造型有趣,彷如冬菇,其實它是以鮮菌冬菇作餡料的包子,外層塗上些冬菇色彩的顏料。吃下去,外皮有些似上海銀絲卷的脆皮口感,而內裡餡料很香甜。【香草鵝肝脆雲吞】非常鬆脆,而又一點也不油膩。鵝肝味很突出。其他的點心陸續上來。【芝士白汁帶子撻】金金黃黃,賣相吸引。咬下去,芝士

【白木耳】

【荀尖鮮蝦餃】
一籠兩隻,晶瑩剔透,皮薄餡靚,荀尖爽甜,蝦肉新鮮。

【松露鮮菌冬菇包】

【香草鵝肝脆雲吞】
非常鬆脆,而又一點也不油膩。鵝肝味很突出。

其他的點心陸續上來。

【芝士白汁帶子撻】
金金黃黃,賣相吸引。咬下去,芝士爆發出來,香味隨即湧進口腔,繼而又感受到帶子的鮮甜味,味道一流。

【黑魚子鮑魚芋盒】
造功精細,外貌非凡,用料高級。芋頭的香味濃郁,口感軟綿綿。

【豉汁排骨陳村粉】
排骨肉味鮮,醃得入味。據服務員說,陳村粉是用舊米來做米漿,所以吃起來會更有煙韌感。

【金貝雞粒炒粉絲】
看似黃金雀巢,亦知道廚師的手藝非凡。粉絲本身雖然是無味的,但是廚師利用巧手,配合銀芽,蛋絲、炸瑤柱絲,造成這個菜式,令平凡的粉絲變成味道極具層次的美食。佩服!

【馬拉糕、芝麻卷】

最後是吃馬拉糕和芝麻卷來作為甜品。馬拉糕是熱點,它很有彈性,而且有鹹蛋黃香;而芝麻卷就是冷點,皮薄,芝麻味很香。一冷一熱的配搭,非常出色。
2019-03-19 87 瀏覽
中華匯館,門面很低調,令人莫明地感到神秘。一坐下,服務員已立即問我地飲咩茶,介紹推介菜肴,服務態度十分良好。星期日我中午,有點心供應於是叫了幾籠點心試試。松露鮮菌冬菇飽,十分推介。飽內釀了很多鮮菇,十分適合愛菇之人,而且還有濃濃的松露香味黑魚子鮑魚芋盒。這點心由鮑魚和芋頭組成,鮑魚爽口,芋頭經油炸後,外脆內軟,芋頭內還釀了鮮菇,讓人驚喜。小籠包,皮薄餡多,湯汁飽滿。花雕醉乳鴿,乳鴿肉質軟滑,花雕酒醇香,是一味很好的開胃菜。這道豆腐十分好吃,豆腐十分嫩滑,伴隨着羨汁,羨汁好像是雞湯,再配上芫茜,花生,肉羹,口感豐富,而且廚師加了小小麻辣,十分特別。蝦餃。
中華匯館,門面很低調,令人莫明地感到神秘。

星期日我中午,有點心供應
於是叫了幾籠點心試試。

小籠包,皮薄餡多,湯汁飽滿。

花雕醉乳鴿,乳鴿肉質軟滑,花雕酒醇香,是一味很好的開胃菜。

蝦餃。
20190314🌧️Thursday🍄今日好特別日子🤗白色情人節🌹但係我地係約佐一班好耐無見既中學同學,選擇了一間粵菜中館🥢「中華滙館」舊舖係新同樂,老闆背景有傳係識飲識食既唐唐,能夠邀請到麗新集團旗下餐廳的要員做幕後班底,這間中菜廳應該有點不平凡。「中華匯館」行政總廚周卓雲,入廚38載,曾在恆生博愛堂任廚烹調宴會菜式,跟江太史家廚李才的後人李煜霖師傅學藝。寬闊玄關位,感覺光潔,再步入菜館,店內裝潢帶點古典味,如果有私人人宴會,可預定房間,大家坐低後,一邊談話,一邊Order 食物,服務水準真的不錯,因為大家點選食物都無數次,( 未能盡錄:灌湯小籠包,雞絲脆春卷👍石窩海味撈粗麵👍)但係Waitress 都表現親切笑容😍😍😍
花雕醉乳鴿
筍尖鮮蝦餃
鮮腐竹浸時蔬
  • 石窩海味撈粗麵
2019-03-05 147 瀏覽
某日別家都訂不到位置的時候,定到了它,就來吃了。之前吃過幾次晚餐,表示非常一般,所以這次也沒報任何希望。大部分菜都沒照相,就寫寫幾個照相和留下印象的菜吧。黑魚子留心蛋,非常的普通。秘制凍鮑魚,這道要誇獎一下,鮑魚口感有嚼勁但非常好嚼爛,連戴牙套的朋友都可以吃,真的是恰到好處。味道也煨的入味。懷舊八寶鴨,這居然是我第一次吃八寶鴨,太喜歡了。鴨肉肉質軟嫩,味道極其濃郁,整道菜非常juicy,汁水浸入每一粒米,搭配的輔料比如栗子什麼的也很足料,真心覺得非常的好吃。鮮鮑魚石窩雞,點重復了兩道鮑魚的菜,這道鮑魚的口感沒有凍鮑魚那麼好吃,偏硬。聽朋友推薦這裡醉乳鴿最好吃,加了一份,但是覺得一般。整晚最喜歡的是凍鮑魚和八寶鴨,其他還點了好多菜,大多忘記了味道。

黑魚子留心蛋,非常的普通。

聽朋友推薦這裡醉乳鴿最好吃,加了一份,但是覺得一般。

2019-03-04 126 瀏覽
中午時段這裏很熱鬧,裝滿了附近上班的西裝友。由於枱和枱中間貼得很近,明明是高級食館 偏偏有點嘈吵。我們四個坐下來請問了經理有什麼推介。經理首先推介了一個醉乳鴿我們看介紹口水雞然後點了一些朋友說好吃的蝦餃燒賣。幸好經理給我們提早留了叉燒叉燒真的令我齒頰留香 回味無窮其他點心也不太懂欣賞口水雞反而是驚喜之作鵝肝炒飯四個人每人一小碗好香鵝肝的味道 還好也不太油。將這天的Business lunch 還可以晚餐的話可能不會當作首選。
我們四個坐下來請問了經理有什麼推介。

經理首先推介了一個醉乳鴿
我們看介紹口水雞
然後點了一些朋友說好吃的蝦餃燒賣。

幸好經理給我們提早留了叉燒
叉燒真的令我齒頰留香 回味無窮
其他點心也不太懂欣賞
口水雞反而是驚喜之作

鵝肝炒飯四個人每人一小碗
好香鵝肝的味道 還好也不太油。

將這天的Business lunch 還可以
晚餐的話可能不會當作首選。
  • 麻辣口水雞
  • 叉燒
2019-01-23 257 瀏覽
見到有外賣快取,menu 同圖片都好吸引,就叫左個鮑魚肉燥燴飯,盛惠$90. 有可能係最貴的外賣。點知見到佢拎起個外賣碗盛白飯 心已經一沉。。。然後佢同$30台灣店一樣咁加了幾匙所謂的肉燥,同一小隻鮑魚。。。賣相零。。味道。。。個肉燥係無味 ge, 台灣小店應該比它好吃。鮑魚不過不失,但點都唔值 $90...只能講中了超大的伏。。。。

只能講中了超大的伏。。。。
外賣自取
2018-12-31 333 瀏覽
朋友帶路去食中菜😙呢到環境 裝修 服務 同食物質素都高!靜靜既氛圍好適合聚會傾計 感覺私密底極高😆值得推薦!第一道菜鮑魚 食落彈牙 感覺有啲似食緊刺身😆金磚豆腐✨超級驚喜 外脆內滑 外層既脆又唔會好厚粉 再配少少芝麻增加口感 食完一舊接一舊 停唔到口!黑松露星斑球✨再次重申 平時我真係好怕食海鮮 因為覺得陣味好腥 但係今次我竟然同男朋友爭食呢碟星斑球 男朋友表示十分意外😆肉食落唔係好鬆散個啲 所以感覺唔似屋企食啲魚 同埋黑松露可以蓋過我好怕個隻腥味😙👍🏻辣子雞✨十分十分惹味!男朋友又怕辣但又想食 因為太香口🤣欖菜肉碎炒飯✨炒飯炒得好唔易嫁 但呢到既水準真係不錯!飯粒分明同爽身唔會一pat pat~味道粒粒均勻!配料亦都好平均 務求你每一啖都會食到欖菜同肉碎🤣最後食埋個甜品 食返個味蕾完美作結👍🏻值得一提就係服務真係好好 不停幫我地加茶 見我地好似好疑惑又會即刻過黎幫忙!但同時佢地會比足夠空間你 唔係望實你!十分好!下次同屋企人再黎食!

第一道菜鮑魚 食落彈牙 感覺有啲似食緊刺身😆

辣子雞✨十分十分惹味!男朋友又怕辣但又想食 因為太香口🤣

2018-12-21 5403 瀏覽
是日下班相約了再外國回流返港的表妹到中環晚飯表妹想吃中餐 於是小編就揀了位於士丹利街13號地舖的中華滙館共晉晚餐前菜三小碟 $120前菜三小碟有黑魚子糖心蛋 椒鹽田雞腿 麻辣海參半生熟的糖心蛋加上黑魚子口感帶點爽脆之餘糖心蛋漿入口即溶 令人回味無窮椒鹽田雞腿 小編本身對田雞腿沒有特别喜好但餐廳使用椒鹽炸的方法烹調 又是別有一番風味田雞腿香滑而有趙口 十分美味麻辣海參 口感彈滑 使用麻辣為海參調味 新式獨特太史五蛇羹 $480天氣轉冷就是吃蛇羹最佳時分餐廳的太史五蛇羹是用了5種蛇熬製材料有蛇肉絲 冬菇絲 木耳絲 竹筍絲蛇羹口感厚度適中 十分暖胃蕃茄酸湯魚 $120用番茄熬製湯底 然後加入東星班魚翅菜式配搭新穎 東星班魚翅於一鮮嫩 配合番茄湯底 十分醒胃古法羊煲 $580冬天另一個要吃的東西就是羊腩煲!餐廳秘製的枝竹羊腩煲 份量十足羊腩肉質燜至軟腍入味 羊羶味不重吃完羊腩 一定要一嚐枝竹 竹枝吸入羊腩汁的味道 十分鮮美海味撈麵 $320海味撈麵這個菜式名字已經令人覺得十分矜貴撈麵加入鮑魚絲 冬菇絲 一份何以分成兩碗加入鮑汁調味的撈麵口感豐富 麵質彈牙 總括而言 餐廳服務質素十分好食物新穎又
是日下班相約了再外國回流返港的表妹到中環晚飯

用番茄熬製湯底 然後加入東星班魚翅
菜式配搭新穎 東星班魚翅於一鮮嫩
配合番茄湯底 十分醒胃

古法羊煲 $580

冬天另一個要吃的東西就是羊腩煲!
餐廳秘製的枝竹羊腩煲 份量十足

食物新穎又有特色
小編表妹表示十分滿意
2018-12-19
2018-12-18 1974 瀏覽
今晚約咗一位喺美國返嚟嘅朋友食飯我左搵右搵,搵到呢間位於中環嘅高級中菜希望佢會鍾意啦~餐廳地方唔算好大環境裝修頗舒適,餐具精緻內裡亦設有廂房,一大班朋友食飯亦冇問題「三小碟 $120/位」分別係⋯⋯⋯椒鹽田雞腿:好嫩滑,外皮薄又脆,肉汁仲喺入面麻辣海參:爽口,微辣,幾醒胃魚子醬溏心蛋:呢個生熟程度我好滿意,香濃既蛋黃汁配合微咸既魚子醬,好味「杏汁白肺湯 $120/位」聞落去已經好香杏仁味濃郁,加上白肺,好清甜菜廚師處理白肺處理得非常好食落去完全無内臟既臊臭味成個湯飲落去好滋潤又暖笠笠「古法羊腩煲 $580」係我食過既羊腩煲之中,炆得最腍最入味廚房嘅做法係厚切而唔係切粒大大片羊腩脂肪比例剛剛好,食落反而仲滋味羊腩外仲有冬菇枝竹生菜馬碲筍等材料索哂啲汁,非常好味,強烈推薦大家一試!「石窩海味撈粗麵 $320」兩個人食大概一人分到兩碗鮑汁撈麵就食得多呢個奢華版本混合左鮑魚絲,冬茹絲,魚翅口感豐富,麵質仍保留彈性鮑汁亦唔會太過濃而搶哂其他材料味道總括而言,我同朋友都認為係十分有水準嘅中菜價錢同食物質素成正比,推薦!
今晚約咗一位喺美國返嚟嘅朋友食飯
我左搵右搵,搵到呢間位於中環嘅高級中菜
希望佢會鍾意啦~

餐廳地方唔算好大
環境裝修頗舒適,餐具精緻
內裡亦設有廂房,一大班朋友食飯亦冇問題

「三小碟 $120/位」
分別係⋯⋯⋯
椒鹽田雞腿:好嫩滑,外皮薄又脆,肉汁仲喺入面
麻辣海參:爽口,微辣,幾醒胃

「杏汁白肺湯 $120/位」
聞落去已經好香
杏仁味濃郁,加上白肺,好清甜菜
廚師處理白肺處理得非常好
食落去完全無内臟既臊臭味
成個湯飲落去好滋潤又暖笠笠

「古法羊腩煲 $580」
係我食過既羊腩煲之中,炆得最腍最入味
廚房嘅做法係厚切而唔係切粒
大大片羊腩脂肪比例剛剛好,食落反而仲滋味
羊腩外仲有冬菇枝竹生菜馬碲筍等材料
索哂啲汁,非常好味,強烈推薦大家一試!

「石窩海味撈粗麵 $320」
兩個人食大概一人分到兩碗
鮑汁撈麵就食得多
呢個奢華版本混合左鮑魚絲,冬茹絲,魚翅
口感豐富,麵質仍保留彈性
鮑汁亦唔會太過濃而搶哂其他材料味道

總括而言,
我同朋友都認為係十分有水準嘅中菜
價錢同食物質素成正比,推薦!
2018-11-06