好朋友升左職,佢話請我食一餐好嘢,間餐廳叫中華滙館,原來佢喺陸羽茶室對面。可能時間尚早,人唔算多,所以有一種寧靜嘅感覺,過左一個鐘到,開始人多,但都唔會覺得嘈吵。之後嘢食就朋友全部決定,話晒佢俾錢嘛首先嚟咗一個小食,叫做醋漬白木耳,好開胃嘅小食 酸酸地,好爽口,食到唔想停。鹿兒島荼美豚叉燒平時啲叉燒,個汁好厚,會黏住咗係個豬肉上邊,而呢個叉燒只係在表面輕輕的有一層,而且豬味好濃郁,雖然好厚身,咬落都易咬開,銀絲焗釀蟹蓋啖啖肉,超多蟹肉,絕不欺場,洋蔥炒得好香口,而且洋蔥同蒜蓉炒過之後,又不會蓋左蟹肉嘅鮮味古法㵍去骨大鱔 鱔好厚肉,又冇骨,入口即溶。乾煸醉雞鍋啲雞好嫩,就算雞胸,一啲都唔鞋,佢個汁好好食,雞味好濃,唔覺得係冰鮮雞,而且全部起晒骨,啖啖肉好細心,特別喜歡佢放咗啲圓肉喺入面,甜甜地,畫龍點睛魚湯煮3鮮年糕 三鮮係蝦,蜆,斑片斑片好新鮮,啲肉唔散,有口感蝦球好彈牙,好新鮮因為呢兩樣太出色,顯得個蜆就冇特別呢餐飯好滿足,價錢唔平,但食物同服務質素都好好,好令人口味嘅一餐!

之後嘢食就朋友全部決定,話晒佢俾錢嘛
首先嚟咗一個小食,叫做醋漬白木耳,
好開胃嘅小食 酸酸地,好爽口,食到唔想停。

鹿兒島荼美豚叉燒

銀絲焗釀蟹蓋

古法㵍去骨大鱔
鱔好厚肉,又冇骨,入口即溶。

乾煸醉雞鍋

魚湯煮3鮮年糕
三鮮係蝦,蜆,斑片
斑片好新鮮,啲肉唔散,有口感
蝦球好彈牙,好新鮮
因為呢兩樣太出色,顯得個蜆就冇特別