2019-04-29 975 瀏覽
今日約左班姊妹食飯,想搵間坐得耐,環境舒服嘅地方坐低傾下計,一諗到就係之前同屋企慶祝生日嘅上海小南國經過OpenRice search 之後原黎改左名上海小南國1987,睇黎我都好耐冇黎過因為人比較多,我地就包左間房,入邊個環境好有老上海風格我地坐低之後,職員好快奉上茶水,推介左今期新菜式,事不宜遲上菜喇鎮江肴肉味道較清,食落口感一流,不覺得油膩生拆蟹粉蝦仁每啖蝦都有蟹黃香味,我嘅至愛呀剁椒蒸大魚頭職員推俾我地,但我比較怕辣沒有嘗到黃金蝦球大大件,好有滿足感香煎兩面黃本身諗住炸出黎會好油,但配合素菜又出奇地脆得黎帶清淡。八寶飯今次食物質素同埋環境無令我失望過

因為人比較多,我地就包左間房,入邊個環境好有老上海風格

鎮江肴肉
味道較清,食落口感一流,不覺得油膩

生拆蟹粉蝦仁
每啖蝦都有蟹黃香味,我嘅至愛呀

剁椒蒸大魚頭
職員推俾我地,但我比較怕辣沒有嘗到

黃金蝦球

大大件,好有滿足感

香煎兩面黃

本身諗住炸出黎會好油,但配合素菜又出奇地脆得黎帶清淡。

八寶飯

今次食物質素同埋環境無令我失望過

2019-04-13
2019-04-29 636 瀏覽
相約10位朋友到時代廣場小南國1987聚會食飯,我們訂了6點半,坐下來就有兩碟前菜,非常開胃,稍後陸續有主菜上台,有蟹粉炒虾仁,香酥鴨,什錦砂鍋,椒鹽排骨,香煎雙麵王,等等!大至整體食物水準達高,服務員細心招呼,值得一贊!
坐下來就有兩碟前菜,非常開胃,稍後陸續有主菜上台,
大至整體食物水準達高,服務員細心招呼,值得一贊!
什錦砂鍋
前菜(1)
前菜(2)
  • 蟹粉炒虾仁
2019-04-27 518 瀏覽
昨天跟同事們一起午餐,我們選擇了上海小南國吃上海菜。在星期五繁忙午餐時間,店長很快便安排好房間給我們👍值得一讚。環境舒適。我們叫了10道菜。最喜歡的是鎮江肴肉😋入口即溶. 每次來到都一定會叫這道菜🤣但每次都保持到水準👍黃金明蝦球,每一口都充滿著鹹蛋黃~吃完好🈵️足😋😋😋😋😋😋清炒生拆蟹粉河蝦仁,食蝦有蟹味,感覺創新,幾得意。10道菜我最喜歡這3道。埋單每位大概$220 。洒樓的價錢就可以吃到上海菜👍價錢味道都很合理👍下次會再來。值得再試😋
昨天跟同事們一起午餐,我們選擇了上海小南國吃上海菜。

黃金明蝦球,每一口都充滿著鹹蛋黃~吃完好🈵️足😋😋😋😋😋😋

清炒生拆蟹粉河蝦仁,食蝦有蟹味,感覺創新,幾得意。

2019-04-26 353 瀏覽
中午12點跟同事來到時代廣場上海小南國這個傳統上海菜館吃午飯。可能是幾年已經沒有過來,現在招牌上多了1987這個年份,問過店長,原來上海小南國在這幾年都在不斷創新,不單單在產品上,連招牌和品牌都要給食客一個新印象。可能是平日中午時間尚早,客人都未坐滿,店長見我們一行10人用餐,就給了我們一間包房。店長裝潢高貴典雅,燈光照射感覺有點似高級西餐廳,但牆壁和天花圖案設計,將老上海風格用新派方式呈現出來。店長見我們拿不定主意要吃什麼,就主動推介近來推出的新菜式。特別推薦清炒萵荀絲,上台時感覺似是泰式珍珠冰的感覺,但入口卻非常爽口,實在好味道。另外,黃金明蝦球和勝瓜百葉番茄吃完都留下深刻印象。最後賣單每位大約$220,以一間傳統上海菜館來說性價比算是不錯。最後要稱讚服務員,笑容滿面,用餐途中還很有心幫我們更換新底碟。如有機會,會再去其他分店試試。是正宗的上海菜館,又帶點新意,值得推薦。

• 清炒萵荀絲
2019-04-26 177 瀏覽
今天下午去了時代廣場吃上海菜,老字號小南國1987,發現有新菜單,一行人就試一試。入到去有房坐,裝修都尚算舒服。一開始先食一些前菜,主菜點左都成10樣菜,最好味係黃金蝦球,足料,彈牙,入味,推介!再黎就係全家福雜錦沙窩,清清地,d湯都幾夠味 入面有個蛋餃都算幾好!之後就係有個手抓餅 熱辣辣 有點油利 但都算好好味。比較差算係個肉排 無味 可能大排檔會好味過佢!埋單$220/位 都算可以啦 值得一讚係服務態度良好 侍應好有禮貌 喜歡上海菜都可以試下!

之後就係有個手抓餅 熱辣辣 有點油利 但都算好好味。

比較差算係個肉排 無味 可能大排檔會好味過佢!

• 黃金蝦球
  • 全家福雜錦沙窩
午餐時段一班同事出外吃飯,有同事建議吃上海菜,就來了時代廣場的小南國,一到來就感覺裝修很不錯,很有格調,應該是新裝修的吧?可能是我們比較早來到(12點左右,那時大廳已有幾台客人),我們一行10人,店員特意安排了房間給我們.前菜及茶水馬上就送到,還特意給我們每人一杯雪梨水(味道很不錯呢),然後就是落單及上菜時間都配合得很好,不用等多久,慢慢逐一上菜.菜式方面,特別推薦吮指香酥鴨及蟹粉河蝦人,還有就是甜品那八寶飯總括來說,服務很好,埋單每人大約220元,味道算是不錯,如想吃上海菜,算是一個不錯的選擇.
2019-02-19 689 瀏覽
decided to have some shanghainese cuisine with my old friend.Entered at 1pm and was still able to get a table for two given that its a Sunday.ordered some cold dishes, the shredded chicken noodles was a bit big in size and it conms with lettuce which is really refreshing.The soup dumplings (xiaolongbao) was really juicy and fresh. However mine broke when i was trying to movr it to my spoon. And the dumplings were sticked together.As to service, I really shouldn't comment but I wasn't given a pla

As to service, I really shouldn't comment but I wasn't given a plate to start with. Anyways not really to expect any service since they don't have enough staff to accomodate.

和很久不見的朋友一齊去吃。
星期天下午一點去walkin都有位五洗等。
冷盤的話個雞絲粉皮份量夠大同埋仲有生菜,真心不錯。
小籠包的話其實裏面的湯很足料,可是失望的是個包皮痴埋一齊。。。幾小心都整爆。。。。。心碎。。。
服務的話也不能評價什麼,畢竟香港服務業一向缺人手,可是我從進來到埋單都無人發覺我個位無左個蝶。。。我是個不喜歡開聲要野既人,所以就有一點小失望吧。。。可是員工的服務態度其實也挺不錯的。

2019-02-17
2019-02-18 504 瀏覽
約埋一班舊同事食開年飯,選擇了比較就腳的銅鑼灣食通天。雖然是星期五的午飯時侯,但人流不多。友人負責㸃菜,我們負責吃!烤麩 - 夠諗入味,味道不錯生煎包 - 包不夠軟熟,入面沒有湯汁👎🏻海浙頭 - 爽口,醬汁也頗醒胃蟹粉豆腐 - 淡而無味,一D蟹粉味都無,😐唯一讃的是豆腐幾滑瑤柱蛋白炒飯 - 炒得頗乾身,味道適中上海粗炒 - 賣相ok, 味道一般春卷 - 乾身,無汁紅油抄手 - 皮厚,汁調得不太好,亦唔夠辣!食物一般,味道偏淡,服務亦一般!不太推介
約埋一班舊同事食開年飯,選擇了比較就腳的銅鑼灣食通天。

雖然是星期五的午飯時侯,但人流不多。

友人負責㸃菜,我們負責吃!

烤麩 - 夠諗入味,味道不錯

生煎包 - 包不夠軟熟,入面沒有湯汁👎🏻

海浙頭 - 爽口,醬汁也頗醒胃

瑤柱蛋白炒飯 - 炒得頗乾身,味道適中

上海粗炒 - 賣相ok, 味道一般

春卷 - 乾身,無汁

紅油抄手 - 皮厚,汁調得不太好,亦唔夠辣!

食物一般,味道偏淡,服務亦一般!不太推介
2019-02-15
2019-02-13 417 瀏覽
朋友請食飯黎左呢間餐廳,小編之前未食過。好耐冇食過上海野,有啲期待。啲嘢大致上都冇乜問題,但唔係特別好食。呢個安格斯牛柳粒確實係中式牛腩咁樣,唔係西餐嗰種牛柳。 佢係雪花牛肉粒,偏肥,所以食落好溜,而且味道比較濃同少少咸,就算餸飯都頂多食到兩三舊。小籠包就唔錯,不過湯好似多左啲😂 就咁睇相都見倒。糖醋魚就好好味,好香口,又唔會太甜。啲魚肉都幾嫩同埋幾多,唔會淨係得炸漿。小編連個魚頭都損埋😂呢個炒四季豆咸左啲😥花雕雞都唔錯,啲雞肉都幾多同大,而且幾入味。

呢個安格斯牛柳粒確實係中式牛腩咁樣,唔係西餐嗰種牛柳。

小籠包就唔錯,不過湯好似多左啲😂 就咁睇相都見倒。

呢個炒四季豆咸左啲😥

花雕雞都唔錯,啲雞肉都幾多同大,而且幾入味。
2019-02-10 379 瀏覽
點菜時,陳女部長替我們下單,全程心不在焉。我們叫雞燴麵, 她說假日關係沒有供應(但明明看見鄰桌的人在吃!)OK 沒有供應沒問題,我們改叫擔擔麵, 要求辣油分上,結果辣油跟麵一起上(I.e.,下錯單)。要求她換,竟然說不可退換,諸多藉口,態度奇差。但大前提是她沒留心聽我點菜、下錯單!結帳時,又再看見鄰桌的人在吃雞燴麵(難道只是不供應我們吃?)。食品更美味也不會再來了!失望!簡直有辱小南國的美名
。但大前提是她沒留心聽我點菜、下錯單!
2018-12-09 987 瀏覽
我們叫了二人套餐,餸在十分鐘之內全部送到,根本食唔切,然後餸都凍晒,但剩下的面和甜品要催促多次才到,要等30分鐘,食物質素不差,但是食得很不舒服,浪費了食物,浪費了地方,浪費了廚師的手藝,可惜!
2018-11-28 818 瀏覽
3個女仔揸車嚟開港島, 銅鑼灣好難泊車,所以揀咗嚟time square,貪佢食滿$350蚊就可以免費泊車三個鐘😜。 (希慎要食滿$800先可以免費泊三個鐘 😫😫😫)time square頂嗰幾層嘅食通天有好多唔同嘅餐廳 ,今次揀左食上海菜。蟹粉上海炒年糕 -- 比平常嘅普通炒年糕 貴一倍 💵💵💵 但佢好香蟹粉味,配咗個醋上,不過就算唔點都好食😋上湯生煎包 -- 入面一直湯都冇,得好細嚿肉,麻麻😓😓😓螞蟻上樹 -- 微辣,炒得太乾,個底已經硬咗一餅😵😵😵紅燒獅子頭 -- 齋食有啲鹹,但配白飯一流桂花酒釀丸子 -- 都幾甜不過冇酒味,不過不失平時好多餐廳都會90分鐘就趕人走,我地呢度坐到十點都冇人理😂 仲係咁添茶。如果想同朋友慢慢坐下傾下計其實都ok嘅!

上湯生煎包 -- 入面一直湯都冇,得好細嚿肉,麻麻😓😓😓

螞蟻上樹 -- 微辣,炒得太乾,個底已經硬咗一餅😵😵😵

紅燒獅子頭 -- 齋食有啲鹹,但配白飯一流

桂花酒釀丸子 -- 都幾甜不過冇酒味,不過不失

2018-11-28
2018-11-02 1000 瀏覽
行街行到攰,又要揀啲啱小朋友食嘅無睇餐牌就衝咗入去🙈然後有個似是帶位嘅女人問幾位黑面地將我地pass俾個部長咁嘅男人佢指個位我以為係出面完全無“帶位”成份原來叫我地坐係陰暗位朋友話貴揀唔落手,都講咗呢間唔平結果揀咗啲行野,不過味道好好湯麵嘅湯濃味津白好淋好入味,湯汁都正小籠包皮薄得嚟唔易穿個頂仲唔會硬,入面啲湯都好好味咕嚕肉好脆口,唔會乾爭爭食物上得好快係啲人長期黑面好似欠佢甚麽😤😤
行街行到攰,又要揀啲啱小朋友食嘅
無睇餐牌就衝咗入去🙈

然後有個似是帶位嘅女人問幾位
黑面地將我地pass俾個部長咁嘅男人
佢指個位我以為係出面
完全無“帶位”成份
原來叫我地坐係陰暗位

朋友話貴揀唔落手,都講咗呢間唔平
結果揀咗啲行野,不過味道好好
湯麵嘅湯濃味

津白好淋好入味,湯汁都正

小籠包皮薄得嚟唔易穿

個頂仲唔會硬,入面啲湯都好好味

咕嚕肉好脆口,唔會乾爭爭

食物上得好快
係啲人長期黑面好似欠佢甚麽😤😤
2018-09-23 1191 瀏覽
小南國在上海一度很有名,記得也有一些特色菜,在香港就只是一般,連同旗下的南小館,量少出名,味道尚可,沒有拿得出手的特色,原料素質也不是很好,蝦沒蝦味,服務也是不上心,所以在時代廣場都是不用等位
2018-08-12 1557 瀏覽
又到試新菜,新開上海小南國開左係時代廣場一期有杯茶飲下,這間服務員落單時都幾好態度叫左醬鴨,肉質實實地,咬落有鴨膻味道,這茶式普通。慢燉安格斯雪花牛肉,入口溶化,牛味濃郁,加埋醬汁,味道很好,值得一試。獅子開大口,有點像台灣瓜包,不知你們有否吃過,包既皮好軟熟,入面夾住一舊豬肉,加埋入面餣茶,口感幾好食,個味同慢燉安格斯雪花牛肉醬一樣味道。灌湯生煎包,皮唔厚實,係煎到脆脆的外皮,入面肉汁不算多,入面配合豬肉肉餡,食得出馬上整,好味。瑤柱齋菜豆腐羹,有冬菇粒,瑤柱,菜絲,豆腐粒,口感有咬口,清淡。
又到試新菜,新開上海小南國開左係時代廣場一期

有杯茶飲下,這間服務員落單時都幾好態度

叫左醬鴨,肉質實實地,咬落有鴨膻味道,這茶式普通。