2020-02-06 932 瀏覽
晏晝同新朋友仔去咗上海小南國食午餐傾下傾下 哈哈 搞到我想參加全民造星真係有好多話題 就咁度過咗一個好開心嘅下午Steamed Pork and Soup Dumplings ($58/4pcs)鮮肉小籠包 ($58/4隻)係我最愛嘅點心 皮薄 而且好多湯汁Marinated boneless duck feet with mustard sauce ($78)芥末鴨掌 ($78)採用咗去骨嘅鴨掌 好爽口以日本青芥末同各種沙拉醬調配醬汁所以芥末味唔會太濃 食落仲好開胃Fish head & fish tofu soup in claypot ($168)魚腐大魚頭湯 ($168)魚腐鬆軟嫩滑 而魚湯濃厚鮮甜好適合依家嘅季節 飲完健脾補氣 溫中暖胃Steamed Crab with Japanese Rice wrapped in lotus leaf ($238)籠仔荷葉膏蟹蒸飯 ($238)新鮮膏蟹鋪喺炒香咗嘅日本米飯 以荷葉包裹嚟蒸蟹肉同蟹膏嘅精華滲透入米飯中 口感甘香豐腴Stir-fried Purple Chinese Yam & Asparagus ($88)紫淮山蘆筍小炒
晏晝同新朋友仔去咗上海小南國食午餐

傾下傾下 哈哈 搞到我想參加全民造星

真係有好多話題 就咁度過咗一個好開心嘅下午

鮮肉小籠包 ($58/4隻)

係我最愛嘅點心 皮薄 而且好多湯汁

芥末鴨掌 ($78)

採用咗去骨嘅鴨掌 好爽口

以日本青芥末同各種沙拉醬調配醬汁

所以芥末味唔會太濃 食落仲好開胃

魚腐大魚頭湯 ($168)

魚腐鬆軟嫩滑 而魚湯濃厚鮮甜

好適合依家嘅季節 飲完健脾補氣 溫中暖胃

籠仔荷葉膏蟹蒸飯 ($238)

新鮮膏蟹鋪喺炒香咗嘅日本米飯 以荷葉包裹嚟蒸

蟹肉同蟹膏嘅精華滲透入米飯中 口感甘香豐腴

紫淮山蘆筍小炒 ($88)

有蘆筍 紫淮山 珍珠筍同菇菌 好新鮮

第一次食紫色嘅淮山 好爽脆 仲好有營養

原來佢有好高嘅藥用價值 唔只可以增強抵抗力

仲有抗氧化同抗癌嘅能力都好高添

Shanghai Wok Fried Rice Cakes with Shredded Pork (Shepherd’s Purse) ($98)

上海炒年糕 (薺菜) ($98)

年糕口感煙靭 配上薺菜點綴 味道清新又健康
2019-10-25
用餐優惠
試食活動
2020-01-20 575 瀏覽
椒鹽小黃魚OK,好香口偏咸小籠包都好味嘅 還點左乾偏四季豆,咸到嘔,又好濕,話比經理聽距就成碟野拎走,粒聲無出過,亦無反轉頭問洗吾洗再點野食 然後我哋再向另外一個侍應點一個螞蟻上樹後,剛剛攞走我哋碟嗰個經理在我地後面對個同事大叫:「叫廚房小咸呀!吾係一陣又.......」感覺真係好差好差,比茶餐廳還要差。其實小南國一d都唔平,野食又吾得,服務又吾好,好難會再去
椒鹽小黃魚OK,好香口偏咸
小籠包都好味嘅
其實小南國一d都唔平,野食又吾得,服務又吾好,好難會再去
2020-01-18 444 瀏覽
小南國呢度菜式新穎同時又保持傳統的上海風味餐廳檯與檯之間吾迫 坐得舒服不失為一個聚餐既好選擇😉龍井蝦仁好彈牙獅子開大口包好軟熟 黑豚肉好鬆化 再加埋啲配菜 好好味擔擔麵好香濃既花生味麵彈牙 好快食晒
小南國呢度菜式新穎

擔擔麵

好香濃既花生味
麵彈牙 好快食晒

2019-12-20 465 瀏覽
今天晚上和同事吃冬至團年飯, 選了時代小南國, 黃金蝦和南薑雞口感尚佳, 服務有禮, 氣氛良好.... 還有脆卜卜瑤柱炒飯也不俗, 冷盤十分開胃..............
2019-12-20
南薑雞
  • 黃金蝦
又黎到食大閘蟹嘅季節🍂Momo同Boo梗係唔執輸去食返個大閘蟹宴先😛😛套餐包兩隻大約五兩嘅大閘蟹🦀、前菜(醉雞同埋土頭絲)、小黃魚、雲吞走地雞湯、蟹粉蝦仁🍤、小籠包、菜苗同埋薑汁芝麻湯圓。依度嗰啲係大閘蟹公🦀,好香好多膏(白色同黃色都有)😍😍大閘蟹實在太好味,Momo同Boo遂隻腳食😝😝,食咗成個鐘先食完😂😂 蟹粉蝦仁d蟹粉都好正😍,而小籠包皮薄多汁👍🏻,小黃魚炸到外脆但肉都嫩既🐟、只係個雞湯有少少遜色好似無咩味🙈🙈 叫左壺人參烏龍🍵,嗰種回甘真係好正😆但茶芥要$25/位有啲貴🥺另外依個餐包一杯花雕酒,如果唔啱飲都可以揀其他飲品,我哋就揀咗杯雪梨水🍹 食完好滿足好飽呀😆OpenRice 定位仲可以送多一客甜品(紅棗糕)。用匯豐/渣信用卡💳尊享價$368就可食到呢個餐喇!🤗🤗🤗

2019-12-09
2019-10-30 415 瀏覽
近來總覺得社會被一種灰濛濛的氣氛籠罩着,天氣到了10月着實太熱了,總有一種提不起勁的感覺。但是生活還是要過的,終於迎來了假期,趁着假期和一班為食之人一起去了久違了的上海小南國嚐了很多秋冬新菜式~芥末鴨掌:很彈牙,吃的到剛剛好的芥末味,還滲著點點的麻醬味,惹味的醬料讓人停不了口~魚腐大魚頭湯:魚湯鮮甜,還有點點的辣味籠仔荷葉膏蟹蒸飯:無諗過個飯係最好食~!好惹味吸盡晒所有精華,撈埋蟹肉食唔停口紫淮山蘆筍小炒:很健康很清淡的一個菜,很難得的有較少吃到的紫淮山另外我們還吃了炒年糕、小籠包跟謎之滋潤飲料,大滿足 😋菜式種類多元化,菜肉比例均勻,而且價錢實惠,很適合一家大小或跟朋友飯聚呢

魚腐大魚頭湯:魚湯鮮甜,還有點點的辣味

另外我們還吃了炒年糕、小籠包跟謎之滋潤飲料,大滿足 😋

2019-10-27 359 瀏覽
今日同友人去了間滿有老上海特色餐廳,店牆身是上海城市的建築畫,帶上海風味之餘,仲可以食到多款上海小炒和特色飲品~總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心GATHERING是不錯的地方~.*大閘蟹蟹肉厚肉質較嫩滑鲜甜,膏量很多而且食落膏味是極為香濃~!目測有五兩重~*特製生拆蟹粉小籠包外皮精瑩通透,一口咬下去內裡肉汁盡出,蟹香味濃是滿足的感覺*蝦球生拆蟹粉蒸雪嶺蛋白就如同雪嶺的雪般潔白無瑕,既醇厚又細嫩,蝦球鮮味Q彈,蟹粉豐腴甘香,味道鮮香濃郁*獅子開大口有點像台灣的手抓包,不過內餡是由色澤紅亮的豬腩肉,配上咸酸菜而成,十分開胃,肉入口即化,瘦的地方瘦而不柴,香味俱佳~*薑汁芝麻湯圓薑汁的暖意,一口咬下彈口的糯米皮,滿滿芝麻內餡流出,帶著濃香細膩的味道*花雕醉雞上台已聞到香濃的花雕味🌟,用花雕的煮雞方法具補而不燥、暖身驅寒、養血效用~*花雕酒一壺 & 人參烏龍茶 & 甘荀雪梨水花雕酒~花雕酒馥郁芬芳,酒味甘香醇厚,上台時還有熱水鎮住保持溫度,十分貼心~人參烏龍茶~烏龍茶口味甘醇,既有茶的清香,又有人參的滋養功效~甘荀雪梨水~都市人工作繁忙好易'上火',這款雪梨就具有潤燥清熱的效果~是款不可多
*大閘蟹
*特製生拆蟹粉小籠包
外皮精瑩通透,一口咬下去內裡肉汁盡出,蟹香味濃是滿足的感覺
*蝦球生拆蟹粉蒸雪嶺
*獅子開大口
*薑汁芝麻湯圓
*花雕醉雞
*花雕酒一壺 & 人參烏龍茶 & 甘荀雪梨水
甘荀雪梨水~都市人工作繁忙好易'上火',這款雪梨就具有潤燥清熱的效果~是款不可多得的天然健康飲品~

這家餐廳座位都算舒服,如果和朋友行到累來上海野和聊天也不錯喔
看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢
2019-10-24 270 瀏覽
小南國新菜式~同班朋友一齊去試下~芥末鴨掌鴨掌去晒骨,日本嘅青芥茉醬撈埋沙律醬~芥末味唔重亦都唔辣,好特別既冷盤前菜,食唔停口。魚腐大魚頭湯一睇到個魚頭咁大, 就知呢煲湯真材實料,趁熱飲,凍左會腥~因為係堅魚湯!籠仔荷葉膏蟹蒸飯用荷葉包住蒸出黎嘅蟹膏日本米飯, 吸晒蟹膏同蟹肉嘅鮮味,去埋特製嘅豉油汁,好香好好食!紫淮山蘆筍小炒呢碟小炒五顏六色,只紫淮山絕對係賣點!仲有蘆筍、珍珠筍、菇菌~新鮮有營養, 賣相繽紛又靚!
小南國新菜式~同班朋友一齊去試下~

芥末鴨掌

魚腐大魚頭湯

籠仔荷葉膏蟹蒸飯

紫淮山蘆筍小炒

2019-10-11
下午茶
2019-10-23 202 瀏覽
-有個fd話銅鑼灣上海小南國出左新菜色就襯放假一齊去試下啦-🔹頭盤有芥末鴨掌 加埋沙律醬就算唔食得辣既朋友都可以一齊食最緊要係無骨 就算比小朋友食都得非常開胃呀-🔹小菜方面真係要試試呢個紫准山蘆筍小炒其實我係第一次食紫准山雖然望到佢係紫色可能會唔敢試但食落好爽口 又有益 緊係要食多幾條啦呢個小菜重有個出色位 就係佢一d都唔乾一試過簡直係食唔停呀因為佢用既蘆筍 珍珠筍同紫准山都好爽口-🔹去到必食item 荷葉膏蟹蒸飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻嘩! 個飯真係好食到嘩一聲佢個飯用荷葉包住黎蒸 吸哂膏蟹既香味食多幾碗都無問題呀 個膏蟹就當然唔洗講又甜又多膏 成個蟹蓋放係面 真係好吸引呀係呢d轉天氣既日子 當然唔少得一碗靚湯啦-🔹呢個魚腐大魚頭湯 除左飲湯 連湯渣都可以食埋架個湯好有魚味又唔會有魚腥味而魚腐吸哂d精華 宜家先知魚腐可以咁好食-呢間餐廳真係可以帶埋大家大細一齊黎食環境又舒服 有足夠空間可以一路食一路傾😙
有個fd話銅鑼灣上海小南國出左新菜色
環境又舒服 有足夠空間可以一路食一路傾😙
2019-10-11
團年飯
  • 紫准山蘆筍小炒
秋天的季節🍁🍂 除咗三蛇肥之外又係「大閘蟹」隆重登場,一年一度身為Foodie既我又點會錯過呢🤭好多人都想食多蟹膏又足料又抵食,今次估不到來到「上海小南國 1987」吃到當造的大閘蟹。大家可能覺得吃大閘蟹有點奢侈之物,但現在凡有匯豐或渣打信用卡則可$368/位 或 $468/位。主角尚未登場,倒不如介紹正宗上海的特式。品嚐時令蟹宴,以蟹會友更見美味。特製生拆蟹粉小籠包,滿滿蟹粉釀入小籠包來,滿滿湯汁滲出皮薄餡靚,相當滋味。蝦球生拆蟹粉蒸雪嶺,以滑溜的蛋白在底層以淡味吃至濃味,蟹粉的濃郁與蒸蛋白富有層次感配合蝦球豐盈又彈牙,亦反映出上海菜能夠做到精細雋美及清鮮精緻。「獅子開大口」大家耳熟能詳的字眼,原來內有乾坤。肥美的五花腩肉相當邪惡,配合半肥半瘦的五花肉與鹹香的酸菜互相輝映,帶有嚼勁相當濃郁又滿足。市面上吃到刈包的機會不多,全因手工菜需要更多時間、心思、耐性作出準備,吃得出用心。吃過不同蟹粉滋味,今年首次品嚐「大閘蟹」味道,清蒸大閘蟹四至五兩重顏色上相當吸晴,難怪大家也爭相拍攝。輕輕由蟹身背後打開,蟹膏呈現滿滿蛋黃色可見新鮮又多膏,旁邊更會上海的浙江醋可減其膩。吃蟹又點少得美酒,經典配
特製生拆蟹粉小籠
清蒸大閘蟹
吃蟹又點少得美酒,經典配搭一定係花雕。喜歡其盛載美酒的酒壼,富有中國特色。花雕酒色澤呈深紅黃色,晶瑩剔透,酒香芬芳,酒味醇厚,餘味悠長。大閘蟹味道出色連同花雕酒,更加可以驅寒又暖身。
花雕酒
最後甜品有「團團圓圓」薑汁芝麻湯丸,薑味十足,四小粒湯丸糯米皮煙韌及芝麻味濃香,為蟹宴劃上完滿的句號。
2019-10-14
特製生拆蟹粉小籠
  • 特製生拆蟹粉小籠包
2019-10-11 457 瀏覽
話說同事birthday lunch. 知道小黃魚出名就叫。 4個女既都話好, 外脆内軟。 如果我自己來,係會點2條的。 另外的食物正路。 唔會有野難吃。 有個時令菜, 唔知咩黎叫左試, 就係講緊果個紫准山,有驚喜!!其實有時間應該周圍試吓菜。 保持到水準已經好好, 環境清静, 唔會好嘈, 成件事係舒服。 簡簡單單就係1個lunch啦!
招牌炒飯
  • 小黃魚
2019-09-21 601 瀏覽
呢間係我食過最好食既上海菜,食物整得好精緻,樣樣都好好味!試到好多平時食吾到既上海菜。其中松子魚真係好正,炸魚加d咕嚕汁,連個魚頭都可以食埋生煎包一咬留哂汁出黎。仲有黑松露招牌河蝦仁,蝦仁好彈牙,平時鍋餅都係得豆沙,呢到係香蕉豆沙,好香脆,價錢亦都只係中上咋!
2019-08-16 588 瀏覽
Had mostly veggie dishes and I had to say loved all of it! They were all fresh and tasty. We also ordered the chicken wonton soup (our only meat dish) the soup was delicious, could taste the rich chicken flavour and the wontons were huge. Would recommend !
2019-07-03 805 瀏覽
呢到個環境都唔錯. 地方都可以坐得幾舒服. 鍋貼睇落都唔錯架,不過就覺得乾得濟, 之後都叫左個餛飩雞, 雞味都帶甜, 所以都覺得幾好食, 我們非常喜歡上海湯餃子湯味濃郁,非常值得試一試
2019-04-29 1571 瀏覽
之前去過中環嗰間小南國,感覺都不錯,仲記得佢地架黑毛豬好好味昨天試了這間在銅鑼灣時代廣場裏的小南國,這裏的裝修很舒服,菜式好像有些不同,多了些素菜類, 感覺很清新。 我地點了好幾款菜,但我個人特別喜歡是:-黃金蝦球🦐: 咸旦黃包住隻蝦,啖啖肉,出面食的黃金蝦通常連殻的,但這個啱哂我依d唔鐘意搞污糟手的賴人🤣🤣香煎兩面黃: 這個麵底好特別,同出面食的有點不同,係整得好鬆脆的, 配上素菜雜菌,好味道👍🏻👍🏻還有勝瓜百頁蕃茄和全家福雜錦砂鍋,這兩個清清地,好健康。這類的服務都非常好,特別一提是依到的飲品真係好有心,因為是真材實料的雪耳雪梨紅蘿蔔水,超滋潤☺️

我地點了好幾款菜,但我個人特別喜歡是:-

還有勝瓜百頁蕃茄和全家福雜錦砂鍋,這兩個清清地,好健康。