2018-08-03 1022 瀏覽
原本去銅記食樂x皇朝, 但太多人等候,唯有轉戰時代廣場...見呢間餐廳不用等候就入去, 估唔到食物有d驚喜😋, 不過性價比就唔算高啦 - 前菜: 幾好食,少少麻辣味提升咗開胃感 - 冷菜拼盤:鮮辣海浙頭爽口醒胃, 烤麩本身煮得夠諗夠入味, 汁料亦做得不錯。不得不提燻魚🐟,香口得來肉質不乾, 很少在其他上海菜館可以食到!糖醋骨味道不錯但無特別之處 - 蟹粉豆腐🦀:好像是十大名菜之一,蟹粉真材實料, 芡汁不會過多, 豆腐都算滑, 不過味道較清淡,整體不算太突出- 黑松露河蝦: 亦是十大名菜之一, 黑松露同河蝦竟然係天作之合, 一試難忘👍👍👍 河蝦大隻爽口,而且有蝦既鮮味, 配合黑松露既香味, 真係好好味,而且毫無油膩既感覺,食多多都得!- 陽春麵同擔擔麵: 份量大, 兩個人不太大食share 一碗都夠 - 陽春麵未見有特別之處, 擔擔麵辣得黎都算香,可以一試(不過其實味道係同南小館一樣的)

- 前菜: 幾好食,少少麻辣味提升咗開胃感

2018-08-03
2018-07-25 801 瀏覽
作為喜愛吃上海菜的我,小南國是一間己有名的上海菜,但是我卻一次有沒有吃過,所以這次就和朋友來到了小南國,想特別試一試其上海菜。這個擔擔麵並不像與坊間其他擔擔麵一樣是花生酸辣味,這個只有麻味的擔擔麵,就不太得我歡心了,這個面的湯底沒有花生醬的成份,吃上去只是一碗麻辣湯麵,加了一點肉碎,對於喜愛濃重花生味的擔擔麵的我來說,這個擔擔麵實在不夠正宗。這個蔥油拌麵也十分令我失望,正宗的蔥油應該是炸得酥脆的,但是他的蔥只是輕輕吵過再加醬油煮,沒有任何酥香蔥油的味道,很好麵質煙韌,尚算過關,否則實在太令我失望了。

2018-07-25
2018-05-01 1367 瀏覽
媽媽生日,她喜歡食上海菜,於是選擇了這一間嘗一嘗味道及服務如何。結果兩個字失望。第一:家人斟茶給我的時候不小心倒瀉了,侍應當作看不見有沒有幫我換碟,我的位置枱布也濕了,都沒有人理會我。直至到上菜的時候,我請她幫我換隻乾淨的碟,她才玩了一隻新的。這是什麼服務態度?算吧!第二:我們碗沾滿了餸汁及碟滿了殘餘的食物,也不給我們玩新的。如果食店滿是人的話就算吧,可惜全場都是空空的,只有幾張枱有人錯。這又是什麼服務態度呢?只見他們侍應不停在傾談!第三:食物的品質偏鹹,味道一般,賣相也不吸引!愈食愈失望😞⋯⋯總括來說:一定不會再光顧😒

總括來說:一定不會再光顧😒
In the past 10 years we've seen many mainland brands come to Hong Kong opening shops trying to entertain Hong Kong food lovers, I personally think this is not sense making financially nor is it meaningful. I believe it's difficult to catch exactly what the Hong Kong crowd wants as the preferred cooking style would be quite different. Today the two of us ordered 5 things here and honestly none of them were good. Duck tongue, would prefer it if it's a little more spicy. Tofu with crab cream. You c

Tofu with crab cream. You can feel that the ingredients they use are quite below standards. What's supposed to be a great dish ruined.

Prawns with LongJing. Probably the most decent dish of the night but too salty.

Vegetables with Tofu knots. No surprise.

And then buns.

I think mainland brands should give up HK market unless if they want to move up a notch in their services and food qualities. I'll not come back here.
It was Boxing day, so it was quiet.  There isn't any wait time, we have seated right away.  There may be 3 or 4 other tables besides us, but I felt like the attention isn't there.  All wait staff has no smile at all.  They pretty much just put the order down and go, as if they want us to get it over with.  Food is terrific though, so kudos to the kitchen staff!
2017-12-26
2018-01-31 961 瀏覽
餐廳環境唔錯,可能因為平日關係,唔需要等就有枱,地方同餐具都清潔。我哋坐張枱喺走廊隔離,食緊嘢嘅時候成日有人推住d碗碟車經過,感覺唔係咁好。我哋叫咗個2人餐,有1個冷盤,加每人一個湯、一個小籠包、一個肉卷,有一碟蝦共有4粒(即係每人兩粒…哈哈),一碟菜,同甜品有4件糕點,連茶芥加一共$690。食物質素一般,覺得除咗個湯比較熱之外,其他食物唔夠熱。我係屬於比較食得少嘢嘅人,我食咗個餐都唔夠,唔知其他人係咪咁喇。收費其實唔平,咁樣食物質素同份量,我應該唔會再幫襯。
2018-01-18 943 瀏覽
系時代廣場行完街近近地上11樓食小南國~餐牌既2人套餐有兩款,分別有冷盤,湯,3個主菜,點心/麵同埋甜品~我地叫左套餐A,冷盤4款任選2款,金瓜絲海蜇皮,海蜇只有幾條,比例金瓜絲較多!馬蘭頭乾絲味道不錯的。海鮮豆腐羹味道天然偏清淡,不味精,材料多頗大盅乾燒明蝦球蝦球大隻夠鮮又爽口,個汁酸酸甜甜不算太入味,但賣相很開胃獅子開大口梅菜扣肉~扣肉很大很厚,很濃味好juicy,非常香瑤柱扒時蔬,新鮮嫩菜蟹粉小籠包,皮很薄卻不容易穿破,滿口充滿湯汁,肉汁很香濃,綿綿的豬肉很滑,蟹粉味道不多。桂花椰子糕與紅棗糕,賣相好美,而且相當美味,口感很煙韌

海鮮豆腐羹味道天然偏清淡,不味精,材料多頗大盅

乾燒明蝦球
蝦球大隻夠鮮又爽口,個汁酸酸甜甜不算太入味,但賣相很開胃

獅子開大口
梅菜扣肉~扣肉很大很厚,很濃味好juicy,非常香

瑤柱扒時蔬,新鮮嫩菜

桂花椰子糕與紅棗糕,賣相好美,而且相當美味,口感很煙韌
2018-01-08 612 瀏覽
2017啱啱過去,同屋企人去咗1987食咗餐貴價嘅上海菜!最滿意同時都係再嚟會再嗌嘅紅燒肉,睇落黑炆炆,但一啲都唔濃味!肉質入口軟滑😋😋😋爸媽都食得好開心鐘意食雞嘅我地係前菜選擇咗醉雞,不過分量就有啲太少,80蚊嚟講就唔多抵食最近係生拆蟹粉豆腐鍋,豆腐香滑得嚟唔會炒到散晒,啲蟹粉仲包住每粒豆腐,拎嚟撈飯一流。1987嘅質素雖然唔差,但價錢偏貴,銅鑼灣地段都係一個問題...不過偶爾帶爸媽食餐貴少少嘅都令佢地幾開心🤣🤣
2017啱啱過去,同屋企人去咗1987食咗餐貴價嘅上海菜!

紅燒肉

醉雞

蟹粉豆腐鍋

紅燒肉
2017-12-30 420 瀏覽
今年聖誕節🎄一家人👨‍👩‍👧‍👧去了銅鑼灣維園行工展會🤗🤗🤗,買了一大堆食物及日常用品,雙手滿載而歸😆,行完就去了時代廣場小南國餐廳吃飯,因為是假期當然是一早預訂了枱😄😄😄1.冷菜冰菜沙拉🥗 「我是第一次吃這款菜做沙拉」、醉雞都很好吃😋2.炸小黃🐟很香口,肉質也不錯,只是個人覺很偏鹹了一點點🤣3.河🦐仁夾口彈牙,個人覺得加點黑醋味道更加好味,如份量多一點就更好😋4.雲吞雞湯半份也份量十足,有12粒大大粒的菜肉雲吞5.四季豆很惹味,拌飯吃一流6.上海粗炒略鹹,上枱時就感覺得顏色比較深,問了該店員工說因爲師傅炒的時候加了老抽炒🤣7.煎窩贴餡料十足,內𥚃有熱騰騰肉汁👍👍👍必吃推介8.桂花洒釀小丸子甜中帶點酸,丸子也很軟綿😋由入該店門口就給人很高級感覺,心想這裡的消費應該也不會太低💰💰💰,結賬時也與心目中的人均消費差不多,約$300多一個人💸服務方面都幾好,你所要求都會做到👍,而且這裡上菜也很迅速,一點也不擔心菜會上得慢😄

2.炸小黃🐟很香口,肉質也不錯,只是個人覺很偏鹹了一點點🤣

黑松露河蝦仁🍤
四季豆
金網生煎窩貼
  • 冰菜沙拉🥗
一家人通常都會叫餸食飯為主今次同行的舅父想吃上海菜而我們又在銅鑼灣地區所以選了時代廣場上食通天的「上海小南國1987」以前吃過小南國感覺都是平平穩穩相信今次亦都一樣!我們五時多六時便到達,當時其本上我們是第一枱客人茶芥每位$18,飲完啖茶就叫個前菜試試吧!紹興花雕醉雞!份量少得很但花雕味很重亦把雞醃得很入味,每件雞件挺滑的!隨即前菜都到了,叫了3個,如意鍋燒黑豚肉、當家松子桂花魚、生拆蟹粉豆腐,老實說我對生拆蟹粉豆腐期望到極高,但真的很失望,味道太淡了吧!蟹粉味道得20%但好在豆腐很,整個158我覺得不值呢!至於當家松子桂花魚也值得嘗試,桂花魚酸酸甜甜,外皮炸得香脆,完全吃到食到魚的鮮味,仲有仲有師傳刀功非常了得啊真係!如意鍋燒黑豚肉十分有驚喜,味道偏甜夠濃,夠正宗, 肉質到現在不明白怎樣蒸到入口鬆化呢?可以一直吃吃吃吃吃這裡可以以傾計為主因為員工没有催促埋單!只是整體偏貴而已...
我們五時多六時便到達,當時其本上我們是第一枱客人
紹興花雕醉雞
生拆蟹粉豆腐
當家松子桂花魚
如意鍋燒黑豚肉

2017-12-08
當家松子桂花魚
如意鍋燒黑豚肉
吃了第三餐冬至飯了前夕,家人又說去做冬,臨時臨急,其他好餐廳,要八點後才可入座,由於本大小姐趕時間,又怕餓,欲快閃吃後有事幹。找了多店,就這兒要六點半入,八點前還台,所以就選了它。來到不爽,家人都全部菜點好了:燻魚我沒吃,大家說干,不好吃。我待涼了吃,底還是脆,有驚喜倒不錯。麻辣牛𦟌不太肥,不過不夠嫩,雖汁香辣。蜜桂火腿,肉切得不夠厚,有點鞋。我自己叫的,32元一個,我一個要了四件,少少蟹果,湯ok,整體不錯。大約300一條的松子魚,眾人表示好滿意,薄脆內軟,炸得好好,酸甜開胃,推介,連從不外吃這類中式魚的我,亦吃了好多。吃到最後,夾硬再叫了三個吃的酒釀丸子,好吃,全晚最好的句号。食後感:平到震,賣單不過千幾蚊,笑左,咁cheap既做節飯竟然老銅有wo
吃了第三餐冬至飯了

找了多店,就這兒要六點半入,八點前還台,所以就選了它。

來到不爽,家人都全部菜點好了:

燻魚我沒吃,大家說干,不好吃。

我待涼了吃,底還是脆,有驚喜倒不錯。

麻辣牛𦟌不太肥,不過不夠嫩,雖汁香辣。

蜜桂火腿,肉切得不夠厚,有點鞋。

2017-11-25 590 瀏覽
一家人星期六行完铜锣湾SOGO再去邻近Times Square Food Forum 11/F 小南国食午饭,想不到有意外惊喜,很久没有尝试过这么好吃的正宗上海面点,天气有点冷但来到上海铺怎可不试它们的小吃,叫了一款冷盘拼盘,卖相与Menu图片一样,而重庆面吃完真是全身暖呼呼,又辣又够麻,其他点心真系生煎的生煎包同样岀色,可以说是爆汁,煎窝贴也十分香囗,黑芝麻球也🔟分好吃,至于环境同别的餐厅不一様,以黑色高尚上海风格为主,而服务也不错,侍应生贴心帮忙加☕️同执拾桌面👍,一定会再来光顾
一家人
,想不到有意外惊喜,很久没有尝试过这么好吃的正宗上海面点
,而重庆面吃完真是全身暖呼呼
,又辣又够麻
,其他点心真系生煎的生煎包同样岀色,可以说是爆汁
,煎窝贴也十分香囗
侍应生贴心帮忙加☕️同执拾桌面👍,一定会再来光顾
2017-11-25
  • 生煎包、窩貼、芝麻球
2017-09-03 1319 瀏覽
剛剛3位到時代廣場呢度咁高級的地方小南國、一行三人要等位!唸住星期日等位好正常!!之後我入左去洗手間(問門口拿飛位小姐已經無也禮貌)手指指我行入去)途經歺廳入面(見到超過有十張台)、出來時問位小姐、入面果D全部訂台嗎?為什麼我們三位不可以坐???佢話果D全部房間!講真呀!全部房間(大枱)我又點會問呀,?之後佢行入去數!之後無聲出!話果D台比我地得呀!不過要三千蚊(6人台)!做服務業做你咁!真係要好好檢討下!你肯定我定食唔到咁多定消費唔起?做管理層的好好檢討一下!比多少少$請過D有水準的同事喇!反正你地食府咁高檔!得罪客人就唔好喇

2017-07-09 1716 瀏覽
通常時代廣場上面個啲可以訂位既餐廳服務都比較好,不過呢間同我想像有啲出入,唔係話差,不過有啲平時有既野無咗,評價如下:味道:啲前菜幾好味,哈哈,其他個啲都可以,正正常常咁,無話特別好食但亦唔差份量:可以呀,都幾飽,唔知係咪因為兩個人所以覺得好夠舒適:二人枱,張枱都夠位放野食,可以呀服務:呢樣有啲特別,因為佢哋既職員態度係完全無問題既,問題個人認為出係員工培訓方面,點解我咁講呢1, 叫左沙窩雲吞雞,但個湯嚟到個男侍應放低咗兩隻碗完全無打算幫你裝2, 成餐飯無過嚟幫我哋加過一次茶或水我唔知小南國入於中下餐廳定中等餐廳,但我未試過係時代11至13樓類似酒樓類別餐廳試下叫一窩湯無人幫我哋分,所以覺得怪怪地價錢:開係果個位嚟講,價錢適中,唔算貴但點都唔係平。

份量:可以呀,都幾飽,唔知係咪因為兩個人所以覺得好夠

舒適:二人枱,張枱都夠位放野食,可以呀

2, 成餐飯無過嚟幫我哋加過一次茶或水

價錢:開係果個位嚟講,價錢適中,唔算貴但點都唔係平。
小籠包
清炒蝦仁
唔知咩
沙窩雲吞雞
小籠包
2017-05-31 6319 瀏覽
銅鑼灣時代廣場,我經常也會到訪,喜歡這裡的停車場夠大夠多位,同埋泊車優惠夠抵,鐘數夠長。泊完車就可以在銅鑼灣shopping,既方便又快捷,泊個兩至三小時,也不成問題。行街行到累,買野買到開始乾塘就會上時代廣場10樓以上既食通天搵野食,今日就被我發現佐呢間「新餐廳」。說她是新,只因為佢係剛剛係時代廣場開新既分店,但係其實「小南國」這個品牌一d都唔新,我自己就曾經到訪佢地位於沙田,旺角,同埋九龍灣既分店,佢地既食物質素高,環境又舒服,而呢間係分店,理應不差,我就決定比佢一個機會,入內一試。餐廳位於商場既11樓,裝潢很modern,步入餐廳左邊一列既紅白酒陳列櫃,已可以顯示出那種氣派。餐廳都幾大,table setting分好多種,人少既,就會安排在「大堂」,人多既,就可以安排到privacy比較高既「鳥籠」table,或者包房。說她是「鳥籠」,只因我覺得佢既設計呈半開放狀態,外貌像鳥籠,絕對沒有貶意。牆身畫有上海既城市圖,都未知是現今的上海?還是1987年的上海?茶芥每位$18,要飲特別既茶,收費會貴少少,我自己就揀佐個人最愛既「人蔘烏龍」,茶芥每位$25,貴少少,但係那份快樂感我覺得遠

茶芥每位$18,要飲特別既茶,收費會貴少少,我自己就揀佐個人最愛既「人蔘烏龍」,茶芥每位$25,貴少少,但係那份快樂感我覺得遠大於那$7。

餐前小碟係花生,每碟都係要收費既,$25一碟,1-4位有一碟,5-9位有兩碟,10位以上就會有三碟。

餐廳有套餐既選擇,都幾抵食,入門版既二人套餐賣$568,已經可以飲到花膠湯,

而名貴版既就賣$668,食既除佐有花膠湯外,還有黑松露蝦仁,小黃魚,酒釀丸子,等等,十分豪華。

唔食套餐既,點菜就要費時一點,因為餐牌都幾厚,成本字典一樣,淨係揭,都揭佐我超過15分鐘。

上海香酥烤子魚 $98

菜式命名為烤子魚,其實就係我地平時食到既鳳尾魚。

鳳尾魚烤得很香口,加上餐廳自家製既醬汁一起烤煮,甜甜地,可以連骨食,個人稅=覺得有一點薰魚既感覺,卻比薰魚更香更脆。

一碟有7條,都算幾多。

成條連骨食,唔駛就住就住,好彩既,可以食到魚春,因為唔係每一條都「多春」。

特色餛飩走地雞湯 (半隻) $158

我地兩個人食,考慮佐一會,到底應該點半份,還是點兩位?

因為一位既價錢係$60,半隻雞既價錢係$158,價錢唔差得遠,而我又係非常鐘意飲湯既一類人,所以最好都係點佐半份雞。

半份雞既份量,真係一d都唔少,勁大鍋,其實4-6人食都絕對夠,我地最後就分佐7碗,因為我地只有兩個人食,所以每人都飲佐3碗,真係飲湯都可以飲飽。

餛飩既份量都多得驚人,有12粒,真係6個分,每人都可以分到2粒,好彩我地夠大食,最後都冇浪費,成功ko。

雞係走地雞,食落雞肉好嫩滑,雞皮略嫌厚身,keep緊fit既我決定放棄雞皮,留番quota俾更值得既地方。

店員好好咁幫我地「處理」佐隻雞,剪開一舊舊,分便食用。

來自清遠既走地雞,食落肉質彈牙而不煙靭,配醬油,咁就多佐一個餸啦。

蟹粉小籠包 $32一件

名貴既蟹粉小籠包係逐件order既,採用獨位蒸籠去處理,感覺商貴。

蟹粉係廚師用手生拆既,和豬肉餡料以黃金比例去釀製。

皮做得很薄,卻不容易夾穿,湯汁原汁原味地保留在包包中,食落很鮮甜,蟹粉味不算重,味道卻在舌尖中慢慢浸出。

南國蔥油開洋伴面  $48

主食點了一個伴面,呢個炒得很乾身,拉面很滑而且彈牙。

但係因為係原條拉麵所以沒有剪開,如果要share既就要搵店員幫下手啦。

椰汁江南八寶飯 $68

有別於平時在上海餐廳食到既八實飯,呢度既八寶飯用上比較稀既椰汁去浸住上碟,用匙更去食,每一口都有濃濃既椰香,感覺像喝糖水一樣。

佢既椰香味夠濃,加上八寶飯裡面既豆沙蓉,很甜,作為甜品絕對一流。

小南國一直在我心中的排名位處高位,今次發現佢係time square開設分店,真的是可喜可賀呢!
2017-05-30