The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

2024-03-03 1901 瀏覽
第二次食呢間餐廳啦,對上一次食晚餐覺得好滿意😆 所以今次去食埋佢地既午餐先🤤。搭正12點一開門即刻上左去,睇睇餐牌,原來午餐係Semi Buffet 形式進行的,我們揀了Semi Buffet,主菜點了牛扒及三文魚。Semi Buffet:🍠紫薯椰菜絲沙律- 我鐘意呢款,紫薯好creamy, 中間夾住d 菜 好fresh 好爽。🥔薯仔沙律- 正常味道。🐟煙三文魚沙律- 煙三文魚不會過鹹,配搭的菜葉都好fresh。🥗手撕雞通粉沙律- 本身呢2款食材我都很喜歡,所以覺得好好味。🍤炸蝦條- 另外一條是炸魚手指,蝦比較彈牙,2 款都好食。🐔炸雞翼- 帶點辛辣味道的炸半邊雞翼,非常惹味。🍵綠茶蛋糕- 甜度適中的慕絲蛋糕,最適合吃飽時吃。🍫朱古力蛋糕- 香濃的甜甜朱古力蛋糕,味道較綠茶甜和濃,建議先吃綠茶後再吃朱古力。主菜:🍴烤紐西蘭10安士肉眼扒配薯條 - 肉眼扒雖然有些少overcooked, 但亦無阻它的味道和口感,口感嫩滑中間帶點Juicy,而且充滿着炭香和滿滿的牛肉香氣,風味十足,我自己就好鐘意。薯條份量頗多,粗幼度適中,帶點鹹香,而且時間過耐了也不會因濕氣而影響口感。🐟香煎三文魚柳伴菠

Semi Buffet:
🥔薯仔沙律- 正常味道。
🍤炸蝦條- 另外一條是炸魚手指,蝦比較彈牙,2 款都好食。
🐔炸雞翼- 帶點辛辣味道的炸半邊雞翼,非常惹味。
🍵綠茶蛋糕- 甜度適中的慕絲蛋糕,最適合吃飽時吃。

主菜:
🐟香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆 - 三文魚熟到剛剛好,伴有忌廉及菠菜苗,食材非常之夾,魚皮帶點酥脆。

🍹餐茶:我點了凍檸檬茶,正常發揮,甜度自己調配。

🥖湯及麵包:當日的湯是番茄湯,除了番茄外,更添加了不同的香料,令茄湯非常香濃。 麵包外脆內軟,正常發揮。

食評總結:對於沒有看餐牌便來了的我,見到Semi buffet覺得非常喜出望外,除了食材新鮮,味道好吃,性價比還好高,以一份卡邦尼意粉午餐為例, $140便可享有Semi buffet、主菜、餐湯、麵包、甜品、餐茶。如此豐富的午餐,我非常滿意,下次亦會帶其他朋友再過來吃。
  • 紐西蘭10安士肉眼牛扒