之前去親朋友位於牛頭角嘅工作室都會幫襯MOO MOO,即使位置唔太就腳,但人氣仍然高企。不過嚟緊唔駛特登去觀塘喇,因為佢將會登陸銅鑼灣🚀。新餐廳現正試業中,位置就喺名店坊最出近海皮同世貿廣場嘅舖位,前身即為Wildfire。記住要留意番唔好去錯食街~😉。銅鑼灣店係加強版,所以食物款式都比舊店多!除咗打響名堂嘅漢堡包以外,仲有薄餅🍕、意粉🍝同牛扒等。銅鑼堡Causeway MOO($178),一場嚟到老銅,第一次幫襯新店無理由唔捧招牌場嘅🍔。其實除咗呢款Burger外,其他款式定價平好多,介乎$80-$108不等。漢堡包賣相精美,熱辣辣整起,麵包仲有微微煎脆咗添,而五、六層配料就幢起來,亭亭玉立。餡料包括鵝肝、優質安格斯牛肉漢堡扒、芝士、蕃茄、生菜同MOO MOO汁。成個組合食起嚟好夾,好豐富😋;但我略嫌佢高咗啲,我一啖食唔哂咁多層,仲食到連鼻哥都係🙈。呢款包同經典之堡($98)既分別主要在於有無鵝肝🤔。鵝肝煎得唔錯,外脆內軟,仲搭配咗啲紅莓醬吊味,鹹鹹甜甜,相映成趣。不過夾埋漢堡扒同其他配料食,味道就有點被蓋過。🐮漢堡扒夠厚,牛味OK,而且生熟度剛好,唔會太生。精華所在離唔開個秘製醬汁
銅鑼堡
漢堡包賣相精美,熱辣辣整起,麵包仲有微微煎脆咗添,而五、六層配料就幢起來,亭亭玉立。餡料包括鵝肝優質安格斯牛肉漢堡扒芝士蕃茄生菜MOO MOO汁。成個組合食起嚟好夾,好豐富😋;但我略嫌佢高咗啲,我一啖食唔哂咁多層,仲食到連鼻哥都係🙈。
銅鑼堡
呢款包同經典之堡($98)既分別主要在於有無鵝肝🤔。鵝肝煎得唔錯,外脆內軟,仲搭配咗啲紅莓醬吊味,鹹鹹甜甜,相映成趣。不過夾埋漢堡扒同其他配料食,味道就有點被蓋過。🐮漢堡扒夠厚,牛味OK,而且生熟度剛好,唔會太生。精華所在離唔開個秘製醬汁,好惹味,店員話唔可以透露秘方😆。
每個漢堡包餐均配以薯條🍟同沙律🥗,兩樣都好味。薯條好香脆,點茄汁已經好好食,份量亦都多!沙律菜新鮮,醋汁唔酸。
安格斯肉眼扒
安格斯肉眼扒USDA Angus Ribeye Steak($268),牛魔王嘅我哋必食牛扒啦。牛扒預設配燒雜菜🥦,包括新薯、西蘭花同紅蘿蔔等。本身想再加配菜,但好彩無,因為已經飽。
安格斯肉眼扒
🥩牛扒面積幾大,厚薄適中,我哋要五成熟,不過嚟到就好似熟咗啲,肉質少少鞋口。好在牛味都幾好,而且個燒汁夠鹹香。
意大利咖啡凍餅
意大利咖啡凍餅Tiramisu Cup($58),以雞尾酒杯盛住嘅提拉米蘇,賣相幾吸引。作為提拉米蘇專員嘅我認證佢為真材實料,佢用上正宗Mascarpone Cheese,而且咖啡酒味濃郁☕️,又夠濕潤,值得一試!
餐廳環境頗有格調,行型格風,我估計晚上仲會變身成為酒吧添,可以邊食Burger、邊睇波⚽️。不過高枱嘅枱面就未必夠位放食物。
總括嚟講,MOO MOO嘅漢堡包無令我失望,依然好食🤤。至於叫唔叫銅鑼堡就取決於你有幾鍾意食鵝肝啦!我已經期待緊下次再嚟食第款Burger喇。題外話,男店員超級友善好人,佢前後兩次都話畀手套我食漢堡,哈哈,咁確係食得順利啲。
2020-08-16
用餐優惠