2016-03-28 522 瀏覽
滿佈泰國菜既九龍城, 就算住起果頭, 都食唔哂每一間所以都要揀黎食, 事前當然要上Openrice望下邊間多笑臉先啦, 識食緊係要做定功課!一於起復活假最後一天, 去暫時無喊臉既泰象館試試只係晚上6時半, 都已無虛席, 要等位, 就好似日本咁, 好野先會多人排隊唯有起門口望望餐牌, 睇定有咩好食先突然間見到門面貼住"不設加一服務費", 喂....即時吸引哂~雖然是2個人的成張單的10%, 但有時去到d全無招呼的餐廳時, 呢10個百仙都覺得比多左每次外出用餐必定會點一個蔬菜, 要飲食平衡嘛咸魚炒芥蘭 $58, 點完無耐就送到, 效率超快用的是芥蘭苗, 所以唔會老, 好嫩, 有少少的咸魚味道, 很惹味!因為呢個泰式酸辣鳳爪沙律 $68 都幾辣的關係, 男友點了一枝泰國Singha 啤酒$28消辣下面既生菜爽甜, 浸埋泰式酸辣汁黎食, 越辣越想食無骨鳳爪都幾多隻, 爽脆入味泰國菜出名之一的蝦餅, 無理由唔叫架但又想食春卷喎, 好彩呢度有雙拼, 咁就滿足哂2個願望啦 $72新鮮熱辣炸起, 食既時候要小心熨咀呀!春卷滿爆的內容, 大多是蔬菜絲,我鐘意食炸物香口野, 不過最基本不要一夾起見到個底有
滿佈泰國菜既九龍城, 就算住起果頭, 都食唔哂每一間
一於起復活假最後一天, 去暫時無喊臉既泰象館試試
唯有起門口望望餐牌, 睇定有咩好食先
每次外出用餐必定會點一個蔬菜, 要飲食平衡嘛
咸魚炒芥蘭 $58, 點完無耐就送到, 效率超快
singha beer + 咸魚炒芥蘭
下面既生菜爽甜, 浸埋泰式酸辣汁黎食, 越辣越想食
無骨鳳爪都幾多隻, 爽脆入味
酸辣鳳爪沙律
泰國菜出名之一的蝦餅, 無理由唔叫架
蝦餅拼春卷
新鮮熱辣炸起, 食既時候要小心熨咀呀!
春卷滿爆的內容, 大多是蔬菜絲,
我鐘意食炸物香口野, 不過最基本不要一夾起見到個底有好多油, 同埋咬落是有脆的感覺
呢度做得到我基本要求
春卷
蝦餅將一件切為兩份, 讓客人食得方便d, 又可以share食多d
切開一半都唔叫細件, 質感也是實在的, 蘸埋泰式甜酸醬, perfect match!
蝦餅
晚餐點都要d米氣落肚, 今次唔叫菠蘿海鮮飯(平日男友食泰菜必點的)
而是點了海南雞飯, 顏色較鮮黃的薑油飯, 一啲都唔油, 出來的還是一粒粒的飯粒, 沒有黏埋一舊舊
雞件大約有7-8件, 包括雞翼及小雞腿, 除左呢2件外, 其餘都係無骨架
仲要肉質係嫩滑
海南雞飯
唔多肥膏的雞, 附送的是辣雞汁一款, 唔似新加坡的海南雞有3款汁
甜甜地, 微辣的汁, 更加想食多碗飯
海南雞
題外話/補充資料: 雖然呢度係不設加一服務費, 唔好以為佢地既服務態度差或者零服務喎, 各侍應都很親切! 不過注意, 就是這裡只收現金, 要帶定多d現金去呀!
2016-03-28
singha beer + 咸魚炒芥蘭