二訪同樣出色,肉類出色過海鮮,燒牛肉同串燒yum yum😋!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥗 酸辣鳳爪沙律 HK$68・味道:爽口夠多肉鳳爪,夠辣惹味,好開胃!・口感:爽脆~🥬 蝦醬炒通菜 HK$64・味道:冇草青味,蝦醬鹹鮮味濃,唔會過鹹~・口感:爽脆菜菜子🥩 燒牛肉沙律 HK$108・味道:好重牛脂香嘅牛肉,疑似安格斯牛但唔sure,出色嘅!配埋沙律有解膩作用,而且牛份量都幾多!・口感:軟腍牛脂香牛肉,yum yum🍢 串燒3拼(豬/牛/雞) 6串 HK$85・味道:三款都係外皮夠乾身焦香,內里juicy夠肉味。雖然係來貨肉但都冇雪味,食得出唔同肉XD 醬汁有花生粒同花生香嘅沙嗲醬,必須點醬食!建議三款都叫嚟食,少有串燒係除咗雞外,豬同牛都燒得好食的~・口感:軟腍好食嘅串燒!🎃 南瓜焗海鮮飯 HK$104・味道:呢個就失色啲,南瓜一啲都唔甜T^T,飯都偏濕,仲要有本波大敵三色豆😱!不過入面海鮮都幾多,青口、鮮魷之類,唔算好新鮮但唔霉嘅,可以接受。整體口味清淡甜甜的,重口味人士注意~・口感:濕濕der不行欸~🦐 蛋包鮮蝦金邊粉 HK$76・味道:呢個夠鑊氣好食的,金邊粉炒得

🥗 酸辣鳳爪沙律 HK$68
・味道:爽口夠多肉鳳爪,夠辣惹味,好開胃!
・口感:爽脆~
酸辣鳳爪沙律

🥬 蝦醬炒通菜 HK$64
・味道:冇草青味,蝦醬鹹鮮味濃,唔會過鹹~
・口感:爽脆菜菜子

🥩 燒牛肉沙律 HK$108
・口感:軟腍牛脂香牛肉,yum yum
燒牛肉沙律

🍢 串燒3拼(豬/牛/雞) 6串 HK$85
・口感:軟腍好食嘅串燒!
串燒3拼(豬/牛/雞) 6串

🎃 南瓜焗海鮮飯 HK$104
・口感:濕濕der不行欸~
南瓜焗海鮮飯

🦐 蛋包鮮蝦金邊粉 HK$76
・味道:呢個夠鑊氣好食的,金邊粉炒得好乾身而且掛汁,酸甜茄汁味不錯。點一下花生碎食會更香口!蝦都夠大隻爽彈,不過未夠鮮~
・口感:乾爽有鑊氣,花生碎大加分!

🥥 椰青 HK$39
・味道:來貨品質好,非常清甜而且好大份,飲極都有XD!
・口感:清甜好飲,刮啲椰肉食都好嫩微微甜的。
椰青

🥭 芒果沙冰 HK$30
・味道:鮮甜腰芒打出嚟的好飲!不過波妹話好多芒果纖維攝牙罅😂
・口感:夠綿密~
芒果沙冰

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:價錢同份量都比同區泰菜平同多,雖然上次好食過今次就是了,但味就依然出色🤭

2023-12-10
酸辣鳳爪沙律
燒牛肉沙律
串燒3拼(豬/牛/雞) 6串
椰青
芒果沙冰
2024-02-01 542 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 31/12/2023(Sun), Dinner🍽每次想食泰國🇹🇭菜,總會想起九龍城,呢一區有大量泰國人主理嘅泰菜館,總有一間合你嘅口味。💁‍♀️為食妙妙同💁A先生就多數會去城南道嘅泰象館,呢度雖然裝修比較簡單,又唔算坐得舒服,但食物嘅味道就係我哋嘅喜愛,而且價錢合理,性價比都唔錯。今晚嚟到,門口已經有幾組食客喺度等位,我哋都等咗10分鐘左右先可以入座。而今晚我地💁‍♀️💁🧑👧order咗:🔆 生蝦🦐刺身($98)每次為食妙妙食泰國菜都必點嘅食物,爽口嘅蝦🦐肉,再點埋辣汁,食落夠晒開胃。🔆 炸芝士🧀蝦🦐丸($90)平時我哋多數都叫開蝦餅,今次見到menu有芝士🧀蝦🦐丸,賣相都唔錯,又叫嚟試吓先。上枱時蝦丸熱焫焫,每料都大過乒乓波,外皮脆而內裡彈牙,中間再包住芝士🧀。趁熱食芝士仲半熔,加埋外面彈牙蝦丸,味道同口感都好夾、好豐富🔆 薄餅($27)、蒜蓉包($27)食得泰國菜我哋通常都會叫咖喱,我哋習慣都會叫埋薄餅同蒜蓉包嚟點咖喱汁食。呢度嘅薄餅同蒜蓉包都烘得香脆又唔油膩,點埋咖喱汁更加唔好錯過。🔆 南瓜🎃咖喱軟殼蟹🦀($238)挖空南瓜🎃之後裝入咖喱汁,而軟殼蟹🦀就炸得香脆咁放喺旁

而今晚我地💁‍♀️💁🧑👧order咗:
🔆 生蝦🦐刺身($98)
🔆 炸芝士🧀蝦🦐丸($90)

🔆 薄餅($27)、蒜蓉包($27)
🔆 南瓜🎃咖喱軟殼蟹🦀($238)
挖空南瓜🎃之後裝入咖喱汁,而軟殼蟹🦀就炸得香脆咁放喺旁邊,食起嚟嘅時間一來可以控制點幾多汁,而且軟殼蟹🦀又唔會俾咖喱汁浸腍晒。金黃嘅咖喱汁入口香滑,味道唔辣嘅,小朋友都岩食。個南瓜🎃係預先煮熟咗,所以可以挖埋肉出嚟食。估唔到啲南瓜🎃肉咁軟糯香甜,我地不停挖呀挖,都食咗唔少香甜嘅南瓜肉。
🔆 蒜蓉炒椰菜🥬苗($62)
因為小朋友唔食得辣,所以炒菜我哋就揀咗蒜蓉炒。椰菜🥬苗炒得翠綠爽口無過老,帶點魚露嘅鮮味,唔錯👍🏻。
🔆 燒馬友($168)
平時食開都係燒烏頭,見到牆上面嘅推介有燒馬友,我哋又鍾意食肉質比較滑嘅魚,所以都點咗嚟食。
🔆 青檸梳打($26)
食住啲比較濃味嘅食物,叫返杯青檸梳打飲就岩晒啦,飲落酸酸哋,解膩又開胃。
🔆 勝獅啤酒🍻($30)
食泰菜梗係飲返泰啤啦!

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8/🔟
👉🏻 味道適合港人口味,性價比不俗

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車喺九龍城嘅街邊都有唔少錶位🅿️,食飯時間泊唔泊到又係睇你運氣,停車場就要泊去九龍城廣場🅿️
👉🏻 有多線巴士、小巴途經,而家仲有埋港鐵,交通方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-12-31
2024-01-24 404 瀏覽
朋友想食泰菜,遂提議來九龍城的泰象館,是一家我倆都未光顧過的餐廳。店內座位比較狹迫,店員見我們比較多物品,主動加張櫈好讓我們能放置物品。先來一份青芒沙律,都幾大碟,青芒果絲好粗身,還加入些炸蒜及花生碎,以泰式酸辣汁拌勻而成。惟味道鹹鹹酸酸,味道過重,作為前菜,一點都不開胃冬蔭公(小),餐牌內有分冬蔭海鮮湯及冬蔭海鮮清湯,看英文也不會分辨到,要問店員才知分別,最後我們選的是冬蔭海鮮清湯那款。材料有大蝦﹑青口﹑蕃茄、菇菌及香草,辣度好足,味道好濃,但同樣略鹹了一點。串燒三拼 (豬牛雞),串燒不是太乾柴,能保持肉汁,焦香度恰好,沙嗲醬較稀,以致不夠惹味。但味道不會太鹹在這頓晚飯而言都算好好了!燒烏頭,烏頭都算大條肉厚,外皮燒得鹹香,魚肉滲進淡淡鹽味,不會太過。烏頭不是黃油烏頭,所以燒完後,魚肉也沒什麼油香。魚肉蘸些酸辣汁來吃,味道不錯。龍眼冰 ($26)及泰式紅茶  ($26),兩杯飲品都好甜,像在喝糖水一樣。龍眼亦不夠鮮甜。和朋友一致覺得這頓晚飯的菜式都太濃味,幸好串燒及燒烏頭的調味還好,不然都不知道吃了多少鹽落肚!門口愈來愈多人等位時,店員有提醒用餐時間夠,但好像由入座那刻都沒提用餐時限
青芒沙律

冬蔭公(小)
串燒三拼 (豬牛雞)
泰式紅茶,龍眼冰

門口愈來愈多人等位時,店員有提醒用餐時間夠,但好像由入座那刻都沒提用餐時限是多久啊 (?)
2023-11-10
2024-04-10 0 瀏覽
沒胃口的時候,✨這家泰國菜物廉價美。泰式獨特的酸辣菜式,即使在夏天都可以開胃,😙同friend晚餐大飽口福。酸辣海鮮粉絲沙律,🥗開胃可口,中意粉絲吸收了酸辣汁,非常惹味,爽口的🦑魷魚夠新鮮,搭配白飯可以吃三大碗。蛋包鮮蝦金邊粉,🍜這個賣相好靚,金邊粉的分量都幾多,而且有大大隻,🦐爽口的鮮蝦,泰國餐廳都會有的日常,👍🏻這家做得還可以!串燒三拼,豬牛雞,🍢有配上汁,鹹甜可口,肉汁鮮美。

串燒三拼,豬牛雞,🍢有配上汁,鹹甜可口,肉汁鮮美。

🇹🇭🥢🥣重口味人氣泰國菜▫️設加一服務費☑️蛋包鮮蝦金邊粉 - $76呢個好大碟,蛋皮好靚,又薄又脆,而入面嘅金邊粉炒得好有鑊氣,調味剛好,十分開胃,有3隻蝦,但有d雪味,仲有啲豆腐乾,芽菜,蛋絲。☑️冬蔭公(小)呢個係我飲過最重味嘅冬陰功湯,酸辣十足,有一隻開邊大蝦、蕃茄仔、菇菌同埋香茅。好好味但飲完夜晚好口渴。☑️咖喱炒大蜆 -$158大蜆大約有10隻左右,啲蜆肉都幾新鮮,配料有洋蔥、蕃茄仔及三色椒,咖喱汁份量多,充滿蛋花及椰香,但略嫌咖喱味唔係好夠濃。☑️豬頸肉炒椰菜苗-$76平時成日都會叫通菜,所以今次試吓要炒椰菜苗,佢唔係圓形,反而好似一棵細嘅生菜咁但係比較硬,不過個汁煮得好味,令到啲菜都好入味。豬頸肉脆口,而且份量唔少。
🇹🇭🥢🥣
重口味人氣泰國菜

▫️設加一服務費

☑️蛋包鮮蝦金邊粉 - $76
蛋包鮮蝦金邊粉

☑️冬蔭公(小)
冬蔭公

2024-03-31
冬蔭公
咖喱炒大蜆
2024-04-02 33 瀏覽
今日來到九龍城,當然要食泰國菜啦,呢間係openrice評分好高,裏面都坐滿人,外面都已經排緊長龍,所以我地都攞飛仔再望menu。我地一邊等都聞到好香泰國菜味道! 等左大概10分鐘就有位,裏面冷氣好夠凍,係呢個熱熱濕濕嘅天氣真係好爽! 呢到落單係寫紙仔,十足十泰國d地道餐廳。我地叫左幾樣嘢都好好食!次次我來泰國餐館我都會想食炸皮蛋球,呢間個d炸得好好,表面金黃,蝦滑彈牙,份量仲要好大碟,配埋泰式甜辣醬食真係勁開心!另外都要左個必點嘅細冬蔭功。呢到嘅冬蔭功好夠味,蝦肉湯底好濃郁,然後辣度有後勁,正啊!之後就叫埋個泰式濕炒牛河同蒜蓉炒椰菜苗。兩個都好好食,超水準,就係地道泰國菜的味道!另外必須讚下店員都好細心,知道檯面位置不多,都會給袋子勾方便掛包包!

2024-03-17 63 瀏覽
泰象館🇹🇭九龍城咁多間泰國餐廳真係花多眼亂,今次經朋友介紹咗一間抵食性價比高,而且又好味道嘅俾我,趁住星期五happy Friday終於約到朋友一齊去食啦!😆😆海南雞🐔(半隻)$85海南雞既肉整得好嫩滑,半隻嘅份量都唔少㗎,兩至三個人食夠晒!🫶🏻冬陰功(細)🦐$82呢個冬陰功味道偏鹹一啲,但係都幾有驚喜,通常冬陰功湯入面嘅蝦都係唔係咁新鮮,呢度嘅冬陰功湯蝦肉爽口彈牙,值得一讚!👍🏻👍🏻黃咖喱雞 🐔$78 + 薄餅🫓$27佢哋嘅咖喱帶有蔬菜嘅甜味,而且做得唔算太油膩味道唔錯,叫得咖喱就當然要配薄餅食啦!椰汁冰🥥$26佢哋嘅椰子冰比一般餐廳嘅椰子冰濃郁好多,值得推薦!🥰
泰象館🇹🇭

海南雞🐔(半隻)$85

冬陰功(細)🦐$82

黃咖喱雞 🐔$78 + 薄餅🫓$27

椰汁冰🥥$26
佢哋嘅椰子冰比一般餐廳嘅椰子冰濃郁好多,值得推薦!🥰
2024-02-27 117 瀏覽
九龍城出名食乜?泰國菜!泰國菜隔一條街就會見到一二間,逐間試新總會找到新鮮感~這間也帶給我點驚喜~先點小食拼盤,有炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷、炸雞卷,厚炸蝦餅、炸春卷是我最喜歡的炸物~肉很厚實彈牙,也不會炸得太乾,配泰式甜醬更加惹味~青咖喱牛肉 再單點一碗白飯。自帶一點梛香味的青咖喱,澆點咖哩汁落飯拌一拌,這味道絕了!青咖哩是帶一點點甜度及辣度的,和牛肉搭配起來很惹味。內有瓜菜、紅椒、豆角及香葉等配料~泰式乾炒海鮮河,推介! 用了多款海鮮,有魷魚、蝦、蠔,及配菜等炒埋一碟,熱辣辣上枱,惹味又足料,性價比好高~三碟加埋剛剛好$300,泰國菜來說性價比高~ 來宋皇臺可以一試!
九龍城出名食乜?泰國菜!

2024-02-19 122 瀏覽
之前見到網上對宜間餐廳評論幾好 今日特登黎試試佢 。果然性價比幾高 價錢吾會太貴 份量好大 味道又好 。雖然餐廳環境比較逼 不過大部分九龍城泰國餐廳都係偏細間。建議8點半後黎食 比較小人等位。 🤫🍢串燒三拼 (豬/牛/雞)(6串)$85串燒覺得係必叫 好多枱都有叫。肉質好又吾會燒到好乾 再加埋花生醬汁 一流👍🏻👍🏻 但醬汁比較小吾夠沾🥭青芒沙律 $63 青芒沙律原來比想像中好食 酸酸地又少少辣 好開胃 堅好食 又大份 覺得比平時食開嘅柚子沙律更好食⭐️🥖蒜蓉包 $27蒜蓉包都幾香 又脆口 仲可以用黎沾咖哩食🍛青咖喱 (豬/牛/雞)$ 78我地今次叫左牛 牛肉質普通 但青咖喱好食 佢係比較偏甜 我地仲特登叫白飯 好餸飯👍🏻🥗泰東生菜包 (豬/牛/雞)$79佢生菜包份量係好大 豬肉碎好香帶小小辣 包住生菜食又會幾清爽 🥙🍝蛋包鮮蝦金邊粉 $76 金邊粉賣相吸引 一樣份量足 炒得算乾身 味道正常 但不會特別驚喜。🤔

🍢串燒三拼 (豬/牛/雞)(6串)$85

🥭青芒沙律 $63

🥖蒜蓉包 $27
蒜蓉包都幾香 又脆口 仲可以用黎沾咖哩食

🍛青咖喱 (豬/牛/雞)$ 78

🥗泰東生菜包 (豬/牛/雞)$79

🍝蛋包鮮蝦金邊粉 $76

燒烏頭 $142我諗呢個可以係今餐MVP, 原條魚上, 魚質尚算可以, 中間夾咗香芧香料嚟燒, 所以魚肉食落有淡淡獨特香味, 但你話係咪好有驚喜呢? 又真係稱唔上炸蝦餅 $79不過不失, 呢個份量算係咁, 有8舊半件紅咖喱(牛) $78牛肉片偏細, 而家我食咗好幾件都有筋, 口感麻麻地有配菜喺入面, 但香料味唔係好出, 同我想象中嘅味道有出入泰象館招牌炒飯 $93第一次食呢間餐廳, 見佢話自己呢個係招牌梗係要試吓, 一上枱我已經隱隱覺得出事, 結果真係! 唔係話佢冇配料, 但嗰一堆嘢原全冇味, 外面以蛋網包埋, 但冇幫到手, 冇蛋香豬頸肉炒芥蘭 $74同樣地, 佢啲豬頸肉片偏細, 兼且我expect佢係有輕輕烤過啲肉先, 至少用得"炒", 我都會expect佢係香口啲, 結果並沒有, 所以又係有落差海南雞飯 $63基於佢嗰炒飯份量俾我地想象中細, 所以後加個飯, 當時已經唔敢再叫炒飯/炒河嗰類啦, 諗住平啲叫個雞飯算但你又真係估佢唔到個雞飯可以差到咁最基本淨係啲雞肉好"鞋"你已經搞唔掂, 然後啲油飯又係冇味...串燒三拼 (豬+牛+雞) $85呢個我會話排第二, 份量正常, 肉質正常,
燒烏頭 $142

炸蝦餅 $79
不過不失, 呢個份量算係咁, 有8舊半件

紅咖喱(牛) $78
牛肉片偏細, 而家我食咗好幾件都有筋, 口感麻麻地
有配菜喺入面, 但香料味唔係好出, 同我想象中嘅味道有出入
紅咖喱(牛)

海南雞飯 $63
但你又真係估佢唔到個雞飯可以差到咁
海南雞飯

串燒三拼 (豬+牛+雞) $85
呢個我會話排第二, 份量正常, 肉質正常, 唔會話燒得太耐好乾身, 沙嗲醬(另上的)都幾好味, 如果俾多啲會更好haha
串燒三拼 (豬+牛+雞)

椰汁珍多冰 $29
全晚最恐怖係呢個, 我未飲過有酸味嘅珍多冰, 我初頭都驚係自己味覺有問題, 但俾同行另外2位飲過都試到咁就真係冇屈佢喇
然後啲綠色條條口感好差, 0味, 我出面飲嗰啲都唔係咁
椰汁珍多冰

//最後, 真係要利申返我同屋企人都唔係重口味嘅人, 冇味真係冇味, 我唔係haters, 平時啲食評都係有嗰句講嗰句非打手, 所以食完餐飯出咗門口, 我真係好懷疑啲好評喺係邊度嚟, 定我咁啱唔好彩, 佢地平時水準唔係咁, 但我唔會知, 因為我就唔會再試喇XD
但餐廳啲職員服務態度係好好嘅, 舖內空間比較窄, 佢地好主動問我地駛唔駛用掛鉤放袋, 我地走嗰陣差啲漏嘢佢地又即時提醒, 不過我只能話食物質素先係根本
2024-02-01
2024-02-02 76 瀏覽
嚟到呢間泰國餐廳,嘴巴就即刻開party啦🎉!沙律嗰邊點咗個鮮蝦蝦醬沙律,呢個簡直係開胃王,清新嘅青瓜鋪底,上面鋪滿跳跳蝦,每隻蝦兒彈牙得嚟又新鮮,配埋嗰種既鹹香又帶點辛辣嘅蝦醬,真係讚到無朋友!🍤主食方面,辣椒檸檬魚就真係一絕,酸酸辣辣嬌嫩無比嘅魚肉,簡直令人食指大動,一啖落去個口腔嗰陣嘅刺激,完全唔係蓋嘅!當然唔少得嗰杯招牌椰青凍沙果汁,飲咗一啖,渾身舒泰,好似整個人都refresh咗咁。呢啲天氣嘅話,飲杯甜甜地嘅涼快飲品,真係咩煩惱都冇咗啦!食完飯,齊齊揮揮手,飽住個肚,心情真係開心到不得了。要講呢間餐廳嘅嘢食,唔單止份量十足,味道都真係妥妥嘅正宗泰國味,一啲都唔戇居!下次有得揀,我一定會再戥班friend攞埋支筷子繼續探索更多泰國美食。話唔定下次試下火邊功夫,將散發嘅香味都啖啖吸晒入肚,想想都開心!🌿🍋🥢

2024-01-20 115 瀏覽
🦐蛋包鮮蝦金邊粉 $76蛋皮就像絲綢一樣包住金邊粉,賣相好漂亮。 金邊粉的口感煙韌,有少少黏在一起。蝦仁大大粒🍤口感彈牙,旁邊有腰果增加整體口感同香氣🥬飛天通菜 $62通菜吸滿醬汁,香辣惹味,辣味十足🍗泰来生菜包 $79每次吃泰國菜必點生菜包,可以看出廚師控制火候及調味的能力。豬肉碎餡料調味恰到好處,酸酸辣辣,非常適合作為開胃菜😋🍢 串燒三拼 $85豬牛雞串燒三拼(各有兩串),燒得啱啱好外脆內嫩,有炭燒香味,肉汁豐富,可以蘸香濃花生粒沙嗲醬,花生粒🥜粒粒分明🥭芒果沙冰 $30沙冰綿密,味道酸酸甜甜,非常配搭泰國菜,如果有果肉會更加好🪟環境:枱面較細,座位迫❗️去前最好要預約,因為多數要排隊

🦐蛋包鮮蝦金邊粉 $76

🥬飛天通菜 $62
通菜吸滿醬汁,香辣惹味,辣味十足

🍗泰来生菜包 $79

🍢 串燒三拼 $85

🥭芒果沙冰 $30
沙冰綿密,味道酸酸甜甜,非常配搭泰國菜,如果有果肉會更加好

🪟環境:枱面較細,座位迫
❗️去前最好要預約,因為多數要排隊
2023-11-30 370 瀏覽
講起九龍城,就當然係泰國餐廳啦。如果想食到CP值高嘅正宗泰國菜🇹🇭,就唔可以錯過呢間性價比高嘅泰國菜啦。餐廳有多款菜式,每款都大大碟😆平時都要排隊,記得要預早訂位呀~------------------------------🐖 ◖泰式生菜包◗ $79生菜包真係好正,餡料非常惹味,裡面嘅配料新鮮又多樣化,一啖咬落去鮮脆爽口🍳 ◖蛋包鮮蝦金邊粉◗ $76蛋包住金邊粉,濃郁嘅蛋香,鮮蝦嘅彈牙口感,金邊粉嘅口感煙韌,味道鹹鹹甜甜,好開胃🥬◖飛天通菜◗ $62呢款菜夠鑊氣,通菜爽脆,味道偏辣,好惹味🍢 ◖串燒三拼◗ $85串燒三拼嘅豬牛雞(各兩串),每一款肉都燒得啱啱好外脆內嫩,有炭燒香味,肉汁豐富,沙嗲醬有花生粒非常濃郁🥭◖芒果沙冰◗ $30芒果沙冰濃郁香甜,酸酸甜甜非常配泰國菜🌟 Encore指數:8.7/10
🐖 ◖泰式生菜包◗ $79

🍳 ◖蛋包鮮蝦金邊粉◗ $76

🥬◖飛天通菜◗ $62
呢款菜夠鑊氣,通菜爽脆,味道偏辣,好惹味

🍢 ◖串燒三拼◗ $85

🥭◖芒果沙冰◗ $30
芒果沙冰濃郁香甜,酸酸甜甜非常配泰國菜

🌟 Encore指數:8.7/10
2023-11-24 338 瀏覽
九龍城這麼多泰國食肆,但是平日這家餐廳也是大排長龍的,迷信的我就肯定她是好吃的😂😂很幸運,不用太久就拿到了桌。先來一碟生蝦,新鮮彈牙的程度尤如剛剛游水生劏😍醬汁也非常正宗惹味。再來的是串燒三拼,豬牛雞各兩串,肉質鮮嫩,但是最出色的還是花生醬汁,整個碟都給我們扒光。蛋包鮮蝦金邊粉酸甜度很好,而且很乾身,蝦仁非常大一顆,在香港吃到的算是非常出色的了!最後點了馬拉盞豬頸肉炒通菜就是一般菜式。不得不提是她們的飲品,金不換菠蘿沙冰非常有特色,喜歡香料的朋友一定不要錯過,大量打碎了的金不換在沙冰裏散發出獨有的香氣,食慾也增進了不少。黑白相間的芒果糯米飯也是水準之內,QQ的椰汁米飯結束了好吃的一餐😉

2023-11-21 305 瀏覽
好耐都無去過九龍城食泰菜🤏🏻今次試下其他餐廳 食泰象館🇹🇭就咁望menu價錢都幾抵食估唔到上碟樣樣都大大碟🫢同埋味道都幾岩香港人口味我地點既菜全部都唔會過鹹過辣去之前睇相已經對個炸芝士蝦丸心心眼😍個芝士仲有得拉絲又夠熱又夠脆🧀餐廳唔收加一 野食CP值好高值得encore💯📍炸芝士蝦丸🧀🍤 HKD90邊食邊等大約15-20分鐘就有得食啦🩷好野值得等待 即叫即炸開邊有8粒king size🤳🏻望到啲芝士流曬口水💦蝦丸外皮炸得好酥脆芝士味都幾濃仲可以拉絲再點少少泰式辣醬更加好味🤤📍串燒三拼🍢 HKD85一份有六串 有牛🐂雞🐔豬🐷各兩串要揀邊隻最好食真係揀唔到✨三款個調味都醃得好好 唔會得一隻味肉質燒到好juicy好嫩有炭燒香味朋友都大讚💯沙嗲醬有花生碎粒好濃郁 唔夠可以叫老細refill📍泰東鴨肉生菜包🥬 HK78平時食開豬肉 今次試下鴨肉特別啲味道感覺同豬肉差不多但調味唔錯👍🏻mix埋洋蔥芫荽蔥花仲有炸豬皮一齊食味道酸酸地咸咸地帶好少好少既辣味再夾埋生菜口感幾fresh而且生菜數量都多~📍蛋包鮮蝦金邊粉🍲 HKD76賣相好唔錯 蛋絲包住成個金邊粉金邊粉質地乾爽而且口感煙煙unun味道酸酸甜
好耐都無去過九龍城食泰菜🤏🏻

平時食開豬肉 今次試下鴨肉特別啲
味道感覺同豬肉差不多但調味唔錯👍🏻
mix埋洋蔥芫荽蔥花仲有炸豬皮一齊食
味道酸酸地咸咸地帶好少好少既辣味
再夾埋生菜口感幾fresh而且生菜數量都多~

📍蛋包鮮蝦金邊粉🍲 HKD76
賣相好唔錯 蛋絲包住成個金邊粉