餐廳: 鮨文
資訊:

2018-07-07 511 瀏覽
元朗係絕對有好多嘢食,不過你又有冇諗過係元朗食日本嘢?唔係放題仲要係Omasake喎!我今晚特別訂咗呢一間餐廳可以話一流!呢道每晚只係招待幾個客人!入去坐好之後就會問你有啲咩唔食得因為始終都係佢哋發版!開始師傅已經開始切呀Wasabi鮮淮山同千本漬蘿蔔!然後師傅開始每片八爪魚腳咁切!每次師傅都喺度介紹佢做緊乜嘢將會食啲乜嘢!八爪魚第一次見到每隻有成8-10KG嘅腳!去皮之後隻抓片加咗醬油,吸盤加入柚子胡椒!吸盤爽口都胡椒清新但帶點辣!有我最愛油甘魚上面加柚子味醬油唔肥但鮮再有網燒油甘魚油腩!嘩啲油甘到,我冇諗過燒小小仲好食過生食咁多,佢係會令到啲油容得快啲係口!燒青魚我以為係又”鞋”又有魚腥味。點知佢話係用稻草燒其實唔係全熟仲有啲生!做出嚟一啲都唔腥!食完啲熱菜Waitress攞咗一碟已經拆晒肉出嚟嘅凍北海道海蟹肉上面加上蟹膏、旁邊仲有碟醋!膏正唔洗講啦原來點啲醋係可以帶出蟹肉甜味!到我地平常人都鍾意食嘅Toro 師傅話Toro係背脊到胸口位置所以紅色嘅肉係慢慢漸變色嘅!Cama Toro,魚鮫位置,師傅問我食唔食得啦如果食得Wasabi就可以放多啲因為啲魚油係會令到Wasabi有種甜

碗蒸蛋

八爪魚
八爪魚吸盤

油甘魚+油甘魚腩

燒青魚

北海道海蟹肉加蟹膏

Toro

Cama Toro,魚鮫位置,師傅問我食唔食得啦如果食得Wasabi就可以放多啲因為啲魚油係會令到Wasabi有種甜味!果然係完全唔需要咬下一放入口就入口即融!真係回味無窮!
Cama Toro

好大隻又肥生蠔呀係石蠔!有小小海水味鹹鹹地,配冲繩水雲(入面有醋,水雲即係海草)又一清新菜!真係refreshing!
石蠔

香魚、整條魚煎出黎慢慢食,出面好小食到,都幾多肉!
香魚

到Sushi有 伊左目(岩海苔),加醬油!沙甸魚,青檸汁(老實講沙甸魚我淨係諗起罐頭今次食生嘅沙甸魚都幾特別)!北寄貝好過癮師傅出嚟拍一下北極貝然後北極貝佢識郁㗎!原來拍一下後肌肉收縮係會好食啲、證明幾新鮮!赤綠魚、係關西魚王!加上柚子胡椒同飯入面有柚子皮!sushi 最後想三文魚子壽司可以清一清之前柚子胡椒啲辣味道!

伊左目壽司
沙甸魚壽司
北寄貝壽司
三文魚子壽司

重頭菜式我期待已久海膽杯!用上北海道釧路馬糞海膽!師傅簡直好重手多個大半板嘅海膽放喺上邊!下面有小小飯上面加海膽再加上一隻鮮蝦做點綴!鮮到你唔信,不知幾想師傅俾埋個半板我食!
海膽杯

食完個海膽有少少溜就上件白身魚手卷加千本漬!果然又一refreshing 手卷!
白身魚手卷

然後再上白身魚湯!佢哋將所有魚頭魚骨煲成魚湯,一啲都冇魚腥味對女士們仲好好骨膠原嘛!哈哈!
白身魚湯

好唔捨得呀到最後啦日本蜜瓜個waitress仲問你可唔可以噴啲Whiskey上去呀!諗都冇諗過佢完全唔覺得有酒精味,食落去好甜好香又會有whiskey味!
日本蜜瓜
2018-06-19