西貢碼頭附近嘅「小滿定律」週末總是人龍不斷,今日閒日下午趁無人排隊,試咗佢哋嘅招牌乳酪雪糕。店內主要售兩款產品:希臘乳酪雪糕、希臘乳酪。留意前者先係有雪糕嘅 froyo,兩款產品名好相似,小心唔好搞錯~❝ 希臘乳酪雪糕 | $58可以自選3款配料+1款醬料,如需要額外配料,每款 $6 起。店內有超過20款配料可以選擇,大部分配料都可以喺玻璃櫃度見到實物。如果有選擇困難,可以參考收銀後面嘅排行榜,睇吓其他人揀咩。先落單及付款,之後店員會開始製作乳酪雪糕,整好之後會拎你拎。我哋兩人 share 一杯乳酪雪糕,揀咗以下三款配料:海鹽焦糖脆脆、抹茶麻糬、檸檬芝士蛋糕。配料 (1):海鹽焦糖脆脆🍯人氣NO.1配料🏅 咬落有焦糖香,海鹽鹹味就唔突出。口感比較硬脆,食到最尾有少許痴牙。不過脆脆口感同乳酪雪糕幾夾,增添了口感層次。如果鍾意食蜜糖脆脆,可以買一樽返屋企,$42 一樽,問過店員話可以放2-3星期左右。配料 (2):抹茶麻糬🍵沾滿抹茶粉嘅麻糬,咬落口感Q彈,煙韌控會好鍾意~配料 (3):檸檬芝士蛋糕🍋有淡淡芝士味,混合檸檬味道,整體甜甜地唔會太酸。———醬汁:熱情果醬至於乳酪雪糕質感,就比其

店內主要售兩款產品:希臘乳酪雪糕、希臘乳酪。

❝ 希臘乳酪雪糕 | $58

如果有選擇困難,可以參考收銀後面嘅排行榜,睇吓其他人揀咩。

配料 (1):海鹽焦糖脆脆🍯

人氣NO.1配料🏅 咬落有焦糖香,海鹽鹹味就唔突出。

口感比較硬脆,食到最尾有少許痴牙。

不過脆脆口感同乳酪雪糕幾夾,增添了口感層次。

配料 (2):抹茶麻糬🍵

沾滿抹茶粉嘅麻糬,咬落口感Q彈,煙韌控會好鍾意~

配料 (3):檸檬芝士蛋糕🍋

有淡淡芝士味,混合檸檬味道,整體甜甜地唔會太酸。

———

醬汁:熱情果醬

至於乳酪雪糕質感,就比其他店較為厚身,味道亦相對甜少少,酸度較低。

醬汁方面,我哋揀咗熱情果醬,味道偏酸,平衡返較甜嘅 froyo 就啱啱好👍🏻

———

✤ 店內環境 ✤

舖位非常之窄,全店粗略估計只能容納不足10人。

裏面只有一張木櫈,可以兩個人坐低食,不過個位對正冷氣風口位好凍🥶

✤ 整體評價 ✤

乳酪雪糕曾經於香港盛行一時,潮流變遷加上生意難做,而家 froyo 專門店真係買少見少。

就食物質素而言,小滿定律嘅 froyo 的確幾高水準。

不過員工培訓可以做得更好,當值店員表現有點垂頭喪氣,雖然未去到「黑面」嘅程度,不過比人感覺唔太積極好客。

同埋可惜人多舖位細,好多時應該要去出面食,不過出面街道都幾窄,可能要行多幾步去碼頭嗰邊食。

當日見到有幾個客都係外賣,外賣可以問店員拎蓋 cum 住個乳酪拎走㗎!
2023-03-31