2015-03-27 700 瀏覽
早前舊同事慶祝老公的生日飯, 選擇左呢間日式燒肉店, 原因係見佢唔係連所店, 唔限時, 又上左排行榜, 食評又唔錯, d 相睇落都ok吸引地點唔算隔涉, 其實係係女拔萃後面條街, 唔難搵; 入到裡面, 店子比較細, 差不多一眼睇晒, 最入仲有一間房, 環境都ok, 只是d 冷氣好勁, 反映左之後, 好彩個話得事的男仔馬上同我地調番高d 溫度咋, 否則真是趕客呀~開始睇menu, 第1版係冷食, 頭2版有好幾款燒肉set, 之後有單點的燒肉類, 後面仲有熟食料理, 同埋飲品, 睇落d 價錢唔平, 而且份量精緻but一場來到, 就試下啦, 我地叫左:麻醬豆腐沙律: 份量唔算多, 只有1, 2款沙律菜, 粟米, 同埋胡麻醬, 味道ok, but個菜唔夠juicy燒牛舌(薄切): 入口鬆化, 好香牛味, 又juicy, but 可惜只有6小片, 唔夠喉活鰻: 新鮮爽口, 吃到鮮甜味, 皮脆, 好juicy, 都係果句, 可惜只有6小舊, 好唔夠喉 燒烏賊 (配鰻魚汁): 烏賊相對遜色, 似係冰鮮貨色, 幸好燒熟後配埋鰻魚汁味道ok美國的Prime 牛小排: 色澤粉嫩, 油脂較豐富, 呈雪花紋,

but一場來到, 就試下啦, 我地叫左:

美國的Prime 牛小排: 色澤粉嫩, 油脂較豐富, 呈雪花紋, 肉質軟淋嫩滑、牛味好香, 好juicy

特選霜降牛仔骨: 油脂分佈都算均勻, 肉質相對Prime 牛小排有咬口, 有濃郁的牛香味

日本南瓜拼蕃薯: 可能我地唔識控制火侯, 燒到d薯仔同南瓜好乾, 吃落無味

美國安格斯牛小排: 油脂分佈平均, 肉質嫩滑, 都係好香牛味, 好juicy

鹽燒三文魚魚頭: 香口野味, 皮脆肉嫩, 又juicy

香蒜牛油黑松露焗雜菌: 好香黑松露牛油味, d菇菌好入味, 好正

野菜手打稻亭烏冬(豬骨湯): 豬骨湯底普通, 烏冬都算滑but 唔係彈牙, 唔覺係手打, 野菜好多i like it

海膽炒飯: 珍珠米飯粒炒得乾身, 而且粒粒分明又香口, 唔錯, 件海膽雖然大舊but 味道唔鮮而且有d苦

日式蒸蛋: 比想像中差d, 味道普通, 唔太滑溜, 傑實左d, 份量得半杯, 元氣都好吃過佢

另外, 燒肉醬汁有三款 (柚子汁、自家製燒肉汁、芝麻醬), 都係普普通通

整體來講, 食物的食材, 味道ok 唔錯, 只是份量稍為少d, 價錢中等, 可能比較適合2-4人吃

p.s. 可能其他舊同事比較細吃, but 我同老公都未飽, 係就住吃嘅, 6人請1人, 埋單每人$220, 如果唔就住吃, 我估每人都要$400
麻醬豆腐沙律, 燒牛舌(薄切), 活鰻, 燒烏賊
前:特選霜降牛仔骨, 後:美國的Prime 牛小排
日本南瓜拼蕃薯
美國安格斯牛小排
鹽燒三文魚魚頭
香蒜牛油黑松露焗雜菌
野菜手打稻亭烏冬(豬骨湯)
海膽炒飯
日式蒸蛋
題外話/補充資料: 當晚感覺上, 人手唔係幾夠, 好多時要等好耐先有人來, 有時叫左攞menu, 佢地轉頭又唔記得, 莫講話會主動幫我地換網同加水啦, 而且其中有個女仔, 態度麻麻
2015-03-20
生日