有一日碌社交平台見到有間日式燒肉店做緊$10啤酒同半價Sake既promotion,即刻俾佢吸引咗😂 膽粗粗問吓佢地可唔可以帶狗,點知可以喎!原來燒肉店老闆都係愛狗人士,養咗一隻11歲嘅Poodle,仲要係努力抗緊癌嘅小朋友😢於是就同老闆相約,帶埋我既閨蜜,我隻波波,喺舖頭少人啲嘅時間嚟食飯🫶舖頭位於佐敦,好近地鐵站超方便。舖頭好大,仲要有一間坐到八個人嘅房仔,約客食飯都好方便,仲要免切餅費同開瓶費!呢個好重要!老闆好細心,準備咗一張毛巾鋪喺凳度比波波坐,又請佢食零食🥰 我哋一邊飲住啤酒, 食住前菜(牛蒡漬, 韓風泡菜, 螢光魷魚)一邊玩狗講狗經好正😂 到波波settle down冇咁激動嘅時候, 我哋就上主菜啦!燒肉呢家嘢我真係唔在行,所以今日嘅Menu就交俾老闆決定啦!✨美國Prime牛角切 $188✨A5阿久根和牛 $188✨和牛三筋肉 $238✨牛利(厚切)$198✨(爐)燒原條茄子 $82✨特大緬甸虎蝦2隻 $260我想講佢全部嘢都好好食,係食得出真材實料。全部肉都好有肉味,冇筋,肉質鮮嫩多汁,真係冇誇張。最鍾意係老闆上菜嘅鋪排,由冇咁肥嘅牛角切開始,然後到比較多油脂、入口即

✨美國Prime牛角切 $188
✨A5阿久根和牛 $188
✨和牛三筋肉 $238
✨牛利(厚切)$198
✨(爐)燒原條茄子 $82
✨特大緬甸虎蝦2隻 $260
燒茄子
特大緬甸虎蝦
我想講佢全部嘢都好好食,係食得出真材實料。全部肉都好有肉味,冇筋,肉質鮮嫩多汁,真係冇誇張。最鍾意係老闆上菜嘅鋪排,由冇咁肥嘅牛角切開始,然後到比較多油脂、入口即溶嘅A5和牛。再到口感十足,外脆內嫩嘅厚切牛脷。再食條櫻花蝦茄子解吓膩,最後以手掌咁大嘅緬甸虎蝦作為結尾,虎蝦肉質彈牙,真係可以媲美龍蝦肉!

除咗食物嘅質素,老闆仲要好有耐性咁一路燒一路講解肉嘅部位同食材嘅來源,仲要教埋我哋燒肉嘅技巧,老闆教路完之後我都燒到外脆內嫩嘅效果😁

喺2月29日呢個咁特別嘅日子,可以帶住波波,同認識咗10年嘅閨蜜,黎到環境雅致、氣氛十足的日式燒肉店,認識到愛狗嘅老闆,品嚐到高質嘅燒肉,諗返起成件事都好浪漫🌹

無論你有冇養狗都好,真心推介俾大家~
一齊支持本地小店💪🏼

2024-02-29
燒茄子
  • 厚切牛舌
  • 牛角切
4年一次嘅2月29日🫶🏻🫶🏻好特別!要過得特別d!相約好姊妹過❤️韓燒我就食得多今次好姊妹帶我食日式燒肉🐮去專門店當然試特別野炒飯嗰啲就無揀日式燒肉講究好多,分唔同牛嘅部位D部位刁鑽到我都未聽過😆首先有冷盤小食第一次食螢光魷魚,又幾好食喎!今晚試咗👉🏻美國牛角切、阿久根和牛、和牛三筋(稀有部位)、黑毛和牛厚切牛舌🐮🐮🐮全部都好特別又好食🤤🤤🤤燒到外脆內軟,好味到爆😚😚店員好親切,教我哋厚身肉嘅燒法,同薄身肉燒法唔同!長知識!牛以外,另外試咗燒原條茄子🍆、特大緬甸虎蝦🦐第一次見到茄子係加櫻花蝦燒點知味道幾夾😚食落口仲有淡淡櫻花蝦香味🍆👍🏻同平時加蒜蓉,完全係兩回事!特大緬甸虎蝦🦐🦐 大隻到我哋呆咗😮😮有手掌✋🏻咁大隻好新鮮🦐,肉質爽口🫶🏻🫶🏻因為和牛嘅油脂,唔洗食好多肉已經飽到上心口😆😆好完滿嘅一晚🌕今晚嘅2月29日,好有過情人節嘅感覺💞🤭
4年一次嘅2月29日🫶🏻🫶🏻

好特別!要過得特別d!

相約好姊妹過❤️

韓燒我就食得多

今次好姊妹帶我食日式燒肉🐮

去專門店當然試特別野

炒飯嗰啲就無揀

日式燒肉講究好多,分唔同牛嘅部位

D部位刁鑽到我都未聽過😆

首先有冷盤小食

第一次食螢光魷魚,又幾好食喎!

今晚試咗👉🏻美國牛角切、阿久根和牛、
和牛三筋(稀有部位)、黑毛和牛厚切牛舌🐮🐮🐮

全部都好特別又好食🤤🤤🤤

燒到外脆內軟,好味到爆😚😚

店員好親切,教我哋厚身肉嘅燒法,
同薄身肉燒法唔同!長知識!

牛以外,另外試咗燒原條茄子🍆、特大緬甸虎蝦🦐

第一次見到茄子係加櫻花蝦燒
點知味道幾夾😚

食落口仲有淡淡櫻花蝦香味🍆👍🏻
同平時加蒜蓉,完全係兩回事!

特大緬甸虎蝦🦐🦐 大隻到我哋呆咗😮😮

有手掌✋🏻咁大隻

好新鮮🦐,肉質爽口🫶🏻🫶🏻

因為和牛嘅油脂,唔洗食好多肉
已經飽到上心口😆😆

前菜,螢火魷魚
牛角切
和牛三筋肉
2024-01-10 294 瀏覽
朋友力推嘅燒肉宴,一轉眼就到我地訂嘅桌邊,頓時香味四溢,起勢到不得了 🥩!首先,佢哋家嘅日本豆腐沙律就已經打起咗好多分,豆腐爽滑,配埋胡麻醬嘅香濃,一開始就嚟咗個開胃先導。跟住,同品嘅磯煮鮑魚,每一啖都似在說「我真係鮑魚級別」,新鮮又彈牙。傳統燒肉中「封門柳」同「豚腩肉」表現都唔差,肉質夠喉,燒得啱啱好,個豚腩肉更係油脂四溢,滿足到所有對肉肉嘅渴望!呢到仲有一道令我拍案叫絕嘅「厚切牛利」,直頭係銷魂!顆顆肉汁又Juicy,咬落去嘅口感簡直無得輸。至於天婦羅方面,個尖椒炸得金黃酥脆,少少辣味令人回味。唔止咁,每個海鮮控必食嘅「特大緬甸虎蝦」同「牛油帆立貝」都做得好出色。虎蝦夠身手,少少燒功便夠鐘,而帆立貝搭配牛油,簡直係邪惡嘅誘惑 😍!總括嚟講,呢間店嘅燒肉質素真係幾正,肉質鮮嫩,加上得閒讓緊的燒烤爐🔥,整體嚟講真係一個滿足嘅夜晚。下次一定會再拖埋一班朋友,再黎個大飽口福!

2023-12-04 356 瀏覽
今次嚟到呢間燒肉店,真係話咗晒香!一踏入去,燒肉嘅香味撲鼻,令到胃口大開!🍖 開始搞盤豆腐沙律,感受到清新嘅滋味同夠晒酥脆嘅蔬菜,麻醬汁帶點溫和嘅香味,簡直夠晒開胃!磯煮鮑魚煮到啱啱好,鮮美得嚟唔失本味,嗌鮮呀!主打嘅牛魔王套餐真係震撼到我喇!🥩 牛小排肉汁豐富,每一啖都感受到肉味滿分嘅享受;和牛油脂均勻,溫柔地熔喺口腔,簡直係奢華嘅感受!牛角切則略微有啲「咬口」,姐係肉質彈牙,頂級滿足感!最後嘅Peach Mocktail就如夏日清泉,一飲而盡後,口腔油膩全無,餐後完美收尾。真係食到停唔到口,而家啲味道仲喺腦海中揮之不去!呢度絕對值得推介畀啲愛食牛肉嘅朋友,記得帶埋好胃口過嚟試吓!🥤🍽️

2023-12-03 274 瀏覽
地點非常方便~ 佐敦站一出行幾分鐘就到~ 環境舒適闊落 食完都唔會一身臭味😂 仲有串燒可以選擇~ 店員親切有禮👍🏻👍🏻👍🏻 詳細解釋牛嘅唔同部位🐮 又會教你應該要點燒先係最好味 😀 like 咗 社交平台啤酒 $10一杯😍😍😍 任叫冇上限 最緊要係冇限時 唔洗食到趕頭趕命 👍🏻 朋友聚餐好地方🩷

牛小排
明太子油揚
  • 冷稻庭手打烏冬
  • 美國Prime 牛小排
2023-08-10 778 瀏覽
🍽️食物方面:食咗太多嘢🥩🦑🍤揀幾樣介紹🐮厚切牛舌心👅爽口彈牙肉汁豐富🇯🇵帆立貝配埋🧈蒜蓉黑松露醬🤤🫅🏻明太子油揚豆腐💟唔會乾爭爭🦁竹輪秋葵卷😋無咁滑潺潺📷打卡方面:等你影完相再教你燒🔥啲靚肉多油脂好大火 staff睇唔過眼會燒埋俾你🤪🔈環境方面:靜巷小店 平晚無咩人食🤔我哋坐入房仔可以睇電視📺獨立廁所要拎🔑出外面去 有啲啲驚💬其他資訊:和匠日式燒肉店 📍佐敦長樂街23-27號德威大廈地下3號舖‼️Openrice訂位有折
🍽️食物方面:

和匠日式燒肉店
📍佐敦長樂街23-27號德威大廈地下3號舖
‼️Openrice訂位有折
2023-07-20 816 瀏覽
真係好伏,諗住生日食飯,朋友話社交平台見到呢間好似好正,咁就上openrice睇下啲食評同相啦~望落個個都係好評,而且影啲嘢食都幾好,咁咪book嚟試下~睇到餐牌價錢唔平,飛驒牛要成$8xx一份,朋友話生日食飯最緊要開心,唔好理價錢,但我覺得穩陣啲都係試咗普通嘢食先啦…我最鐘意飲啤酒叫個雞軟骨,點知個雞軟骨好似好多油咁,正確嚟講應該係唔夠油溫炸嗰種“立”油,呢個形容詞我都係問人,因為睇個樣似翻炸,不過冇理由會炸定係度㗎,成個場得3-4枱客人,又唔係爆場😅之後我哋就order啲肉嚟燒啦~海鮮諗住叫現成唔使辛苦自己🤣見到餐牌有兩款燒大蝦,一個係$128/隻,另一個係$158/隻,諗住賣到咁貴應該有返咁上下大細呱~點知上第一隻黃金嗰個$128/隻時,睇到我朋友想講粗口,個size係中蝦size係度扮大蝦,我都話算啦算啦~可能今日啲海鮮嚟貨唔大呢…朋友話唔大就唔好賣呢個價錢啦!好搵笨囉!過份!跟住到$158嗰隻蝦嚟到時,我朋友即時話呢隻先叫大蝦㗎嗎~不過望到個蝦頭已經黑黑哋,跟住拆開見到入面未熟晒,諗住叫佢哋拎返去再整過,之後見到啲肉係“梅”嘅,朋友話直接取消算😮‍💨真係冇下次😰
2023-05-03 797 瀏覽
今次約埋成班朋友去試下燒肉咁就試到多啲肉同菜式一貫嘅日式木系裝修牆身裝飾 海報 Menu 都比較少日本嘅元素 整個氣氛爭啲啲抽風做得好 食完都冇成身油煙味店員有耐性解釋每款菜式 燒烤秘訣同時間 亦都有落手協助整體用料新鮮 性價比高螢光魷魚漬 $68爽口潤滑 咸淡得宜 好開胃明太子板尾油揚豆腐 $68稍為失望 整體偏乾 明太子味唔算出芥辣八爪魚粒 $48芥辣好過癮 八瓜魚粒順滑入口燒鱈魚干 $38枝豆 $48不過不失 好難失手既前菜美國PRIME牛小排 $178肉質嫩滑 肉汁飽滿 紋路清晰牛舌芯(厚切) 6 枚 限量嚴選部位 $198爽口彈牙 肉汁豐富豚腩肉 $86脂肪比例恰到好處 中和食牛肉既油膩感日本國產阿波尾雞腿肉 $88比一般更鮮嫩香滑 活鰻 $108唔會有腥味 肉燒起嚟都唔會散原條燒茄子 $82蔥 蒜 櫻花蝦仔 如果再腍啲 重蒜啲會更好黃金燒大啡茄 $50份量都算大 芝士同大菇都燒到好香口串燒一口牛 $58好有咬口 一啲都唔韌串燒竹輪秋葵卷$38配搭幾特別 味道就冇特別好夾串燒雞腎 $38/2比預期細粒 冇乜口感汁燒原隻魷魚筒 $96燒得好均勻 滿滿嘅醬汁 可惜魷魚味欠缺軟
今次約埋成班朋友去試下燒肉

份量偏多 調味咸淡剛好 配上沙律醬好開胃

蟹肉忌廉餅 $48/2
外脆內滑 好有口感 蟹味都好香

2023-04-12 597 瀏覽
今日與朋友經過佐敦,見到這間日本料理,門口裝修十分和風,非常吸引,因此我們就進去試試。店舖十分廣闊,有很多座位,可能是平日,因此並沒有太多人。店舖有串燒,燒肉,及一般料理。選擇十分多,眼花撩亂,因此我們請員工推介了幾款特色食品。當中包括比較受歡迎的麻醬豆腐沙律,分量都比較多,適合2-3人~燒肉就選擇了牛魔王再現2人套餐,有三款牛肉,包括A4牛肉眼,美國prime牛小排及牛角切。 同時間可以試到月日本及美國最級牛肉!! 可以比較到二種牛肉的分別!日本和牛脂肪多入口即溶,而美國牛就牛味很重!兩種各有特色~ 再配合店舖的特製酸汁及燒汁。令味道大大提升!最重要一點係,店員會教我們燒肉,絕對不怕不懂燒而浪費高級牛肉~除了牛肉外,我們想食海鮮就點了二隻蝦,個蝦大過我的電話! 🤣 識落啖啖肉,十分彈牙,很滿足!最後點多碗簡簡單單的青蔥湯烏冬,一啖烏冬一啖湯,清清淡淡暖暖的,作一個完美的句號。十分滿足的一餐

店舖十分廣闊,有很多座位,可能是平日,因此並沒有太多人。
當中包括比較受歡迎的

麻醬豆腐沙律,分量都比較多,適合2-3人~

十分滿足的一餐

烧肉拼盘的牛🐮魔再现Set,三种肉拼一起,两个人来的话很适合点这个,两个人吃刚好!-特大缅甸大🦐!两只就能占满烤盘,是那种比较厚实有点嚼劲的口感。-厚切牛舌芯👅,据说是只保留了中后段,烤完是外脆里嫩的,咬下去就有丰富的汁水~没吃过牛舌芯的朋友可以尝尝!-原条烧茄子🍆撒了虾米在上面,不喜欢吃虾米和海鲜的朋友不要点,我朋友说有点腥,但是我自己喜欢吃海鲜所以不觉得~-日本安昙野豆腐沙律🥗经典日式沙律,酱汁是吃沙拉常用的那种芝麻酱,中规中矩的日式沙拉,吃完烧肉刚好解腻~-特饮🍸我们点了气泡水桃子🍑特饮和芒果🥭特饮,记得要搅匀~不然糖浆都堆在下面会很齁~-这家的店员不仅帮忙烤还会讲解不同肉的烤法~吃的时候可以解放双手啦哈哈
2023-03-20 191 瀏覽
當您步入和匠日式燒肉時,一定會被它充滿日本風格的裝潢給吸引住。從餐廳的氛圍、服務、到美食,都展現出其高雅的品味。🍴前菜✨豆腐沙律和螢光魷魚都很精緻,更是味道極佳。✨螢光魷魚入口即化,非常鮮嫩。✨豆腐沙律的清新口感,讓人食指大動。🍴在燒肉方面,和匠日式燒肉提供了多款選擇,✨美國Prime牛小排、美國Prime牛角切和牛舌芯,每一道燒肉都是師傅教授技巧現點現燒,保持肉質的鮮嫩度。✨尤其是招牌牛舌芯,外面脆卜卜,但入面口感軟嫩,是我的最愛之一。🍴軟殼蟹天婦羅和特大緬甸老虎大蝦和黑松露蒜蓉牛油日本國產帆立貝作為海鮮的選擇。✨軟殼蟹天婦羅外皮酥脆,內裡軟嫩;✨特大緬甸老虎大蝦真係超大隻,味道100分鮮甜可口:✨日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油)則是配上特製醬汁,美味絕頂。和匠日式燒肉是一家非常值得品嚐的餐廳,從前菜、燒肉到海鮮,每一道菜都非常精緻,口味也十分出色。而且,服務態度也非常友善,師傅更是有耐心地教導我們燒肉的技巧,讓用餐體驗更上一層樓。如果您是對日式美食感興趣的人,一定不要錯過這家餐廳!

🍴前菜
✨豆腐沙律和螢光魷魚都很精緻,更是味道極佳。
✨螢光魷魚入口即化,非常鮮嫩。
✨豆腐沙律的清新口感,讓人食指大動。

✨軟殼蟹天婦羅外皮酥脆,內裡軟嫩;
✨特大緬甸老虎大蝦真係超大隻,味道100分鮮甜可口:

和匠日式燒肉是一家以🇯🇵日式燒肉為主打的餐廳,適合與親朋好友、情人約會或商務宴請。餐廳提供優質的食材,並且有經驗豐富的師傅教授燒肉技巧,絕對讓您享受到最正宗的日式燒肉風味。在這家餐廳用餐,先點了一杯蜜桃🍑特飲特飲,口感清新,非常適合搭配燒肉。前菜中,螢光魷魚🦑和豆腐沙律 🥗 ,鮮嫩爽口,很適合當開胃菜。🐮:燒肉方面選擇了三款,其中美國Prime 牛小排和牛角切,口感鮮嫩多汁,經過師傅的指導,燒得非常好。牛舌芯也是一道必點的美食,切得厚實,肉質嫩滑,令人回味無窮。軟殼蟹 🦀️ 天婦羅香脆可口,海鮮方面的特大緬甸老虎大蝦 🦐(真係有手掌咁大隻) 和日本國產帆立貝(配搭黑松露蒜蓉牛油)也非常美味。總括來說 - 和匠是一家值得推薦回頭率極高的餐廳,食物的品質很高,師傅也非常細心地教導如何燒肉,讓人感受到專業的服務。整個用餐過程非常舒適,餐廳的氛圍也很優雅,100%享受這一次的體驗。

🔥牛魔再現拼盤 ($688) +$50升級厚切美國prime牛小排拼盤包咗三款牛,分別有日本國產A4和牛肉眼、美國prime牛小排、美國prime牛角切🐄和平口感好嫩而且每一啖都感受到佢既油花😍兩款prime都牛味超重👍🏻🔥厚切牛舌芯($198)有6塊,好厚超爽口! 雖然個拼盤都幾夠飽,但係依然絕對唔可以錯過‼️🔥磯煮鮑魚 ($98)有2隻切片,鮮嫩幾彈牙,價格合理🤗🔥明太子油揚豆腐($68)油揚豆腐唔會好乾都幾多汁,配埋明太子醬好開胃👍🏻

牛魔再現拼盤

🔥厚切牛舌芯($198)
厚切牛舌芯

🔥磯煮鮑魚 ($98)
有2隻切片,鮮嫩幾彈牙,價格合理🤗
磯煮鮑魚

🔥明太子油揚豆腐($68)
油揚豆腐唔會好乾都幾多汁,配埋明太子醬好開胃👍🏻
明太子油揚豆腐
牛魔再現拼盤
磯煮鮑魚
明太子油揚豆腐
終於除口罩大解放,可以約朋友聚會一下,朋友推介呢間燒肉店,話啲肉肉質素高,所以今晚一於試試佢。叫左個牛魔再現,係店主推介。有三款牛肉:日本A4和牛肉、美國牛小排&牛角切 店主好有心機燒比我地食,又教學又示範👏🏻啲肉肉可以燒到透明透明,油脂好平均分布!仲引到啲火熊熊🥩🥩🔥🔥🤩🤤真係不得了,A4牛入口好滑、軟綿綿,但仍不失口感,唔會太薄。而美國牛真係好香牛味,口感都軟熟,一啲都不失於日本牛喎!油脂分補平均,本身真係唔鍾意食肥膏,好驚嗰啲口感,但呢啲牛牛打破左我既固有印象。店主再示範埋牛肉粒粒點燒,佢真係燒得好出色,肉肉滋滋聲又見到油脂慢慢滲出黎🤤 (其實唔識燒真係好快熟得濟🫠呢個牛角切真係好。有!驚!喜!真係燒到外層微脆裡面好滑,有啲似啫喱咁,好香油脂,入口即溶,一啲都唔羶!點解咁好味🥹❤️仲有得點埋佢自家製柚子醬汁&燒汁,多重風味原來燒野食真係要有技巧的!唔會燒到乾柴柴,高質肉肉真係要學下點燒先唔會將佢地降級攪到平凡左!唔同人燒真係唔同!😝(自己要多多練習😬另外又叫左個特大緬甸老虎大蝦(10寸)因為見到人地枱面有咁大隻🦐🦐好吸引👀🤩 蝦肉🦐好實又彈牙,一大舊蝦肉,食起上黎好爽快!最後叫左個

叫左個牛魔再現,係店主推介。有三款牛肉:
日本A4和牛肉、美國牛小排&牛角切

店主好有心機燒比我地食,又教學又示範👏🏻

呢個牛角切真係好。有!驚!喜!

點解咁好味🥹❤️
仲有得點埋佢自家製柚子醬汁&燒汁,多重風味

另外又叫左個特大緬甸老虎大蝦(10寸)
因為見到人地枱面有咁大隻🦐🦐好吸引👀

🤩 蝦肉🦐好實又彈牙,一大舊蝦肉,食起上黎好爽快!

最後叫左個烏冬,彈牙好味,暖暖咁,令個胃好舒服,為今晚呢餐畫上完美句號💕

💭 呢間燒肉真係好高質,係我食過既燒肉店數一數二,店主堅持入靚肉、又燒比你食又教學。有得食又有得學野。真係好值得支持既小店👏🏻👏🏻👏🏻 希望多啲人支持🥹🫶🏻
  • 美國Prime牛角切
  • 牛魔再現
2023-02-28 137 瀏覽
朋友介紹佐敦有間可以媲美日本的燒肉店,而且價錢合理,服務貼心,最緊要無限時交枱,好適合約三五知己去大吃大喝🍻去到見到座位好寬敞,坐得舒適,店員態度有禮,當晚見到隔籬有幾枱係日本人,連日本人都光顧嘅日式燒肉店,品質應該唔差😎點左個豆腐沙律🥙,食燒肉前多食蔬菜幫助消化😬肉類點左日本鹿兒島黑豚肉,平時唔鍾意食豬肉嘅我都覺得好食,因為肉質鮮嫩唔鞋口,牛肉就點左美國牛小排,貪佢油脂均勻,即使略熟都唔會太靭,而且價錢比和牛經濟,可算係性價比之選食完兩款肉覺得唔夠喉,點多個牛舌芯厚切,油脂豐富,外脆內嫩除咗燒肉,天婦羅軟殼蟹都好好味要讚店員服務態度好用心,會主動上前協助燒肉,分享燒肉技巧由於朋友係餐廳熟客,埋單有9折優惠,超讚👍🏻

點左個豆腐沙律🥙,食燒肉前多食蔬菜幫助消化😬

食完兩款肉覺得唔夠喉,點多個牛舌芯厚切,油脂豐富,外脆內嫩

除咗燒肉,天婦羅軟殼蟹都好好味

要讚店員服務態度好用心,會主動上前協助燒肉,分享燒肉技巧

由於朋友係餐廳熟客,埋單有9折優惠,超讚👍🏻