餐廳: Cuisine Culture
資訊:

餐廳:Cuisine Culture地點:中環德己立街蘭桂芳附近菜式:法國菜餐牌:有多款前菜,兩款湯,幾款沙律,多道主菜,幾道意粉,甜品同飲品選擇。紅白酒啤酒汽水買一送一。價錢中環黎講唔貴。法式焗蝸牛 $108法式焗蝸牛係法國名菜,當然要食。連殼蝸牛一客六件,用長碟上枱,伴有薯蓉,面頭加上橄欖油。味道口感方面,係好有我地多年前去巴黎食蝸牛既感覺,質感淋身,而味道係濃濃醬汁味,呢度用青醬同橄欖油,醬汁味夠而唔會過火。焗法式地道古也芝士洋蔥湯 $88洋蔥湯熱辣辣上枱。湯水呈啡色,洋蔥㷛到腍哂,甜味出嗮黎,好飲。入面有好多拉絲芝士,癡住嗮隻羮。湯面頭有一大塊麵包,麵包伴有唔少芝士,上面灑上香草,塊包吸左d湯好淋身,飽肚呀。慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288慢火煮紅酒和牛面肉用咗一隻長兜上枱,舊舊都厚切大大舊,大概有六件,炆到腍哂,又有肉汁,有筋所以食落口感重膠質,啖啖肉好滿足,而個汁好夠味,酒味唔會太重。配料仲有車厘茄,蘑菇,酸片同紅蘿蔔粒。另配兩塊法包比你點汁食。香蒜牛肝菌意粉 $158香蒜牛肝菌意粉熱辣辣上枱,未食先聞到好香菌香味。意粉係幼身spaghetti,整到al dente質感,
餐廳:Cuisine Culture
慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288
慢火煮紅酒和牛面肉配法包
香蒜牛肝菌意粉
香蒜牛肝菌意粉 $158
香蒜牛肝菌意粉熱辣辣上枱,未食先聞到好香菌香味。意粉係幼身spaghetti,整到al dente質感,而且非常滑溜。味道方面係簡單橄欖油味,夠味又唔會太濃。牛肝菌份量都唔少,口感又滑又腍,本身有一種特別香味,口感就少少似肥膏。加左唔少蒜片,帶黎多一重味道,最後灑上香草。呢道意粉好味道,食完齒頰留香。
酥皮蘋果批配雪糕 $88
酥皮蘋果批配雪糕
酥皮蘋果批既酥皮勁酥脆,又薄又酥,切落去聽到脆皮聲,批上面有幾片蘋果,灑上糖霜,溫度係暖架,唔會太甜。伴有一球好似係Dreyers既雲石雪糕,同埋紅色果醬,灑上紫色碎花,賣相都唔馬虎。一口可以食到包含多層酥皮酥脆批底,爽口蘋果肉同滑溜冰凍雪糕,為呢餐畫上完美句號!
星期一收工食返餐法國菜做晚飯真係爽,又唔洗食成幾個鐘。食物質素保持一貫水準。服務員哥哥親切爽手,呢餐飯食得好舒服。
2024-04-29
慢火煮紅酒和牛面肉配法包