餐廳: Cuisine Culture
資訊:

🌟焗法式地道古也芝士洋蔥湯🧅 $88味道非常特別,洋蔥湯煮得好軟爛,配埋拉絲芝士好濃郁👍🏻😋 ·🌟法式焗鍋牛 $108呢度係經典法國菜,鍋牛完全唔會腥👍🏻 牛油好香~ 焗得啱啱好🫶🏻 配埋薯蓉口感非常綿密~·🌟慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288朋友最鍾意呢道菜~慢火煮和牛,勁入味又軟爛,每一啖都入口即融咁濟😌·🌟香蒜牛肝菌意粉 $158有點少油!但非常香👍🏻 牛肝菌分量好多!麵煮得啱啱好,彈牙有嚼勁~😋·🌟朱古力心太軟配雪糕 $88超好食既心太軟!!好耐無見過一間整心太軟整得咁好食既餐廳🤯 焗到外脆內軟,但又保持到蛋糕口感,裡面朱古力醬唔會太甜🥺❤️ 然後雪糕球係好特別既味,有啲似nutella+拖肥糖既味道~成個combo勁正!所以強烈推薦大家一定要試佢個心太軟~·人均:$400+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑·📍Cuisine Culture🚇中環D2出口步行2分鐘
🌟焗法式地道古也芝士洋蔥湯🧅 $88
味道非常特別,洋蔥湯煮得好軟爛,配埋拉絲芝士好濃郁👍🏻😋

🌟法式焗鍋牛 $108

🌟慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288

🌟香蒜牛肝菌意粉 $158

🌟朱古力心太軟配雪糕 $88

人均:$400+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
  • 香蒜牛肝菌意粉
  • 心太軟
  • 法式焗蝸牛
  • 慢火煮紅酒和牛面肉配法包
中環有好多好出名嘅餐廳,最近發現咗呢間近蘭桂坊嘅都好好食,佢主打法式料理,餐廳環境坐得好舒服🧅 ɢʀᴀᴛɪɴᴇᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴏɴɪᴏɴ ꜱᴏᴜᴘ ᴛᴏᴀꜱᴛ & ɢʀᴜʏᴇʀᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ 焗法式地道古也芝士洋葱湯 一個傳統嘅法式湯當然唔可以冇洋蔥湯啦,呢個整得好出色,用左古也芝士同埋洋蔥,芝士溶咗入去洋蔥湯度,好適合而家呢個凍凍地嘅天氣飲,飲完覺得好溫暖👏🥖 ᴅᴜᴄᴋ ʟɪᴠᴇʀ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ ᴄʀÈᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀɢᴜᴇᴛᴛᴇ 焦糖鴨肝醬配法包 小食方面就揀咗呢個,佢比較特別,用左焦糖鴨肝醬襯托法包,如果想甜啲嘅話可以點果醬添🤭🥩 ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋ ɪɴ ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀQᴜᴇᴛᴛᴇ 慢火煮紅酒和牛面肉配法包和牛面肉整得好tender,尤其是佢係用慢火煮嘅,所以肉質好淋,咬落去仲有好香嘅紅酒味,食得好滋味🙌🍝 ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ ᴘᴏʀᴄɪɴɪ & ɢᴀʀʟɪᴄ 香蒜牛肝菌意粉佢仲有幾款意粉可以揀,如果你鍾意牛肝菌嘅話可以揀呢個,因為佢材料好豐富,加埋香蒜一齊帶出咗

焗法式地道古也芝士洋葱湯

焦糖鴨肝醬配法包

慢火煮紅酒和牛面肉配法包

佢仲有幾款意粉可以揀,如果你鍾意牛肝菌嘅話可以揀呢個,因為佢材料好豐富,加埋香蒜一齊帶出咗個牛肝菌嘅味道👍
香蒜牛肝菌意粉

🍨 ᴀᴘᴘʟᴇ ᴘɪᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ 酥皮蘋果批配雪糕
甜品就當然一定要試啦,好鍾意呢個脆皮蘋果批,佢嘅脆皮整得好鬆化,見到一層層薄脆,另外佢配埋個雲呢拿雪糕,好好食😋
酥皮蘋果批配雪糕
焗法式地道古也芝士洋葱湯
焦糖鴨肝醬配法包
慢火煮紅酒和牛面肉配法包
香蒜牛肝菌意粉
酥皮蘋果批配雪糕
2023-12-04 2537 瀏覽
法式焗蝸牛賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蝸牛大粒厚肉,以香草、蒜蓉加上牛油一起焗製,濃香四溢。食落口感煙韌有嚼感,味道鹹鮮可口。底部附上的薯蓉牛油味極濃,順滑綿密的質感與蝸牛十分合拍。焗法式地道古也芝士洋蔥湯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧洋蔥湯新鮮焗製,送上枱時熱騰騰,散發著濃厚的洋蔥香氣,非常誘人。洋蔥湯集洋蔥的清甜、牛肉的鹹鮮和芝士的奶香於一身,入口濃而不膩,滋味馥郁。另附有一片法式麵包浸泡在湯內,盡得濃湯的精華,風味絕佳,不愧為餐廳推薦。法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鴨腿外皮煎得薄脆香口,食落油香不膩,內裡鴨肉肉質軟腍滑嫩,熟度剛剛好超易脫骨。鴨腿簡單調味,未額外配置醬汁,令鴨肉的鮮味更為突出。煎薯仔特意採用鴨油煎香,食落外脆內軟,帶有淡淡的鴨香,與鴨腿肉相互呼應,十分出色。海鮮墨魚意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉採用墨魚汁製作,色澤烏黑亮麗,口感順滑有彈性。與大蝦、青口、帶子等新鮮海鮮一起炒香,食落鮮味濃烈,鹹香惹味,滋味滿分。朱古力心太軟配雪糕賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧心太軟即點即焗,上盤時散發著香噴噴的朱古力香,十分迷人。輕輕切開,內

賣相:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

心太軟即點即焗,上盤時散發著香噴噴的朱古力香,十分迷人。輕輕切開,內裡溫熱的朱古力漿傾瀉而出,超級邪惡誘人。

心太軟蛋糕外層脆香,內裡軟綿潤嫩,富有醇香的朱古力味,甜絲絲的滋味令人上癮。

隨心太軟附有雪糕一球,相伴食用可感受冰火交融的口感,獨特又刺激。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採納法式家庭餐廳設計,裝修優美典雅,以暖色作主調,配搭柔和舒適的燈光,感覺溫馨又和諧。

🐧❣️餐廳職員效率極高,清理換盤主動又快速,值得一讚🥴👍

🐧❤️結語:法式焗蝸牛地道又惹味,必食推薦👍

2023-11-20 1190 瀏覽
蘭桂坊餐廳林立,對於有選擇困難症嘅我真係好難選擇,今次經朋友介紹,揀了一間樓上西餐廳Cuisine Culture,想不到鬧市之中有如此高質又性價比高的法式餐廳。龍蝦湯 $92 龍蝦湯一端上來已經令人食指大動,單以顏色及氣味判斷已經知道是水準之作,喝下去龍蝦味果然又濃又香,推介!法式焗蝸牛 $108法式焗蝸牛熱辣辣,充滿香草蒜香味道,配上香滑薯蓉,滋味非常。餐廳還備有專用的叉子和鉗,吃時可以保持儀態。法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔 $228主菜點了煎鴨腿,鴨腿表層煎得香脆,內裏卻非常軟滑,嚐得出廚師的功力!鴨油煎的薯仔比普通煎的薯仔份外甘香,絕對是這道菜的另一主角。海鮮墨魚意粉 $208另一主菜海鮮墨魚意粉,個人真心推介。不但有大量海鮮,有大蝦、帶子同青口,意粉沾滿濃濃海鮮味的醬汁,惹味非常!朱古力心太軟配雪糕 $88廚師用心於碟上繪上圖案,甜品未吃已經加分。心太軟的熔岩效果十足,朱古力雪糕入面還有朱古力粒,喜愛朱古力的朋友不容錯過。不得不提的是,侍應態度殷勤,還細心詢問客人對菜式的意見。有機會一定會再來品嚐其他菜式!

龍蝦湯 $92

法式焗蝸牛 $108

法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔 $228

海鮮墨魚意粉 $208

朱古力心太軟配雪糕 $88

• 海鮮墨魚意粉
2023-10-25 2551 瀏覽
「Cuisine Culture」位於中環得己立街,是一間主打傳統法國菜的樓上餐廳。電梯按2樓,入內的環境簡潔舒適,深受客人歡迎。<法式焗蝸牛> $98蝸牛是廚師推介嘅菜式之一,肉質軟滑juicy,底下的薯蓉牛油香重,順滑口感和蝸牛好夾。<焗法式地道古也芝士洋蔥湯> $78洋蔥湯貴為餐廳招牌,當然每人都要點返一碗。熱辣辣上枱隨即聞到陣陣洋蔥香,法式麵包係浸喺於湯內,麵包吸滿湯汁,整體濃而不膩。就算擺咗一陣,芝士仍然有拉絲效果。<法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔> $208鴨腿外皮煎過,令到鴨肉外脆內軟,無醬汁反而食到鴨肉原始味道。薯仔用咗鴨油落去煎香,好香口。<海鮮墨魚意粉> $188顧名思義,意粉用咗墨魚汁製成。麵體比較軟身,海鮮有蝦、青口、帆立貝,食材都很新鮮,醬汁濃烈,帶有蝦味。<香蕉班戟加雪糕球> $78最後當然點返個甜品一起分享。是日甜品為香蕉班戟加雪糕球,班戟外脆內軟,隱若有股冧酒香味,配搭凍冰冰的朱古力雪糕,簡直喺冰火兩重天。

<法式焗蝸牛> $98

<焗法式地道古也芝士洋蔥湯> $78

<法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔> $208

<海鮮墨魚意粉> $188

<香蕉班戟加雪糕球> $78
  • 法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔
  • 是日甜品
  • 海鮮墨魚意粉
適逢萬聖節想去蘭桂芳襯熱鬧,於是訂咗依間餐廳同女友撐枱腳。由於訂咗位,嚟到唔駛等就可以坐低。店內裝修簡約,地方細細唔算好多枱,不過枱與枱之間唔算好逼,還可以。👍🏻👍🏻👍🏻由點餐開始,侍應好細心逐樣介紹。仲臉帶笑容,態度好親切。見我哋自拍,又時不時問要唔要幫手影。真心而家真係冇乜餐廳會有咁好嘅服務!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻點咗個洋蔥湯,幾正宗傳統味道。濃濃洋蔥香略帶點甜味,唔錯。👍🏻👍🏻前菜係法式焗田螺,香草薯蓉配埋田螺真係勁好食😋😋😋田螺仲要唔算細隻亦唔會好乾,juicy👍🏻試過有d餐廳個薯蓉淡到冇味好難食🤣主菜係慢煮紅酒和牛面肉,肉好嫩又腍入晒味,好濃嘅牛香,個汁撈飯食都一流👍🏻👍🏻👍🏻仲有個油鴨髀,肉同樣好腍。輕輕一切就已經可以骨肉分離。味帶鹹香,就咁食就略嫌有d鹹😅始終平時都係少鹽煮意,ok啦~最後甜品揀左女神最愛嘅心太軟。朱古力味夠濃,流心,唔會太甜。入口微熱散發住朱古力香,好食👍🏻👍🏻
適逢萬聖節想去蘭桂芳襯熱鬧,
於是訂咗依間餐廳同女友撐枱腳。
由於訂咗位,嚟到唔駛等就可以坐低。
店內裝修簡約,地方細細唔算好多枱,
不過枱與枱之間唔算好逼,還可以。
👍🏻👍🏻👍🏻

由點餐開始,侍應好細心逐樣介紹。
仲臉帶笑容,態度好親切。
見我哋自拍,又時不時問要唔要幫手影。
真心而家真係冇乜餐廳會有咁好嘅服務!
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

點咗個洋蔥湯,幾正宗傳統味道。
濃濃洋蔥香略帶點甜味,唔錯。👍🏻👍🏻

前菜係法式焗田螺,
香草薯蓉配埋田螺真係勁好食😋😋😋
田螺仲要唔算細隻亦唔會好乾,juicy👍🏻
試過有d餐廳個薯蓉淡到冇味好難食🤣

主菜係慢煮紅酒和牛面肉,
肉好嫩又腍入晒味,好濃嘅牛香,
個汁撈飯食都一流👍🏻👍🏻👍🏻

仲有個油鴨髀,肉同樣好腍。
輕輕一切就已經可以骨肉分離。
味帶鹹香,就咁食就略嫌有d鹹😅
始終平時都係少鹽煮意,ok啦~

最後甜品揀左女神最愛嘅心太軟。
朱古力味夠濃,流心,唔會太甜。
入口微熱散發住朱古力香,好食👍🏻👍🏻
洋蔥湯
朱古力心太軟
  • 法式焗蝸牛
  • 慢火煮紅酒和牛面肉配法包
3天前 0 瀏覽
呢日收工約朋友見面,約咗中環食呢間法國私房菜餐廳。❤️頭盤係龍蝦湯龍蝦湯超級濃郁,蝦味好香好濃,配既蒜蓉包點湯食好正,索哂啲蝦湯。❤️法式焗蝸牛蝸牛焗完要趁熱食,每粒都好大粒啖啖肉,同埋焗既時間啱啱好,粒肉唔會乾哂。❤️黑松露野菌意粉啲菇好新鮮完全無草青味,厚肉好爽。個意粉做得好好,無痴埋一舊但食到底又一滴油都無。❤️香草燒黑毛豬鞍架配焗薯豬鞍做得好靚,靚既豬就係有陣好香既豬肉油香,煎到外面香脆,但同時入面好juicy。❤️蘋果pie~餐廳自己做既apple pie, 酥皮好香脆,配雪糕最夾。餐廳位置好方便,staff 好friendly, 仲教我地餐桌禮儀同紅酒知識,食餐飯仲長左知識!
呢日收工約朋友見面,約咗中環食呢間法國私房菜餐廳。

❤️頭盤係龍蝦湯

❤️法式焗蝸牛

❤️黑松露野菌意粉
啲菇好新鮮完全無草青味,厚肉好爽。
個意粉做得好好,無痴埋一舊但食到底又一滴油都無。

❤️香草燒黑毛豬鞍架配焗薯

❤️蘋果pie~
餐廳自己做既apple pie, 酥皮好香脆,配雪糕最夾。

2024-04-16
2024-04-18 0 瀏覽
今次同朋友簡左間高級餐廳,位置係中環個邊,沿途一路都容易搵,去到一座大廈,禁二字樓轉右就到😊職員好nice,我地一坐低佢就攞個餐牌比我地,同我地推介特色菜式😝Gratinee French Onion Soup Toast &Gruyere Cheese周法式地古也芝士洋葱湯 $88法包放左係湯上面,浸左湯之後食落去更滋味,淋淋的,又有芝士🧀香味🤗Roasted US. Boneless Whole Spare Rib served with French Fries香草海鹽燒美國原條牛肋骨配薯條 $298呢個真係頂級,牛肋骨肉質嫩滑,chef已經切好一片片,好貼心,加上薯條簡直就是絕配😋Baked Tiger Prawn with Garlic Butter焗香草蒜蓉大虎蝦 $138點左個大虎蝦作為前菜都幾唔錯,真係大大隻,啖啖肉,食完都想點多一份😅Spaghetti with Porcini & Garlic香蒜牛肝菌意粉 $158牛肝菌意粉賣相幾好,睇落好吸引,醬料與意粉配搭也合適,份量剛剛好🙃Chocolate Fondant with Ice-cream朱古力心太軟配雪糕 $

Gruyere Cheese
周法式地古也芝士洋葱湯 $88

香草海鹽燒美國原條牛肋骨配薯條 $298

焗香草蒜蓉大虎蝦 $138

香蒜牛肝菌意粉 $158

朱古力心太軟配雪糕 $88

呢個甜品真係無得頂,甜度適中,中間一打開就係流心的❤️愛意滿滿,祝願各位能一直活在愛的環境當中

好味指數:9/10

性價比指數:8/10

餐廳名稱:Cuisine Culture

餐廳地址:中環蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖

電話:26089191
2024-04-15
2024-04-12 0 瀏覽
唔講唔知原來LKF都有間主打傳統法國菜嘅樓上私房菜,菜式多樣化,連紅白酒都有好多選擇,裝修行簡潔風,座落都幾舒適,令人感覺輕鬆,價錢合理,適合拍拖👫前菜有Lobster Bisque,湯頭香濃,鮮甜味突出,搭配脆身嘅麵包係絕配。Fig & Walnuts Salad份量比想像中多,新鮮沙律菜搭配無花果、調過味嘅合桃同大大粒甜番茄,十分開胃。食法國菜又點少得Duck Confit呀,鴨腿煮至入味,油香氣滿滿,肉質嫩滑唔乾,絲絲口感,配上用鴨油煎嘅薯仔同少量沙律菜,性價比高,果然係招牌菜,一點要點!Spaghetti有驚喜,以檸檬汁同橄欖油調味,淡淡香氣,唔油膩,麵條軟硬度適中,上面仲有大大粒又鮮甜嘅帶子,呢個size出面好少見。最後以Apple Pie作結,外層十分酥皮,上面有原片蘋果,配上雪糕,冰火交替,滿足嘅一餐。

• 酥皮蘋果批配雪糕
  • 法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔
  • 龍蝦湯
  • 日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉
  • 是日甜品
  • 酥皮蘋果批配雲呢拿雪糕
  • 蘋果批
2024-04-09 0 瀏覽
餐廳位於蘭桂坊地段,好容易揾。中午時間有好多打工仔食。夜晚人流不算多,環境都舒適。🥣焗法式地道古也芝士洋蔥湯。芝士洋葱湯比較花心機,洋葱煮到熔,加上芝士幾好味。🐌法式焗鍋牛。第一次食焗鍋牛係係法國,係呢度食返覺得味道都幾似。🍛香蒜牛肝菌意粉。第一次試牛肝菌意粉,係幾特別,不過原來呢個味道吾係個個都會接受。🐖香草黑毛豬鞍配焗薯。豬鞍煮得剛好,口感爽脆。焗薯略嫌煮得不夠淋。🍨朱古力心太軟配雪糕。心太軟不會太甜,非常流心。搭配朱古力加花生醬味的雪糕,味道不錯。
餐廳位於蘭桂坊地段,好容易揾。中午時間有好多打工仔食。

夜晚人流不算多,環境都舒適。
🥣焗法式地道古也芝士洋蔥湯。

芝士洋葱湯比較花心機,洋葱煮到熔,加上芝士幾好味。

🐌法式焗鍋牛。
第一次食焗鍋牛係係法國,係呢度食返覺得味道都幾似。

🍛香蒜牛肝菌意粉。

🐖香草黑毛豬鞍配焗薯。
豬鞍煮得剛好,口感爽脆。焗薯略嫌煮得不夠淋。

🍨朱古力心太軟配雪糕。
2024-04-08
2024-04-03 32 瀏覽
今次想介紹俾大家一間位於中環嘅法國菜,口味正宗之餘,環境亦十分溫馨舒適,適合與朋友聚會🥰▫️ 法式焗蝸牛 🐌 $108食法餐最適合以法式焗蝸牛作為前菜!以少量青醬及橄欖油調味超正宗👍🏻▫️ 龍蝦湯 🦞 $92龍蝦湯香濃又Creamy,長時間烹調令鮮龍蝦味完美呈現!▫️ 香草海鹽燒美國原條牛肋骨配薯條 🥩 $298十分推介大家試一試佢哋嘅牛肋骨,肉質香濃軟腍,啖啖肉超Juicy,薯條亦香脆可口!▫️ 香蒜牛肝菌意粉 🍝 $158超香濃菇菌香味覆蓋住整個意粉,蒜蓉及橄欖油亦把意粉提升到另一個層次!💬 位於中環區最旺嘅位置,食物亦有咁高嘅水準,推薦!

▫️ 法式焗蝸牛 🐌 $108

▫️ 龍蝦湯 🦞 $92
龍蝦湯香濃又Creamy,長時間烹調令鮮龍蝦味完美呈現!

▫️ 香草海鹽燒美國原條牛肋骨配薯條 🥩 $298

▫️ 香蒜牛肝菌意粉 🍝 $158

💬 位於中環區最旺嘅位置,食物亦有咁高嘅水準,推薦!
同朋友約響中環見面食晚餐,呢間餐廳係其中一間我會推介嘅性價比高法式餐廳💍我哋兩個都有啲肚餓,所以食咗以下食返分享食:🥢焗鹹巴約納火腿牛骨碎配法包- 呢個係一個好好嘅前菜火腿鹹鹹地牛骨碎夠香濃配合法包,天衣無縫🥢焗芝士洋蔥湯- 朋友第一次飲覺得非常impressive !佢成個洋蔥湯煮得好濃郁,不落去已經見到有好多芝士同埋洋蔥煮化咗!一個人一碗好大滿足🥢香草燒黑毛豬安架配焗薯- 豬安燒得好淋身!亦都唔會好肥,香草醃得啱啱好味,估唔到側邊啲焗薯水準非常高,外脆內軟焗得啱啱好👍🏻🥢日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油- 我自己就最鍾意呢味意粉。首先我喺澱粉質愛好者,佢意粉煮得啱啱好,彈牙得來唔會好硬,個汁先係靈魂嘅所在,酸酸地配意粉掛汁一流👍🏻🥢麵包布甸配雪糕-店員推介食呢個是日甜品🍧啱啱焗起非常熱,配埋面頭嘅雪糕,係其中一個最好食嘅法式甜品❤️

我哋兩個都有啲肚餓,所以食咗以下食返分享食:

2024-03-28 20 瀏覽
這間位於中環的【Cuisine Culture】,主打法國私房菜,晚市以單點為主,價錢都中環區來說屬中價,而且食物質素不俗。焗法式地道古也芝士洋蔥湯洋葱湯十分地道,洋葱炒至焦軟身後再加上牛骨湯底,味道濃郁且有肉香,加上吸滿湯汁的法包及芝士,整個湯都十分濃郁好味。法式焗蝸牛蝸牛淋上的香料醬汁,十分爽口,還有些幼滑薯蓉墊底。法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔鴨腿以油封方式煎至表面香脆,肉質保持嫩滑多汁,而且煎薯仔表面香脆。海鮮墨魚意粉有帶子、青口、海蝦等,十分足料,墨汁意粉軟硬度適中,每條意粉都沾滿了番茄海鮮醬汁,鮮味十足。麵包布丁配雪糕麵包焗至表面香脆,中間保持濕潤,中間有些提子乾。

法式焗蝸牛
蝸牛淋上的香料醬汁,十分爽口,還有些幼滑薯蓉墊底。

麵包布丁配雪糕
麵包焗至表面香脆,中間保持濕潤,中間有些提子乾。

2024-03-27 14 瀏覽
推薦呢間法國🇫🇷餐廳夠滋味❤️前菜法式焗蝸牛:呢道法式焗蝸牛係一個非常精緻嘅前菜。蝸牛經過特別處理,肉質鮮嫩,配上濃郁嘅法式醬汁同芝士,焗至金黃色,食落香脆又滑嫩。每一口都有濃郁嘅奶香味同蝸牛嘅鮮味,令人回味無窮。❤️焗法式芝士洋蔥湯:呢個焗法式芝士洋蔥湯係一個絕對令人驚艷嘅湯品。湯底濃稠滑順,洋蔥嘅甜味同芝士嘅濃郁完美結合,每一口都帶有濃郁嘅芝士香氣,令人好滿足。湯面上面焗咗一層金黃酥脆嘅芝士,加添咗層次感同口感,絕對係一道令人難以忘懷嘅湯品。❤️香草燒黑毛豬鞍架配焗薯:香草燒黑毛豬鞍架係一道令人垂涎三尺嘅主菜。黑毛豬鞍架經過特別處理,肉質鮮嫩多汁,加上香草燒烤,帶出豬肉嘅香氣同味道。搭配焗熟嘅薯仔,薯仔外脆內軟,令人食得好過癮。每一口都能感受到豬肉同薯仔嘅完美結合,絕對係一道令人嘆為觀止嘅美食。❤️海鮮墨魚意粉:呢款海鮮墨魚意粉係一道充滿海鮮風味嘅意粉菜式。意粉煮得剛剛好,彈牙有嚼勁。墨魚汁賦予意粉深邃嘅黑色,令整個菜色更加吸引人。加入新鮮嘅海鮮如蝦仁、魷魚、蚌肉等,增加了口感層次同鮮味。每一口都能感受到海鮮嘅鮮美,令人愛不釋手。❤️朱古力雪糕心太軟:呢款朱古力雪糕心太軟係一個絕對令人驚喜嘅
推薦呢間法國🇫🇷餐廳夠滋味

❤️前菜法式焗蝸牛:

❤️焗法式芝士洋蔥湯:

❤️香草燒黑毛豬鞍架配焗薯:

❤️海鮮墨魚意粉:

❤️朱古力雪糕心太軟:
呢款朱古力雪糕心太軟係一個絕對令人驚喜嘅甜品。朱古力雪糕外層酥脆,一口咬落去,朱古力雪糕嘅濃郁味道即刻爆發。而雪糕心係超級軟滑嘅,入口即化
Cuisine Culture 地址: 中環蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖。香港有很多美食常常隐匿于街头巷尾或工业大厦里面。这些活色生香的食肆酒楼、露天排档对香港众多老饕来说,实在是难以寻得替代。//今日给大家推荐中環蘭桂Cuisine Culture 法式风味餐馆:店内装修清幽雅致,价格比较亲民,菜品出品法式口感佳优,特别喜欢他家的红酒牛肉,红酒的香醇和牛肉的鲜味糅合在一起,入口牛肉即化,带给我们另一种惊喜的口感。超级喜欢他们送的餐后蛋糕,甜而不腻入口醇香即化,真是超级好吃。该店处于中环兰桂坊饮食街地段,中环地铁口步行仅5分钟,非常适合上班一族及情侣到此就餐。
Cuisine Culture
地址: 中環蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖。