2015-12-11 493 瀏覽
近年好興食烤魚, 但Vi因為唔食得辣所以一直都無食過, 朋友介紹呢間烤魚店有得揀BB辣, 好岩我食, 所以決定黎試下呢間烤魚店細細間, 但都有幾多野食, 除左烤魚,仲有川菜同雞煲, 首先我地要左口水雞同酸菜烤魽魚-bb辣,因為唔食得辣, 所以口水雞都係要左小辣, 口水雞肉質好嫩滑, 小小辣同麻, 岩哂唔食得辣既Vi, 不過份量有點小主角烤魚黎la條魚好大條, 店員話有2斤睇個湯底好似紅卜卜好辣咁, 但好彩食落無咩辣味, 加左酸菜, 所以味道偏酸, 魽魚肉好滑, 同埋食得出有胡椒醃過, 幾好味條魚3-4個人食都ok, 因為食完仲可以用魚湯打邊爐~打邊爐既配料都有好多, 第一樣叫左雪花肥牛, 肥牛就咁睇已經覺得好令, d雪花分佈得好平均, 食落亦有牛味, 不錯 因為湯底本身已經好濃味,所以唔洗點醬油已經夠味~丸類方面就叫左火焰芝心包同墨魚咀丸, 芝心包同平時食果隻芝心丸唔同, 呢隻外層比較彈牙, 落面有好多芝士, 正 而Vi覺得呢度既墨魚咀丸幾好食, 好彈牙好有墨魚味, 同埋裡面真係有一粒粒墨魚咀雖然d丸幾好食, 但價錢都偏貴, 一分錢一分貨吧~最後食左呢個黑毛豬腩肉片, 廚房好有心機將d
口水雞
原條烤魽魚
主角烤魚黎la
條魚好大條, 店員話有2斤
條魚3-4個人食都ok, 因為食完仲可以用魚湯打邊爐~
特級雪花肥牛
 因為湯底本身已經好濃味,所以唔洗點醬油已經夠味~
火焰芝心包
墨魚咀丸
雖然d丸幾好食, 但價錢都偏貴, 一分錢一分貨吧~
黑毛豬腩肉片
最後食左呢個黑毛豬腩肉片, 廚房好有心機將d腩肉片放到成朵花咁
 腩肉片肥肉較多, 本身Vi唔中意食肥肉好林既質感,但呢個腩肉片既肥肉部分都係有咬口既, 所以Vi都ok, 肉既部份就幾好味, 係高質既豬肉, 中意食肥肉既朋友應該會喜歡

2015-12-09
聖誕節