2019-01-18 95 瀏覽
自小喺九龍灣長大,對呢區特別有歸屬感! 間中都會過嚟食飯睇戲,而家喺淘大開埋UA更加嚟多咗~見戲院附近之前既吉列店轉左做釜飯,買完飛就黎試吓。冬天想食暖笠笠鍋飯,如果煲仔飯係香港代表的話,日本代表應該是釜飯了~趁凍凍地食暖吓胃啱哂!甫進店見L位既半開放式廚房,師傅忙於加水,加材料。餐牌上,鰻魚釜飯有好幾款,應該是主打了 有一款是【銀魂白燒釜飯】白燒指不加糖及有顏色的調味料。而我選了【鰻魚。金魂蒲燒釜飯】 肉質厚實既鰻魚非常肥美,皮帶油香,塗上帶甜既鰻魚醬汁燒過後更加惹味~ 鰻魚醬汁是可以追加的連炸鰻魚骨一併送上,入口香脆。淡淡鰹魚香味既高湯將珍珠米蒸煮得粒粒飽滿,更加入薏米增加口感,另一客係五花豚肉釜5片由五花腩卷成的豚肉鋪滿整個飯面,肉味香濃有味醂既味道,中間油脂部分亦不覺油膩~亦伴上野菜清新一下黑松露玉子燒,香濃的黑松露醬與帶甜的玉子燒,味道匹配小甜點,點了髒髒炸香蕉~髒髒這個名詞相信大家都不陌生,指的是包著朱古力粉的,吃的時候令咀,甚至手都沾上朱古力粉。而這個髒髒炸香蕉就是朱古力粉包著炸香蕉,朱古力跟香蕉本身就是絕配,味道不錯!
自小喺九龍灣長大,對呢區特別有歸屬感!
間中都會過嚟食飯睇戲,而家喺淘大開埋UA更加嚟多咗~
見戲院附近之前既吉列店轉左做釜飯,買完飛就黎試吓。
趁凍凍地食暖吓胃啱哂!
甫進店見L位既半開放式廚房,師傅忙於加水,加材料。
餐牌上,鰻魚釜飯有好幾款,應該是主打了
有一款是【銀魂白燒釜飯】白燒指不加糖及有顏色的調味料。
而我選了【鰻魚。金魂蒲燒釜飯】

鰻魚醬汁是可以追加的
連炸鰻魚骨一併送上,入口香脆。
另一客係五花豚肉釜
5片由五花腩卷成的豚肉鋪滿整個飯面,
肉味香濃有味醂既味道,中間油脂部分亦不覺油膩~
亦伴上野菜清新一下
五花豚肉釜
黑松露玉子燒,
香濃的黑松露醬與帶甜的玉子燒,味道匹配

黑松露玉子燒
小甜點,點了髒髒炸香蕉~
髒髒炸香蕉
五花豚肉釜