2020-09-08 84 瀏覽
入座時,店員先以日式清酒杯盛裝魚湯供客人試飲,不添加味精的魚湯非常香濃,確係正!麵麵圍城 $108 以非常豐富的配料作賣點,九款配料包括柚子金菇,梅漬車厘茄,日式芝麻醬秋葵,明太子醬蛋卷,醉蝦,巴拿馬火腿伴哈密瓜,紅酒牛肋條,天婦羅炸大蝦,明太子雞翼。每一款都好食,而魚麵無論浸湯,沾胡麻醬或辣油都一樣好味,魚麵Q彈有咬口,同平時食開既麵質唔同,口感獨特。而香濃魚湯我當然成碗飲晒啦!西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚烏冬 $85 鹹香的煙燻黑毛豬我覺得一般。反而三款小食(小蕃薯,柚子蘿蔔以及胡麻醬菠菜)都唔錯,有驚喜。魚皮餃子配柚子汁 $48 相對麵食,呢個我覺得頗為貴,食落亦唔算好特別。感覺麵麵是走高檔次的麵館路線,店面裝修有點似西式Cafe,食店主打魚麵雖是中式,但配搭則是外國Fusion。餐牌上看到的麵食價錢大概僅次於日式拉麵,不過我覺得性價比還好。整體魚湯魚麵的確高質,配料則不算突出,以這個價錢,偶爾食下都無妨。
麵麵圍城

西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚烏冬