2021-02-01 620 瀏覽
今日黎到Mong Kok同girl friend出街行下咁夜晚就要搵嘢食我係上openrice search下搵下有邊間嘢好食最後揀咗726號呢棟大廈呢間叫麵麵嘅食店餐牌如上最後我地叫咗兩個烏冬食佢送嘅得一啖嘅湯咖哩吉列豬扒伴烏冬 $82味道都ok嘅豬扒小乾個烏冬撈一撈食得西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯烏冬 $85個黑毛豬更加乾就快乾到豬肉乾咁個湯烏冬就幾濃味嘅 算唔錯凍檸茶最後想講 呢間嘢已經結咗業整體食個烏冬80幾蚊的確係貴嘅又唔係特別好味
今日黎到Mong Kok同girl friend出街行下
又唔係特別好味
2020-09-13
咖哩吉列豬扒拌烏冬
2020-10-23 284 瀏覽
十月二號同朋友staycation完打算搵個地方食飯其中一位介紹呢間話食過唔錯咁我地就上去食lunch入到去坐低 見到d店員好冷淡 個個都唔笑但知服務業係連假都忙同辛苦就算但最大問題係幫我地落單既女店員一邊落單一邊黑麵 (長髮齊陰,身形圓潤)因為我地唔知單點可以跟野飲 問佢其中一款凍飲要加幾多錢可以串返我地轉頭:個menu咪有寫 自己睇心諗 就係睇唔明 先想問清楚 個女店員"咁好服務"我地都只好自己研究然後佢就好大聲咁"接"我地同反白眼 我心諗做咩野開得門做生意 你忙你辛苦 你地就怪你老闆 唔加多d人手幫忙唔係要我地做客既受氣未食野就已經嬲嬲地諗住朋友話野食ok 就睇下有幾好食叫左碗魚之戀然後就係出面普通魚蛋粉轉左做魚麵好老實講 個魚烏冬係好彈牙既 (但無味)個魚肉春卷都好食既但其他野連埋個湯都炒晒車個湯無味 要加d 辣椒油先叫發現自己係有味覺然後個魚皮餃完全唔掂好明顯係其求搵supplier 入貨 個皮連個餡都係唔好食其他料都一般咁我不如去食返d出名又平既魚蛋粉算數至少我唔洗比d員工成程黑口黑麵搞到無晒心情再者 果位好_親切既女同事上菜仲要一野撞落我朋友個胸到一句sorry都無就走左
十月二號
同朋友staycation完打算搵個地方食飯
其中一位介紹呢間話食過唔錯
咁我地就上去食lunch
入到去坐低 見到d店員好冷淡 個個都唔笑
但知服務業係連假都忙同辛苦就算
但最大問題係
幫我地落單既女店員一邊落單一邊黑麵 (長髮齊陰,身形圓潤)
因為我地唔知單點可以跟野飲
未食野就已經嬲嬲地

諗住朋友話野食ok 就睇下有幾好食
叫左碗魚之戀
然後就係出面普通魚蛋粉轉左做魚麵
好老實講 個魚烏冬係好彈牙既 (但無味)
個魚肉春卷都好食既

如果大家對食完全無要求 又enjoy比人下下黑你臉既
真係歡迎大家上去消費

垃圾魚之戀
2020-10-10 254 瀏覽
只是早幾天還在幫襯這間美味魚烏冬, 還未來得及寫openrice, 已經見他在網上表示結業了🙄🙄, 真是非常可惜, 希望他只是搬到別的地方。安格斯牛肉 魚烏冬安格斯牛肉肥瘦適中, 肉味香濃, 魚烏冬煙韌彈牙, 一向是我的最愛。twins魚卷魚烏冬魚卷香脆, 食極都唔厭, 每次來必點嘅食物, 都係繼續選擇魚烏冬。避風塘炸雞翼非常惹味的香蒜粒粒, 雞翼炸得金黃酥脆, 唔錯嘅選擇。蟹籽炸蝦餅真材實料, 蝦膠比例純度夠高, 煙煙韌韌非常彈牙。😀😀每次來必點嘅飲品, 呢度嘅熱茶係真係無械可擊, 飲曬之後仲可以幫你加水, 實在不錯。雪梨桂花茶and熱水果茶。

安格斯牛肉 魚烏冬

twins魚卷魚烏冬

避風塘炸雞
非常惹味的香蒜粒粒, 雞翼炸得金黃酥脆, 唔錯嘅選擇。

蟹籽炸蝦餅
真材實料, 蝦膠比例純度夠高, 煙煙韌韌非常彈牙。😀😀

2020-10-10 147 瀏覽
美味:🌕🌕🌕🌑🌑呢間獨創嘅魚烏冬都幾好食 口感好輕盈感覺好健康 食落好似食緊一條條嘅魚蛋咁 有啲彈牙 都幾得意😚😋🙁不過佢嘅配菜就有啲失望囉譬如個魚卷佢話係推薦菜式 但係就唔好食 而且非常油啱啱炸完又唔吸番少少油 亦好細條 所以其實都係普通😟至於個豬手就不過不失 但同魚烏冬食好似真係唔係幾夾😰😖整體面同配菜嘅份量都好少 唔太抵食😐如果食我淨係會想食魚烏冬🤔😂😂
美味:🌕🌕🌕🌑🌑

至於個豬手就不過不失 但同魚烏冬食好似真係唔係幾夾😰😖
2020-10-06 117 瀏覽
麵麵(旺角)餐廳位於旺角區,地理位置方便見唔少人都試過呢間,評價都唔錯Fish Nachos on the Boat以魚皮取代平日的粟米片。魚皮炸得毫不油膩,口感鬆脆,拌上芝士惹味又好食, 配蕃茄他他同牛油果又出奇地夾!野菜本菇安格斯牛肉定食安格斯牛肉片肉味濃鮮味撲出來,沒有雪味,彈牙爽口烏冬食完幾飽肚, 追加一碗花膠濃魚湯,湯含骨膠原及不飽和脂肪酸很有益。而入口亦沒有腥味炸魚皮脆卜卜 酥香可口 係理想嘅餐前小食#foodie #hkblogger #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #follow4follow #like4like #look #instalike #igers #food #in
麵麵(旺角)
餐廳位於旺角區,地理位置方便
見唔少人都試過呢間,評價都唔錯

Fish Nachos on the Boat
以魚皮取代平日的粟米片。
魚皮炸得毫不油膩,口感鬆脆,拌上芝士
惹味又好食, 配蕃茄他他同牛油果又出奇地夾!

野菜本菇安格斯牛肉定食
安格斯牛肉片肉味濃
鮮味撲出來,沒有雪味,彈牙爽口烏冬
食完幾飽肚, 追加一碗花膠濃魚湯,
湯含骨膠原及不飽和脂肪酸很有益。而入口亦沒有腥味

炸魚皮
脆卜卜
酥香可口 係理想嘅餐前小食

#foodie #hkblogger #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #follow4follow #like4like #look #instalike #igers #food #instafollow #followme #girl
2020-10-02 23 瀏覽
去開旺角,見呢間餐廳中午免加一之餘仲做緊8折🤪即試!呢到主打魚麵,健康有益又好味🥰魚麵決戰魚烏冬:twins鮮竹魚卷($72)因為想試哂魚麵同魚烏冬,貪呢個兩款都有可以比較下🤪魚麵比魚好爽口,魚烏冬就魚味重d,兩者各有千秋 都好味!鮮竹魚卷啖啖肉,配埋鮮魚湯,正!咖哩吉列豬扒拌魚烏冬($82)咖哩係日式咖哩,甜甜之餘唔會太辣~咖哩撈埋烏冬勁惹味~而豬扒就不過不失,普通水準流心蛋越南豆腐($24)越南豆腐其實係滑豆腐再配泰式醬,估唔到又幾夾,酸酸甜甜好開胃!岩哂夏天食啊~流心蛋就有少少失望,食落較淡斑蘭咖啡(+$13)有驚喜啊~甜甜既斑斕味配埋凍咖啡,好有東南亞嘅風味!雖然係糖漿,但呢個價錢超值啊~
去開旺角,見呢間餐廳中午免加一之餘仲做緊8折🤪即試!
呢到主打魚麵,健康有益又好味🥰

魚麵決戰魚烏冬:twins鮮竹魚卷($72)

咖哩吉列豬扒拌魚烏冬($82)

流心蛋越南豆腐($24)

斑蘭咖啡(+$13)
2020-10-01 21 瀏覽
彌敦道726號棟大廈有好多食肆 今次就去試麵麵 一間手工魚麵專門店🐟 係全間首創 魚烏東嘅餐廳🍴魚麵同魚烏東都係自家製 仲可以有不同嘅配搭☺️.嘻嘻小妹咁為食 當然要叫哂魚麵同魚烏東嚟試下啦🤣魚麵含有70%魚肉🐠 而魚烏東係含有50%魚肉🐟 小妹最鐘意魚烏東 好彈牙同煙韌 好有口感🤤四川麻辣燒牛肉拌魚烏冬 $92大大塊燒牛肉😋同埋魚烏冬配上四川麻辣✨味道好香 勁惹味辣度唔算太強❤️但係夾埋一齊食真係好好食小妹覺得怕好辣嘅朋友都可以食得到💛咖哩吉列豬扒拌魚烏冬 $82以咖哩為魚烏冬嘅底汁🤓面頭鋪上 香草忌廉😋 忌廉加上椰汁 更清香撈埋一齊食✨好滑又好香仲有大大塊吉到豬扒唔會太乾😋仲好脆脆呢個一定好夠飽❤️戒指魚皮雲吞 $50呢個fusion菜其實都幾特別用上黑松露忌廉 做 戒指魚皮雲吞醬汁一上枱就聞到香香黑松露味✨沾上黑松露忌廉一齊食❤️真係好香好好味💛Twins魚之脆卷 $38用兩種不同方法去炸👨🏻‍🍳而且外皮好香脆 肉質鮮嫩配埋麻醬一齊食😋👍🏻 .熱桂花薏米茶 $22擺放精緻 而且 用上小爉燭暖住茶壺小妹最享受呢種做法✨啱哂鍾意傾計嘅小妹❤️味道仲好清甜😋薏米都好好味

四川麻辣燒牛肉拌魚烏冬 $92

小妹最享受呢種做法✨
啱哂鍾意傾計嘅小妹❤️
味道仲好清甜😋薏米都好好味
2020-10-01 527 瀏覽
星期日喺旺角睇戲之前,先去726食個「麵麵🍜」,其實我一直想試呢間餐廳好耐,但又無興趣晚市食,呢日就啱哂。好耐都無試過餐廳要等位,呢日竟然要之餘,人流仲Keep住繼續咁高企,犀利!目測多數嚟食都係女生👭。餐廳兩點半開始做下午茶餐,星期六日亦唔例外。另外仲有大大本餐牌,花多眼亂🙈。西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚麵($85),黑毛豬片同湯麵係分開上,所以唔驚會互相影響味道。成個組合幾豐富😍,而且主餐牌嘅麵食係包埋飲品的!湯底要咗花膠豚骨濃魚湯,味道偏清淡,麻辣湯可能惹味啲。麵底有得揀魚麵、魚烏冬或者稻庭烏冬,由於另外已經點咗魚烏冬,所以就試下魚麵。兩者原來真係有分別,🐟魚麵明顯地幼身啲,而且口感超級彈牙,彈牙到有點不敢相信、唔似食緊食物😂。我根本就係食緊麵條狀嘅魚蛋,好特別。西班牙煙燻黑毛豬🐷算整得唔錯,因為真係有煙燻香味,如果食落鹹香味能夠再重啲會更佳。雖然每片豬唔大片,但勝在有好多片👍。特色前菜小食亦不乏驚喜,三款前菜包括麻醬海帶、甜蕃薯仔同醃蘿蔔,其中最後者係用柚子醃的🍊。麻辣牛肉泡菜拌魚烏冬(下午茶餐$58),魚烏冬個麵質比起魚麵似麵好多,哈哈。撈麵味道濃郁兼且香口,如果泡菜多啲、成個麵
西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯魚麵
魚麵
西班牙煙燻黑毛豬
特色前菜小食
麻辣牛肉泡菜拌魚烏冬
麻辣牛肉泡菜拌魚烏冬(下午茶餐$58),魚烏冬個麵質比起魚麵似麵好多,哈哈。撈麵味道濃郁兼且香口,如果泡菜多啲、成個麵再辣啲就無敵!🐮牛肉份量唔會因為係下午茶餐而變少。
戒指魚皮雲吞
戒指魚皮雲吞($50),一口魚皮餃有六粒🥟,配以黑松露忌廉汁食,惹味得嚟唔會膩。魚皮餃外皮比一般餃子爽口,唔錯。
蝦兵蟹將
蝦兵蟹將($52),即係蝦餅配蟹籽和風醬,蝦餅同泰式嗰啲無乜分別,主要係醬汁唔同。蝦膠彈牙,食得出有蝦肉🍤。
凍水果紅茶
飲品方面,兩個麵都有跟飲品,加錢可以配以特飲,加配價幾抵。我哋要咗凍海鹽焦糖咖啡(+$13)同凍水果紅茶(+$25)。後者超抵飲,水果茶勁大壺,又多水果🍎,味道亦唔會過甜。
總括嚟講,呢日終於一嚐麵麵,菜式果然新穎,味道都過得去。不過份量偏少,始終魚麵澱粉質含量較低,男仔就應該要嗌多份小食先夠飽😜。
2020-09-20
西班牙煙燻黑毛豬
麻辣牛肉泡菜拌魚烏冬
凍水果紅茶
2020-09-30 10 瀏覽
佢地逢星期一下午2:00-6:00😄😄全單有七折呀!尼間係旺角既魚烏冬🥰🥰地理位置方便之餘店門口既花葉牆超吸引❤️原來魚烏冬既營養好多~無論係魚麵定係魚烏冬都有超過一半係採用魚肉造唯一唔好就係位置太窄除左麵仲有配搭菜有海帶同蕃薯仔😍😍😍麵既湯底好夠味麵食落好彈牙😋😋秘制脆烤雞扒魚烏冬($72)雞扒烤味濃,湯底濃,烏冬夠彈牙推介推介人均大概70如果再用埋七折優惠係幾掋食既🤣🤣🤣

佢地逢星期一下午2:00-6:00😄😄
全單有七折呀!
尼間係旺角既魚烏冬🥰🥰
地理位置方便之餘
店門口既花葉牆超吸引❤️
原來魚烏冬既營養好多~
無論係魚麵定係魚烏冬
都有超過一半係採用魚肉造
唯一唔好就係位置太窄
除左麵仲有配搭菜
有海帶同蕃薯仔😍😍😍
麵既湯底好夠味
麵食落好彈牙😋😋
秘制脆烤雞扒魚烏冬($72)
雞扒烤味濃,湯底濃,烏冬夠彈牙
推介推介
人均大概70如果再用埋七折優惠係幾掋食既🤣🤣🤣
2020-09-29 20 瀏覽
收工食個午,勁多人🤓,無諗過樓上鋪咁多人,要等位推介:焗炸魚皮,有牛油果醬,芝士,好鬼死香口,出面少見哩种配搭,我覺得好味過玉米片魚面:爽口彈牙,真係唔錯,配埋濃魚湯,值得一試
魚面
2020-09-28 371 瀏覽
第二次來這間餐廳吃魚麵,平時吃得太多濃味的食物,每次來到這裡都有種清新的感覺!門口位置有大大個招牌霓虹燈,十分搶眼。餐廳主要以食魚麵為主,而且魚麵亦較平時吃到的麵健康!一坐下便有店員為我們送上一小杯他們的魚湯給我們品嚐,非常鮮甜!魚之戀濃魚湯魚烏冬,湯底是魚湯,很鮮甜,魚肉烏冬彈牙,配有魚蛋、魚片頭、魚皮餃、魚腐、魚肉春卷和墨魚春卷。魚蛋和魚片頭彈牙,春卷外皮脆脆地,很適合喜歡淡淡地的朋友。另外還附有三款小食,包括酸蘿蔔、海帶和蕃薯仔。四川麻辣燒牛肉拌魚烏冬,這款拌魚烏冬不算很辣,魚烏冬爽口彈牙,牛肉為薄切,整體感覺很像吃辣的意粉,很特別!Fish Nachos on the Boat,魚片用上西式的醬汁,想不到原來也很match!加入牛油果醬和蕃茄,而且魚皮脆卜卜,好像吃薯片般,十分惹味!水果紅茶、荔枝椰果綠茶,前者好有茶的澀味,不算很甜,內裡有橙、士多啤梨、荔枝,很清新的感覺!而荔枝椰果綠茶很香荔枝味,清清地,十分解渴!
魚之戀濃魚湯魚烏冬
2020-09-25
Fish Noodle🐟🐟🐟🍜 Healthy Choice🥢..旺角手工魚麵🐟🍜專門店,魚麵每日新鮮製造,而且全天然,絕無防腐劑。分別有2種麵:Fish Noodle / Fish Udon,同樣含有豐富蛋白質🥚,製成營養無腥魚麵。.魚麵 (70% 爽彈) / 魚烏冬 (50% 煙韌),就因應自己口味,揀選岩自己口味既麵麵。而且每份套餐均奉送特色前菜 & 飲品:Every Order comes w/ Appetizer & Drink。.ll $68Fish Nachos on the Boat以炸脆魚皮🐟 替代傳統墨西哥🇲🇽玉米片🥙,加上Avocado Tomato Sauce,一款惹味小食。.ll $85Smoked Iberico Pork Fish Noodle in Fish Soup(Signature) Share is Caring 魚麵麵🍜,以花膠用9小時以上熬製而成,製成濃魚湯,特別滋補,麵質比一般爽彈。而煙燻豬🐽 真充滿煙燻木味,肉身較薄,一款新嘗試。.ll $98Italian Tomato Sauce. Shrimp & Crab Meat Craft

l[炸魚皮Nachos]l $68
Fish Nachos on the Boat

l[西班牙煙燻黑毛豬魚湯料理]l $85

l[意式茄蓉海蝦蟹肉拌魚烏冬]l $98
Italian Tomato Sauce. Shrimp & Crab Meat Craft Fish Udon

用意式🇮🇹 烹調手法製成既蕃茄魚麵🍜,除麵質跟傳統有別,味道滿滿蕃茄味🍅 夠開胃。

l[朱古力咖啡]l Mocha +$10
l[斑蘭咖啡]l Pandan Coffee +$10

最後喝上一杯熱咖啡☕️,Pandan味道💚 平時很少見,甜甜的味道。

吃膩一般麵麵,就來試試吃個🐟 魚麵麵🍜。
×××[麵麵 -Noodle Noodle]×××
©旺角彌敦道726號1樓
2020-09-25 30 瀏覽
今日收工過開旺角,突然間好想食魚麵,於是又翻返嚟呢間麵麵度,好彩早人哋一步行樓梯上嚟,如果唔係等得𨋢嚟嘅話都要排長龍。我自己就嗌左個避風塘雞翼濃湯魚麵,佢嘅避風塘雞翼唔辣,雞翼都炸到外皮脆卜卜,入邊嘅雞肉就好嫩滑好Juicy。不過最正嘅都係佢個魚麵,每一啖都超彈牙,但係又一啲都唔腥,加埋佢個魚湯,冇腥味之餘又好清甜。男朋友就試咗佢個麵麵圍城,因為佢有九樣小食圍住個魚烏冬。魚烏冬比起魚麵來講冇咁彈牙,但係口感會比較煙韌一啲,食落好似飽肚啲。而佢九樣小食入邊我最印象深刻嘅係佢個明太子雞翼,雞翼入邊包住滿滿嘅明太子,好夠味。另外仲有個醉蝦,不過佢個蝦就冇酒味嘅,啲蝦食落都好爽口彈牙。小食我哋叫咗漁人樂脆,入邊有普通薯條、番薯條,最重點係佢地嘅自家制墨魚條同魚肉條。兩種魚條嘅外層都係腐皮包住,炸到脆卜卜,啱晒啲鍾意食香口嘢嘅人。但係我自己就比較鍾意食番薯條,外面脆卜卜,入邊軟得嚟甜甜地,唔錯。而嘢飲方面我就試咗佢個泡沫玫瑰奶茶,佢係利用玫瑰蜜糖你做到呢個效果。玫瑰味好出,但係茶味就比較淡少少。而鍾意飲咖啡嘅男朋友就試咗佢哋嘅斑斕咖啡,同樣地都係用咗斑斕糖漿,所以糖漿嘅味道比較濃。

2020-09-25
2020-09-24 30 瀏覽
因為拎月餅,所以出咗旺角一轉。發現麵麵依間餐廳專做魚烏冬。香港近排出咗好多新奇烏冬,早排有白布烏冬,緐家又有魚烏冬,可以講烏冬都算香港人四大麵食之一。今次叫咗日式叉燒魚烏冬,試試後發現相當唔錯呀!魚烏冬非常彈牙,而且魚湯味濃,同荃灣某魚湯餐廳有得揮。肉就係日式叉燒,配上煎蛋絲同紫茶。凍檸茶亦都相當唔錯,用新鮮檸檬沖,唔似出面茶記咁得個死甜。美中不足嘅係,前菜同叉燒好普通,冇乜特別。如果配菜都做得好嘅話,咁就perfect。
因為拎月餅,所以出咗旺角一轉。發現麵麵依間餐廳專做魚烏冬。

凍檸茶亦都相當唔錯,用新鮮檸檬沖,唔似出面茶記咁得個死甜。

平時搭車經過彌敦道都見到「麵麵」既Logo而且是香港首創魚烏冬既專門店🤔感覺吸引👀但可惜一直都未有緣去試直到今日有朋友提出想去食 就當然奉陪環境舒適整潔❤️配上簡約的木色設計和花草門面顯得休閑並放鬆心情👾這裏不單止供應湯魚麵/湯烏冬🙆🏻‍♂️仲有乾拌的 甚至飯類都可以選擇當然少不得多款惹味小食啦😋🐮牛之戀呢個配搭係有齊所有牛類產品包括幼&粗牛丸,牛筋丸以及安格斯牛肉牛丸都好濃郁牛香味😍彈牙,實口,有嚼勁 三重質感同時享受牛肉方面就偏瘦吾肥👏🏻👏🏻但卻非常嫩滑並有陣陣羶香味👅🐷西班牙煙燻黑毛豬一上枱就傳來淡淡煙燻香氣豬肉肥瘦適中♥️不會滿口膩感除了脂香還有微微的鹹香味道🙌🏻🐟魚麵VS魚烏冬相信魚麵對於港人來講都唔陌生因為有啲港式粉麵店都有得食💋但「麵麵」則多了魚烏冬選擇兩者的比例亦有所不同🧐魚麵當中會有70% 魚肉比較彈牙及突出鮮香魚味而魚烏冬較低👉🏻是50%所以食起來口感就會較實在🦐蝦兵蟹將蝦餅表面鋪滿左沙律醬以及蟹子新鮮熱辣🔥即叫即炸質感爽口彈牙而又帶有蟹子的鮮美提升了蝦餅的口感👍🏻👍🏻🆕黑松露忌廉戒指魚皮雲吞 $50這配搭彷如意式雲吞般黑松露味夠突出🤤而忌廉底部更有大量洋蔥粒令到醬汁增添
平時搭車經過彌敦道都見到「麵麵」既Logo

仲有乾拌的 甚至飯類都可以選擇
當然少不得多款惹味小食啦😋

🐮牛之戀
呢個配搭係有齊所有牛類產品
包括幼&粗牛丸,牛筋丸以及安格斯牛肉
牛丸都好濃郁牛香味😍
彈牙,實口,有嚼勁 三重質感同時享受
牛肉方面就偏瘦吾肥👏🏻👏🏻
但卻非常嫩滑並有陣陣羶香味👅