2023-12-22 405 瀏覽
好耐冇食omakase,趁住尋日早收工,約咗朋友嚟到中環呢邊食dinner,揀咗呢間omakase餐廳試吓~佢有唔同款式嘅食物,包括前菜,刺身🍣甜品等等~前菜好精緻嘅前菜,入面係由柚子同小龍蝦整成嘅菜式~酸酸甜甜,口感幾滑嫩,職員仲會用燈照食物,發出嘅光好靚好特別~亦都稱為海洋之眼~油畫五道菜係餐廳職員自己畫嘅油畫,係海景,碧藍嘅湖水,配埋廣闊嘅天空,入面有5道唔同嘅菜式,包括味淋魚乾,魷魚刺身🦑炸芋同埋啫喱~擺碟都好靚好值得打卡酥皮蒸蛋面頭嗰層係酥皮幾香脆~入面係香滑嘅蒸蛋仲有蝦肉等等~蛋好滑,蝦肉配料都好新鮮炸魚深海魚配蘿蔔粒食,下面用咗魚肉同明太子來做嘅,點沙律醬食,最後食蓮芋,比較清爽~香脆嘅深海魚同魚肉,幾鍾意佢嘅夾心明太子,配埋沙律醬一流三文魚籽海膽飯🍣中間係北海道嘅馬糞海膽,有師傅調教過嘅三文魚子同埋壽司飯,食嘅時候用木羹全部撈暈嚟一齊食,好新鮮嘅馬糞海膽,幾滑口~好大粒三文魚子,食落好Juicy,好多魚子汁流出來,好正嘅感覺~撈埋一齊食好好味😋甜品擺碟來自北海道嘅蜜瓜果凍,幾滑幾甜~跟住係來自愛媛縣嘅蜜柑,同樣好香甜,食落唔會覺得酸,靜岡縣嘅蜜瓜都好正~自家製嘅抹茶奶凍

前菜

油畫五道菜

酥皮蒸蛋

炸魚

三文魚籽海膽飯🍣

甜品擺碟
來自北海道嘅蜜瓜果凍,幾滑幾甜~跟住係來自愛媛縣嘅蜜柑,同樣好香甜,食落唔會覺得酸,靜岡縣嘅蜜瓜都好正~自家製嘅抹茶奶凍用咗來自京都嘅宇治抹茶整成~有好香濃嘅抹茶味🍵食完飲啖茶清一清,最後食自家製嘅小倉紅豆糯米糍🫘煙煙韌韌嘅糯米糍,好鍾意佢嘅口感
2023-12-21